Pojille suunnattu suorasanainen seksuaalivalistuskirja herättää hermostusta arvokonservatiiveissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Nuorille pojille suunnattu Respektiä : seksikirja pojille -seksuaalivalistuskirja on aiheuttanut hermostumista uskonnollisissa piireissä sen jälkeen, kun Suomen kulttuurirahasto lähetti ylä- ja yhtenäiskouluihin teoksen sisältäneen kirjapaketin.

Kyse on Gummeruksen alkuvuodesta 2019 julkaisemasta teoksesta, joka alkuaan julkaistiin Ruotsissa nimellä Respekt : en sexbok för killar. Sen on kirjoittanut Inti Chavez Perez, joka on työskennellyt myös Ruotsin RFSL:n seksuaalikasvattajana.

Kirja seksistä nuorille miehille, jotka janoavat tietoa omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.

Respektiä – seksikirja pojille sisältää maanläheistä opastusta vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä varsinaisesta muhinoinnista. Lisäksi teoksessa puidaan miehenä olemiseen liittyviä myyttejä ja käsityksiä. Kirja suurtuu suorasukaisesta hassuttelusta merkittäväksi, nykyaikaiseksi käsikirjaksi seksistä, suhteista, sukupuolesta ja tasa-arvosta.

Kirjassa käsitellään poikien seurustelua, seksiä, seksuaalisuutta ja niiden liepeillä olevia asioita kattavasti, maanläheisesti, suorasukaisesti, kiertelemättä ja peittelemättä. Esillä on myös omakuvaan liittyviä näkökulmia. Samoin tuodaan esiin tasa-arvo, muiden kunnioittaminen sekä jokaiselle kuuluva oikeus kieltäytyä ja asettaa rajansa. Myös homo- ja biseksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat valistusteoksessa laajasti esillä.

Uusi Lahti -lehdessä julkaistun Lahden kristillisen koulun rehtori Aleksi Rinteen (FM) mielipidekirjoituksen kritiikki on kohdistettu erityisesti Setaan: kirjoituksen otsikkona on "Seta ulos kouluista kuulemalla", vaikka Setalla ei ole yhteyttä teokseen. Rinne vaatii kirjoituksessaan koulujen "oven sulkemista" etujärjestöiltä.

Rinne nostaa näytteeksi kirjan teksteistä yksittäisiä esimerkiksi anaaliyhdyntään ja suuseksiin liittyviä lainauksia. Seksuaalivähemmistöaiheista hän huomioi kaapistatulon ja neuvot seuranhakuun. Hän katsoo hyväksikäytön riskeistä varoittamisesta vaiettavan, vaikka teoksessa aihetta on käsitelty laajasti. Rinne myös tulkitsee kirjan joidenkin kohtien yllyttävän siveellisyysrikoksiin.

Rinne peräänkuuluttaa YK:n TSS-sopimukseen vetoamalla vanhempien vapautta turvata lastensa "moraalinen kasvatus, joka on heidän omien vakaumustensa mukainen". Samoin Rinne katsoo, ettei kirjan sisältö vastaa perusopetuslainsäädäntöä ja vaatimusta opetuksen tieteelliseen tietoon perustumista. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Rinne itse on tuonut sosiaalisessa mediassa esiin käymäänsä keskustelua Suomen kulttuurirahaston kanssa, josta on todettu, että kirjassa esitetyt "asiat saattavat tuntua aikuisista kiusallisilta, mutta ne ovat oikeaa tietoa asioista, jotka mietityttävät ja kiinnostavat nuoria". 

Rinteen kirjoituksen on nostanut sosiaalisessa mediassa esiin myös kansanedustaja Päivi Räsänen (kd). Siihen liittyvässä kommenttiketjussa on käytetty voimakkaita puheenvuoroja.

7 kommenttia

Tuon kirjan erityinen ansio on siinä, että se kertoo pojille vastuullisesti ja rautalangasta taivuttamalla asioista, joista pääsääntöisesti vaietaan. Niihin kuitenkin törmää jossain, ja kirjassa tarjotaan turvalliset valmiudet niiden kohtaamiseen. Netistä kaiveltuna tai kavereilta kuultuna asiat ovat usein epämääräistä, väärinymmärrettävää ja virheellistäkin. Joihinkin asioihin voi tosielämässä törmätä "kylmiltään".

Ne asiat ovat usein "tabuja".

Nämä pääsääntöisesti uskonnollis-konservatiivit pyrkivät suitsimaan koulujen seksuaalivalistuksen omien käsitystensä mukaisiksi - jossa pääsääntöisesti pyritään pitämään nuoret mahdollisimman tietämättömänä. Tutkitusti tietämättömyys johtaa helpommin ongelmiin, esimerkiksi hyväksikäyttöön ja vahinkoraskauksiin.
Oma kokemukseni tällaisesta kirjasta on se, ettei arvokonservatiiveilla pitäisi olla mitään huolta. Eivät pojat noita kirjoja näytä juurikaan lukevan. Seksitiedon, virheellisenkin, he hakevat muualta.

Tein kokeen meillä aikanaan olleille nuorille miehille. Hankin Väestöliiton opaskirjan pojille. Se jäi "sattumalta" lojumaan näkyvästi olohuoneen pöydälle. He olivat käyneet vilkaisemassa sitä vain kohdasta "naisen sukuelimet". Sen jälkeen kirja sai olla rauhassa.

Kovin vähän miehet tuntevat omaa elimistöään. Huippu oli kun puhuin yleisesti eturauhassyövästä. Aikuinen, hyvin koulutettu mies totesi, että onko minulla eturauhanen? Se ei ollut häneltä mikään vitsi.