Helsingin virkamiesjohto: Kyllä Tom of Finland patsaalle - jos ulkonen rahoitus löytyy

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 9
Keskustakirjaston tuleva paikka vuoden 2007 asussa. Kirjaston perustusten ja kellarin kaivutyöt on aloitettu syyskuussa 2015.

Helsingin virkamiesjohto näyttää vihreää valoa Touko Laaksosen elämäntyötä kunnioittavalle Tom of Finland -henkiselle muistomerkille Helsingin uuden keskustakirjaston yhteyteen. Vaatimuksena on kuitenkin rahoitus muualta kuin kaupungin kassasta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sdp) sanoo lehdelle, että Helsinki ei ole kustantanut henkilömuistomerkkejä. Viljanen kertoo toivovansa, että rahoitus löytyisi, sillä hänestä Laaksonen ansaitsee muistomerkin. Viljanen kertoo, että kirjaston edustalle haluttaisiin virkamiesten parissa antaa nimeksi "Sananvapauden aukio", ja että kaavailtu patsas sopisi alueelle hyvin.

Patsashanneen esitteli perussuomalaisten varavaltuutettu Nuutti Hyttinen alkuvuodesta. Asia herätti vilkasta keskustelua; esimerkiksi osa ehdotusta tukeneista perussuomalaisista ei ollut osannut yhdistää Touko Laaksosen nimeä Tom of Finlandiin. Perussuomalaisten valtuustoryhmän vetäjä Seppo Kanerva sanoi, että ehdotus kuvastaa täydellistä harkintakyvyn puutetta. Hän oli myös huolissaan ehdotetun patsaan antamista vääränlaisista vaikutteista lapsille. Toisaalta patsaan aihepiiriin myönteisesti suhtautuneiden piirissä herätti hermostusta Hyttisen esittämä ajatus siitä, että homoteemainen patsas ajaisi joitain väestöryhmiä muualle aikaa viettämästä.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee Hyttisen laatimaa aloitetta maanantaisessa kokouksessaan. Päätösehdotukseksi on kirjattu, että kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Nuutti Hyttisen aloitteen loppuun käsitellyksi. Kaupunginhallitus tunnustaa Laaksosen arvon taiteilijana, mutta toteaa, ettei kaupunki kuitenkaan ole kustantanut henkilömuistomerkkejä. Kaupunginhallituksen päätösesityksessä todetaan, että Touko Laaksoselle omistetun julkisen taideteoksen toteuttaminen edellyttäisi, että sen rahoituksesta vastaisi ulkopuolinen lahjoittaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet.

HS: Helsinki kannattaa Tom of Finland -patsasta keskustakirjastoon - ulkoisella rahalla
Keskustelu Tom of Finland -muistomerkistä jatkuu
Tom of Finland -teemaisia artikkeleita ranneliike.netin arkistossa
Helsingin kaupunki: Kaupunginhallitus 30 / 07.09.2015

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Kaisa
  • 7.9.2015, 15.06
Nyt kansalaiskeräys pystyyn! Itse ainakin voisin 50 € laittaa samantien!
Tässä kohden olisi hyvä tietää jonkinlaisesta hintalapusta patsaalle. Käsitykseni on, että hiemankin vaativan taideteoksen hinta on melkoinen. Minulla ei ole aavistustakaan, kuinka paljon sellainen tulisi oikeasti maksamaan.

Sitten sellainen seikka, että onko amerikkalaisella säätiöllä oikeudet tällaiseen teokseen ja tulevatko he rahastamaan esimerkiksi joistakin oikeuksista patsaan tekemiseen?

Oletan rojalteja maksettavan ToF- postimerkeistä, -lakanoista, -sammutuspeitteistä jne. amerikkalaiselle säätiölle. Jokin hässäkkä oli muutama vuosi sitten jopa elokuvan tekemisen oikeuksista.

Kommenttia muokattu: 07.09.2015 klo 16:26