"HBTIQA:n jatkoksi ei kelpaa mikä tahansa vähemmistö"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 12

Regnbågsankanin puheenjohtaja  Bicca Olin torjuu (HBL 16.8.18, s 14) ajatuksen, että esimerkiksi  yksinäisiä ja  jopa militantteja  sinkkuja kuvaava "incel" -määritelmä voitaisiin liittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kuvaavaan kirjainketjuun.  

 Joskus  aikanaan HLB:näkin   tunnettu  seksuaali- ja sukupuolivähemmistölyhenne on vuosien mittaan saanut pituutta. Kirjaimia  on lisätty  demokraattisesti  ja  mahdollisimman suureen kattavuuteen pyrkien. Puheenjohtaja Bicca Olin  huomauttaa  kuitenkin, ettei  ketjulle  on pantava  rajat.    Olinin kannanoton taustana oli HBL:n juttu "miehistä,joilla ei ole kirjainta" (9.8.18 sivu 15).  Jutun kirjoittanut  HBL:n  pohjoismainen kirjeenvaihtaja Jan-Erik Andelin  oli arvaillut  HBTxxx -koosteessa olevan jo neljätoista kirjainta. Eli se kuuluisi jo hbtqqlaaacppf2.  Olin  toteaa (HBL 16.8.18 sivu 14), ettei lyhenne  ole  tosi.  

Olin  sanoo puheenvuorossaan, että  esimerkiksi  nimityksellä  incel -tunnettua  "yksinäisten sinkkujen"  liikettä  ei  tule  liittää  seksuaali- tai sukupuolivähemmistöksi. Nämä  "militantit sinkut" tulivat kansainvälisen huomion kohteeksi äskettäin, kun Torontossa mies tappoi kymmenen henkilöä kadulla ja motivaatio  liittyi  ilmeisesti kaunaan  "kauniita  ihmisiä"  kohtaan. Incel (involuntary celibacy) on aatemaailmana kehittynyt  väkivaltaa ja vihaa suosivaan suuntaan. Tämän totesi myös  Andelin  jutussaan "män som saknar bokstav". 

Puheenjohtaja Olin kiistää  Andelinin kannan, että meillä on yhteiskunta, joka näkee kaikkien oikeuden hyväksyttävään ja tyydyttävään  seksiin itsestäänselvyytenä".  Olin huomauttaa, ettei niin ole, vaan edellytyksiin on lisättävä  suostumus (samtycke). 

"Meillä on oikeus suostua seksiin, aikuisten välillä ja suuntautumisesta ja sukupuolesta välisttämättä. Ei oikeutta  saada tyydyttävää seksiä. Se ei ole ihmisoikeus. Muutoinhan TE-palvelut olisivat järjestäneey kursseja  oikean g-kohdan löytämiseen tai  deitille menoon, ja sitä ne eivät tee", Olin muotoili.

12 kommenttia

Tätä aakkossoppaa pyöritellään varmasti vielä kauan. Kenties ikuisesti. Ranneliike.netissäkin ( https://ranneliike.net/keskustelu/18659/lgbtqqia-aakkoskeittoa-juttukommentit ) asiasta on käyty keskustelua.

Minusta tuota akronyymi(rypäst)ä voi modailla tilanteen mukaan; mitä nyt kulloinkin on perusteltua niputtaa.

Jos puhutaan seksuaalivähemmistöistä, niin minusta kyse on homoseksuaaleista (naisten osalta lesboista), biseksuaaleista, panseksuaaleista ja ehkäpä aseksuaaleistakin. Käytännössä he, joiden seksuaalinen mielenkiinto ei kohdistu "heterosti".

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transsukupuoliset, muunsukupuoliset, intersukupuoliset ja transvestiitit. Käytännössä he, jotka ovat sukupuoleltaan jotain muuta kuin "cis".

Itse lähestyn asiaa sen kautta, että yksilössä 1) pysyviä biologisia ominaisuuksia, 2) niiden päälle syntynyt identiteetti ja 3) edellisiin enemmän tai vähemmän sidoksissa olevaa tilannekohtaista käyttäytymistä. Näin myös seksuaalisuuden ja sukupuolen kohdalla.

Queer on minusta enemmänkin identiteettikysymys, mutta "aakkossopassa" kirjain q voi viitata myös muunsukupuolisuuteen / ei-binääreihin.

Seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuoli (kaikkine ulottuvuuksineen) itsessään ovat yksilön pysyviä biologisia ominaisuuksia. Jos seksuaalivähemmistön ja/tai sukupuolivähemmistön haluaa venyttää muulla tavoin rajattavaksi, niin sitten minusta on olisi perusteltua miettiä seksuaaliseen suuntautuneisuuteen sekä biologistaustaiseen sukupuolitietoisuuteen pohjautuvalle seksuaali- ja sukupuolivähemmistölle uusi yksiselitteisempi käsite.

Ihonvärin tai kätisyyden tyyppinen ominaisuus on minusta eri asia kuin kokemus johonkin ryhmään kuulumisesta. Vähättelemättä jälkimmäisen(kään) merkitystä yksilölle. Sitä voi ehkä verrata esimerkiksi (äidin)kieleen tai maailmankatsomukseen.
Minusta on kyllä hieman pelleilyä tämä erilaisten kirjaimien lisääminen, jos nuorilla ei ole selvillä mitä he ovat tai jos ollaan saivartelijoita, ettei muuten voi olla mukana SETA ry:ssä...monien on todella vaikeata hyväksyä olevansa homo. Sitten keksitään kaikenlaista, että " mä en ole sellainen ". Moni biseksuaali voi olla loppujen lopuksi homo, mutta ei halua tunnustaa, koska se on niin stigmatisoitu ja sitten että "oon vähän hetero kummiskiin...en oo umpihomo! "

Seksuaalinen tasa-arvo on minusta hieman vikaan vievä ilmaisu, koska kyse on paljon enemmästä. Kysymys on kansalaisoikeuksista. Olen itse sitä mieltä, mikä on monien mielestä utopistista edes sanoa ääneen, että miksi pitää maksaa veoja, kun kansalaisoikudet eivät toteudu täysimääräisinä ja on koko ajan väkivallan uhka päällä EU-alueella: miksi meillä on veronmaksuvelvollisuus?! Rahat otetaan. Minusta se on hyväksikäyttämistä valtiovallan tasolla tai valtioneuvoston tasolla. Suurin osa lojuu edelleen kaapissa, koska ei voi elää avoimesti, koska tulot menevät eli tämä taloudellisen turvallisuuden vaje. Kyse on viimekädessä hyvinvoinnista ts. ettei heterot halua jakaa kaikille hyvinvointia, vaan varastavat sitä toisilta ihmisryhmiltä, joille tulee monella tavalla hyvinvoinnin vaje ja kuollaan esimerkiksi liian aikaisin...tästä ei ikinä puhuta eikä uskalleta puhua.

Sitten toisaalla halutaan takaisin rodut jne ja länkytetään sanoista rodullistaminen tms. älytöntä. Rotukäsitteellä ei ole minkäänlaista pohjaa. Ihmiset ovat niin sekottuneita keskenään ja se on evoluution luonnollinen kehitys. Sillä varmaan halutaan vaan manipuloida markkinoita ja rahaa....mitä muutakaan. En keksi muuta.
Nimenomaan seksuaalisten vähemmistöjen kesken tulisi kaikki rotuhumpuukit heittää roskiin eikä erotella eri ryhmiin-niinkuin se on ollut ennen....kaikki olivat yhdessä. Nyt taas halutaan diskriminoida. Jos on vaikka äiti afrikasta ja isä valkoinen, niin silloin lapsi on molempia - ei vain värillinen tai ruskea...hän kuuluu yhtä paljon valkoisten ryhmään kuin tähän toiseen. Lapselle on väärin opettaa, että hän on jotakin tämän ihonvärinsä takia. Ennenkaikkea hän on vapaa kasvamaan sellaiseksi kuin haluaa: vapaa ihminen. Sitten tulee tämä värillinen ja queer: siitä voi jättää heti pois tämän värin- sillä ei ole mitään merkitystä gay - ympyröissä- ei ole koskaan ollut. Turha luoda tällaisia keinotekoisia rajoja tms.

Sitten heteronaiset ovat manipuloineet että käytännössä tasa-arvo tarkoittaa vain heidän pyrkimyksiään ja meille on sysätty tämä yhdenvertaisuus- ja paskat! Voisi sanoa, että heteronaiset voivatkin olla viimeinen ESTE ettei meille tipu rahaa EIKÄ tapahdu edistymistä. Tämmöiset vittumaiset tyypit, jotka haluavat kaiken itselleen että kaikki kuuluu heille. Tällaisia on. Mennään vaan ja otetaan. Tämä on hyvin tavallista politiikassa, että väitetään jotakin toiseksi ja puoliväkisin otetaan. Esimerkiksi venäjän vallankumous: he vain väittivät jotakin ja sitten väkisin otettiin ja siinä sivussa pyyhkäistiin koko ihmisluokka kartalta. Minä en hyväksy periaatteessa tällaista ja me-too kampanjan tiimoilla naiset mm. käyttivät sanaa " vallankumous" ( että he ovat tekemässä nyt vallankumousta ). Minusta se oli niin outoa kaikenkaikkeaan ja sitten paljastui, ettei niillä ollut mitään todellisuuspohjaa- keksittiin....nyt seksuaalivähemmistöt ovat niitä harvoja, jotka tekevät asioita lainkuuliaisina, vaikka meitä potkitaan sikana päähän joka mutkassa. TÄMÄ on minusta eettisesti ja moraalisesti oikein, mutta kun maailmassa ei siitä paljoa välitetä, mikä on eettisesti ja moraalisesti oikein ja hyvää. Valitettavasti.