Tom of Finland 1980-luvun haastattelussa: ”Mä koen olevani niin hemmetin suomalainen”

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
Loisteliaan näköinen kirja kertoo talosta ja huoneesta, jossa Tom asui talvikuukaudet 1980-luvulla.

Suomen 100-vuotisjuhlat ovat ohi. Yksityisarkistosta on löytynyt Tom of Finland -haastattelunauha suunnilleen vuodelta 1986. Siinä hän kertoo, miksei hän jää kokonaan Amerikkaan, vaan palaa aina kesäksi takaisin Suomeen.

Amerikassa ilmestyneistä hienoista kuvakirjoista voisi kuvitella, että Tom oli ”lähes amerikkalainen”. Hän asui Tomin talossa, "Tom Housessa", Los Angelesissa ja hänen huoneensa on edelleen siellä alkuperäisen näköisenä. Ulkomaiset, mm. suomalaiset vieraat, ovat voineet käydä katselemassa, miltä Tomin huone näyttää. Joku on saanut yöpyä samassa huoneessa Tomin saappaat vierellään. Siinä helposti unohtuu Tomin suomalaisuus.

Tom vietti Amerikassa noin 10 talvea. Keväisin hän palasi Suomeen. Haastattelunauha paljastaa, että työnteko Amerikassa oli vaikeaa. Oli kaikenlaista hälinää ja touhua eikä ollut omaa aikaa syventyä piirtämiseen. Se vaatii yksinoloa ja ja joskus viikkojenkin paneutumista tekeillä oleviin töihin. Amerikassa hän keräsi ideoita ja Suomessa ideat siirtyivät paperille.

Oma lukunsa on se "utopiayhteisö", joka syntyi Tom Housen ympärille. ToF-säätiön perustaja Durk Dehner sanoi taannoin, että sekin tarina pitäisi tallentaa kirjaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tässä yksi päätös juhlavuodelle ja kiitokset haastattelukatkelman käyttöluvasta. Kesto n. 1 min 40 sek.

Audio
Tomin ensimmäisessä suomenkielisessä haastattelussa, joka on säilynyt tallenteena, Tom korostaa suomalaista taustaansa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!