"HBTIQA:n jatkoksi ei kelpaa mikä tahansa vähemmistö" (juttukommentit)

Tätä aakkossoppaa pyöritellään varmasti vielä kauan. Kenties ikuisesti. Ranneliike.netissäkin ( https://ranneliike.net/keskustelu/18659/lgbtqqia-aakkoskeittoa-juttukommentit ) asiasta on käyty keskustelua.

Minusta tuota akronyymi(rypäst)ä voi modailla tilanteen mukaan; mitä nyt kulloinkin on perusteltua niputtaa.

Jos puhutaan seksuaalivähemmistöistä, niin minusta kyse on homoseksuaaleista (naisten osalta lesboista), biseksuaaleista, panseksuaaleista ja ehkäpä aseksuaaleistakin. Käytännössä he, joiden seksuaalinen mielenkiinto ei kohdistu "heterosti".

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transsukupuoliset, muunsukupuoliset, intersukupuoliset ja transvestiitit. Käytännössä he, jotka ovat sukupuoleltaan jotain muuta kuin "cis".

Itse lähestyn asiaa sen kautta, että yksilössä 1) pysyviä biologisia ominaisuuksia, 2) niiden päälle syntynyt identiteetti ja 3) edellisiin enemmän tai vähemmän sidoksissa olevaa tilannekohtaista käyttäytymistä. Näin myös seksuaalisuuden ja sukupuolen kohdalla.

Queer on minusta enemmänkin identiteettikysymys, mutta "aakkossopassa" kirjain q voi viitata myös muunsukupuolisuuteen / ei-binääreihin.

Seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuoli (kaikkine ulottuvuuksineen) itsessään ovat yksilön pysyviä biologisia ominaisuuksia. Jos seksuaalivähemmistön ja/tai sukupuolivähemmistön haluaa venyttää muulla tavoin rajattavaksi, niin sitten minusta on olisi perusteltua miettiä seksuaaliseen suuntautuneisuuteen sekä biologistaustaiseen sukupuolitietoisuuteen pohjautuvalle seksuaali- ja sukupuolivähemmistölle uusi yksiselitteisempi käsite.

Ihonvärin tai kätisyyden tyyppinen ominaisuus on minusta eri asia kuin kokemus johonkin ryhmään kuulumisesta. Vähättelemättä jälkimmäisen(kään) merkitystä yksilölle. Sitä voi ehkä verrata esimerkiksi (äidin)kieleen tai maailmankatsomukseen.
Minusta on kyllä hieman pelleilyä tämä erilaisten kirjaimien lisääminen, jos nuorilla ei ole selvillä mitä he ovat tai jos ollaan saivartelijoita, ettei muuten voi olla mukana SETA ry:ssä...monien on todella vaikeata hyväksyä olevansa homo. Sitten keksitään kaikenlaista, että " mä en ole sellainen ". Moni biseksuaali voi olla loppujen lopuksi homo, mutta ei halua tunnustaa, koska se on niin stigmatisoitu ja sitten että "oon vähän hetero kummiskiin...en oo umpihomo! "

Seksuaalinen tasa-arvo on minusta hieman vikaan vievä ilmaisu, koska kyse on paljon enemmästä. Kysymys on kansalaisoikeuksista. Olen itse sitä mieltä, mikä on monien mielestä utopistista edes sanoa ääneen, että miksi pitää maksaa veoja, kun kansalaisoikudet eivät toteudu täysimääräisinä ja on koko ajan väkivallan uhka päällä EU-alueella: miksi meillä on veronmaksuvelvollisuus?! Rahat otetaan. Minusta se on hyväksikäyttämistä valtiovallan tasolla tai valtioneuvoston tasolla. Suurin osa lojuu edelleen kaapissa, koska ei voi elää avoimesti, koska tulot menevät eli tämä taloudellisen turvallisuuden vaje. Kyse on viimekädessä hyvinvoinnista ts. ettei heterot halua jakaa kaikille hyvinvointia, vaan varastavat sitä toisilta ihmisryhmiltä, joille tulee monella tavalla hyvinvoinnin vaje ja kuollaan esimerkiksi liian aikaisin...tästä ei ikinä puhuta eikä uskalleta puhua.

Sitten toisaalla halutaan takaisin rodut jne ja länkytetään sanoista rodullistaminen tms. älytöntä. Rotukäsitteellä ei ole minkäänlaista pohjaa. Ihmiset ovat niin sekottuneita keskenään ja se on evoluution luonnollinen kehitys. Sillä varmaan halutaan vaan manipuloida markkinoita ja rahaa....mitä muutakaan. En keksi muuta.
Nimenomaan seksuaalisten vähemmistöjen kesken tulisi kaikki rotuhumpuukit heittää roskiin eikä erotella eri ryhmiin-niinkuin se on ollut ennen....kaikki olivat yhdessä. Nyt taas halutaan diskriminoida. Jos on vaikka äiti afrikasta ja isä valkoinen, niin silloin lapsi on molempia - ei vain värillinen tai ruskea...hän kuuluu yhtä paljon valkoisten ryhmään kuin tähän toiseen. Lapselle on väärin opettaa, että hän on jotakin tämän ihonvärinsä takia. Ennenkaikkea hän on vapaa kasvamaan sellaiseksi kuin haluaa: vapaa ihminen. Sitten tulee tämä värillinen ja queer: siitä voi jättää heti pois tämän värin- sillä ei ole mitään merkitystä gay - ympyröissä- ei ole koskaan ollut. Turha luoda tällaisia keinotekoisia rajoja tms.

Sitten heteronaiset ovat manipuloineet että käytännössä tasa-arvo tarkoittaa vain heidän pyrkimyksiään ja meille on sysätty tämä yhdenvertaisuus- ja paskat! Voisi sanoa, että heteronaiset voivatkin olla viimeinen ESTE ettei meille tipu rahaa EIKÄ tapahdu edistymistä. Tämmöiset vittumaiset tyypit, jotka haluavat kaiken itselleen että kaikki kuuluu heille. Tällaisia on. Mennään vaan ja otetaan. Tämä on hyvin tavallista politiikassa, että väitetään jotakin toiseksi ja puoliväkisin otetaan. Esimerkiksi venäjän vallankumous: he vain väittivät jotakin ja sitten väkisin otettiin ja siinä sivussa pyyhkäistiin koko ihmisluokka kartalta. Minä en hyväksy periaatteessa tällaista ja me-too kampanjan tiimoilla naiset mm. käyttivät sanaa " vallankumous" ( että he ovat tekemässä nyt vallankumousta ). Minusta se oli niin outoa kaikenkaikkeaan ja sitten paljastui, ettei niillä ollut mitään todellisuuspohjaa- keksittiin....nyt seksuaalivähemmistöt ovat niitä harvoja, jotka tekevät asioita lainkuuliaisina, vaikka meitä potkitaan sikana päähän joka mutkassa. TÄMÄ on minusta eettisesti ja moraalisesti oikein, mutta kun maailmassa ei siitä paljoa välitetä, mikä on eettisesti ja moraalisesti oikein ja hyvää. Valitettavasti.
 • 3 / 12
 • SaintJudy
 • 16.8.2018 17:39
"Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transsukupuoliset, muunsukupuoliset, intersukupuoliset ja transvestiitit."

Paitsi että transvestiitin sukupuoli-identiteetti on anatomisen sukupuolen mukainen, eikä transsukupuolisuudelle tyypillistä sukupuolen korjaushalua esiinny. Ns. ristiinpukeutumisessa on enemmän fetismistä, jossa omaksutaan vastakkaisen sukupuolen pukeutuminen ja rooli. Transvestisuudella ei ole yhteyttä seksuaalisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen, vaikka nimimerkki Human yrittääkin usein linkittää ilmiön biseksuaalisuuteen. (Ja ne firman pikkujouluihin tilatut drag queenit on myös eri asia...)

PS: Voisiko muuten Ranneliikkeeseen kirjautumisen korjata niin, että artikkelia kommentoitaessa ei pamahtaisi takaisin etusivulle sisäänkirjautuessa.
Transvestisuuteen näyttäisi kuitenkin liittyvän (kaiketi synnynnäinen) tarve ilmentää eri sukupuolia (toki kulttuurin asettamien sukupuoli"lokeroiden" muodossa).

Myönnän kyllä auliisti, että olen tässä aihepiirissä "heikoilla jäillä".
Transvestismi voi olla yksi keino hankkia elanto. Seksuaaliset vähemmistöt työnnetään usein niin ahtaalle pois työmarrkinoilta. Ei saa töitä. Tämä on edelleen polttava ongelma kaikkialla maailmassa. Varsinkin jos hakee johtotason duuneja, missä saa isot palkat. Tuntuu et ne kaikki on varattu heteroille. Kovat ovat arvot maailmassa. Sitten esim. Ruotsissa valehdellaan ja teeskennellään edistyksellisyyttä. Tätä on monessa maassa: ollaan olevinaan parempia.
Minusta ei tarvitse ihmeemmin psykologisoida asioita. Usein käytännön olosuhteet ovat määräävämpiä, miten esim. käyttäydytään, jotta selviäisi ja saisi rahaa elämiseen.
 • 6 / 12
 • SaintJudy
 • 17.8.2018 14:42
"Transvestismi voi olla yksi keino hankkia elanto."

Tarkoitat varmaankin travesti prostituutiota, jota näyttää esiintyvän erityisesti latinalaisissa maissa? Kyse on siis transeksuaaleista, ei transvestismista. Transeksuaalit usein ajautuvat prostituutioon, koska eivät saa köyhissä tai uskonnollisissa maissa töitä, ilmiö ei liene länsimaissakaan kovin vieras. Katolisissa maissa, joissa homoseksuaalisuus on erityisen repressed, travesti/shemale-prostituutio on erityisen näkyvää. Voinee myös kai puhua tavasta toteuttaa homoseksuaalisia fantasioita.

(*Sori, suomen kieleni on hieman rappiolla...)
 • 7 / 12
 • SaintJudy
 • 17.8.2018 14:51
"Transvestisuuteen näyttäisi kuitenkin liittyvän (kaiketi synnynnäinen) tarve ilmentää eri sukupuolia (toki kulttuurin asettamien sukupuoli"lokeroiden" muodossa)."

Tai samaa/omaa sukupuolta?

Homojen alakulttuureista löytyy esimerkkejä miten pukeudutaan mieheksi. Myös jotkut lesbot omaksuvat tietoisesti "miehisen" ulkomuodon tai kokevat nämä käyttäytymismallit itselleen enemmän luonteviksi. Ei sinänsä ihme, sillä länsimaissa miehisiä piirteitä arvostetaan enemmän kuin naisellisia. Kulttuuri muotineen on sukupuolittunut ja ihmisillä on ilmeisen luontainen tarve korostaa sukupuoltaan ulkoisin/keinotekoisin keinoin. Tästä normista poikkeavat joutuvat usein huomion kohteeksi.
Transvestismiin verrattavaa "oman sukupuolen" (mutta esim. muun kuin omalle ammattiryhmälle tai sosiaaliselle ryhmälle tyypillistä) pukeutumista kutsutaan (hyvin) harvakseltaan cisvestismiksi. Usein asia nähdään seksuaalisena fetisisminä silloinkin kun kyse on yksinomaan ei-seksuaalisesta transvestismiin vertautuvasta (sukupuolen) itseilmaisusta.
Aivan, mutta ilmiönä nämä on hyvin lähellä toisiaan ja ovat toisiinsa verrattavissa fetisseinä: kumpikin toteuttaa pukeutumisella fantasioitaan, jotka liittyvät vahvasti seksuaalisuuteen tai sen ilmaisuun. Tarkoitus oli osoittaa, miten transvetismi eroaa muista yhteenniputtamistasi trans-nimikkeistä.

Homokontekstissa "cisvestismi" lienee sukua käsittelle "straight-acting"? ..vai *barf* metroseksuaali?


Ja voisiko tätä kirjautumista fixata. On aika turhauttavaa, kun tuntee pakonomaista halua kommetoida artikkelia ja sisäänkirjautuessa pamahtaa takaisin etusivulle. Kai noinkin saa käyttäjäluvut nousuun?
Transvestismi on kuitenkin jossain mitassa samalla sukua transsukupuolisuudelle, ja yleisesti (aihepiirin ”auktoriteettien” esittämissä käsityksissä) transvestiitit luetaan sukupuolivähemmistöön kuuluviksi. Minä en ole se, joka suoranaisesti yhdistää transvestismin (ei-seksuaalista mielihyvääkään tavoittelevaan) fetisismiin. Mutta joo, en ole (kokemus)asiantuntija, enkä voi käsitellä asiaa siten, että voisin suoranaisesti eritellä asioihin liittyvää omaan sukupuoleen liittyvän tietouden eroja ja/tai yhtäläisyyksiä.

Kaikenlaisia yhtäläisyyksiä asioiden välille voidaan tietenkin hahmottaa, mutta jotta on straight-acting, niin pitää tietysti olla myös jokin erityinen gay-acting, jota homokontekstiin kuuluvan tulisi ”luonnostaan” olla. Onko kyse mielikuvista, kulttuurista vai jostain muusta? Cisvestismin ilmentymiksi on kuvattu esim. puku päällä esiintymistä ja sikarin röyhyttelyä, ruumiillisen työn tekijän vaateparren käyttämistä ja niin edelleen - siten, että oman tyypillisen viiteryhmän tai tilanteeseen liittyvän yhteyden raja selvästi ylittyy.

***

Kirjautumisasia on todo-listalla. Kannattaa laittaa huomiot teknisistä ongelmista sivustoa koskevalle keskustelualueelle tai webmasterille sähköpostiin. Näiden muiden aiheiden yhteydestä ne huomataan ehkä joskus tai sitten ei. On keskustelua haittaavaa, kun muun asian sekaan heitellään ihan muuta käsitteleviä sivuhuomiota. Vai eikö ookin ilmoja pidelly? Käyttäjälukuun tuo kirjautumisongelma tuskin vaikuttaa kasvattavasti, mutta toki sivulatausmäärään sillä tietysti on pieni vaikutuksensa.
Aakkossoppaan on ehdotettu esimerkiksi k-kirjainta, joka tarkoittaa erilaisia fetisistejä (kinky community). Queer-teoria käsittelee lihavuutta (fat-identified people) yhtenä queer-identiteettinä, eli olisiko se sitten F (fat) vai O (overwheight), en tiedä. Itselleni asia on hyvin yksinkertainen, koska kuulun homoyhteisöön. Olen homomies, joka tuntee sielunyhtäläisyyttä lesbojen ja heidän taistelujensa kanssa. Aakkossopan hämmentäminen ei minua kiinnosta, koska en samaistu enää sen politiikkaan. Se näkyy kiinnostavan nykyään lähinnä homofoobisia hetero- ja bi-queereja, joilla on siniset hiukset ja neljätoista sukupuolta.
 • 12 / 12
 • Kolmoisritti
 • 20.8.2018 13:03
RuPaul on omalla televisio-ohjelmallaan auttanut näitä transvestiitteja saamaan töitä. tää ohjelma on hyvin suosittu ja palkittu, mutta itseasiassa siinä kilpailun ohella samalla valmennetaan ammattilaisiksi tai he pääsevät esille. Heillä on monilla koulutus takanaan ja usea on monilahjakas. Pelkästään meikkaaminen on vaativaa. Sen lisäksi he tekevät omat esiintymisvaatteensa. Joillakin on tanssijan koulutus. Osa tulee suoraan slummista. Nykyään pitää olla myös ulkonäköä, että pääsee esille. Todella vaativa ala. Sitten kun he pääsevät esille esim. kun voittavat, niin alkaa kiertueet ympäri maailmaa mutta ei skandinaviaan. Tämä on enemmänkin englanninkielisten kulttuuria: USA, Uusi-seelanti, Australia ja Englanti.