Suuntautumisen salaaminen lisää masennuksen riskiä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 4

Tuoreen tutkimuksen mukaan seksuaalisen suuntautumisen salaaminen voi lisätä mahdollisuutta mielenterveysongelmiin. Erityisesti biseksuaaliset miehet ovat riskiryhmää. Tutkimuksen mukaan biseksuaalisten miesten havaittiin salaavan suuntautumisensa useammin kuin homoseksuaalisten miesten.

USA:n Columbian yliopiston toteuttaman APA:n (American Psychological Association) Journal of Consulting and Clinical Psychology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli seurattu noin kahtasataa newyorkilaista bi-miestä, jotka elivät heteroidentiteetin mukaista elämää, eivät olleet kertoneet naispuoliselle kumppanilleen suuntautumisestaan, mutta etsivät samaa sukupuolta olevaa salaista seuraa.

Kaikkiaan 38 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista miehistä eivät olleet kertoneet kenellekään siitä, että heillä oli seksiä myös miesten kanssa, ja 41 prosenttia kertoi uskoutuneensa parhaalle ystävälle tai vanhemmalleen.

Etenkin suuntautumisen salaaminen naiskumppanilta lisäsi masennusta, alakuloisuutta ja ahdistusta. Kaapistatulo muille läheisille ystäville tai perheenjäsenille ei vähentänyt tunne-elämän ongelmia yhtä tehokkaasti.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että useammin heteroseksiä harrastavat sekä paremmin tienaavat miehet salasivat todennäköisemmin kiinnostuksensa myös miehiin. Suuntautumisensa salaavilla sosiaalinen tukiverkko oli yleensä heikompi ja asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan kielteisempiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkijoiden mukaan kaapin ovien leväyttäminen auki ei aina ole mielenterveyden kannalta tarpeen, mutta tukiverkkojen merkitys korostuu silloin ja tällaisessa tilanteessa olevien miesten kanssa toimivien terapeuttien on hyvä keskittyä auttamaan potilaitaan oman seksuaalisen suuntautumisensa hyväksymisessä.

ScienceDaily: Bisexual Men On the ´Down Low´ Run Risk for Poor Mental Health
PinkNews: Study: Bisexual men ´on the down low´ risk poor mental health
Iltalehti: Biseksuaalisuus altistaa masennukselle

4 kommenttia

Kysymyksiä neuvontapsykologille suuntautumisesta ja/tai identiteetistä?

Pirkanmaan Setan tuki- ja neuvontapalvelu avautuu ma 7.1. klo 16–17

Kysymyksiä voi lähettää verkon kautta vastattavaksi etukäteen missä kohtaa tahansa.

Lisätietoa palvelusta osoitteessa: http://www.treseta.fi/tuki-ja-neuvontapalvelu

Vuoden ensimmäisinä viikkoina palvelu on avoinna maanantaisin, mutta palvelee jatkossa myös keskiviikkoisin.

Pirkanmaan Seta tarjoaa maksutonta puhelin- ja nettineuvontaa. Palvelu on avoin kenelle tahansa, jota seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuolen moninaisuus pohdituttaa joko omakohtaisesti tai esim. perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta.

Voit kysyä neuvontapsykologilta mistä tahansa mieltäsi
askarruttavasta oman tai läheisen seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä kuten sosiaalisista paineista, vertaisuudesta, seurustelun aloittamisesta, kaapista ulostulosta, a-seksuaalisuudesta, parisuhde-, perhe- ja työelämästä, ikääntymisestä, vihapuheesta, kiusaamisesta tai muista syrjintäkokemuksista.

Kysymyksiisi vastaa laillistettu psykologi/seksuaalineuvoja Mirka Paavilainen.

KYSY ROHKEASTI JA VINKKAA PALVELUSTA MYÖS MUILLE!

Lue artikkeli Sesam-lehdestä sivulta 14: http://treseta.fi/sesam/2_2012.pdf
Entäs jos masennus, ahdistus yms. mielenterveysongelmat ovat jo olemassa ennen suuntautumisensa tiedostamista? Esim nuorella pojalla?