Seta: Turvapaikanhakijoiden itsepuukotus hätähuuto - tilanne Venäjällä hälyttävä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Suomesta turvapaikkaa hakeneet miehet Aleksandr, 19, ja Nikita, 22, puukottivat perjantaina eduskuntatalon edessä itseään. Setan mukaan tapaus tuo esille järkyttävällä tavalla sen ahdingon, jossa monet hlbti-vähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat.

Setan keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että Venäjällä asuvien hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ihmisten surkea ihmisoikeustilanne sekä heihin kohdistuva vaino, myös viranomaisten puolelta, ovat todellinen uhka. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa heihin kohdistuu vainoa niin valtion kuin yksityisten ihmisten, perheiden ja yhteisöjen toimesta. Erityisesti Tsetsenian alueelta on raportoitu suoranaisesta homoihin kohdistuvasta vainosta.

- Ahdinko on todellinen ja siksi turvapaikkoja haetaan. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvat ovat raportoineet lähtömaiden viranomaisväkivallasta eikä viranomaisiin luoteta. Suomen tulee olla maa, jossa viranomaiset pystyvät takaamaan heille yhdenvertaisen ja turvallisen turvapaikkaprosessin, sanoo Setan pääkaupunkiseudulla toimivan jäsenjärjestön HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma.

Maahanmuuttovirasto Migri on saanut arvostelua toiminnastaan.

Seta ja HeSeta ovat nostaneet esille ongelmia, joita hlbti-vähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat turvapaikkaprosessin aikana kohtaavat. Näitä ovat hakijan identiteetin uskottavuuden arviointi, vastaanottokeskuksissa ja muualla ilmenevä väkivallan uhka sekä hlbtiq-sensitiivisen tuen puute.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- On tärkeä varmistaa, että seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa vainoa pakenevat saavat Suomessa oikeudenmukaisen turvapaikkaprosessin, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo painottaa.

Myös Yhdenvertaisuusvaltuutettu on kesällä kiinnittänyt turvapaikkaviranomaisten huomion seksuaalivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden turvapaikkahakemusten arviointiin ja päätösten perusteluihin. Valtuutettu on korostanut viranomaisten selvittämisvelvollisuutta sekä muistuttanut siitä, että turvapaikkahakemuksissa pitää korostuvat siinä sekä hyvän hallinnon vaatimus että perus- ja ihmisoikeusmyönteinen laintulkinta.

Turvapaikkaa hakeneet venäläismiehet ovat kertoneet lisää taustastaan Ilta-Sanomille

Miehet ovat kertoneet ennen lähtöpäätöstä joutuneensa useita kertoja väkivallan kohteeksi, eivätkä viranomaiset olleet käynnistäneet rikostutkintaa pahoinpitelyistä. Miehet kertovat joutuneensa myös irtisanotuiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden vuoksi. Ilta-Sanomat kertoo, että miehillä oli mukanaan kertomusta tukevia sairaala- ja poliisidokumentteja sekä irtisanomispöytäkirja.

Ilta-Sanomien mukaan miehet kertovat antaneensa kaikki dokumentit Suomessa maahanmuuttoviranomaisten tutkittavaksi ja lisäksi he ovat kertoneet seikkaperäisesti koko tarinansa.

Kielteisen turvapäätöksen tultua ns. nopeutetussa menettelyssä ja pikakäännytyksen Venäjälle uhatessa, miehet kertovat Ilta-Sanomien mukaan joutuneensa epätoivoon ja puukottamaan itseään eduskuntatalon edustalla. He kertovat lehdelle pyrkineensä surmaamaan itsensä ja uskoivat sen herättävän Suomen viranomaiset ymmärtämään Venäjällä elävien hlbti-vähemmistöjen vaikean tilanteen.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan pari on hakenut turvapaikkaa vielä uudestaan.

Helsingin Sanomien mukaan Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa työskentelevä sosiologi Aleksandr Kondakov kertoo, että seksuaalivähemmistöihin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt Venäjällä viime vuosina selvästi. Hänen hiljattain julkaisemansa tutkimus Viharikokset LGBT-ihmisiä vastaan Venäjällä pohjautuu tietoihin oikeuden päätöksistä ja tiedotusvälineiden uutisista. Sen mukaan vakavien viharikosten määrä on lisääntynyt vuosien 2010 ja 2015 välillä. Kondakovin mukaan ainoa selitys muutokselle on vuonna 2013 hyväksytty ns. homopropagandalaki. Lain myötä hän katsoo yhteiskunnan ilmapiirin muuttuneen nopeasti.

IS: Eduskuntatalon portailla itseään puukottaneet venäläinen homopari
Ilta-Sanomat: Itseään Eduskuntatalon portailla puukottaneet Aleksandr ja Nikita IS:lle: Tulimme metsiä pitkin Suomeen
Helsingin Sanomat: Venäläistutkija: Väkivalta homoja kohtaan lisääntynyt Venäjällä, ja se on johtanut usein jopa uhrin kuolemaan – syynä neljän vuoden takainen laki homopropagandan kiellosta
Maahanmuuttovirasto ja vaatimus homouden todistamisesta

10 kommenttia

Miksi Suomeen otetaan muslimeita Afrikasta ja Lähi-Idästä, vaikka he voisivat oleilla ihan hyvin naapurimaiden pakolaisleireilläkin turvallisesti sodan loppua odotellen (esim. syyrialaiset ja irakilaiset muslimit Libanonissa)?
Sitten sellaisia, joilla ei oikeasti ole mitään muuta turvallista paikkaa tässä maailmassa mihin mennä, kuten HLBTIQ-ihmiset, ateistit jne., käännytetään?

Puhumattakaan että jälkimmäisenä mainituilla on varmaan ainakin satakertainen todennäköisyys integroitua yhteiskuntaan edellämainittuihin verrattuna.

Suomen pakolaisuuspolitiikka on sairas.

Kommenttia muokattu: 28.09.2017 klo 16:47
  • 2 / 10
  • Surullista mutta totta
  • 28.9.2017, 23.28
Homofobia on kovin yleisestä ja hyvin aggressiivista Venäjällä. Netissä on mm. videoita, joissa erinäiset homometsästäjät hakkaavat ja kiduttelevat homoja, joita he ovat houkutelleet treffeille erinäisten treffipalstojen kautta. Kyseessä on tyyppejä, jotka ovat ottaneet asiakseen pilata homojen elämän puhtaan vihan takia.

Kysymys on kuitenkin kovin hankala turvapaikkanäkökulmasta. Homoja on kuitenkin valtava määrä maissa, joissa heitä vainotaan. Samalla homouden todentaminen on monesti vaikeaa eivätkä kaikki suinkaan elä hengenvaarassa.

Rajanveto on siten varsin hankalaa ja väärinkäytösten mahdollisuus on hyvin suuri. Esimerkiksi Ruotsissa eräs afrikkalainen (hetero)mies sai muutama vuosi sitten turvapaikan homouden perusteella. Hetki sen jälkeen hänet vangittiin naisen raiskaamisesta.

Valitettava tosiasia siis on, että rima turvapaikan myöntämiselle homouden perusteella on pidettävä varsin korkealla. Muuten päädytään tilanteeseen, missä järjestelmä väärinkäytetään homouteen vedoten.

Tilanne on sama kun kristityksi kääntynet muslimit. Moni oleskelulupaa hakeva muslimi väittää kääntyneensä kristityksi, josta seuraisi kuolemantuomio islamin mukaan. Tämä on myös ilmiselvä väärinkäytöksen mahdollisuus eikä pelkkä kristillisyys voi siten olla turvapaikan peruste.

Niin surullinen kun näiden venäläisten homojen tarina on, niin heidän on nyt vaan pakko yrittää ratkaista tilanteensa jollain lailla itse tai osoittaa uskottavasti olevansa turvapaikan tarpeessa. Muuta mahdollisuutta ei ole.