Tampereen kaupunginvaltuuston talouskeskustelu kääntyi transsukupuolisuutta leimaavaksi väittelyksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Juhannusviikolla Tampereen kaupunginvaltuuston talouskeskustelu kääntyi transsukupuolisuus-aihepiiriin ja keskustelun mittaan kuultiin transkielteistä välihuutelua.

Valtuuston maanantain 18.6. kokouksen tapahtumista kertoi kaupunginvaltuutettu Iiris Suomela (vihr) Facebook-päivityksessään. Asia oli esillä myös Aamulehdessä.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomusta ja vuoden 2017 tilinpäätöstä käsittelevän kohdan yhteydessä valtuutettu Sari Tanus (kd) otti esiin transsukupuolisuuden "ideologian" ja esitti sen aiheuttavan hämmennystä ja mielenterveysongelmia nuorissa. Suomela toteaa, että myös valtuutetut Erkki Axen (kok) ja Kalervo Kummola (kok) tekivät seuranneen keskustelun aikana transsukupuolisia loukkaavia välihuutoja.

- Tässä haluaisin nyt nostaa valtakunnassa levinneen oudon ideologian, että ikään kuin lapset tai nuoret olisivat syntyneet väärään sukupuoleen, tai että markkinointaisi että jokaisella olisi itsemääräämisoikeus valita mitä sukupuolta haluaa olla. Niin nuorisopsykiatrian lähetteet ovat muutamassa vuodessa 50 prosenttia lisääntyneet, ja meillä on nuoria hyvinkin, jotka eivät tiedä mitä ovat tai mitä haluaisivat olla. Ja sitten toisaalta kun valtakunnassa on paljon markkinointia ihan siitä, että jokaisella on oikeus valita, niin tämä myös nostattaa niitä joilla ei ole ollut ongelmaa, miettimään tätä, sanoi Tanus.

Tanus kertoo eräästä häntä lähestyneestä äidistä, jonka tyttärellä "ongelmaa" ei ole, mutta lähipiirissä useammatkin tytöt miettivät mitä ovat ja mitä haluaisivat olla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Haluaisin tässä alleviivata sitä, että on tärkeää, että annetaan lapsille ja nuorille kasvu- ja kehitysrauha niin lapsuudessa kuin murrosiän vaiheilla. Silloin on normaalia, että kyseenalaistetaan ja mietitään monia asioita ja arvotetaan ja ollaan tyytymättömiä ja vaihdetaan mielipiteitä. Mutta annettaisiin lapsille ja nuorille riittävän pitkä kasvu- ja kehitysrauha ja tuettaisi sillä tavalla sitä vaikeaa jaksoa, ilman että sitten ruokittaisi tietynlaisia haasteellisia ideologioita tai avattaisi tietä. Ja tähän haluaisin, että myös meillä kouluissa opettajat ja terveydenhuolto kiinnittäisi huomiota, jotta ei tavallaan avata tietä sellaisille onglemallisille tilanteille, mitä ei nuorilla välttämättä omaehtoisesti olisi.

Tanuksen mukaan asia on haasteellinen sillä tavoin, että tukea tarvitsevien nuorten kanssa pysähdytään, mutta ettei "ruokita" ongelmia tuottavaa vierasta ideologiaa.

Käydyn keskustelun myöhemmin esiin nostanut Suomela muistutti vastauspuheenvuorossa, että sukupuolen moniaisuus ei ole ideologia, vaan tieteellisesti todennettu olemassaoloeva ilmiö. Hän myös totesi, ettei oman identiteetin miettiminen ole haitallista, toisin kuin esimerkiksi valtuustossakin esitetyt puheet, joissa kyseenalaistetaan ihmisten oikeus omaan sukupuoleensa, sukupuolen ilmentämiseen ja määrittelemiseen.

- Mielenterveysongelmat ei ole kasvaneet sen takia, että sukupuolen moninaisuus on tunnistettu asia, vaan pikemminkin ne kasvaa sitä myötä, kun transnuoria ja muita sukupuolivähemmistöihin kuuluvia laitetaan kokemaan häpeää siitä omasta sukupuolestaan. Sen takia todella toivon, ettei tällaisia puheita kuulla enää jatkossa valtuustossa, vaan annetaan nimenomaan jokaiselle lapselle ja nuorelle se rauha mikä heille kuuluu. Rauha kasvaa siihen omaan sukupuoleen ja omaan sukupuoli-identiteettiin. Ei siihen, mitä vanhemmat tai opettajat näkee, vaan siihen omaan identeiteettiin, sanoi Suomela.

Tämän jälkeen Tanus vielä esitti, että sukupuolen moninaisuuden esilläpidossa kyse on vieraiden ideologioiden markkinoinnista. Tanus vetosi tutkimuksiin perustuvaan tietoon ja Tampereen yliopistollisen sairaalan erikoislääkärin näkemykseen siitä, että neljä viidestä transnuoresta tarvitsisivat ensisijaisesti muunlaista tukea. Tanus perusteli myös sitä, miksi tämä otti aihepiirin esille juuri talouskeskustelussa; hän kertoi peräänkuuluttaneensa riittäviä resursseja terveydenhuollolle.

Kokouksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok) muistutti tämän jälkeen, että pitäisi pysyä kokouksen asialistalla.

Janika Kunnari (vas) totesi, että kaupungin toimintoihin on asiallisesti ja asiaankuuluvasti integroitu toimintamuotoja joiden kautta nuorille ihmisille viedään nimenomaan tietoa siitä, että kaikki identiteetit ovat ok ja että jokainen saa rauhassa kasvaa sellaiseksi kuin on, eikä kukaan kaupungissa markkinoi ideologiaa. Hänkin totesi, että sukupuoli-identiteetti ei ole mikään ideologia. Hän myös kertoi, että transsukupuolisuus on juuri poistettu uudesta  Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemasta ICD-11 -tautiluokituksesta mielenterveyshäiriöiden listalta. Hän muistutti myös, että lisätieto sukupuoli-identiteeteistä ei suinkaan lisää hämmennystä vaan vähentää sitä.

- Toivon, että tässä salissa ei enää koskaan tarvitse kuulla kyseenalaistamista kenenkään omasta sukupuolesta, sanoi Kunnari.

Olli-Poika Parviainen (vihr) totesi, että kaupungin palvelut riittävä sensitiivisyys on varmistettava, ja että niissä tunnistettaisiin yksilöiden monenlaiset tarpeet, eikä asetettaisi ennakkoluuloisia leimoja millään tasolla. Hän myös muistutti, että maailman lääkäriliitto ei katso transsukupuolisuuden liittyvän millään tavoin sairauksiin.

Noora Tapio (vas) totesi, että kaupungin toiminnan eettiset periaatteet sitovat myös luottamushenkilöitä. Ne edellyttävät oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Hän toivoi puheenjohtajistolta terävöitymistä asiattomien puheiden suhteen.

Tanus ilmaisi sanoutuvansa irti transvihasta ja kertoi, että hänellä on lähipiirissään transihmisiä.

Minna Minkkinen (vas) totesi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointia ei edistä se, että he joutuvat kuulemaan sellaista mitä keskustelussa nyt on esitetty.

- Tämä ei ole mikään leikin asia, vaan ihmisten elämästä on kyse, totesi Minkkinen.

Suomela toteaa keskustelua kuvanneessa Facebook-päivityksessään olleen upeaa huomata, kuinka moni valtuutettu puuttui KD:n puheisiin ja parin kokoomuslaisen loukkaavaan välihuuteluun.

- Ahdistusta ja mielenterveysongelmia aiheuttavat juuri sentyyppiset puheet, joita maanantain valtuustossa jouduttiin kuulemaan: vähättely, loukkaaminen ja "valuvioista" huuteleminen. Juuri negatiiviset asenteet, hyväksynnän puute ja kiusaaminen ovat johtaneet siihen, että jopa kolmasosa transnuorista on harkinnut itsemurhaa, totesi Suomela Facebook-päivityksessään.

Suomela kommentoi Facebookissa vielä Kummolan ja Axenin aiempaa toimintaa.

- Sen verran usein ovat nuo samat pari kokoomuksen valtuutettua heitelleet tasa-arvon vastaisia välihuutoja, että itse en valitettavasti yllättynyt lainkaan. Odotan edelleen sitä päivää, kun tähän asiaan puututaan kokoomuksen valtuustoryhmän sisällä. Nyt vaikuttaa siltä, että nämä tapaukset valitettavasti sivuutetaan ja valtuutetut saavat jatkaa syrjivää ja loukkaavaa huutelua ihan rauhassa, kirjoittaa Suomela.

Tampereen kaupunginvaltuuston kokoukset ovat kuunneltavissa kaupungin verkkosivuilla.

2 kommenttia

Sari Tanuksen mielestä hyvä olisi varmaankin sulkea transnuoret mielisairaalaan suljetulle osastolle pakkolääkitykseen. Tehostukseksi vielä pakkojumalanpalveluksia ja "eheytystä".

Varmaan hyvää seuraisi... >_>
Valkeuden kaavussa esitetty myötätunto kätkee sisällä olevan julmuuden jolla lähim-
mäistä kohtaan voidaan harjoittaa,tekemällä töitä jottei hlbtiq ihmisille tulisi mitään oi-
keuksia.Luonnossa olevaa sukupuolisuuden moninaisuutta on idioottimaista nykytie-
don valossa vastustaa,tänään meidän on helpompaa elää kuin ennen ja huomenna
vielä paremmin.