Kokkolan ensimmäinen pride-kulkue keräsi lauantaina runsaasti osallistujia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2
Kokkola Pride lauantaina 16.6. (kuva: Martu Väisänen)

Kokkolassa järjestettiin lauantai-iltapäivänä Keski-Pohjanmaan ensimmäisen pride-tapahtuman kulkue. Pride-viikko käynnistyi tiistaina ja jatkuu sunnuntaihin asti.

Kulkue ja muu ohjelma sujuivat rauhallisesti. Tarkkaa tietoa osallistujamäärästä ei vielä ole, mutta järjestäjän arvion mukaan kulkueen ja toritapahtuman osallistujamäärä oli jopa 2 000 henkeä. 

Kokkola Pride -tapahtuman vilkkain päivä alkoi kello 11 Sateenkaaripiknikillä Länsipuistossa. Tarjolla oli ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Esimerkiksi työpajassa tehtiin kylttejä kulkuetta varten. 

Kello 14 pride-kulkue lähti liikkeelle Länsipuistosta Tehtaankatua ja Rantakatua pitkin, suuntanaan Kauppatori, jossa kulkueen jälkeen käynnistyi päätapahtuma. Kulkuetta veti kokkolalainen sambatanssijoiden ryhmä Samba el Gambo.

Kauppatorin päätapahtuman sisälsi asiaankuuluvien puheiden lisäksi konsertin, jossa solisteina olivat Demian Seesjärvi, Jouni Nikula, Saija Saarnisto ja Rosa Latva. Esiintymislavalle nousi myös pride-kuoro sekä bändi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toritapahtumassa kulkueen jälkeen Kokkolan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Raimo Hentelä ja Marlen Timonen esittivät kaupungin tervehdyksen.

Priden järjestämisestä huolehtineet Tiina Isotalus ja Virpi Karhu kertoivat, että Open Kokkola ry on perustettu edistämään yhdenvertaisuutta Kokkolan seudulla. He jakoivat myös kolme tunnustusta: yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä palkittiin lääkäri Leena Furubacka sekä Kokkolan kirjasto ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite.

Valtakunnallisen Setan terveiset toi järjestön hallituksen jäsen Kiti Kalliomäki. Hän kiitti Kokkolan priden tekijöitä siitä, että tällaisella työllä tehdään jokaisesta paikkakunnasta sellainen, ettei sieltä tarvitse muuttaa pois. Hän välitti Kokkolaan terveiset samalla myös Meri-Lapin Setalta ja paikallisen Border Pride -tapahtuman tuottajilta, jotka kertovat kokevansa hengenheimolaisuutta Kokkolalaisia pride-järjestäjiä kohtaan: ei ole helppo taistella tuulimyllyjä vastaan, ja sen vuoksi tarvitaan eloa, iloa ja väriä, eli prideja. Seudulla on jo aiemmin järjestetty pride-tapahtumat Uusikaarlepyyssä ja Pietarsaaressa

Vaasan Setan puheenjohtaja terveiset tuonut Saana Lind muistutti, että pride-tapahtumien järjestäminen suurkaupunkien ulkopuolella on tärkeä muistutus siitä, että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta edustavia on kaikkialla, kaikkien lähipiirissä ja kaikkien lähellä, eikä vain "siellä jossain kaukana". Lind toivoi myös, että Vaasassa saataisiin järjestettyä pride kesällä 2019 - mutta muistutti, että tapahtuma järjestetään yhdessä ja edellyttää kunkin aktiivisuutta.

Illan myöhempään ohjelmaan kuului Sateenkaaridisko.

Ennen kulkuetta järjestettiin mm. kylttityöpaja (kuva: Martu Väisänen)

Väriä

Värikäs tanssiesitys viihdytti (kuva: Martu Väisänen)

Osallistujia läheltä ja kaukaa

Kokkolassa oli edustusta läheltä ja kauempaakin, esimerkiksi Joensuun suunnalta (kuva: Martu Väisänen)

Kokkolassa pride-tapahtuman ympärillä on käyty kipakkaakin keskustelua. Kaikki eivät ole olleet pride-tapahtumasta mielissään. Kaupunginteatterin ja kirjaston lipputangoista ehdittiin pride-viikolla varastaa sateenkaariliputkin.

2 kommenttia

Hienoa, että juhlat onnistuivat, eräiden vastuksesta huolimatta. Kiitos kaikille tapahtummassa toimineille, te olette enemmän kuin tarpeellisia!
Tavallaan juhlien onnistumisen taustalla voi olla osaltaan niiden ”eräiden” vastustus. Väkeä lähti ehkä enemmän mukaan tukemaan pridea ihan vain vastalauseena tympeille asenteille.