Toteutuuko Unkarin parisuhdelaki?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Unkarin homot ja lesbot saivat viime jouluna miellyttävän joululahjan. Parlamentti päätti 17. joulukuuta 2007, että vuoden 2009 alusta lukien voidaan solmia rekisteröityjä parisuhteita. Oikeastaan sellainen instituutio on jo ollut olemassa, mutta nyt se laajenee homo- ja lesbopareihin. Kauan kaivattu asia on nyt täyttymässä. Kulunut vuosi on ollut Unkarissa niin epävakaa, että kukaan ei ole voinut varmuudella sanoa, tuleeko laki voimaan. Jos sosialistihallitus olisi kaatunut rajuihin mellakoihin, oppositio olisi ensi töikseen mitätöinyt lain.


Hieman lähihistoriaa


Unkarilaiselle HLBTI-väelle ja julkisuudelle merkitsi paljon, kun vuoden 2007 Budapestin Priden avajaisissa poliitikko Gábor Szetei tuli kaapista ja puhui juhlaväelle näin:

"Uskon Jumalaan ja uskon siihen, että kaikilla ihmisillä on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi. Kaikkialla. Jokaisella on oikeus rakkauteen. Jokaisella täysi-ikäisellä on oikeus valita kumppaninsa. Kumppani, jota rakastaa, jonka kanssa voi olla yhdessä, jota voi halata ja suudella, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut, jonka viereen voi käpertyä, jos pelkää, on väsynyt tai heikko. Jokainen on joskus heikko ja siitä saa vahvuuden. Ja ketään ei saa syyttää siitä, että tarjoaa tai pyytää apua, tukea tai rakkautta heikolla hetkellä. Uskon, että pystymme rohkeudella, luottamuksella ja lujalla vakaumuksella kaatamaan niitä muureja, joita on heteroiden ja homojen välissä".

Puhe pääsi heti tiedotusvälineisiin, koska se merkitsi, että pääministerin läheinen työtoveri, henkilökohtainen valtiosihteeri paljasti itsekin olevansa homo. Lokakuussa 2007 Unkarin sosdem-puolue ja liberaalinen SZDSZ antoivat hallitukselle tehtäväksi muotoilla sellaisen parisuhdelain, että siinä olisivat mukana myös samaa sukupuolta olevat parit.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lakiesitys hyväksyttiin parlamentissa niin huomaamattomasti, että monet ihmiset luulivat lakiesityksen kaatuneen.


Lain mukaan täysi-ikäiset voivat henkikirjoittajan edessä ilmoittaa haluavansa elää rekisteröidyssä parisuhteessa. Seremonia voidaan pitää myös muulla kielellä, jos toinen kuuluu johonkin muuhun kielikuntaan Yhteinen adoptio ei ole mahdollista. Rekisteröity parisuhde päättyy, jos toinen osapuoli menee naimisiin. Voi myös erota tai kuolema erottaa.

Valitus perustuslakituomioistuimeen

Kaikki eivät pitäneet uudesta laista. Mm. Valtakunnallinen Suurperheiden liitto valitti perustuslakituomioistuimeen ja vaati lain mitätöimistä. Puolueista tietenkin kristillisdemokraatit ja Unkarin demokraattinen Foorumi tekivät myös valituksen. Kristillisten mukaan laki on vastoin perustuslain pykälää 15, jossa sanotaan, että valtio puolustaa avioliittoa ja perhettä. Mutta homojen ja lesbojen puolustajat huomauttavat, että perustuslaissa ei määritellä, että avioliitto olisi vain miehen ja naisen liitto.

Jos perustuslakituomioistuimen päätös on, että laki toteutetaan, seuraava konservatiivinen hallitus voi sen tietenkin jälkikäteen muuttaa niin, että homoparit suljetaan parisuhteen ulkopuolelle, mutta se olisi niin syrjivää, että sellaista tuskin tapahtuu.

Jos perustuslakituomioistuin kaataa parisuhdelain, kuluu pitkään, ennen kuin se saadaan uudelleen aikaan, joten taistelu jatkuu.

Perustuslakituomioistuimen päätöstä odotellaan aivan lähiaikoina.

2 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti: "Gábor Szetei tuli kaapista ja puhui juhlaväelle näin:

"Uskon Jumalaan ja uskon siihen, että kaikilla ihmisillä on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi. Kaikkialla. Jokaisella on oikeus rakkauteen. Jokaisella täysi-ikäisellä on oikeus valita kumppaninsa. Kumppani, jota rakastaa, jonka kanssa voi olla yhdessä, jota voi halata ja suudella, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut, jonka viereen voi käpertyä, jos pelkää, on väsynyt tai heikko. Jokainen on joskus heikko ja siitä saa vahvuuden. Ja ketään ei saa syyttää siitä, että tarjoaa tai pyytää apua, tukea tai rakkautta heikolla hetkellä. "

Koska tämä tulee mitä ilmeisemmin sydämestä, tämä on huomionarvoinen puhe.
Kenelle minä voin valittaa siitä, ettei minun oikeuteni rakkauteen toteudu.
Kun kerta tämä rakastetuksi tuleminen, silloin kun on heikko, tuo vahvuutta, niin ne, jotka haluavat kieltää oikeuden rakkauteen, haluavat pitää ihmiset heikkoina, nujerrettuina.

Olen pitkään epäillyt tällaista, mutta en ole kuullut sitä puettavan sanoiksi.
Äärikansallisista mielipiteistään tunnettu unkarilainen lehti hyökkää homojärjestöjen kimppuun keskiviikon numerossaan. Magyar Nemzet –lehti kertoo, että yhä enemmän ja enemmän homo.- ja lesbojärjestöt levittäytyvät kouluihin ja antavat "opetusta" seksuaalisuudesta. Järjestöt itse sanovat, että kyseessä on toiminta, jolla yritetään vähentää ennakkoluuloja ja lisätä suvaitsevaisuutta.

"Vanhempien Järjestö Lasten Puolesta" sen sijaan sanoo, että kyseessä on homouden levitystyö, joka on puettu suvaitsevaisuuden kaapuun. Tällaiset esitykset ovat omiaan häiritsemään nuorten kasvamista ja saa heidät vain kokeilemaan tuollaista elämisen muotoa.

*****

Lähipäivinä odotellaan perustuslakituomioistuimen päätöstä siitä, onko Unkarin uusi laki rekisteröidyistä parisuhteista perustuslain mukainen vai kumotaanko laki.