Brittiselvitys: hlbti-vähemmistöihin kuuluvat välttävät avoimuutta, tyytyväisyys elämään keskimääräistä alempi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tyytyväisyys elämäänsä on selvästi kehnompi kuin väestössä keskimäärin, käy ilmi Ison-Britanian hallituksen teettämästä laajasta tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi yli 100 000 ihmistä.

Tutkimuksesta kertovat esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC ja PinkNews.

Kymmenportaisella asteikolla koko väestön arvosana tyytyväisyydelleen oli 7,7. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin itsensä määrittelevien kohdalla arvosana oli selvästi alhaisempi: 6,5.

Seksuaalivähemmistöihin luettavien ryhmien kohdalla arvosana vaihteli vajaan kuuden ja vajaan seitsemän välillä: homot ja lesbot 6,9; biseksuaalit 6,3; panseksuaalit 5,9 ja aseksuaalit 5,9.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohdalla keskiarvo jäi alle kuuden: transnaiset 5,5; muunsukupuoliset 5,5 ja transmiehet 5,1.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaajista yli kaksi kolmasosaa (68 prosenttia) kertovat vältelleensä pitämästä samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan julkisesti kädestä kielteisten reaktioiden pelossa.

Vastaajista 70 prosenttia kertoo karttaneensa omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudenstaan kertomista kielteisten reaktioiden pelossa.

Sukupuolivähemmistöjen kohdalla 59 prosenttia transnaisista, 56 prosenttia transmiehistä ja 76 prosenttia muunsukupuolisista kertovat piilotelleensa sukupuoli-identiteettiään kielteisten reaktioiden pelossa.

Vastaajista 40 prosenttia on kokenut hlbti-vähemmistöön kuulumiseen kohdistuvaa vihamielisyyttä. Vakavista tapauksista yhdeksän kymmenestä on jäänyt ilmoittamatta eteenpäin.

Kaksi prosenttia vastaajista on osallistunut eheytystoimintaan, siis yrityksiin muuttaa seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä. Lisäksi viidelle prosentille on tarjottu eheytysterapiaa ratkaisuksi.

Brittihallitus valmistelee korjaustoimenpiteitä

Ison-Britannian hallitus on julkistanut 75-kohtaisen suunnitelman toimista, joilla pyritään poistamaan hlbti-vähemmistöihin kuuluvien elämästä epäoikeudenmukainen kohtelu. Britannian pääministeri Theresa May on kertonut tyrmistyneensä tiedosta, ettei suuri osa vastaajasta voi olla avoimia.

- Yhdenkään ei pitäisi joutua milloinkaan piilottelemaan sitä, ketä ovat tai ketä rakastavat, totesi May.

Aiemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että seksuaalisen suuntautuneisuuden salaaminen lisää esimerkiksi masennuksen riskiä. Salaamisen on myös todettu olevan suoranaisesti fyysisesti raskasta.

Hallituksen toimenpiteisiin kuuluu hlbti-vähemmistöihin kuuluvien terveyteen keskittyvän neuvonantajan nimittäminen ja runsaan 6,5 miljoonan euron suuruisen summan ohjaaminen erilaisiin yhdenvertaisuutta lisääviin ohjelmiin, esimerkiksi turvallisuuden lisäämiseen koulumaailmassa. Myös viharikoksiin puuttumiseen aiotaan paneutua. Brittihallituksella on suunnitelmissa kieltää eheytyshoidot.

Britannia edelläkävijöiden joukossa hlbti-kysymyksissä

Euroopan hlbti-järjestöjen kattojärjestön ILGA Europen vuosiraportin Rainbow index -maavertailussa Iso-Britannia on sijalla neljä. Kärkisijalla on Malta, jossa esimerkiksi eheytysterapiat on kielletty. Ison-Britannian edellä ovat myös Belgia ja Norja.

Suomi on vertailussa viidennellä sijalla. Suomessa esimerkiksi eheytysterapioita ei ole kielletty, eikä laadittuna ole suunnitelmaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Myös Suomen translainsäädännön on todettu rikkovan ihmisoikeuksia.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!