Espanjan Murciassa vanhemmille oikeus päättää lastensa osallistumisesta seksuaaliasioita käsittelevään kouluopetukseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Espanjassa Murcian itsehallintoalueella kansalliskonservatiiviseksi populistipuolueeksi luonnehdittu Vox vaatii opetussuunnitelmaan lisäystä, jolla vanhemmille annetaan oikeus päättää lastensa osallistumisesta seksuaalisuutta ja hlbti-aihepiiriä käsittelvään opetukseen.

Espanjalaisen el Pais -julkaisun uutisoimasta asiasta kirjoittaa Suomessa Helsingin Sanomat.

Espanjassa ei ole valtakunnallisia sääntöjä seksuaalikasvatuksen anatamisesta. Opetuksen yksityiskohdat ovat enemmäkin alue-, kaupunki- ja koulukohtaisia. Francon diktatuurin aikana (1939-1975) seksuaalivalistus oli tyystin kiellettyä.

Ns. perinteisiä perhearvoja korostava Vox perustelee vaatimustaan lasten suojelemisella "eettisiin ja sosiaaliseen arvoihin tai seksuaaliseen moraaliin" liittyviltä asioilta. Puolueen mukaan seksuaalivalistus lisää lasten kiinnostusta homoseksuaalisuuteen ja transsukupuolisuuteen.

Myös keskustaoikeistolainen Espanjan Kansanpuolue PP kannattaa jo nyt voimaantullutta vanhempien veto-oikeudeksi kutsuttua käytäntöä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Espanjan keskushallinto pyrkii kuitenkin puuttumaan Murcian tapahtuvaan, jotta hlbti-kielteisten vanhempien lapset eivät jäisi paitsi aihepiiriä koskevasta tiedosta. 

Suomessa seksuaalivalistus kuuluu opetussuunnitelmaan - uskonnollis-konservatiivit haluaisivat rajoittaa aihepiirin kouluopetusta

Suomessa seksuaalivalistus koulussa on osa kaikille pakollista terveystiedon opetusta. Yläasteen aikana kästellään seksuaalisuutta, seksuaaliterveyttä ja nykyään myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä kysymyksiä. Muussakin opetuksessa on pyritty tuomaan erilaiset vähemmistöt olemaan läsnä arkea sivuavissa esimerkeissä.

Suomessa vastaavanlaista Seta-kieltoa on ajettu Aito avioliitto ry:n piiristä. Vanhemmille halutaan oikeutta kieltää lapsen osallistuminen opetukseen, jossa on paikalla hlbti-järjestön asiantuntija. 

Kristillisdemokraatit ja jotkut kristilliset koulut ovat myös kritisoineet hlbti-aihepiirin läsnäoloa kouluopetuksessa. Alkuvuodesta opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) totesi eduskunnassa, että vanhemmat eivät voi vakaumuksensa perusteella kieltää lapselta seksuaalikasvatusta koulussa. 

Keväällä 2019 puolestaan Orivedellä joukko kaupunginvaltuutettuja jättivät valtuustoaloitteen, jossa vastustettiin sukupuolen moninaisuuden esilläpitoa kouluopetuksessa. Aloiteen kuitenkin todettiin kuitenkin olevan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain vastainen, ja että se ei aiheuta enempää toimenpiteitä.

Helsingin Sanomien jutussa puolestaan opetusneuvos Matti Pietilä havainnollisti asiaa esimerkillä: koulujärjestelmä ei toimi siten, että huoltaja kertoo, ettei lapsi pidä miinuslaskuista, joten hänelle saisi opettaa vain pluslaskuja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!