NHL-pelaajat hyväksyisivät homon joukkuetoverin

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 13

Vain yksi USA Today -lehden haastattelema NHL-jääkiekkoilija ilmoitti suhtautuvansa kielteisesti mahdolliseen homoon joukkuetoveriin. Lehti kysyi asiaa 35 Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n pelaajalta.

Suomessa USA Today -lehden uutisesta kirjoitti ensin Iltalehti.

Calgary Flamesin puheenjohtaja Brian Burke sanoo, ettei yllättänyt kyselyn tuloksesta - mutta totesi olevansa pettynyt kielteisesti asennoituvaan pelaajaan. 60-vuotias Burke arvioi, että hänen omalla sukupolvellaan oli asian suhteen ongelma, mutta asenteet ovat muuttuneet merkittävästi - vaikka NHL:ssä ei pelaakaan yhtään avoimesti homoa pelaajaa.

Burke arvioi, että ensimmäinen kaapista tuleva NHL-pelaaja saisi erittäin tervetulleen vastaanoton.

Brian Burke ja hänen NHL:n pelaajien turvallisuudesta vastaavassa toimistossa työskentelevä poikansa Patrick Burke ovat NHL:n ja laajemminkin urheilun hlbti-yhdenvertaisuutta edistävän You Can Play -järjestön perustajia. Patrick Burken jääkiekkoa pelannut poika Brendan Burke tuli kaapista vuonna 2009. Hän kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2010.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

You Can play -kampanja on saanut tuen NHL:n johtoporrasta myöten.

Brian Burke arvioi You Can Play -kampanjan muuttaneen asenteita. Burke kertoo, että ensimmäisten You Can Play -videotervehdysten kuvausten yhteydessä moni ei mukaan mahtunut pelaaja oli pettynyt. Hän kertoi tuolloin ajatelleensa, että tilanne on parempi kuin oli kuvitellut.

USA:n neljässä suuressa joukkueurheilulajeissa kaapistatulot ovat harvinaisia. Jääkiekon (NHL) ja Baseballin (MLB) piirissä kaapistatuloja ei ole nähty, mutta koripallosarjassa (NBA) pelaava Jason Collins kertoi homoseksuaalisuudestaan vuonna 2013. Amerikkalaista jalkapalloa pelaava homoseksuaalisuudestaan vuonna 2014 kertonut Michael Sam ei mahtunut hänet varanneeseen liigassa (NFL) pelaavaan St. Louis Rams -joukkueeseen.

***

Suomessa urheilun hlbti-yhdenvertaisuutta on pyrkinyt edistämään Tasavertaisen Urheilun Lupaus (TAULU) -projekti. Jääkiekon SM-liiga ei ole allekirjoittanut TAULU-projektin pyrkimyksiä, mutta jalkapallon Veikkausliiga on.

USA Today: NHL players survey: 34 of 35 say they´d accept an openly gay teammate
NHL-komissaarilta tuki You Can Play -kampanjalle
Veikkausliiga teki Tasavertaisen Urheilun Lupaukse
NHL-tähtien yllätysisku homofobiaa vastaan

13 kommenttia

Tikusta asiaa jälleen. Kauhea messu että pitäisi olla erikseen jotenkin puolesta, ettei seta leimaisi olevan vastaan. Jostain syystä vaan kala pääsee aina irti homokoukusta.

Homot eivät pelaa ja jos pelaavat, pelaavat kaapissa.

Ei heitä kenenkään tarvitse erikseen hyväksyä. Jos kaapissa pelaaminen vituttaa, tasan eivät menneet nallekarkit.
Tikustapa hyvinkin. Mailasta tai paremminkin sen varresta.

Ne jotka eivät hyväksy, oppivat kyllä pitämään asenteensa omana tietonaan.