ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Veikkausliiga teki Tasavertaisen Urheilun Lupauksen

Sami Mollgren • 17.02.2014 12:01 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Veikkausliiga osallistuu suomalaiseen urheilun hlbti-tasa-arvoa edistävään Straight Star Ally (SSA) -hankkeeseen olemalla Tasavertaisen Urheilun Lupaus (TAULU) -periaatelupauksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Lupauksen allekirjoittajat sitoutuvat kolmeen tasa-arvoa lisäävään periaatteeseen:
  1. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.
  2. Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.
  3. Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesi heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.
Joissakin länsimaissa on vastaavanlaisia malleja yhdenvertaisuuteen sitoutumiselle. TAULU-projektin on määrä olla ns. matalan kynnyksen hanke, jolla urheilutoimijat voivat viestiä arvomaailmastaan. Tasavertaisen Urheilun Lupaus -periaatteiden allekirjoittajiksi odotetaan seuroja, sarjoja ja muita yhteisöjä. Projektia hallinnoi vapaaehtoisten pyörittämä sitoutumaton Straight Star Ally -hanke.

Veikkausliiga ensimmäinen allekirjoittaja

Ensimmäinen Tasavertaisen Urheilun Lupauksen tehnyt urheilutoimija on suomalaisen jalkapallon korkein sarjataso Veikkausliiga.

- Veikkausliigan on helppo osallistua Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen. Oma toisten kunnioittamista korostava Respect-kampanjamme on jatkunut nyt vuoden verran. Syrjinnän vastaista työtä on tehty ja tehdään Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Suomen Monikulttuurisen Liikuntaliiton kanssa Punainen kortti rasismille -kampanjassa, ja Tasavertaisen urheilun lupaus jatkaa tätä työtä. Jalkapalloa voivat kaikki pelata ja harrastaa, sanoo Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Jääkiekon ja muunkin miesten huipputason joukkueurheilulajien tavoin jalkapallonkin piirissä hlbti-teema on ollut vaiettu asia. Hlbti-vähemmistöihin kuuluvan on omana itsenään katsottu olevan hankala toimia etenkin miesten joukkueurheilun piirissä asenneilmapiirin vuoksi.

- Jalkapallon maailma ei ole syrjinnästä vapaa, mutta osallistumalla Tasavertaisen Urheilun Lupaukseen haluamme omalta osaltamme muistuttaa, että muutos on mahdollista. Toki toivomme, että myös muissa sarjoissa ja seuroissa pohdittaisiin näitä kysymyksiä ja otettaisiin kantaa. Yleisöllä on oikeus tietää, millaista arvomaailmaa suomalainen urheilu edustaa, jatkaa Marjamaa.

Straight Star Ally- eli SSA-urheilijoiden toiminnan kerrotaan jatkuvan entiseen tapaan ja Straight Star Ally -projektia edistävästä ryhmästä toivotaan, että lisää urheilun hlbti-tasa-arvon puolesta puhuvia henkilöitä astuisi esiin.

- SSA-urheilija on henkilö, joka ei pelkästään allekirjoita TAULU:n periaatteita vaan on valmis sanomaan sen ääneen omalla nimellään sekä tarvittaessa olemaan henkilö, jolle seksuaalivähemmistöön kuuluva urheilija, esim. joukkueen jäsen, voi turvallisesti kertoa kuuluvansa seksuaalivähemmistöön, kerrotaan SSA-projektin taustavoimista.

USA:ssa urheilun piirissä toimivasta hlbti-tasa-arvoa tukevista heterohenkilöistä käytetään nimitystä Athlete Ally.


Kansainvälisesti jalkapallo on suosituin joukkueurheilulaji, vaikka Suomessa se on jääkiekko. Jalkapallon suosio on Suomessakin parin viime vuosikymmenen aikana kasvanut ja joidenkin arvioiden mukaan taustalla on esimerkiksi kansainvälisillä pelikentilläkin nähdyt suomalaiset huippujalkapalloilijat.

Suomessa Veikkausliiga on miesten jalkapalloilun korkein sarjataso. Se tunnettiin 1990-luvun alkuun asti Mestaruussarjana. Tuolloin liigaa hallinnoimaan perustettiin Palloliitosta erillinen seurajohtoinen Jalkapalloliiga ry ja liigan nimi muutettiin Futisliigaksi. Kaudesta 1992 huippujalkapalloa on pelattu nimellä Veikkausliiga, pääyhteistyökumppaninsa rahapeliyhtiö Veikkauksen mukaan.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Iltalehdessä on juttu tästä
www.iltalehti.fi
  Santeri (ei rekisteröitynyt) • 18.02.2014 15:21
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy