Sateenkaarilipuilla liputuskieltoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Euroopan pride-sesonki on pian ohi, mutta yhä keskustellaan sateenkaarilipuista. Suurlähetystöt ovat liputtaneet itäisen Keski-Euroopan pride-marssien aikaan, mutta nyt Unkari ja Slovakia ovat kieltäneet omilta suurlähetystöiltään liputuksen sateenkaarilipuilla.

Tilanne kiristyi, kun 31 maan suurlähetystöt tukivat Budapestin Prideä julkilausumalla ja liputtamalla. Slovakian sosialidemokraattinen pääministeri Robert Fico sai kuulla asiasta ja moitti ulkoministeriötään. Sieltä puolustauduttiin muistuttamalla, että Slovakia on tämän syksyn EU:n puheenjohtajavaltiona ja Budapestin Pride oli EU:n tukema tapahtuma. Siitä huolimatta tästä lähtien Slovakian lähetystöjä kielletään liputtamasta sateenkaarilipuilla.

Unkarissa tuli myös voimaan liputuskielto. Unkarin ulkoministeriö KKM kertoi Index-lehdelle, että tulevaisuudessa Unkarin suurlähetystö voi liputtaa vain kansallisella lipulla, EU-lipulla tai joidenkin tapahtumien aikaan ulkounkarilaisten järjestöjen lipuilla. Tällaisia järjestöjä on mm. Romanian puolella, jossa on suuri unkarilaisvähemmistö. Tästä liputtamisesta ei Romanian hallitus varmaankaan pidä.

Kiellot eivät koske suoranaisesti sateenkaarilippuja, mutta on helppo nähdä, että päätöksillä on haluttu estää nimenomaan sateenkaarilippujen käyttö.

Elokuun alussa Guardian-lehti kertoi, että Englannissa uusi konservatiivinen ulkoministeri Boris Johnson on kumonnut liputuskiellon. Nyt saa liputtaa myös sateenkaarilipulla. Johnsonin edeltäjä Philip Hammond oli antanut liputuskiellon. Kieltoa kritisoitiin laajasti, koska brittihallitus muulla tavoin oli hlbtiq-ihmisten yhdenvertaisuuden puolella.


Tällaiset pikku riidat ovat jälleen kerran muistutuksena siitä, että jos EU hajoaa, Euroopan hlbtiq-ihmisten tilanne voi muuttua melkoisesti hyvin erilaisiin suuntiin.

Budapestin Priden tapahtumat 2016
Englannin suurlähetystöissä sallitaan liputukset

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • YLEmppialaiset
  • 15.8.2016, 14.39
Euroopan Pride-sesonki on pian ohi, mutta YLE ei televisioinut yhtään Pride-tapahtumaa livenä kanavillaan. Olikos Hesassa joku Euro Games kisakin, jota YLE:ssä ei tuntikausia televiseerattu?
Samaa mieltä YLEmppialaisten kanssa. Suomessa se 10 % väestöstä kuuluu johonkin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, joten tällä logiikalla kaikesta YLE:n uutisista, ajankohtaisohjelmista, sarjoista, elokuvista jne. pitäisi myös käsitellä näitä vähemmistöjä. Ehkä enemmänkin kun kerta YLE:n kirjattuna tehtävänä on yhdenvertaisuuden edistäminen. YLE:n pitäisi saada noottia asiasta.

Tästä jutusta jäi pois oliko Suomikin mukana noiden 31 maan joukossa vai joko persut Soinin johdolla on tietoisesti alkaneet tuhota Suomen julkisuuskuvaa maailmalla.