Hollantilainen sinfonista metallimusiikkia soittava yhtye Within Temptation on perunut osallistumisensa Byblos Festival -tapahtumaan Libanonissa. Yhtye kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa sunnuntaina. Yhtyeen oli määrä esiintyä festivaalilla keskiviikkona 7. elokuuta.
Asiasta kertoi esimerkiksi Blabbermouth. Suomessa Within Temptation -yhtyeen ratkaisusta uutisoi Inferno.
Wihtin Temptationin päätöksen taustalla on paikallisen Mashrou’ Leila -yhtyeen jättäminen pois festivaalin ohjelmasta. Eräät kristilliset ryhmät olivat painostaneet väkivallalla uhaten festivaalin järjestäjää asiassa. Festivaali kertoi peruutuksesta heinäkuun lopussa. Syyksi perumiselle festivaaliorganisaatio esitti "väkivaltaisuuksien estämisen sekä turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämisen". Festivaalin järjestäjät kertoivat pyrkineensä neuvottelemaan viranomaisten kanssa asiasta, mutta nykytilanne ei mahdollista esiintyjän turvallisuudesta huolehtimista.
Vuonna 2008 Beirutissa perustetun nelijäsenisen Mashrou’ Leila -indierockyhtyeen laulaja Hamed Sinno on avoimesti homo. Hän on näkyvästi pyrkinyt edistämään hlbti-vähemmistöjen asemaa Lisäksi yhtyeen laulujen sanoituksissa ovat esillä homofobia, sukupuolten tasa-arvoo ja lahkolaisuus.
Tapahtuman järjestäjä on voimaton tilanteessa, eikä sillä ollut muuta mahdollisuutta kuin jättää tilanteen vuoksi Mashrou' Leila ohjelmistosta pois, koska poliisi ei pysty huolehtimaan esiintyjään kohdistuvasta turvallisuusuhasta. Within Temptationin esiintymisen peruminen sattuu kuitenkin juuri tapahtumajärjestäjään.
- Huolimatta siitä, että Libanonin viranomaiset eivät nyt pysty tarjoamaan esiintymisrauhaa, olemme päättäneet perua show'mme Byblosissa solidaarisuudesta Mashrou' Leilaa kohtaan ja tukeaksemme suvaitsevaisuutta sekä sanan- ja ilmaisun vapautta.
Libanonilaisfaneilleen Within Temptation pahoittelee tilannetta ja toivoo palaavansa Libanoniin parempien aikojen koittaessa.
Within Temptation on aiemminkin puhunut hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden puolesta ja huomioinut esimerkiksi pride-tapahtumia.
Libanonissa keskustelua samaa sukupuolta olevien välisen seksuaalisen kanssakäymisen dekriminalisoinnista
Libanonissa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden laillinen asema ei ole selvä. Joidenkin oikeusistuinten mukaan "luonnonvastaiset" sukupuoliyhteydet kieltävää pykälää ei voi käyttää homoseksuaalien pidätysperusteena, mutta lain perusteella tapahtuu edelleen häirintää ja syytteiden nostamisia.
Keväällä 2018 pieni kristillinen puolue esitti samaa sukupuolta olevien suhteiden dekriminalisoimista ja pykälä 534:n kumoamista. Paikallisten hlbti-aktivistien mukaan kyse oli ensimmäisestä kerrasta kun jokin parlamenttipuolueista tuki heidän asiaansa. Kesällä 2018 vetoomustuomioistuin asettui samalle kannalle alemman oikeusistuimen kanssa. Sen mukaan yhteisymmärryksessä harjoitettu samaa sukupuolta olevien seksuaalista kanssakäymistä ei voi katsoa "luonnottomaksi", kunhan se ei ole ristiriidassa moraalin ja etiikan kanssa. Oikeuden näkemyksessä viitataan siihen, etteivät muut näe tai kuule tapahtuvaa, eikä se tapahdu julkisella paikalla, tai asiaan liity alaikäistä.
Moniin muihin Lähi- ja Keski-Idän alueen maihin verrattuna hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema on Libanonissa parempi.
Vielä vuosikymmenen alussa viranomaiset teettivät lääkäreillä homoseksuaalien tunnistamiseksi peräaukkotutkimuksia. Vuonna 2012 julki tullut käytäntö aiheutti kritiikkiä ja lääkäriliitto ilmoitti tuomitsevansa tällaiset tutkimukset, jotka ovat paitsi loukkaavia ja nöyryyttäviä myös tehottomia.
Enemmistö libanonilaisista katsoo, että yhteiskunnan tulisi torjua homoseksuaalisuus.
Vuonna 2017 hlbti-aktivistit pyrkivät järjestämään Beirutissa maan ensimmäisen pride-tapahtuman, mutta tapahtuma jouduttiin perumaan islamistiryhmien terroriuhan tähden. Myös poliisin puuttumista pelättiin. Seuraavana vuonna tapahtuma kiellettiin poliisin pidätettyä pääorganisaattorin. Poliisi vaati tapahtuman peruuttamista sillä perusteella, että se yllyttää moraalittomuuteen ja loukkaa julkista moraalia.
Vuonna 2016 tuomioistuin päätti, että transsukupuolisella on oikeus vahvistaa sukupuolensa. Se eellyttää sukupuolenkorjausleikkausta.