Maahanmuuttovirasto ja vaatimus homouden todistamisesta

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 37

Viime aikoina on keskusteltu hlbti-vähemmistöihin kuuluvien pakolaisten saamista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä, kun viranomaiset eivät usko turvapaikanhakijan olevan esimerkiksi homo ja siksi uhan alla kotimaassaan.

Turvapaikka- ja oleskelulupa-asioista vastaava Migri eli Maahanmuuttovirasto ratkaisee sen, tarvitseeko yksilö suojelua ja turvapaikkaa. Kuten tiedämme, seksuaalinen suuntautuneisuus ei ole yksilöstä - ainakaan luotettavasti - mitattavissa oleva ominaisuus, ja lähtökohtaisesti seksuaalisen suuntautuneisuutensa pystyy kuvaamaan tarkimmin yksilö itse.

Yle kertoo keskiviikkona julkaisemassaan artikkelissa, että Maahanmuuttoviraston arviossa painaa yksilön esittämä tarina ja sen uskottavuus. Tämäkin on vähintään heppoinen keino varmistua jonkun seksuaalisesta suuntautuneisuudesta.

Miten homoutensa voi todistaa?

Turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Tirsa Forssell kertoo Ylen artikkelissa, että tärkeää tietoa on esimerkiksi se, milloin henkilö tiedosti olevansa homoseksuaali ja miten tämän seksuaalinen identiteetti kehittyi. Forsell kertoo Setan käyneen kouluttamassa Migrin henkilökuntaa. Valokuvat ja muut todisteet vainoamisesta ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvät rangaistukset ovat mahdollisia lisätodisteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Forssellin mukaan esimerkiksi seksin harrastamisesta ei sovi kysellä, mutta tämä ohjeen noudattamatta jättämistä tiedetään tapahtuneen. Muitakin intiimejä kysymyksistä on vahvistamattomien tietojen mukaan hlbti-vähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijoille esitetty.

Turvapaikanhakijoiden lähtömaihin nähden erittäin avoimessa kulttuurissa kasvaneiden kantasuomalaistenkaan ei ole välttämättä helpoa kertoa seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan. Asian kanssa vähänkin vaikeamman painiskelun käyneellä voi viedä vuosia käydä oma historiansa läpi ja hahmottaa oman asiaan liittyvän identiteetin kehitys.

Yle kysyy Forsellilta riskistä väärinkäsityksiin, sillä monet turvapaikanhakijat eivät ole ennen puhuneet seksuaalisuudestaan. Forsell myöntää, että virastossa ollaan tietoisia siitä, että homoseksuaalisuus on monissa maissa tabu.

- Mutta jotenkin turvapaikanhakijoiden pitää pystyä selvittämään, kuinka heidän seksuaalinen identiteettinsä kehittyi, sanoo Maahanmuuttoviraston Tirsa Forssell Ylelle.

Migri vaatii hlbti-vähemmistöihin kuuluvia todistamaan mahdottomia

Oman seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvän identiteetin ja sen kehittymisen selittämisen vaatiminen parissa lyhyessä keskustelussa on kuitenkin kohtuuton vaatimus kenelle tahansa, saati sitten henkilölle, joka on joutunut elämään maassa tai kulttuurissa, jossa seksuaalisen suuntautuneisuutensa peittäminen on konkreettinen elinehto. Avoimesti homona näissä maissa ei voi elää asettamatta itsensä vaaraan, ja homoksi tavalla tai toisella paljastuminen johtaa käytännössä aina ongelmiin.

On vaikea nähdä, että tällaisesta taustasta tulevalla yksilöllä olisi minkäänlaisia työkaluja käsitellä elämänsä tätä puolta; löytää edes sanoja kuvaamaan minuuteensa keskeisesti kuuluvaa asiaa, jota on joutunut piilottelemaan hengissä pysyäkseen.

Keskustelu: Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä hlbt-ihmisille
Yle: ´Miten voin todistaa olevani homo?´ Maahanmuuttovirasto vaatii turvapaikanhakijoilta intiimejä tietoja

37 kommenttia

Hyvä uutiskirjoitus. Kiitos.

Lisänä ehkä vielä sekin dilemma, että tuolla vastaanottokeskuksissa on pakolaismiehiä, jotka kauppaavat seksiiä miehille, erityisesti "I am top" -tyyliin. Ovatko he ennemminkin biseksuaaleja, kuin vain heteroita?
Ja miten heidän tilanteeseensa pitäisi maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa suhtautua?

Seksuaalivähemmistöjä vainoavissa maissahan kulttuuri on useissa sellainen että homoksi, gay:ksi siellä käsitetään miesten kesken seksissä ne, jotka imeävät tai antavat panna pyllyyn. Kun taas sitten noissa maissa ne homot tai biseksuaalit, jotka tykkäävät enempi panna ja imettää, mielletään ja mieltävät itsensä ihan "normaalisti" miehiksi, heteroiksi. Mutta ovatko he sitä monetkaan, vai ovatko hekin homoja tai biseksuaaleja?
Homotuomiolakimaissahan myös heitä tuomitaan miesten kesken seksin, tai rakastelun, aktiivisina osapuolina, koska heistä ainakin biseksuaalit ovat niitä raamatussa ja koraanissakin "naisesta mieheen vaihtajina" -tuomittuja.

Ja pitäisikö turvapaikkaoikeus kuulua yhtä lailla myös biseksuaaleille?
Joskin he toki voivat vainomaissakin toteuttaa seksuaalisuuttaan siltä eri sukupuoleen suuntautuneelta kiinnostusosaltaan.

Pankaas keskustellen ...

Kommenttia muokattu: 09.02.2017 klo 23:27