Intian korkein oikeus selvittää samaa sukupuolta olevien suhteiden kieltoa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Intian portti, Mumbai, Intia

Intiassa korkein oikeus ilmoitti maanantaina aikovansa selvittää lokakuuhun 2018 mennessä sen, onko nykyisin voimassa oleva, siirtomaa-ajalta peräisin oleva samaa sukupuolta olevien välisten seksuaalisuhteiden kielto perusteltu.

Oikeus ilmoitti maanantaina ottavansa käsitteltäväkseen viiden hlbti-aktivistin vetoomuksen. Vetoomuksessa pyydetään oikeutta dekriminalisoimaan samaa sukupuolta olevien väliset suhteet, koska vetoomuksen esittäjät kokevat joutuvat elämäänsä poliisin pelossa "luonnollisen seksuaalisen suuntautuneensa vuoksi".

Syksyllä korkein oikeus tunnusti ihmisten oikeuden yksityisyyteen, ja esimerkiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden katsotaan kuuluvan perustuslain suojaa nauttivan yksityisyyden suojan alaisuuteen.

Britannian siirtomaavallan ajalta, 1860-luvulta periytyvän lakipykälän 377 mukaan intiimit miesten väliset suhteet ovat Intiassa laittomia, ja sellainen voi johtaa lain mukaan jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Laki kieltää samaa sukupuolta olevien seksuaalisuhteiden lisäksi kaiken muun kuin lisääntymistarkoituksessa harrastetun yhdynnän. Nykyaikana lain perusteella tuomioita on annettu harvoin, mutta intialaisten hlbti-aktiivien mukaan poliisi kuitenkin tukeutuu usein pykälään vainotessaan ja kiristäessään homoseksuaaleja. Nykyinen lainsäädäntö on myös vaikeuttanut työtä hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi.

Intiassa asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat yleisesti torjuvat.

Alempi oikeusaste päätti vuonna 2009, että "luonnonvastaisen lihallisen yhteyden" kieltävä lainkohta rikkoo perusoikeuksia ja Delhiläinen ylemmän tason oikeusistuin teki vastaavan päätöksen vuonna 2012. Korkeimman oikeuden joulukuussa 2013 antaman päätöksen mukaan lain kumoaminen vaatii kuitenkin Intian parlamentin päätöksen.

Intiassa hallitus on ollut haluton edistämään samaa sukupuolta olevien suhteita koskevan lainsäädännön kumoamista. Joulukuussa 2015 parlamentin alahuone ei hyväksynyt kansanedustajien aloitetta homoseksikiellon kumoamisesta.

Intia on kiinan jälkeen asukasluvultaan maailman toiseksi suurin. Varsinkin intialaiset itse kutsuvat Intiaa "maailman suurimmaksi demokratiaksi".

The Guardian: India´s top court to review colonial-era law criminalising gay sex
Intian korkeimman oikeuden päätös kyseenalaistaa homosuhteiden kiellon
Intian korkein oikeus tutkii onko homoseksikielto perustuslain vastainen

1 kommenttia

Intiassa on menty nykyisellään trans- ja muunsukupuolisten oikeudet edellä, sillä siellä voi vaihtaa juridisesti sukupuolta ja myös muu sukupuoli on käytössä

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_history_of_India
https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_India

Historiassa sitten Portugalin Intiassa (Goan alueella) katolilainen jesuittojen inkvisitio on harrastanut ääri-kristillis"sharia"julmuuksiaan seksuaalivähemmistöjen ihmisiä kohtaan jo 1500-luvulta lähtien ( http://indiafacts.org/the-portuguese-inquisition-in-goa-a-brief-history/ ). Delhin alueilla taas taannoin muita on ruoskittu (orjaa 50 kertaa ja vapaata kansalaista 100 kertaa) ja muslimit on kivitetty.

Eri uskontojen asenteet ovat vaikuttaneet, eritoten lähistön Iranista päin (abrahamiset uskonnot luonut) 4tuhatvuotinen zarathustralaisuuskin, jolla oli jo sodomia-tuomioasenteet ( https://authenticgathazoroastrianism.org/2013/06/17/what-does-zoroastrianism-say-about-homosexuality/ ). Sodomia-uskontoon uskonut viktoriaaninen Britannia sitten kirjoitutti koko siirtomaa-Intiaansa tuomiolakinsa ... ja sitten on arveltu että nyky-Intian mentaalinen "perustaja", Mahatma Gandhi olisi ollut vähiintäänkin biseksuaali, miesystävineen Etelä-Afrikassa.

Intiassa näyttävät kyllä olevan monin paikoin esim. Grindr:ssä ihan kasvokuvillaan.

Kommenttia muokattu: 09.01.2018 klo 00:51