USA asettui kuolemanrangaistusten puolelle YK:n ihmisoikeusneuvostossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Kahdeksassa YK:n jäsenvaltiossa samaa sukupuolta olevien seksuaalikontaktista voidaan määrätä kuolemantuomio. YK:n ihmisoikeusneuvosto päätöslauselmassaan asettui vastustamaan kuolemanrangaistuksia. USA oli toista mieltä mutta jäi vähemmistöön.

Päätös tehtiin suurella äänten enemmistöllä. Eurooppa ja Etelä-Amerikka äänestivät päätöslauselman puolesta. Perjantaisessa ihmisoikeusneuvoston kokouksessa Genevessä 27 maata oli päätöslauselman puolella eli kuolemanrangaistuksia vastaan. Ihmioikeusneuvostoon kuuluu 47 YK:n jäsenmaata. Päätöksessä vaaditaan humaanisuutta: niitä maita, joissa homosuhteista vielä rangaistaan kuolemalla, vaaaditaan poistamaan mahdollisuus kuolemantuomioon. Samalla vaaditaan kuolemantuomiota pois avioeroista, jumalanpilkasta ja omasta uskonnosta luopumisesta.

Eurooppalaisten ja eteläamerikkalaisten maiden lisäksi päätöslauselmaan yhtyivät useat Afrikan maat, kuten Norsunluurannikko, Kongo, Ruanda, Etelä-Afrikka ja Togo.

Päätöslauselmassa kuolemanrangaistus halutaan pois teoilta, jotka ovat rikoksia uskonnollisin tai moraalisin perustein. On kiinnostavaa, mitkä maat kannattivat kuolemanrangaistusta. Näitä on 13: Kiina, Irak, Katar, Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Egypti, Etiopia, Bangladesh, Botswana, Burundi, Intia, Japani ja USA.

Kansainvälinen hlbtiq-järjestöjen katto-organisaatio ILGA kertoo, että Egypti, Venäjä ja Saudi-Arabia yrittivät vesittää ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman ja siinä taustatukea antoi USA.

Kuolemanrangaistus homosuhteista on käytössä Iranissa, Saudi-Arabiassa, Jemenissä ja Sudanissa sekä islamistien hallitsemilla alueilla Somaliassa ja Nigeriassa. Lisäksi se on käytössä ISISin johtamilla alueilla Irakissa ja Syyriassa. Afghanistanissa, Katarissa, Mauretaniassa, Pakistanissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa kuolemanrangaistus on olemassa, mutta sitä ei käytetä homosuhteissa.


YK:n ihmisoikeusneuvostoon kuuluu 10 Euroopan maata, mutta ei yhtään Pohjoismaata. Se oli vuonna 2011 kansainvälis-poliittinen ”lehmänkauppa”. http://ranneliike.net/teema/presidentti-niinisto-otti-varovasti-kantaa-ihmisoikeuksiin?aid=9234

Venäjä ei kuulu ihmisoikeusneuvostoon.

3 kommenttia

Putinstanilta en odottanut muuta, pommimiesmaista puhumattakaan, mutta kylläpä tämä USA:kin alkaa olemaan "hieno" maa republikaanien käsissä.
  • 2 / 3
  • Diplomaatti
  • 4.10.2017, 15.23
"Kansainvälinen hlbtiq-järjestöjen katto-organisaatio ILGA kertoo, että Egypti, Venäjä ja Saudi-Arabia yrittivät vesittää ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman ja siinä taustatukea antoi USA."

Tässä tuskin on kyse siitä, että USA haluaisi kuolemanrangaistuksen homoudesta, vaan ulkopolitiikasta.

Saudi-Arabia on USA:n liittolainen Lähi-idässä ja suhteet ovat tiiviit mm. suurilla asekaupoilla, terrorismin torjunnalla jne. Arvelen, että USA ei viitsinyt vesittää kauppa- ja diplomaattisia suhteita äänestämällä saudeja vastaan kun YK:n lauselma joka tapauksessa menisi läpi.

Tämä on valitettava realismi mitä tulee ulkopolitiikkaan. Aina ei voi tehdä moraalisesti oikeaa valintaa vaan on luovittava huonojen vaihtoehtojen välillä.