ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Barefoot Wine
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Bear Park Cafe - Karhupuiston kioski/kahvila
Kesäkahvila on avoinna huhti-syyskuussa joka päivä. Säävaraus. Björnparkens sommarkafe är öppet varje dag från april till September. Bärenpark-Café ist von Aprill bis September geöffnet jeden Tag. Karupargi kohvik on avatud aprillist septembrini iga päev.
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
linkit kaikki artikkelit

Tom of Finland

Tom of Finland eli Touko Laaksonen syntyi toukokuun 8. päivänä 1920 Kaarinassa Turun lähellä. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Hän kuvasi töissään miesvartaloita hyvin eroottisesti. Kuvat ovat täynnä liioittelua: metallinkovat vartalot, ylisuuret elimet. Kuvien hahmoja yhdistää se, että näiden ilmeet ovat myönteisiä.

» Tom of Finlandin syntymästä 90 vuotta -kokonaisuus

Sunnuntaina vietettiin Tom of Finlandin syntymäpäivää

vaeltaja2006 • 09.05.2016 15:31 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Pekka Jylhä haluaisi tehdä Tomin miehestsä tällaisen patsaan, joka samalla toimisi juoma-automaattina janoisille
Tom of Finland eli Touko Valio Laaksonen syntyi 8.5.1920. Hän kuoli vajaa 25 vuotta sitten, vuonna 1991. Taidehallin näyttelyn osana vietettiin Tomin syntymäpäiviä. Heti puolen päivän jälkeen Los Angeleissa päämajaansa pitävän säätiön, Tom of Finland Foundationin, perustaja ja puheenjohtaja Durk Dehner kertoi Tomista. Valitettavasti nauhoituksen äänenlaatu kaikuvassa salissa on julkaisukelvoton.


Durk Dehner

Durk Dehner oli lähtöisin Kanadasta, mutta muutti Kaliforniaan. Ensimmäiset Tomin piirrokset hän näki 25-vuotiaana ja kirjoitti Tomille ihailijakirjeen. Kun Tom ensi kertaa vuonna 1978 matkusti Amerikkaan, länsirannikolle, Durk Dehner lupasi majoittaa Tomin hienoon taloonsa. Siitä alkoi merkittävä ystävyys.

Durk Dehner ymmärsi Tomin taiteen arvon ja sen, että tarvittiin kaupallista osaamista, jotta Tom saisi taiteellaan riittävän toimeentulon. Siihen saakka Tomin piirroksia oli kopioitu ja myyty eteenpäin täysin vapaasti ja hallitsemattomasti. Vuonna 1984 perustettiin säätiö. Tomin etuja alettiin valvoa ja taideteokset löysivät turvapaikan. Kymmenen talvea Tom vietti Amerikassa. Siellä on Tom´s House ja vieraille voidaan esitellä Tomin huonetta.Nyt Durk Dehner on jo vanha, heiveröinen mies. Hän on jo huolestunut jatkosta. Hän on halunnut sillan Los Angelesin ja Helsingin välille. Hän toivoo ja odottaa, että myös Helsinkiin saadaan Tom's House.

Durk Dehner on henkilönä mielenkiintoinen ja häneltä toivotaan omaelämäkertaa (ellei sellainen jo olekin). Ranneliike.netissä on kuvaus hänen nuoruudesstaan ja Dehner-veljeskunnasta

ranneliike.net


Vihmalintu ja Helsingin Gaykuoro

Taidehallissa esiintyi eilen useampaan otteeseen Helsingin Gaykuoro. He lauloivat Touko Laaksosen säveltämän Aino Kallaksen runoon tehdyn laulun Vihmalintu. Vihmalinnun ainoat säilyneet nuotit, jotka löydettiin äskettäin sukulaisten kylpyhuoneesta, ovat nyt näyttelyn vitriinissä.

Paneelikeskustelu Toukosta ja hänen taiteestaan

Sunnuntaina iltapäivällä oli paneelikeskustelu, jossa mukana olivat näyttelyn newyorkilainen kuraattori Stefan Kalmár, tutkija Kati Mustola, tutkija Susanna Luoto ja puheenjohtajana filosofian tohtori, dosentti ja queer-tutkija Livia Hekanaho.

Näin Hekanaho johdatti ranneliikkeen kuulijat keskusteluun (joka käytiin englanniksi)
Paneelin keskustelijoista Stefan Kalmár on alunperin saksalainen. Hän kiinnostui Tomin taiteesta ja vieraili Los Angeleissa Tom's Housessa. Hän toimii New Yorkissa ja kokosi tämän Taidehallin näyttelyn, joka tuli Suomeen suoraan New Yorkista.

Tutkija Kati Mustola on pitkään tutkinut Tomin elämän vaiheita. Vuonna 2006 hän julkaisi yhdessä Berndt Arellin kanssa näyttelykirjan "Tom of Finland, Ennennäkemätöntä - Unforeseen". Nyt hän valmisstelee Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyä, jossa varmaan kuullaan myös hlbti-väen suosimista ravintoloista.

Tutkija Susanna Luoto on saanut tutkittavakseen matkalaukullisen Touko Laaksosen kirjeitä sukulaisille ja erilaisille nahkamiehille. Ne kirjeet paljastavat Toukon kirjalliset kyvyt ja paljon hänen tunteistaan. Tarkoitus on, että kirjeistä julkaistaan suomenkielellä kirja.Vasemmalta oikealle: Kati Mustola, Stefan Kalmár, Susanna Luoto, Livia Hekanaho

Paneelikeskustelussa pohdittiin sitä, miksi säätiö on Kaliforniassa eikä Suomessa. Siellä oli kykyä toimia ja vapaa ilmapiiri. Meillä asenneilmapiiri ei ole ollut sellaiseen valmis. Edes Seta ei ole ollut kiinnostunut Tom-ilmiöstä.

Paneelinkeskusteluun osallistui myös Tomin ystävä Wiki Wickman, joka Tomin viimeisinä elinkuukausina auttoi Tomia. Wiki oli aikoinaan töissä ravintola Gambrinin Company-baarissa. Näyttelyssä on Tomin piirtämä Wikin muotokuva.

Wiki teki mielenkiintoisen ehdotuksen: Durk Dehnerille pitäisi myöntää Pro Finlandia -mitalli. Hän on tehnyt paljon suomalaisen taiteen näkyvyyden hyväksi.

Keskustelu käytiin englanniksi. Tässä alkuosa.
Tom of Finland Hietaniemen muistolehdossa

Muutama henkilö kävi laskemassa kukan Hietaniemen muistolehtoon, jonne Toukon tuhka on siroteltu. Kirsikkapuut olivat jo kukassa.
Illalla Freedomiin

Illalla Taidehallissa Tomin syntymäpäiville osallistsuneet siirtyivät Stadionin kupeessa olevaan ulkoilmaravintolaan, Freedomiin. Mukana oli mm. vuoden 2016 Mr. Fetish Finland.

Siellä puhuimme lisää Toukoon liittyviä yksityisasioita. Ranneliikkeen haastattelijaa kiinnosti erityisesti Toukon pitkäaikainen elämänkumppani Veli eli Nipa. Heillä oli lämmin suhde, vaikka oli karikoitakin, kuten kaikissa ihmissuhteissa. Veli kuoli 1981 suusyöpään.

Tutkija Susanna Luoto valotti hieman, millaisin sekalaisin tuntein Touko kirjoitti kuoleman jälkeen kirjeitä sukulaisille. Aikanaan kirjeet julkaistaan kokonaan kirjassa.Tutkija Kati Mustola kertoi laajemmin siitä, Mitä Velistä Velistä tiedetään. Hän oli mm. tanssija ja myöhemmin hovimestari. Kaksi hyvin erilaista ihmistä kohtasi: nahkamiehiä kuvaava Tom of Finland ja olemukseltaan hienostuneempi Veli. (Selityksiä: Kaija oli Toukon sisar, Hely oli läheisin sisar, Mikael Holm oli ruotsalainen kustantaja, joka mm. perusti Revolt-lehden - siis QX:n edeltäjän)
Ravintola Freedomin tilaisuuden järjestelyissä oli myös Tom of Finland -seura. Ohjelmassa oli burleski-esitys. Siinä toisena sävelmänä oli Marionin euroviisu Tom-Tom-Tom. Mikä olisikaan sopinut paremmin Tomin syntymäpäiville.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Taidehallin Tom of Finland -näyttely avattu. Lauantaista alkaen on kansan vuoro katsella Tomin taidetta

vaeltaja2006 • 06.05.2016 22:25 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Avajaispuheita kuunnellaan tarkkaan. Keskellä nahka-asuisena Tom of Finland -säätiön perustaja Durk Dehner.
Taidehallin Tom of Finland -näyttelyn avajaiset olivat perjantaina alkuillasta. Museo oli pullollaan uteliasta kulttuuriväkeä. Tomin miehiä ei juuri näkynyt.

Avajaisvieraiden joukossa oli huomattavan paljon naisia. Juhlapuheista kävi ilmi, että Tomin elämää tutkineistakin enemmistö on ollut naisia. Avajaisissa ei häpeilty, vaan katsottiin suoraan. Ruuhkassa Tomin piirrosten yksityiskohtainen tarkastelu oli vaikeaa. Taulut oli ryhmitelty eri seinille samantyyppisten teemojen perusteella. Tarjolla on ainakin 200 teosta.

Jonkin verran esineitä näyttelyyn on saatu yksityiskokoelmista, mm. Touko Laaksosen suvulta ja hampurilaisen Uhlenhorstin gaysaunan entisen omistajan ottopojalta. Tom maalasi vuonna 1972 saunan seinälle ison freskon ja samalla ystävystyi saunanpitäjien kanssa.

Suurin osa töistä on kuitenkin Kaliforniasta Tom of Finland -säätiöltä.

Avajaistilaisuuden puheosuudet avasi taidehallin johtaja Jan Förster. Hän perusteli, miksi Tomin taide kelpaa taidemuseoon. Varsinainen jännitysmomentti oli se, kuka avaa virallisesti näyttelyn. Se paljastuu seuraavasta äänitallenteesta, jossa ensin puhuu Taidehallin johtaja ja sitten virallinen avaaja.Taidehallin Tom of Finland -näyttely on avoinna elokuun 7. päivään saakka.


Sukulaiset muistelivat Toukoa ja Veliä

Helsingin Sanomissa oli aamulla Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen sisarenpojan, Tapani Vinkalan haastattelu. Nyt hän oli saapunut Taidehalliin näyttelyn avajaisiin. Hän muisteli Toukoa ja tämän elämänkumppania Nipaa, eli Veliä. He sukulaiset eivät silloin aikoinaan ymmärtäneet miesten suhteen laatua.
Paljon matkusteltiiin. Joillakin 50-luvun matkoilla Tomin ja Velin mukana oli myös sukulaisia. Rooman matkalla autosta varastettiin renkaita. Toisinaan Tomin vieraaksi tuli ulkomaisia, supervarakkaita ihmisiä, kuten sekin, joka ankkuroi huvijahtinsa Eteläsatamaan.Näyttelyvitriinissä on Tapani Vinkalan kotiarkistosta löytyneitä valokuvia ja Vihmalintu-kappaleen nuotit. Nuotteja on etsitty esim. Turun Lokomon näyttelyn aikaan, mutta nyt nuotit vihdoin löytyivät isosta nuottipinosta kylpyhuoneen kaapin pohjalta.Pekka Jylhän suvaitsevaisuuspatsas

Pekka Jylhä on pikku hiljaa valmistellut Tom-aiheista patsasta, jossa varsinainen teema on suvaitsevaisuus ja rakkaus. Nyt Taidehallin ala-aulassa on näytteillä kaksi vaihtoehtoa. Molemmat on luotu monista kaksiulotteisista piirroksista ja ne on muutettu tietokoneella kolmiulotteisiksi. Sen jälkeen kone koosti pienoismallit 3D-tekniikalla. Uutta tekniikkaa ja aivan uusi ulottuvuus tällaisten patsaiden tekijöille.Patsaalle paras paikka olisi Helsinki, mutta Tukholma käy, samoin Amerikka ja Kaarina ja moni muukin paikka.

Pekka Jylhä kertoo itse:


Taidehallin johtaja Jan Förder
Tällä hetkellä on tekeillä Touko Laaksosen elämästä kertova elokuva. Toukoa esittää näyttelijä Pekka Strang.
Touko Laaksosen säveltämän Vihmalintu -kappaleen nuotit ovat vihdoin löytyneet.
Pekka Jylhä suunnittelee patsasta, jossa on Tomin miehiä. Tässä "Sininen laituri".

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -elokuvaa kuvataan Berliinissä. Tomin elämäkertaa muokataan uudenlaiseksi

vaeltaja2006 • 16.04.2016 13:03 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Historiakirjassa Hamburg auf anderen Wgen kerrotaan Tomin näyttelystä Hampurin Revolt-shopissa 1976 (siis ei 1973). Se oli Revolt-shopin ensimmäinen näyttely.
Tom of Finland -elokuvaa tekevä tiimi on nyt Berliinissä. Kuvataan aikaa 1950-luvulla. Berliiniläisessä homobaarissa Tomin seksuaalisuus avautui. Ennen ei ole puhuttu paljon näistä Berliini-käynneistä. Myös Tomin elämän vaiheita tutkineille siinä saatta olla outoja asioita. Valentin F. Hoovenin elämäkertakirjassa on jonkin verran Berliini-kokemuksia.

Helsingin Sanomissa ohjaaja Dome Karukoski kertoo, että he ovat päässeet käsiksi sellaiseen arkistomateriaaliin, jota elämänkertakirjoissa ei ole ollut. Edes fanit eivät ole olleet tietoisia näistä tapahtumista. Karukosken mukaan tässä liikutaan fiktion ja dokumentin alueilla. Fiktiossa voi paljastaa asioita, joita henkilö dokumenteissa, mm. haastatteluissa, peittelee. Nyt elokuvan Touko Laaksosesta (Tom of Finlandista) yritetään löytää sellaista, jota hän mahdollisesti on piilottanut. Tämä elokuva on ohjaaja Dome Karukosken ja käsikirjoittaja Aleksi Bardyn kuva Toukosta, sanoo Dome haastattelussa.

Domen mukaan Berliinillä oli suuri merkitys Toukolle. Eletään 1950-luvun loppua ja Touko Laaksonen on homojen salakapakassa Berliinissä. Yöstä tulee hänen taiteensa levittämiselle ratkaiseva. Hän tapaa galleristin, joka voisi tuottaa häen taidettaan maailmalle, mutta galleristi osoittautuu erilaiseksi mieheksi. Berliini on Dome Karukosken mukaan ollut paikka, joka on tarjonnut mahdollisuuksia. Berliinistä on tehty taidetilauksia. Hänellä on ollut siellä faneja. Samalla on ollut myös pettymyksiä. Touko kävi usein Berliinissä, ja siellä, ulkomailla, hän pystyi enemmän "olemaan valloillaan" kuin Helsingissä.

Ensi viikolla kuvaukset jatkuvat Madridissa ja sitten palataan Helsinkiin.


Tomin Berliini-kiinnostuksessa on uutta historiaa

Berliini-kokemukset eivät Tom of Finlandin omissa puheissa vilahtaneet juuri koskaan. Haastatteluaineistossa huhtikuulta 1990 hän kertoo seikkaperäisesti toiminnastaan 1950-luvulla. Ensin hän toimi kapakkamuusikkona ja vuodesta 1958 alkaen mainostoimistossa piirtäjänä. Ensimmäiset amerikkalaiset homo-bodauslehdet hän sai sellaisen suomalaisen teatterimiehen kautta, joka oli opiskellut mm. Berliinissä ja Wienissä. Niissä bodauslehdissä oli kalukukkaroihin pukeutuneita malleja, etupäässä urheilijoita. Näiden lehtien kautta hän otti yhteyden Physique Pictorial -lehteen, ja lehti julkaisi ensimmäiset Tomin piirrokset vuonna 1957. Aika nopeasti piiroksia alkoi tulla muihinkin homo-bodauslehtiin, joita syntyi kuin sieniä sateella. Nyt kaikki ne lehdet ovat kysyttyjä "vintage-lehtiä". Jostain syystä Berliiniä hän ei maininnut lainkaan.

Seuraavassa Tom of Finland kertoo itse 1950- ja 1960-luvuistaan. Nauhoitus on tehty Prätkäpostia varten huhtikuussa 1990. Copyright. Kesto 19 min.

1970-luvulla maailma alkoi avautua Tom of Finlandille. Tärkeitä paikkoja olivat Hampuri ja Amsterdam. Hampurissa hän maalasi mm. kuuluisat Tom's Saloonin koivut ja nahkamiehet koivujen keskelle ja Uhlenhorstin homosaunassa seinäfreskot. Ensimmäinen näyttely oli Hampurin Revolt-shopissa Tomin muistikuvan mukaan 1973. Revolt-shop oli Reeperbahnin suuntaisella kadulla parin kulmauksen päässä. Takahuoneessa oli näyttelyitä.

1970-luvun alusta lähtien Tom of Finland matkusteli jonkin verran Skandinaviassa. Hänellä on yhteyksiä tanskalaisiin homolehtien julkaisijoihin ja ruotsalaiseen Michael Holmiin, joka julkaisi Revolt-lehteä.

Länsi-Berliinissä ensimmäinen Tom-näyttely oli piilotettuna Gallerie Janssenin kellarisaliin. Gallerie Janssen perustettiin vuonna 1979 ja toimii edelleen. Ehkä siellä tiedettäisiin lisää Tomin "salaisista" matkoista Berliiniin.

Länsi-Berliini sai uutta merkitystä Tomille, kun Bruno Gmünder aloitti homolehtien kustantajana 1981. Tom seurasi tarkkaan kustantajan julkaisuluetteloita.

Amerikkaan Tom of Finland matkusti ensimmäisen kerran vuonna 1979.

Tom of Finland kertoo itse näistä vuosista vuoden 1990 haastattelussa. Copyright. Kesto 17 min.
Dokumentin ja fiktion suhde

Tom of Finlandin elämän vaiheet on dokumentoitu varsin tarkasti. On arveltu, että uutta, odottamatonta tietoa ei paljon ole odotettavissa. Nyt jäädään odottamaan, millaisia salaisia lähteitä on löytynyt.

Kirjailija Antti Tuuri sanoi pari päivää sitten radion Kultakuume-ohjelmassa, että historiallisia aiheita käsitellessä on syytä pitää kiinni tosiasioista. Sen, mitä tosiasiat eivät kerro, voi täyttää fiktiolla. Tuuri kertoi kirjoistaan, joissa käsiteltiin Amerikkaan-muuttoaaltoa 1900-luvun alussa. Samansuuntaisesti puhui Dome Karukoskikin Hesarin haastattelussa.


- - - - -

Tekstiä on korjattu klo 17. Tekstissä mainittiin, ettei Tomin Berliini-käynneistä olisi ennestään tarkempaa tietoa. Kuitenkin Valentine F. Hoovenin kirjassa Tom of Finland, elämäkerta on jonkin verran tietoa Berliinin matkoista ja siellä sattuneista ikävyyyksistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Touko Laaksosen kansainvälinen ura alkoi Hampurin kautta

vaeltaja2006 • 16.04.2016 12:52 HLBTI-HISTORIAA
Toisen maailmansodan jälkeen Keski-Euroopassa alkoi kehittyä uudenlainen homomiehen tyyppi, joka korosti miehisyyttään nahka- tai työasuillaan tai univormuilla. Hampurissa tapailtiin toinen toisiaan yksityisesti tai tietyissä puistoissa ja käymälöissä. Tyyliä saatiin myös amerikkalaisilta Saksaan sijoitetuilta sotilailta ja joistakin amerikkalaisista 50-luvun elokuvista. Marlon Brando tarjosi mallia. Jonkinlainen virstanpylväs oli 1956 sveitsiläisessä homolehdessä julkaistu nahkavaatemainos. Müncheniläinen Erdmann-nahka-asusteliike mainosti moottoripyöräasuja. Pian sen jälkeen Amerikasta alkoi tulla body-lehtiä, joissa oli Tom of Finlandin maskuliinisia piirustuksia.

1960-luvulla suosittu "tosimiesten" kohtauspaikka oli schellfischtunnel, rautatietunneli satamasta Altonan asemalle. Siellä voi rauhassa kohdata, vaikka se junien vuoksi saattoi olla vaarallistakin. Toinen suosittu paikka oli Rosengartenin puistikko, jossa prätkämiehet pistäytyivät.

Nahkabaaritoiminnan aloitti valokuvaaja ja aktivisti Gerhard Pohl. Hän oli käynyt 1967 Amerikassa tutustumassa sikäläiseen nahkakulttuuriin. Pohl oli tärkeä myös Tom of Finlandin tulevalle kansainväliselle uralle. Pohlille tarjottiin vuonna 1966 entistä rahapoika-baaria Loreleyta ostettavaksi. Hän hankki baarin ja muutti sen mannermaan ensimmäiseksi nahkabaariksi 1968. Pohl oli järjestämässä myös Hampurin ensimmäistä Ledertreffeniä, nahkatapaamista, 1973. Mallia hän sai Amsterdamin, Kölnin, Berliinin ja USAn vastaavista tapahtumista. Vuotta myöhemmin hän oli perustamassa MSC Hamburgia ja kansainvälistä kattojärjestöä ECMC:tä. Nahkahomojen toiminta alkoi vakiintua säännölliseksi. Vuonna 1975 Pohl keksi, että nahkatapaamisiin rakennetaan myös disco. Kaikki tällainen on aikanaan keksittyä.

Pohl oli huomannut Tom of Finlandin piirrokset amerikkalaisessa Physique Pictorial -lehdessä ja kiinnostui. Kesäkuussa 1968 hän matkusti Helsinkiin tapaamaan piirtäjää. Heistä tuli ystävät ja vähitellen Pohl auttoi Tomia kansainväliselle uralle.

Tom of Finland sai huomattavasti näkyvyyttä ja lisämainetta, kun saunaklubi Uhlenhorst avattiin Aussenalsterin rannalla 1969. Pohlin kautta Tom of Finland toimitti sinne A4-piirroksen seinäreliefistä. Piirros suurennettiin ja siirrettiin uima-altaiden takana suurelle seinäpinnalle. Sauna oli luksusta. Se toimi vuoteen 1987 saakka, kunnes terveysviranomaiset sulkivat paikan terveys- ja melusyiden vuoksi.

Toinen suuri työ Hampuriin oli uuden baarin, Tom's Saloonin seinämaalaukset. Tom lähetti A4-kuvat, joissa oli koivuja ja miehiä runkojen välissä. Pohl hoiti kuvien suurennokset baarin seinälle. Tom's saloon avautui 1972, ja Tom suunnitteli myös sen mainosjulisteen. Siinä näkyy moottoripyöräaihe. Baarista tuli Tomin ainoa "kokonaistaideteos". Maine levisi maailmalle.

Hampuriin avattiin vuonna 1976 homo-varusteliike Revolt-shop eli Euroopan ensimmäinen seksikauppa. Siihen saakka pornovideot oli salakuljetettu Tanskasta Saksan puolelle. Suunnitelmissa oli käyttää sivuhuoneita taidenäyttelyihin. Viisi kuukautta myöhemmin avautui Tom of Finlandin piirrosten näyttely. Tom oli päässyt maailmalle.


(lähteet: Hamburg auf anderen Wegen (2005), Gegen Einsamkeit und Einsiedelei (IHWOn historia)(2009)


Tom nmatkusti Amerikkaan ensi kerran vuonna 1978. Senkin matkan taustahahmona oli hampurilainen Gerhardt Pohl.


Vaikka Touko Laaksonen hyvin vähän kertoili muista matkailukokemuksistaan kuin Amerikassa vietetyistä talvista, F. Valentine Hoovenin kirjassa Tom of Finland - elämäkerta on paljonkin kuvauksia hänen matkoistaan 1950-luvulla. Hän kierteli ympäri Eurooppaa ja oli mm. Länsi-Berliinissä 1954. Hän oli käynyt lukuisia kertoja siellä ennenkin, kun osasi jonkin verran saksaa. Nyt hän vei tuntemattoman miehen hotellihuoneeseensa ja lähdettyään ulos happea haukkaamaan mies jäi huoneeseen. Poissaolon aikana mies keräsi arvotavarat, matkalaukussa olleet Tomin piirustukset ja Tomin passin ja häipyi. Hotellin kaikki lukot oli vaihdettava. Kuulustelu kestsi viikon. Tämä oli ilmeisesti niin rankka kokemus, ettei hän siitä puhunut suomalaisille kavereilleen. Passi oli hankittava Itä-Berliinistä Suomen lähetystöstä. Silloin rajan ylittäminen oli vielä helppoa. Vuonna 1984 hän oli Brysselissä tavannut miehen, jolla oli ainakin yhdeksän hänen piirrostaan. Ne olivat Berliinissä varastettuja kuvia.

Tom kertoi tämän tapahtuma vuoden 1990 haastattelussa, mutta hyvin epämääräisesti.


» Jutun oma sivu

Tom of Finland Säätiö ja nettipelisivusto yhteistyöhön

Sami Mollgren • 08.04.2016 21:40 • 5 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA
Tom of Finland Säätiö on aloittanut yhteistyön maltalaistaustaisen Lunas Entertainment Ltd online-peliyhtiön omistaman TOM’s Casino -nimisen nettipelisivuston kanssa.

- Tämän yhteistyön avulla tahdomme tuoda Tomin taideteokset ja niiden seksuaalisen vapautumisen sanoman uusille yleisöille ympäri maailmaa, sanoo Tom of Finland Säätiön johtaja Durk Dehner.

- Kasinon tuen avulla voimme lisäksi edistää säätiömme ydintehtävää - suojella, vaalia ja edistää kaikkea eroottista taidetta etnisestä taustasta, uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta identiteetistä, ilmaisuvälineestä tai mistään muustakaan rajoittavasta määritelmästä riippumatta.

Lunas Entertainment Ltd kertoo tukevansa Tom of Finland Säätiötä ja sen toimintaperiaatetta suojella, säilyttää ja edistää kaikkea eroottista taidetta.

- Me Lunas Entertainmentissa olemme Tom of Finland Säätiön tukemisen lisäksi sitoutuneet osaltamme myös muuten toimimaan seksuaalisen tasa-arvon edistämiseksi. Sponsoroimme LGBT-yhteisöjä ja hankkeita ympäri maailmaa, Lunas Entertainmentin toimitusjohtaja Tom Kåhre kertoo.

Kåhren mukaan hlbti-järjestöt ja -yhteisöt voivat lähettää ehdotuksia hyväntekeväisyyskohteista niissä yhdessätoista maissa, joihin TOM’s Casino suuntaa toimintaansa.

Tom of Finland tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita

Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista.

Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää.

Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Turussa ja Kotkassa Tom of Finland on ollut teatteriesityksen aiheena. Maaliskuussa kerrottiin, että Tom of Finlandin työt koristavat pian myös kahvipaketteja.

Tom of Finland -nimisen elokuvan on määrä saada ensi-iltansa helmikuussa 2017. Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali puolestaan saa kantaesityksensä tammikuussa 2017, ja se on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.

Maaliskuussa kerrottiin muistolaatan suunnittelukilpailusta. Laatan on määrä tulla Laaksosen entisen kotitalon seinään.

Tom of Finland Säätiö

Touko Laaksonen ja hänen ystävänsä Durk Dehner perustivat voittoa tavoittelemattoman Tom of Finland Säätiön vuonna 1984, jolloin Tom of Finland oli jo maailmanlaajuisesti tunnettu. Säätiön alkuperäisenä tavoitteeksi määriteltiin Tom of Finlandin tuotannon vaaliminen, mutta nyttemmin sen tehtävä on laajentunut tarjoamaan areena kaikelle eroottiselle taiteelle. Uusi linjaus syntyi vastauksena pyrkimyksille rajoittaa seksuaalista käytöstä kuvaavien teosten ilmaisua ja esittämistä.

Säätiön mukaan se jatkaa nyt työtään paitsi Tomin perintöä vaalien myös suuren yleisön sivistämiseksi sekä terveiden ja suvaitsevaisten seksuaaliasenteiden edistämiseksi.

Suomen rahapelimonopoli

Suomen laki määrää rahapelit valtion yksinoikeudeksi. Suomen rahapelimonopolit RAY, Veikkaus ja Fintoto jakavat keräämiänsä voittoja urheilun, kulttuurin, tieteen, nuorisotoiminnan sekä sosiaali- ja terveystyön tukemiseen.

Nykyinen lainsäädäntö myös estää muita kuin Raha-automaattiyhdistystä (RAY) mainostamasta nettikasinoita ja rahapelipalveluja Suomessa, ja kielto koskee myös ulkomaisia alalla toimivia yrityksiä. Suomalaisten viranomaisten mukaan esimerkiksi Maltalla toimiviin peliyrityksiin liittyy verotuksellisia ja tulonsiirtoihin liittyviä ongelmia.

Malta vapautti rahapelialan vuonna 2004. Muut EU-maat eivät salli toimintalisenssin saaneiden nettikasinojen tarjota palvelujaan myös muihin maihin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Suunnittelukilpailu Tom of Finland -muistolaatasta

Sami Mollgren • 24.03.2016 12:10 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen kotitalon seinään kiinnitettävästä muistolaatasta järjestetään suunnittelukilpailu. Kilpailun takana ovat Tom of Finland -seura, Tom of Finland Foundation, EuroGames Helsinki 2016 ja Sideways-festivaali.

Asiasta kerrotaan Sideways-festivaalin verkkosivuilla.

Sähköisten kilpailuehdotusten vastaanotto käynnistyy Touko Laaksosen syntymäpäivänä 8.5.2016 ja jatkuu toukokuun loppuun asti. Tom of Finland Foundationin puheenjohtaja Durk Duhner johtaa raatia, joka valitsee yleisöäänestykseen pääsevät ehdotukset. Finaaliin päässeet ehdotukset tulevat esille Sideways-festivaaleille Helsingin Teurastamolle 17.-18.6.2016 sekä EuroGames-kisakylään Kansalaistorille 29.6.-2.7.2016.

Muistolaatta on määrä sijoittaa Helsingin keskustassa sijaitsevan kerrostalon seinään, jossa Laaksosen asui talossa vuodesta 1986 aina kuolinvuoteensa 1991 saakka.

Ehdotuksia jättäville muistutetaan, että työ tulee julkiselle paikalla ja on näin ollen oltava hyvän maun rajoissa. Ehdotukseen on sisällyttävä teksti: "Taiteilija Touko Laaksonen (1920-1991) asui tässä talossa vuosina 1986-1991."
Lisäksi muistolaatan materiaalin on kestettävä ilmasto-olosuhteet, mutta muuten materiaalia tai muotoa ei ole tarjoitettu.

Ehdotuksessa toivotaan olevan ainakin muistolaatan mitat, materiaali ja visuaalinen suunnitelma, ja sen toivotaan olevan taloudellisesti toteutettavissa.

Kilpailun järjestäjät vastaanottavat ehdotuksia vastaan toukokuussa sähköpostitse.

Tom of Finland tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita

Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista.

Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää.

Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Turussa ja Kotkassa Tom of Finland on ollut teatteriesityksen aiheena. Maaliskuussa kerrottiin, että Tom of Finlandin työt koristavat pian myös kahvipaketteja.

Tom of Finland -nimisen elokuvan on määrä saada ensi-iltansa helmikuussa 2017. Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali puolestaan saa kantaesityksensä tammikuussa 2017, ja se on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland kahvipöydässä

Sami Mollgren • 18.03.2016 23:46 • 7 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA

Suodatinjauhatus ja pavut (kuva: Robert Paulig Roastery)
Tom of Finland -teema on löytänyt tiensä myös kahvipaketteihin. Robert Paulig Roastery tuo osana Art Roast -kahvisarjaansa markkinoille tummapaahtoisen suodatinjauhatuksen ja kokonaiset pavut - vaaleassa paketissa myytävä Built Bold ja tummassa paketissa myytävä Heavy Duty. Molempia saa neljällä eri kuvituksella.

- Kahvi on Suomessa lähes pyhää, ja kahvivalinnoissa kangistutaan helposti tuttuihin ja turvallisiin tuotteisiin. Rohkaisemme kaikkia tekemään kahvista seikkailun, ja ottamaan Tomin miehet kyytiin, sanoo Robert Paulig Roasteryn toimitusjohtaja Juhani Oranen perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Alkuun Tom of Finland -kahvi tulee myyntiin ainakin K-ryhmän kauppoihin ja myöhemmin myös paahtimon nettikauppaan. Kahvia voi ostaa myös Helsingin Taidehallin tulevasta Tom of Finland -suurnäyttelystä, joka on avoinna 7.5.–7.8.2016.

Erikoiskahvit pakkauksineen on kehitetty yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa.

Porvoon Tolkkisissa toimivan paahtimon Art Roast -tuotteisiin kuuluu myös esimerkiksi Tove Janssonin Muumi-teemaiset kahvit.

Tom of Finland tunnetuimpia suomalaistaiteilijoita

Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista.

Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää.

Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Turussa ja Kotkassa Tom of Finland on ollut teatteriesityksen aiheena.

Tom of Finland -nimisen elokuvan on määrä saada ensi-iltansa helmikuussa 2017. Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali puolestaan saa kantaesityksensä tammikuussa 2017, ja se on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Turun kaupunginteatteri tekee Tom of Finland -musikaalin

Sami Mollgren • 29.02.2016 14:10 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

(kuva: Turun kaupunginteatteri)
Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali saa kantaesityksensä tammikuussa 2017. Musikaali on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.

Musikaali kertoo kaarinalaisen opettajaperheen lahjakkaan, omalaatuisen pojan Touko Laaksosen (1920-1991) elämästä ja kasvamisesta kansainvälisesti tunnetuksi Tom of Finlandiksi.

- Mieheksi, joka piirsi fantasiansa niin tosiksi, että miljoonat miehet löysivät itsensä ja seksuaalisuutensa ja enemmänkin: Tomin piirrokset antoivat heille syyn avata silmänsä aamulla. Enemmistölle Laaksosen työt raottivat verhoa maailmaan, joka siihen asti oli ollut tuntematon, varjoissa, jopa kielletty ja rangaistava, kerrotaan Turun kaupunginteatterin verkkosivuilla.

Ensi-iltojen päivämäärät ovat 27. ja 28.1.2017, ja esityspaikka Turun Logomo-teatterissa. Musikaalia esitetään kevällä 2017. Lipunmyynnin aloitusajankohta julkistetaan myöhemmin. Musikaalin suositusikäraja on 16 vuotta.

Musikaalin säveltävät Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Reija Wäre.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -elokuvan näyttelijät julki

Sami Mollgren • 14.02.2016 12:59 • 10 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Tom of Finland -elokuvan merkittävimmät näyttelijävalinnat julkistettiin Berliinissä sunnuntaina, kaupungissa vietettävien Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä.

Touko Laaksosen rooliin tulee näyttelijä Pekka Strang, hänen elämänkumppaniaan Veliä esittää Lauri Tilkanen ja siskoaan Kaijaa Jessica Grabowsky.

Helsinki-filmin tuottaman Tom of Finland -elokuvan ohjaa Dome Karukoski ja sen kuvaukset käynnistyvät keväällä. Kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljoonaa euroa, ja rahoitus tulee Suomalaisten rahoittajien lisäksi Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta.

Elokuvan on määrä saada ensi-iltansa alkuvuodesta 2017.

Käsikirjoituksen on tehnyt tuottaja Aleksi Bardy, ja sen taustalla olevan tarinan ovat kehittäneet Karukoski ja Bardy.

Helsingin Sanomat kertoo, että Suomen ohella kuvauspaikkoja on Berliinissä ja Los Angelesissa. Lisäksi kuvauksia on Ruosin Göteborgissa, koska kaupungissa 1950-luvun henki on säilynyt paremmin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tuleva Tom of Finland -elokuva kaipaa avustajia

Sami Mollgren • 23.01.2016 20:14 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Elokuvatuotantoyhtiö Helsinki-filmi etsii avustajia tuottamaansa kuvataiteilija Touko Laaksosen elämästä kertovaan Dome Karukosken ohjaamaan Tom of Finland -nimiseen elokuvaan, jonka on määrä tulla ensi-iltaan 24. helmikuuta 2017.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Elokuvan 3. apulaisohjaajan Melissa Markin Facebookissa perjantaina jakamassa ilmoituksessa etsitään suomalaisia 19–35-vuotiaita mieshenkilöitä Forssan alueella 10. helmikuuta alkaviin kuvauksiin. Hakemuksen liitteeksi on tavanomaisten tietojen ja kasvokuvan lisäksi laitettava myös kokovartalokuva speedo-alusousut päällä. Hakemuksessa pitää kertoa myös voiko hakija esiintyä sellaisessa roolissa, jossa ollaan kameran edessä alastomana tai uidaan avannossa.

Hakijoiden toivotaan olevan suomalaisen näköisiä. Lihaksikkuus ei ole vaatimuksena. Avustajilla ei haluta olevan tatuointeja tai näkyviä lävistyksiä, koska elokuvan tarina sijoittuu menneeseen aikakauteen.

Avustajien korvaus määrittyy roolin haasteellisuuden mukaan.

Samassa hakemuksessa voi ilmoittaa kiinnostuksestaan avustajaksi toukokuussa kuvattaviin kohtauksiin.


Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Tom of Finland -teemaisia elokuvahankkeita on ollut vireillä pitkään. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet.


» Jutun oma sivu

Helsingin Sanomien lauantaiessee: "Pornopiirtäjästä kansallissankariksi"

vaeltaja2006 • 08.11.2015 12:17 • päivitetty: 08.11.2015 17:57 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA

Koko kansan Tomppa, Helsingin Sanomien kokosivun artikkeli 7.11.2015
Helsingin Sanomissa nostettiin eilen Tom of Finland suomalaisten suurmiesten joukkoon: Gallen-Kallelan, Aallon ja Wirkkalan rinnalle. Taidehalliin tulee ensi vuonna Tomin suurnäyttely. Taidehallin johtajan Jan Försterin mukaan ehkä vain Tove Jansson on maailmalla yhtä tunnettu kuin Tomppa. Ulkomailla kirjakaupoissa pistäytyvä löytää varmuudella Tom of Finland -kirjoja, mutta yhtä varmasti sieltä ei löydy Gallen-Kallela -kirjoja.

Hesarin lukijakommenteissa näkyi vahva ärtymys. Ns. heteromaailmassa ei edelleenkään hyväksytä ajatusta maailmankuulusta suomalaisesta homotaiteilijasta. Mielipiteensä ilmaisseiden mukaan kynän jälki on hyvää, mutta totisesti se ei ole vakavasti otettavaa taidetta. Pieni vähemmistö yrittää vain nostaa omaa häntäänsä. Tomia syytetään myös siitä, että hän teki shokeeraavia kuvia. Todellisuudessa elinaikanaan Tom of Finland ei ehtinyt shokeerata. Homoyleisö otti kuvat vastaan kiinnostuneena ja innostuneenakin. Shokeerautuminen alkoi vasta, kun homoihin vihamielisesti suhtautuvat saivat nähdäkseen mies-kuvia vuodesta 1990 lähtien.

Tomin merkitystä arvioitaessa ei kannata kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Tomin merkitys on hänen koko elämänkaaressaan homotaiteilijana. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat käyneet kansainväliseen kansalaisoikeustaisteluun, joka ei eroa vastaavasta mustien kansalaisoikeustaistelusta Amerikassa 50 vuotta sitten. Tom on saanut lukemattomat ihmiset tuntemaan ylpeyttä omasta itsestään. Häpeällä ja raamatulla ei enää pysty lyömään homoväestöä.Tom of Finland vaikeni itsestään hyvin pitkään. Hän oli antanut lyhyitä haastatteluja Seta-lehdelle ja Puskaradioon 1980-luvulla, mutta ensimmäisen kerran hän istui pitempään kertomassa itsestään 70-vuotispäivän lähestyessä huhtikuussa 1990. Haastattelu julkaistiin fetissikerho MSC Finlandin kerholehdessä Prätkäpostissa toukokuun 1990 alussa, kun Tom täytti 70 vuotta. Olihan Tom kerhon kunniajäsen. Pian sen jälkeen Ilppo Pohjola haastatteli Tomia dokumenttielokuvaansa varten. Elokuva valmistui 1991, nimenä Daddy and the Muscle Academy. Syksyllä 1990 Image-lehti kertoi ensi kertaa Tomista suurelle yleisölle. Pohjana oli Prätkäpostin haastattelu. Vuonna 1992 ilmestyi Tomin elämäkerta, tekijänä amerikkalainen F. Valentine Hooven III.


Julkaisemme nyt MSC:n Prätkäpostissa ilmestyneen haastattelun kokonaan. Pohjana on neljä tuntia kestänyt haastattelu. Tom kärsi jo silloin keuhkojen laajentumasta ja hengitysongelmista. Kahden tunnin jälkeen hän joutui keskeyttämään ja hengittämään lääkesumutteita. Ranneliikkeessä on kuunneltavissa osa haastattelusta alkuperäisinä ääniklippeinä.

Tässä yksi ennen julkaisematon haastatteluosuus. Tom puhuu nopeasti. Hänellä on harvinaisen matala bassoääni. Puhe rönsyilee ja mukana on paljon elävoittäviä pikku tapahtumia ja muistumia. Tässä jaksossa sota on ohi ja on aloitettava siviilielämä


Sivun saa suuremmaksi klikkaamalla kerran
Seta-lehti haastatteli Tom of Finlandia jo vuonna 1983. Kokoaukeaman juttu numerossa 3-4.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Syysretki Tom of Finlandin sota-ajan palveluspaikalle

vaeltaja2006 • 21.09.2015 06:51 • 6 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Koti- ja ulkomaiset turistit kyselevät silloin tällöin, onko mitään esitteitä, joissa olisi kuvattuna Tom of Finlandin aikaiseen Helsinkiin liittyviä paikkoja tai kävelyreittejä. Nyt kokoamme muutaman kävelyretken Tom of Finlandin kokemaan Helsinkiin. Ensimmäinen retki suuntautuu Pajamäkeen, paikkaan, jossa Tom of Finland eli Touko Laaksonen puolusti sota-aikana Helsingin ilmatilaa.

Menomatka Helsingin keskustasta Pajamäkeen kestää bussilla noin puoli tuntia. Juna Pitäjänmäkeen on nopeampi.Bussi 14 vie Pajakukkulan juurelle


Bussi 14 kulkee Helsingin keskustassa pitkin Fredrikinkatua. Bussin päätepysäkki on Pajamäessä. Pajamäki on pääosin 1960-luvulla rakennettua esikaupunkialuetta. Asuintalot ja maasto on sovitettu yhteen. Rakennukset ovat 1960-luvun tapaan muurattuja kerrostaloja. Ympärillä on paljon vihreää. Alue on luokiteltu yleiskaavassa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittäväksi.

Bussin päätepysäkki on Pajakukkulan eli Patterinmäen välittömässä läheisydessä. Bussipysäkin vieressä liikennejakajassa on alasin, jonka Lions Club lahjoitti kaupunginosalle sen täyttäessä 40 vuotta. Vieressä on myös SIWA ja vanha pubi.

Kävelymatka Pajakukkulalle kestää n. 10 minuuttia. Ensimmäinen nähtävyys puistotiellä heti päätepysäkin jälkeen kuuluu tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ideoimaan aurinkokuntamalliin. Betonipylvään päässä on pieni maapalloa kuvaava malli. Matkalla ylös kukkulalle nähdään vielä planeetat Venus ja Merkurius. Ylhäällä kukkulalla on 20 metriä korkean maston päässä pallomainen aurinko.Aurinkokuntamalli on rakennettu mittakaavaan 1:1 000 000. Malliin kuuluvia planeettoja löytyy kauempaakin. Esim. uranus on Espoossa sijaitsevan Villa Elfvikin luontopolun varrella pienessä paviljongissa. Pluto on Länsiväylän varressa Hanasaaren liittymän kohdalla olevassa taulussa. Siitä on matkaa pajakukkulan aurinkoon n. 6 km. Aurinkokuntamalli rakennettiin vuonna 1992.


Ylös kukkulalleKun kavutaan ylös Pajakukkulalle eli Patterimäelle, nähdään rinteessä kiemurtelevia juoksuhautoja ja suojia. Ne ovat peräisin ensimmäisen maalmansodan ajalta. Keisarillinen Venäjä rakenutti niitä suojaamaan rannikolta tulevilta maahantunkeutujilta. Täältä voitiin valvoa Turun suunnan junarataa ja Turun maantietä.

Ylhäällä kukkulalla on kahden ilmatorjuntatykin asemat. Näkyvyys etelään on hyvä. Ilmatorjuntapatteri "Pajan" varustuksena oli neljä ilmatorjuntatykkiä. Ilmatorjuntapatteri suojasi lähellä olevaa Strömbergin tehdasta ja Pitäjänmäen juna-asemaa. Kahdella lähistön kukkulalla oli valonheittimiä.Kallion sisällä oli armeijan luola. Nyt siellä on kuulemma Rakennusviraston hiekkasiilo, jonka täyttöaukko on kallion päällä.

Mäen kasvillisuus on kiinnostava. Siellä kasvaa kaupungin pyöräretkiesitteen mukaan lituruohoa, mäkiarhoa, mäkikauraa, kissankelloa, ketokelttoa, hinaa, lampaannataa, , karvakiviyrttiä.Touko Laaksonen kertoi haastattelussa olleensa Pajakukkulalla n. kaksi vuotta. Oleskelu oli ilmeisesti varsin rauhallista. Touko kertoi päässeensä iltalomille Helsingin keskustaan lähes joka toinen päivä. Vapaa-ajan harrastuksena laulettiin. Touko Laaksonen kokosi tykistöpatterin miehistä kuoron, joka kävi patterin sotapäiväkirjan mukaan myös viihdytyskiertueilla. Yksi esiintyminen nauhoitettiin radioon 21.9.1942. Toukon sisar kertoi, että Touko oli hyvä innostamaan sotakavereitaan patterilla ja laulaminen vaikutti mielialaan.

Menestystäkin oli. Hän oli patterin päällikkönä joulusta 1943 alkaen ja hänet oli nimitetty luutnantiksi 19.10.1943. Tiukimmat ajat olivat Helsingin suurpommitusten aikaan, helmikuussa 1944. Kymmenen päivän välein 700 venäläiskonetta hyökkäsi Helsinkiä vastaan. Toukokuussa 1944 Touko Laaksonen sai 4. luokan vapaudenristin ansioistaan tulenjohtoupseerina. Hän kertoo, että konkreettisesti tunnustus tuli venäläiskoneen alasampumisesta.Kesäkuussa 1944 tilanne Kannaksella muuttui, kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen 9.6.1944. Helsinkiin ei enää kohdistunut pommituspaineita, ja Touko Laaksonen joukko-osastoineen siirrettiin kesäkuun viimeisinä päivinä Viipurinlahdelle. Hän säilyi hengissä ja sota loppui syyskuun alussa.


Paluu junalla Pitäjänmäen aseman kautta


Erinomainen paluureitti Pajakukkulalta Helsingin keskustaan on junalla Pitäjänmäen aseman kautta. Kävelymatkaa asemalle on runsas puoli kilometriä. Pitäjänmäen asema ja sen vieressä oleva puisto on suojeltu. Asemalta lähtee 100 metriä pitkä lehmuskuja, jossa tuuheat lehmukset kesäaikana peittävät taivaan. Junia Helsinkiin kulkee vähintään 20 minuutin välein.
Muita kävelyretkiä

Tove Janssonin puisto Katajanokalla
ranneliike.net

Pride-kulkueen reitti Helsingissä 2015
ranneliike.net

Pride-kulkueen reitti 2014
ranneliike.net

Regnbågshelgen: Tunnelmia homo-Helsinki -kävelyllä
ranneliike.net

Bussin päätepysäkiltä nuolen osoittamaan suuntaan ulkoilutietä pitkin kohti tiheää metsikköä
Kaikki opastaulut ovat huonossa kunnossa ja töhrittyjä
Aurinkokuntamalliin kuuluva Maa. Mallin mittasuhteiden pitäisi olla oikeat.
Ilmatorjuntapatteri
Kävelyreitti, pohjana Googlemaps-kartta. Tulo Helsingin keskustasta bussilla, paluu junalla
Tom of Finland kertoo sota-ajan kokemuksistaan. Copyright ranneliike.net

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Finlayson on vuoden 2015 brändinrakentaja - Tom of Finland siivittämässä menestystä

Sami Mollgren • 15.09.2015 21:11 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Finlaysonin Tom of Finland -mallistoon kuuluvat esimerkiksi pyyhkeet ja vuodevaatteet.
Finlayson on valittu vuoden 2015 Brändinrakentajaksi. Vuoden Brändinrakentaja -tunnustuksen jakaa vuosittain Mainostajien Liitto. Tunnustus julkistettiin tiistaina järjestetyssä Mainontapäivä-tapahtumassa.

Erityisesti esiin nostetaan vuonna 2014 julkistettu Tom of Finland -mallisto, joka sai suuren huomion niin Suomessa kuin maailmallakin.

Varoitteluista huolimatta taiteilija Touko Laaksosen homoeroottisiin piirroksiin perustuneesta mallistosta tuli kaupallinen menestys, ja sen herättämän huomion myötä muidenkin Finlaysonin tuotteiden myynti ja samalla koko yrityksen pitkään laskusuunnassa ollut liikevaihto lähti nousuun.

Mallisto on ollut kaupallinen menestys ja se toi seksuaalisen suvaitsevaisuuden kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi, todetaan Mainostajien Liiton tiedotteessa.

Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet esimerkiksi DNA, Raision Elovena, Fiskars, Sinituote ja Sinebrychoffin olutmerkki Karhu.

Mainostajien Liitto on valtakunnallinen, mainontaa ostavien yritysten ja yhteisöjen edunvalvontajärjestö. Liiton noin 400 jäsenyritystä edustavat kauppaa, teollisuutta, palvelualoja sekä julkisyhteisöjä. Näiden panostukset ovat yli 80 prosenttia markkinointiviestinnän kokonaisrahamäärästä Suomessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsingin virkamiesjohto: Kyllä Tom of Finland patsaalle - jos ulkonen rahoitus löytyy

Sami Mollgren • 07.09.2015 12:37 • 9 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

Keskustakirjaston tuleva paikka vuoden 2007 asussa. Kirjaston perustusten ja kellarin kaivutyöt on aloitettu syyskuussa 2015.
Helsingin virkamiesjohto näyttää vihreää valoa Touko Laaksosen elämäntyötä kunnioittavalle Tom of Finland -henkiselle muistomerkille Helsingin uuden keskustakirjaston yhteyteen. Vaatimuksena on kuitenkin rahoitus muualta kuin kaupungin kassasta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sdp) sanoo lehdelle, että Helsinki ei ole kustantanut henkilömuistomerkkejä. Viljanen kertoo toivovansa, että rahoitus löytyisi, sillä hänestä Laaksonen ansaitsee muistomerkin. Viljanen kertoo, että kirjaston edustalle haluttaisiin virkamiesten parissa antaa nimeksi "Sananvapauden aukio", ja että kaavailtu patsas sopisi alueelle hyvin.

Patsashanneen esitteli perussuomalaisten varavaltuutettu Nuutti Hyttinen alkuvuodesta. Asia herätti vilkasta keskustelua; esimerkiksi osa ehdotusta tukeneista perussuomalaisista ei ollut osannut yhdistää Touko Laaksosen nimeä Tom of Finlandiin. Perussuomalaisten valtuustoryhmän vetäjä Seppo Kanerva sanoi, että ehdotus kuvastaa täydellistä harkintakyvyn puutetta. Hän oli myös huolissaan ehdotetun patsaan antamista vääränlaisista vaikutteista lapsille. Toisaalta patsaan aihepiiriin myönteisesti suhtautuneiden piirissä herätti hermostusta Hyttisen esittämä ajatus siitä, että homoteemainen patsas ajaisi joitain väestöryhmiä muualle aikaa viettämästä.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee Hyttisen laatimaa aloitetta maanantaisessa kokouksessaan. Päätösehdotukseksi on kirjattu, että kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Nuutti Hyttisen aloitteen loppuun käsitellyksi. Kaupunginhallitus tunnustaa Laaksosen arvon taiteilijana, mutta toteaa, ettei kaupunki kuitenkaan ole kustantanut henkilömuistomerkkejä. Kaupunginhallituksen päätösesityksessä todetaan, että Touko Laaksoselle omistetun julkisen taideteoksen toteuttaminen edellyttäisi, että sen rahoituksesta vastaisi ulkopuolinen lahjoittaja.


Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Mainos, joka toivoo hyvää tulevaisuutta

vaeltaja2006 • 26.05.2015 05:03 • 16 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Räväkässä etusivun mainoksessa Helsingin Sanomissa tänä amuna Finlayson onnittelee uusia ylioppilaita ja rohkaisee heitä löytämään oma tiensä: ”Olkaa rohkeita, ravistelkaa, kyseenalaistakaa. Uskokaa itseenne, tehkää suuria ja olkaa onnellisia”.

Viime aikoina eurooppalaisia arvoja on ravisteltu poikkeuksellisen vahvasti. Irlannin kansanäänestyksen tulos kertoo, että edes katolisuuden mallimaassa arvomaailma ei ole enää sama kuin ennen. Eilen Vatikaanikin myönsi, että muutos on nopeampaa kuin ajateltiin.

Suomessa tasa-arvoista avioliittolakia vastustettiin ”tieteellisesti” vetoamalla monien menneen ajan ”viisaiden miesten” ajatelmiin perinteen puolustamisesta. Ei ole vaikea löytää ajatelmia puolesta tai vastaan, mutta on otettava selvää, millaisessa maailmassa silloin elettiin, kun ne ajatukset syntyivät. Pinttyneiden, syvään juurtuneiden ajatusrakennelmien ravisteleminen ja kyseenalaistaminen on nykyään entistä tärkeämpää. Siitä hyötyvät sekä enemmistöt että vähemmistöt.

Mainos, jossa uusi yliopilas on Tom of Finland -lakanoiden välissä, herättää varmaan huomiota myös ulkomailla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Juhani Tammisen MTV:lla hyllytetty asu Tom of Finland -kuosinen?

Sami Mollgren • 15.05.2015 12:56 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Finlayson myy pyyhkeiden ja muiden tekstiilituotteiden lisäksi Tom of Finland -kuosia metritavarana.
Iltalehti kertoo, että MTV:n kiekkokommentaattori Juhani "Tami" Tammisen oli tarkoitus esiintyä "veret seisauttavassa" asussa tiistain Suomi-Venäjä -ottelun yhteydessä, mutta asuvalinta ei kelvannutkaan tv-kanavalle.

Ranneliike.netin saaman tiedon mukaan Tammiselle tarkoitetussa asussa olisi käytetty Finlaysonin metritavarana myymää Tom of Finland -kuosista kangasta.

Tammisen pukusuunnittelijana toimiva Jemina Hanhijärvi sanoo Iltalehdelle, että puku hyllytettiin ilmeisesti paidan vuoksi. Hän sanoo, ettei siinä kuitenkaan olisi loukattu ketään tiettyä henkilöä, eikä "siinä mitään Putinin kuvia ollut". Hanhijärvi kertoo pettyneensä asun hyllyttämisestä. Hän arvioi Iltalehdelle, että asu "ilmeisesti hyllytettiin poliittisista syistä".

Finlayson lanseerasi syksyllä 2014 yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston. Mallisto tuli kansainvälisesti myyntiin Euroopassa, USA:ssa ja Australiassa. Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Aiemmin syksyllä 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Jääkiekkovaikuttaja Tami Tamminen puolestaan herätti syksyllä 2014 kohua väittämällä jääkiekkoaiheisessa paneelikeskustelussa, ettei jääkiekkoliigassa pelaa yhtään homoseksuaalia pelaajaa ja toteamalla, että lajin parissa "ei pikku hiirulaisiin törmää".

Tamminen on totuttu näkemään julkisuudessa persoonallisesti pukeutuneena.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kiista Tom of Finland -patsaasta alkaa jakaa laajemminkin perussuomalaisia

vaeltaja2006 • 27.04.2015 12:00 • 26 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Perussuomaliasten nuorten tiedote tänään
Perussuomalaiset ovat olleet tarkkoja konservatiivisista arvoistaan. Eri tavalla ajattelevia on kohdeltu ankarasti. Viimeistään nyt paljastuu, että jäsenistössä on erilaisia arvoja. Perussuomalaiset nuoret kannattavat Tom of Finland -patsasta, ja toivovat siitä ”ratsastajapatsasta”. Ehdotuksen ”isä” on Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Nuutti Hyttinen (ps). Hän on myös Helsingin ps-nuorten sihteeri. Helsingin Sanomat julkaisi tänään yhden perusuomalaisten nuorten julkaisemista ”havainnekuvista” keskustakirjastosta, jonka edustalla Tom of Finlandin piirroshahmot ”ratsastavat” moottoripyörän satulassa.

Perussuomalaisten nuorten piirijärjestön puheenjohtaja Jarmo Keto kertoo tiedotteessa, että patsashanketta kannatetaan lämpimästi. Maailmalla eivät menesty kaupungit, yritykset tai kansakunnat, jotka vain matkivat muita. On oltava omaleimainen ja on oltava taidetta, jossa on särmää.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän johtohahmot tyrmäsivät viime viikolla Hyttisen ehdotuksen arvojen vastaisena. Kuin vastauksena siihen ps-nuoret ilmoittavat lähettävänsä kaikki kirjepostinsa Tom of Finland -postimerkeillä varustettuina.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Finlayson lopettaa yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa - Magneettimedia kirjoittaa Finlaysonin "homopropagandasta"

Sami Mollgren • 25.04.2015 10:59 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Magneettimedia liittää Finlaysoniin käsitteen ´homopropaganda´. Finlaysonin valikoimissa on Tom of Finland -teemaisia tekstiilejä.
Esimerkiksi Tom of Finland -tekstiilejä valikoimassaan pitävä Finlayson on ilmoittanut lopettavansa kaiken yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa. Finlayson perustelee ratkaisua eettisillä syillä ja yhtiönsä arvoilla.

Päätöksen taustalla on Tavaratalo Kärkkäisen yhteys Magneettimedia-julkaisuun.

- Tavaratalo Kärkkäisen omistajat ovat Magneettimedia-julkaisun takana. Tämä julkaisu levittää vastenmielistä ja ahdasmielistä propagandaa. Päätös ei ollut helppo taloudellisesti, mutta Finlayson haluaa viestittää yritysvastuunsa käytännön teoilla. Yhteistyö Kärkkäinen Oy:n kanssa on ollut hyvää ja olemme pahoillamme joutuessamme irtisanomaan sen, mutta emme halua tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, joiden arvot poikkeavat näin radikaalisti omistamme, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

- Haluamme, että suomalaisissa kodeissa sallitaan enemmän kuin tuomitaan ja erilaisuus nähdään rikkautena, ei rikoksena. Suurin osa suomalaisista on kanssamme samaa mieltä tässä asiassa. Kannustamme myös muita yrityksiä osoittamaan selvästi vastuunsa myös käytännön teoilla, toteaa Kurttila tiedotteessa.

Magneettimedia-ilmaisjakelulehden uusin numero jaettiin kuluneella viikolla yli neljännesmiljoonaan suomalaiskotiin. Lehdessä tuodaan esiin mm. "valkoisen väestön ylivertaisuutta" ja korostetaan ns. perinteisiä perhearvoja. Lehdessä käsitellään myös laajasti vuonna 2013 lehden saamaa kansankiihotustuomiota. Tuolloin lehteä julkaissut Tavaratalo Kärkkäinen ja sen perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen saivat sakkotuomion kiihottamisesta kansaryhmää vastaan; taustalla oli Magneettimedian juutalaisvastainen kirjoittelu. Kärkkäinen toimi tuolloin lehden päätoimittajana.

Magneettimedian uusimmasta numerosta on tehty Oulun poliisille rikosilmoitus. Rikosilmoituksen taustalla on Magneettimediassa julkaistu holokaustia käsittelevä artikkeli. Yhdenvertaisuusvaltuutettu (entinen vähemmistövaltuutettu) Eva Biaudet puolestaan katsoo Magneettimedian olevan avoimen rasistinen, moraaliton ja epäeettinen julkaisu.

Magneettimedia syyttää tekstiiliyhtiötä "homopropagandasta"

Magneettimedia puolestaan kritisoi Magneettimedian verkkosivuilla perjantaina julkaistussa kirjoituksessa Finlaysonin nykyistä toimintaa ja nostaa esiin "tekstiiliyhtiön homopropagandan".

- Finlayson on alkanut viime vuonna tapahtuneen omistajavaihdoksen jälkeen markkinoida erittäin avoimesti suomalaisvihamielisiä ja kulttuurimarxilaisia arvoja. Viime syksynä yhtiö lanseerasi homopornografiaa sisältävän ”Tom of Finland –malliston”, todetaan Magneettimedian perjantaisessa kirjoituksessa.

- J. Kärkkäinen Oy ei lopettanut yhteistyötä Finlaysonin kanssa tekstiiliyhtiön homopropagandan vuoksi, mutta Finlaysonille Magneettimedian isänmaalliset arvot ja esimerkiksi Israelia sekä maahanmuuttoa kritisoivat artikkelit olivat liikaa, kirjoittaa Magneettimedia.

Magneettimediaa julkaisee nykyään yhdistys

Juha Kärkkäinen sanoo, ettei Kärkkäisen tavaratalon ja Magneettimedian välillä ole ollut yhteyttä vuoden 2013 jälkeen eikä Kärkkäinen voi vaikuttaa Magneettimediassa julkaistavaan sisältöön. Magneettimedia-ilmaislehteä julkaisee nykyään Pohjoisen Perinne ry. Yle kertoo, että Magneettimedian verkkosivujen mukaan Juha Kärkkäinen on kuitenkin avustanut paperilehden tekemisessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Keskustelu Tom of Finland -muistomerkistä jatkuu

Sami Mollgren • 24.04.2015 07:20 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Keskustakirjaston tuleva paikka vuoden 2007 asussa.
Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokous käsitteli tiistaina kaupunginvaltuuston varavaltuutetun Nuutti Hyttisen (ps) tekemää ja 35 muun valtuutetun tukemaa aloitetta muistomerkistä Tom of Finlandin eli taiteilija Touko Laaksosen elämäntyölle.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Helmikuun 11. päivänä tehdyssä aloitteessa haluttaisiin patsas Helsingin uuden keskustakirjaston edustalle tai vaihtoehtoisesti pysyvä Tom of Finland -näyttely kirjaston aulaan.

Aloitteen perusteluissa nostetaan esiin Laaksosen taiteellisen merkityksen lisäksi myös hänen ansionsa jatkosodassa. Taiteellisesta merkityksestä otetaan esimerkiksi hänen tuotantonsa vaikutus Queen-yhtyeen Freddie Mercuryyn, samoin huomioidaan Laaksosen taiteilijan urastaan saamat tunnustukset. Lisäksi mainitaan lukuisa joukko nimekkäitä taidemuseoita, joissa Laaksosen töitä on ollut näytteillä, sekä tämän töiden viimeaikainen esilläolo postimerkeissä ja tekstiileissä.

Hyttisen aloitteessa tuodaan esiin Helsingin kaupungin käytäntönä oleva "prosenttiperiaate". Periaatteen mukaan julkisen rakennuksen tai alueen suunnittelun kustannuksista noin prosentti käytetään rakennuksen tai ympäristön taiteelliseen parantamiseen.

Helsingin Sanomille Hyttinen kertoo, että aloitteen taustalla on turhautuminen MTV Push -tapahtumaan ja Guggenheim-hankkeeseen. Hyttisen mukaan rahaa käytetään kaikkeen paitsi suomalaiseen taiteeseen. Hyttinen katsoo, että siinä mielessä aloite on yksittäistä taiteilijaa laajempi. Hyttinen haluaisi Helsingin tukevan kotimaisia taiteilijoita paremmin kuin nykyään.

Hyttinen kertoo HS:lle valinneensa Laaksosen aloitteeseen siksi, että Laaksonen on "Suomessa varsin vähän tunnettu verrattuna maineeseen ulkomailla".

Tiistaisessa kokouksessa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan käsiteltävänä oli myös Hyttisen aloitetta koskeva taidemuseon johtokunnan lausunto. Taidemuseo toteaa tuntevansa Laaksosen uran taiteilijana ja myös tunnustavansa tämän ansiot. Museo ei kuitenkaan aio viedä asiaa eteenpäin, koska Helsingin kaupunki ei kustanna henkilömuistomerkkejä ja keskustakirjastoon liittyvä prosenttiperiaatteen mukainen taidehanke on jo käynnistetty.

Helsingin Sanomien mukaan Hyttinen kuitenkin katsoo, että kyse on Touko Laaksosen teoksista, ei henkilöstä itsestään. Hyttinen pitää perusteluja outona, mutta toteaa kuitenkin tyytyväisyytensä valtuustossa kohtaamastaan positiivisesta suhtautumisesta.

Helsingin Sanomat kertoo myös, että kaupunin kirjastotoimen johtajan Tuula Haaviston mukaan patsasta olisi vaikea sovittaa Töölönlahden tulevaan ympäristöön.

Seuraavaksi aloitetta ja kulttuuri- ja kirjastolautakunnan lausuntoa käsitellään Helsingin kaupunginhallituksessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Kunnianosoitus Tom of Finlandille haluttaisiin Helsingin tulevalle keskustakirjastolle

Sami Mollgren • 07.04.2015 09:45 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Tom of Finlandin eli taiteilija Touko Laaksosen elämäntyölle haluttaisiin patsas uuden keskustakirjaston edustalle. Asiasta tehdystä valtuustoaloitteesta kertoo Yle. Vaihtoehtona esitetään pysyvää Tom of Finland -näyttelyä kirjaston aulaan.

Yle kertoo, että Helsingissä käytäntönä kuitenkin on, ettei kaupunki kustanna henkilömuistomerkkejä, vaan muistomerkit rakennetaan yleensä lahjoittajien avulla: nämä huolehtivat rahoituksesta ja hankkeen vetämisestä. Muistomerkkiprojekteja varten on usein perustettu yhdistys tai säätiö.

Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista.

Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin. Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on puolestaan tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland sammutuspeitteessä

Sami Mollgren • 28.03.2015 10:43 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Tom of Finlandin työllä varustettu sammutuspeite Jalo Helsingin verkkokaupassa (kuvakaappaus verkkokaupan tuotesivulta)
Design-palohälyttimistä tunnettu Jalo Helsinki on tuonut markkinoille Tom of Finland -teemaiset sammutuspeitteet. Sammutuspeitteen suojapussi on kuvitettu Tom of Finlandin työllä.

Englanninkielinen markkinointisivu on otsikoitu Kohtaa uusi hengenpelastajasi. Turvallisuusvinkkinä muistutetaan, että "älä pidä sitä kaapissa". Varsinaisen verkkokaupan sivulla todetaan, että paloturvallisuusviranomaiset suosittelevat sammutuspeitettä jokaiseen kotiin, ja että sammutuspeitettä on syytä pitää esillä näkyvässä paikassa. Käyttöohjeet on painettu pussin kääntöpuolelle.

Sammutuspeitteestä on kahdella eri kuvalla varustetut versiot: The Aviator ja The Dog.

Jalo Helsingin tuotteista tunnetaan erityisesti Paola Suhosen suunnittelema kärpäsen muotoinen Lento-palohälytin. Valikoimaan kuuluu myös Harri Koskisen suunnittelema tavallista palohälytintä pehmeämmin muotoiltu Kupu-hälytin. Palovarottimet on suunniteltu helposti käytettäviksi ja samalla sisustuselementiksi, otsikolla "Turvallisuus voi olla kaunista".

Good News from Finland -sivuston mukaan palohälyttimien kauppa käy parhaiten Saksassa ja Ranskassa. Sivuston haastattelema Jalo Helsingin Mikko Järvenpää kertoo, että Saksassa myynti on Suomeen verrattuna moninkertaista. Venäjään erona on se, että Keski-Euroopassa palovarotin on tuttu tuote.

Tom of Finland -teemaisten tuotteiden innoittajaksi Järvenpää tunnustaa Tom of Finlandin -postimerkkien saaman julkisuuden.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920-1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet. Finlaysonin verkkokaupan myynnin kasvu oli merkittävää. Alkuvuodesta 2015 Tom of Finlandin piirrostöitä tuli amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteisiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Finlaysonin verkkokaupan myynti kasvoi viime vuonna 96%


Näyteikkuna Helsingin Esplanadilla tammikuun lopussa 2015
Talouselämä-lehti kertoo, että Finlaysonin Tom of Finland -kuosit ovat olleet suuri menestys verkkokaupassa. Joulukuussa myynnin kasvu oli jopa 151%. Tom of Finland -tuotteita on mennyt 21 maahan.

Syksyn aikana suosittuja kuoseja ovat olleet myös Otso ja pesue, joissa on luontoaiheita. Tom of Finland -tuotteet esiteltiin marraskuussa 2014. Tuotteina oli ainakin satiinipussilakanoita, froteepyyhekitä ja keittiötekstiilejä. Tammikuussa ehti olla jo talven alennusmyyntikin.


» Jutun oma sivu

SPR:n Hämeen piiri palkitsi Postimuseon

Sami Mollgren • 21.03.2015 18:20 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Punaisen Ristin Hämeen piiri on päättänyt myöntää Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen vuonna 2014 Tampereelle muuttaneelle valtakunnalliselle Postimuseolle.

- Postimuseo on toiminnallaan rohkeasti ja monipuolisesti tuonut esiin yhteiskuntamme vähemmistöjä koskevia kysymyksiä sekä ilmiöitä. Vapriikissa esillä olevan Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttelyn avulla Postimuseo on avannut ihmisen elämän monimuotoisuutta ja tehnyt näkyväksi teemoja, jotka saattavat olla jollekin yhteiskuntamme jäsenelle tabuja, mutta monelle samalla arkipäivää. Näyttelyllään ja viestinnällään Postimuseo on myös edistänyt yhdenvertaisuuskysymysten esiin nostamista sekä osallistunut taholtaan kiihkottomasti yhdenvertaisuutta käsittelevään keskusteluun, todetaan tunnustuksen perusteluissa.

Postimuseon johtaja Kimmo Antila sanoo SPR:lle, että Tom of Finland -näyttelyssä, kuten seuraavassakin evakkoja ja pakolaisia käsittelevässä näyttelyssä ollaan ihmisoikeuskysymysten äärellä. Hänen mukaansa Postimuseon tavoite museona on oikeasti sanoa jotain ja toimia keskustelun herättäjinä yhteiskunnassa.

Tunnustus luovutettiin Postimuseon johtajalle perjantaina elokuvateatteri Niagarassa. Tilaisuuden yhteydessä järjestettiin rasismia käsittelevä paneelikeskustelu, johon osallistuvat Dome Karukoski, Olli-Poika Parviainen, Milla Ilonen, Mikko Väisänen sekä Maryan Abdulkarim.

Tampereella sijaitsevan postimuseon Tom of Finland -näyttely jatkuu 29.3. asti.


» Jutun oma sivu

Tom of Finland -kuvastoa vaatteissa

Sami Mollgren • 12.02.2015 20:15 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin piirrostöitä nähdään amerikkalaisen Rufskin-vaatemerkin tuotteissa.

Miehille suunnattuun alusvaatemalliston 15 tuotetta ovat tiukkoja, niukkoja ja kehon muodot selvästi paljastavia. Vaatteiden kuviointina on Laaksosen töitä.

Rufskin + Tom of Finland -alusvaatemallisto tuli torstaina myyntiin Rufskinin verkkokaupassa sekä myymälöissä San Diegossa, New Yorkissa, Miamissa ja Amsterdamissa sekä joidenkin yhteistyökumppaniensa myymälöissä.

Yritys on suunnitellut malliston yhdessä losangelesilaisen Tom of Finland Foundationin kanssa.


Touko Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syyskuussa 2014 Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti. Saman vuoden marraskuussa Finlayson puolestaan lanseerasi yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa niin ikään Laaksosen teoksiin pohjautuvan tekstiilimalliston, jonka ensimmäisinä tuotteina olivat satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Apulaisoikeusasiamies ei löytänyt huomautettavaa Tom of Finland -postimerkeistä

Sami Mollgren • 12.01.2015 21:41 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei katso Tom of Finland -postimerkkien julkaisemisessa olevan huomautettavaa. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia tiedotti Sakslinin päätöksestä maanantaina.

Oikeusasiamiehen kanslia sai yhteensä seitsemän kantelua Tom of Finland -postimerkkien julkaisemisesta.

Kanteluiden mukaan postimerkit loukkasivat yleistä sukupuolisiveellisyyttä, eikä niitä siksi olisi pitänyt päästää julkiseen levitykseen. Kanteluissa katsottiin myös yhden merkeistä olevan tupakkalain vastainen.

Sakslin arvioi postimerkkien julkaisua perustuslain, Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja Maailman postiliiton yleissopimuksen valossa.

Sakslin nostaa erityisesti esiin sananvapauden poliitisena perusoikeutena. Se antaa hänen mukaansa yleisesti turvaa erilaisille luovan toiminnan ja itseilmaisun muodoille. Tupakkalakiin viittaavaan kantelun osalta Saksin muistuttaa, että kysymys on taideteoksesta.

Teoksia on verrattu paljastavuudessaan esimerkiksi Helsingin kauppatorin Havis Amandan patsaaseen.

Myös valtion omistajaohjauksesta merkkien julkaisun aikaan vastanneelta kehitysministeri Pekka Haavistolta vaadittiin toimenpiteitä julkaisun estämiseksi. Haavisto katsoi tuolloin, ettei ministerin tehtävä ole puuttua taiteellisin tai muilla perustein valittuihin yksittäisiin postimerkkeihin.

Itellan syyskuussa 2014 taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) elämäntyön kunniaksi julkaisemat Tom of Finland -postimerkit ovat herättäneet laajasti kansainvälistä huomiota. Julkaisu aiheutti vilkasta keskustelua ulkomaita myöten. Kun merkit tulivat keväällä ennakkomyyntiin, kaatui Postin verkkokauppa kapasiteetin loputtua. Yhteensä kymmeniä tuhansia merkkejä tilattiin Suomen postin verkkokaupasta 178 eri maahan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Finlayson tuo Tom of Finland -teemaisen tekstiilimalliston

Sami Mollgren • 20.11.2014 23:52 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Finlayson lanseeraa yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) teoksiin pohjautuvan uuden tekstiilimalliston. Mallisto lanseerataan kansainvälisesti Euroopassa, USA:ssa ja Australiassa.

Malliston myötä Finlayson tähtää kasvuun kansainvälisillä markkinoilla. Ensimmäiset Tom of Finland by Finlayson -malliston tekstiilit tulevat myyntiin torstaina 20. marraskuuta mallistolle avattuun omaan verkkokauppaan sekä Finlaysonin suomen- ja englanninkieliseen verkkokauppaan. Perjantaista alkaen tuotteita myydään lisäksi Finlaysonin Esplanadin myymälässä Helsingissä.

Ensimmäiseksi lanseerataan Tom of Finland by Finlayson -satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet Fellows ja Face to Face -kuosein. Alkuvuodesta 2015 malliston on määrä täydentyä esimerkiksi keittiötekstiileillä. Myöhemmin tuotevalikoimaan aiotaan ottaa myös laukkuja, t-paitoja ja muita oheistuotteita.

Torstain lanseeraustilaisuus järjestettiin Helsingin keskustassa, Vanhalla ylioppilastalolla.


Finlaysonin mukaan Tom of Finland by Finlayson -mallisto on yrityksen kunnianosoitus Touko Laaksosen taiteelle ja vahva viesti suvaitsevuuden puolesta. Mallisto lanseerataan yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa.

- Tom of Finland by Finlayson -tekstiilimallistomme on kunnianosoitus Touko Laaksoselle, joka on kautta aikojen kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Olemme ylpeitä siitä, että saamme tekstiilituotteidemme kautta osallistua suvaitsevaisuuden rakentamiseen Suomessa ja maailmalla, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Ruotsin kansallismuseon ylijohtaja sekä Tom of Finland – Ennennäkemätöntä -teoksen toinen kirjoittaja Berndt Arell uskoo, että Touko Laaksonen olisi mielissään hänen taiteensa saamasta suosiosta.

- Itse tutustuin Touko Laaksosen taiteeseen ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1992. Laaksosen taide edustaa räikeillä ylilyönneillään fotorealistista taidesuuntausta, jota arvostetaan kyseisessä alakulttuurissa. Aikaisimmat piirustukset ovat jo 1930- ja 40-luvulta, mutta varsinaisen läpimurron hän teki USA:ssa pseudonyymilla Tom of Finland vasta 70-luvulla. Taidepiirit kypsyivät vasta 90-luvulla esittämään Laaksosen piirustuksia arvostetuissa taideaikakauslehdissä. Suomen sarjakuvataiteilijoiden arvostetuimman kunniaosoituksen Puupäähattu-palkinnon hän vastaanotti vuonna 1991 pari kuukautta ennen kuolemaansa, Arell kertoo.

- Kiitos kotimaisten toimijoiden kuten Itellan ja Finlaysonin Tom of Finland -kuvataiteen arvostus on noussut täysin uudelle tasolle niin Suomessa kuin ulkomailla. Esimerkiksi arvostetun Wallpaper-lehden marraskuun numerossa Tom of Finlandille on kunnioitettu peräti 13 sivua laaja, eksklusiivinen artikkeli. Uskon, että Touko Laaksonen arvostaisi kovasti taiteilijana saamaansa arvostusta. Pitkästä ja haastavasta tiestä huolimatta Laaksonen teki suoraselkäisesti ja rohkeasti sekä koko sydämellä työtä sen eteen mihin hän uskoi, Arell tiivistää.

Berndt Arell on myös toiminut Kiasman johtajana vuosina 2007–2009 ja Helsingin kaupungin museon johtajana 2001–2007.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoo Tom of Finland by Finlayson -malliston olevan Finlaysonin uuden johdon strategiaa strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Finlayson-brändiä ja laajentaa toimintaamme vahvasti myös ulkomaille.

- Uusissa mallistoissamme nojaamme rohkeasti omaperäiseen ja ennakkoluulottomaan suomalaiseen design- ja taideosaamiseen, ja haluamme kertoa siitä myös kansainvälisille markkinoille mallistojemme kautta. Tom of Finland by Finlayson -mallisto on hyvä esimerkki ja ensimmäinen askel uudella tiellä, Kurttila sanoo.


Touko Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syksyllä Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Vanha ylioppilastalo juhlaliputuksessa Helsingissä, malliston lanseeraustilaisuuden yhteydessä torstaina.
Tompan miesten kanssa suihkuun.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Yhteensattuma lähes 50 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 07.11.2014 05:11 HLBTI-HISTORIAA

Physique-lehtiä 1960-luvulla. Mainos Physique Pictorial -lehdessä
Nuori tamperelaismies, Sakari S., oli palaamassa Ruotsista 1960-luvulla. Hän oli ollut kesän kieltä opiskelemassa. Äiti oli Helsingin satamassa vastassa. Junamatkalla kohti Tamperetta junan eteisessä Sakari tapasi amerikkalaisen miehen, joka kertoi olevansa taideopiskelija, ja halusi tutustua Suomeen. Sovittiin, että tavataan Tampereella, käydään jossain ja tehdään yhdessä jokin kävelykierros. Amerikkalaista onnnisti, Hän sai Tampereelle paikallisen oppaan.

He ystävystyivät ja Sakari vei amerikkalaisen käymään kotiinsa. Sakarin vanhemmatkin olivat iloisia uudesta tuttavuudesta. Seuraavana viikonloppuna amerikkalainen otettiin mukaan maalle suviasunnolle.

Myöhemmin samana vuonna amerikkalaismies kutsui Sakarin Lontooseen. Hän oli saanut sinne opiskelustipendin. Sakari sai asua amerikkalaisen luona pienessä yksiössä ja jakaa asunnon ainoan vuoteen.

Sakarille järjestyi monenlaista ohjelmaa. Eräänä iltana mentiin bileisiin. Paikka vaikutti yksityisasunnolta, ja juhlijoita oli runsaaasti. Kun isäntäväki kuuli, että Sakari on Suomesta. he pyysivät pientä palvelua. Heillä oli paketti, joka pitäisi toimittaa Helsingissä tietylle henkilölle. Sopi mainiosti. Sakari sai paketin mukaansa, ja Helsingissä hän kävi viemässä paketin Lönnrotinkadulla tiettyyn osoitteeseen. Paketin otti vastaan mieshenkilö.

1990-luvulla tapaus nousi uudelleen Sakarin mieleen. Paketin vastaanottaja oli Touko Laaksonen. Maailmalle oli juuri paljastettu, että taiteilija Tom of Finlandin oikea nimi oli Touko Laaksonen. Muutama viikko sitten Sakari löysi vanhan almanakkansa vuodelta 1966. Sen sivulle on kirjoitettu Toukon nimi ja osoite: Lönnrotinkatu 45 B.

Mitä paketti sisälsi? Ehkä joitain amerikkalaisia physique-lehtiä, 8 mm:n filmejä ja kuvia. Vuonna 1966 ei Amerikassa vielä sallittu alastonkuvia, vaan kaikilla valokuvamalleilla piti olla yllään pikkuruinen lannevaate, ns. posing strap tai ainakin käsi tai maljakko strategisesti näköesteenä. Vuosi vuodelta posing strap -vaatetilkut alkoivat kuultaa läpi entistä enemmän, mutta vasta 1960-luvun lopussa mallit saivat lopullisesti heittää posing strapit pois. Tom of Finland kertoo haastattelussaan, että hän sai amerikkalaislehtiä tuttaviensa kautta. Hän tarjosi omia piirroksiaan lehdille, ja näin maailmanmaine syntyi.


Touko Laaksonen kuoli tasan 23 vuotta sitten, marraskuun 7. päivänä 1991. Hän sairasti keuhkoahtautumaa. Hänen tuhkansa on Hietaniemen muistolehdossa. Tämä tarina on Toukon muistoksi.


» Jutun oma sivu

Vitali Milonov: Tom of Finland -postimerkeillä varustetulle postille maahantulokielto

Sami Mollgren • 19.10.2014 19:10 • 10 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Tom of Finland -postimerkit eivät miellytä pietarilaispoliitikko Vitali Milonovia.
Venäjän ns. homopropagandalain isänä tunnettu Vitali Milonov vaatii Venäjän postilaitosta palauttamaan Tom of Finland -postimerkeillä varustetun postin takaisin lähettäjälleen. Milonov katsoo postimerkkien olevan Venäjän lain vastaisia.

- Ne ovat mitä suurimmassa määrin homoseksuaalista propagandaa, mikä on maassamme kiellettyä, sanoi Milonov uutistoimisto Itar-Tassille.

Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Itar-Tassin mukaan Milonov myös kehottaa suomalaisia olemaan käyttämättä kyseisiä merkkejä lähettäessään postia Venäjälle.

Uutistoimisto mainitsee myös Ylen Tampereen aluetoimituksen tekemästä kokeessa, jossa selvitettiin pääsevätkö Tom of Finland -merkeillä varustetut postilähetykset perille Venäjälle. Ylen mukaan kaikki lähetykset pääsivät perille.

Syyskuussa Lappeenrannan Uutiset esitteli Tom of Finland -postimerkkejä venäläisturisteille. Suurin osa merkit nähneistä ei pitänyt näkemästään, ja merkkejä pidettiin homopropagandana. Lehden mukaan osa arveli moisten merkkien olevan Venäjällä lainvastaisia.

Itellan syyskuussa taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) elämäntyön kunniaksi julkaisemat Tom of Finland -postimerkit ovat herättäneet laajasti kansainvälistä huomiota. Yhteensä kymmeniä tuhansia merkkejä on tilattu Suomen postin verkkokaupasta 178 eri maahan.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista kertomisen myönteisessä valossa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -postimerkit, sensuuri ja #TomofRussia -testi

Sami Mollgren • 16.09.2014 07:58 • 2 kommenttia. VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Tom of Finland -postimerkki (Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland Foundation / USA)
Syyskuussa Suomen Postin julkaisemat Tom of Finland -postimerkit ovat saaneet kotimaassa ja maailmalla niin ylistystä kuin haukkujakin. Osansa kehuista ja haukuista on saanut myös merkit julkaissut Posti.

Seta palkitsi ToF-postimerkit julkaisseen Itella Posti Oy:n kesällä 2014 asiallisen tiedon omenalla. Setan perustelujen mukaan Kyseessä on merkittävä kulttuuriteko. Seta korosti myös sitä, että merkkien julkaisu on esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää myönteisesti liiketoiminnassaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta. Seta myös muistutti, että merkkijulkaisu on saavuttanut jo etukäteen maailmanlaajuista huomiota.

Monet ovat todenneet, että merkkien julkaiseminen antaa Suomesta kuvan avarakatseisena ja ennakkoluulottomana länsimaana. Kansainvälisesti Tom of Finland -merkit ovatkin nousseet uutisaiheeksi laajalti. Postin mukaan kiinnostus merkkejä kohtaan on ollut ennennäkemätöntä.

Toisten käsitysten mukaan Suomen maine koki merkkien myötä kolauksen. Asian vuoksi on tehty eduskuntakysely ja myös poliisille tutkintapyyntöjä. Siveydestä, moraalista ja lapsista on oltu huolissaan.

Yle kertoo, että joissain muslimimaissa peitetään mustalla tussilla länsimaisista postimerkeissä esiintyvää alastomuutta, esimerkiksi silloin kun merkin kuva-aiheena on alastomia ihmisiä esittävä taideteos. Posti Itellan kehitysjohtaja Markku Penttinen sanoo Ylelle, että tällaisista merkeistä huolimatta lähetyksen pitäisi mennä perille. Penttinen myös kehottaa miettimään sitä, että minkälaisen merkin lähettää mihinkin maahan, koska joissain maissa sikäläisittäin sopimattoman kuva-aiheen sisältävä merkki saatetaan tuhota katselukelvottomaksi.

Testi ToF-merkin menestyksestä Venäjän postiliikenteessä

Yle Tampere testaa sitä, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoerotiikkaa sisältäviin Tom of Finland -postimerkkeihin. Toimitus lähetti Tampereelta 9. syyskuuta kaksi postipakettia ja kaksi kirjettä Moskovaan ja Pietariin. Lähetykset on maksettu joko kokonaan tai osittain Tom of Finland-postimerkeillä. Ylen mukaan paketit ovat parhaillaan Venäjän tullissa Postin lähetysseurannan mukaan. Myös Postissa seurataan kiinnostuneena lähetysten kohtaloa.

Twitterissä seurattavissa oleva #TomofRussia -testi on noussut uutisaiheeksi etenkin hlbti-mediassa. Ylen mukaan asiaa on käsitelty venäjäksi, englanniksi ja saksaksi verkkojulkaisuissa, blogeissa ja monissa sosiaalisen median palveluissa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finlandin taiteessa keskeistä on myönteisyys - Arell

jnsto • 09.09.2014 12:08 • 10 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Ny Tid julkaisi numerossa 36/2014 aukeaman arvioita Touko Laaksosen piirrosmaailmasta.
- Touko Laaksonen on laajasti vaikuttanut homotaiteilija, mutta hänestä ei voi tehdä sateenkaariliikkeen yleistä keulakuvaa. Näin toteaa Tukholman Nationalmuseumin johtaja Berndt Arell Nyt Tidissä 5.9.14. Lasse Garoffin tekemä haastattelu ennakoi Arellin luentoa Helsingissä Ruotsinkielisellä Työväenopistolla 23.10.14.

Arell toteaa Tom of Finlandin teoksissa nousevan esiin taiteilijan itsensä ihailema machokulttuuri. Laaksoselle oli tärkeää, että hän itse kiihottui piirtäessään. Jos niin ei käynyt, piirroskaan ei ollut hyvä vaan jouti revittäväksi - ja työ piti aloittaa alusta. - Piirtäminen oli esileikkiä, aivan suorasanaisesti sanottuna, Arell sanoo.

Arell nostaa keskeiseksi asiaksi Tom of Finlandin taiteessa sen perusmyönteisen asenteen. - Piirrokset ovat epätavallisen välittömiä ja rehellisiä, sanoo Arell. Hän arvelee, että esimerkiksi valokuvauksen keinoin olisi vaikeaa välittää sellaista myönteistä perussävyä.

- Lokakuun luennossa pyrin kuvamaan, miksi Laaksonen edelleen merkitsee paljon, vaikka hän oli kuitenkin niin kiinni omassa ajassaan, sanoo Arell. - Oman aikansa jälkeen eloon jäävä taide noutaa voimansa jonkinlaisista ikuisista arvoista, pohtii Arell, mutta on yleensä vaikeaa tarkasti osoittaa, mitkä ne arvot ovat.

Arell oli vuonna 2006 mukana järjestämässä Tom of Finland -näyttelyä Glo-galleriassa yhdessä MSC Finlandin kanssa. Like -kustantamo julkaisi tuolloin kirjan Tom of Finland: Ennennäkemätöntä - Unforeseen. Sen tekstit olivat Arellin ja Kati Mustolan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -postimerkit myyntiin, Tampereella avautui Tom of Finland -näyttely

Sami Mollgren • 07.09.2014 19:20 • 20 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Tom of Finland -postimerkki (Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland Foundation / USA)
Tom of Finland -postimerkit tulevat myyntiin maanantaina 8. syyskuuta. Postimerkit julkaistaan maanantaina järjestettävässä ensipäiväntilaisuudessa Postimuseossa. Lauantaina museossa avattiin Tom of Finland -aiheinen näyttely. Museo sijaitsee museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Leimaajat ovat paikalla tilaisuuden ajan, kello 11-17. Lisäksi merkkien suunnittelijat ovat paikalla signeeraamassa asiakkaiden lähetyksiä kello 12-14.

Posteihin ja verkkokauppaan tulee myyntiin myös Tom of Finland -lahjapakkaus, jossa on postimerkkiarkin lisäksi kolme postikorttia.

Tom of Finland -postimerkkiarkki on ollut ennakkomyynnissä verkkokaupassa huhtikuusta asti. Kiinnostus postimerkkejä kohtaan on ollut Itellan mukaan poikkeuksellisen suurta. Kun merkit tulivat ennakkomyyntiin, kaatui Postin verkkokauppa kapasiteetin loputtua.

Postimerkit ovat saaneet Itellan mukaan medioissa, verkkojulkaisuissa ja sosiaalisessa mediassa enemmän kansainvälistä huomiota kuin mikään muu postimerkki maailmassa aiemmin.

- Itella on saanut merkeistä enimmäkseen positiivista palautetta ja niiden julkaisua on pidetty yleisesti ennakkoluulottomana ja rohkeana, mutta merkkien sisältämää homoerotiikkaa on myös paheksuttu, kerrotaan Itellalta.

Seta ry myönsi kesäkuussa 2014 Itellalle Tom of Finland -postimerkeistä Asiallisen tiedon omena -kunniamaininnan. Seta pitää merkkien julkaisemista merkittävänä kulttuuritekona ja esimerkkinä siitä, miten yritys voi hyödyntää liiketoiminnassaan myönteisesti seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta.

Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland -näyttely Tampereella

Lauantaina 6.9. avattiin Tampereella Postimuseossa Touko Laaksosen henkilökuvaa laajentava näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

Touko Laaksonen (1920-1991) aloitti taiteilijauransa Tom of Finlandina jo 1950-luvulla, kun hänen homoeroottisia piirroksiaan alettiin julkaista alan lehdissä maailmalla. Ennen kokopäiväisen taiteilijan uraansa monilahjakas Laaksonen toimi sotilaana Suomen jatkosodassa, ravintolamuusikkona, säestäjänä ja mainospiirtäjänä. Vapaaksi taiteilijaksi hän ryhtyi vuonna 1973 saatuaan mainetta taidenäyttelyissä eri puolilla maailmaa.

Tom of Finland -kortit (Copyright Itella Posti Oy, Images Tom of Finland foundation)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Helsingin sarjakuvafestivaaleihin liittyvä Tom of Finland -näyttely aukeaa perjantaina

Sami Mollgren • 28.08.2014 06:35 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Saksa ja sateenkaarisarjakuva ovat vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteemoina. Lasipalatsin aukiolla 5. – 7.9.2014 järjestettävien festivaalien ohjelma sisältää kansainvälisten vieraiden näyttelyjä, luentoja, keskustelupaneeleja ja iltaklubeja sekä erityisohjelmaa lapsille ja sarjakuva-alan ammattilaisille.

Monet festivaaliin liittyvät näyttelyt avautuvat jo ennen festivaaliviikonloppua. Esimerkiksi MUU Galleriassa avautuu perjantaina 29.8. Tom of Finland - Tuhmat ruudut, joka esittelee Touko Laaksosen sarjakuvia "häpeilemättömän homoeroottisessa" muodossaan. Näyttelyn avajaiset ovat torstai-iltana.

ToF-näyttelyssä on nähtävissä myös muidenkin kansainvälisesti tunnettujen homoeroottisten sarjakuvataitelijoiden töitä. Mukana ovat taiteilijat Benoit Prevo, Bill Ward, Etienne, The Hun, Michael Kirwan, Joe Phillips, Studio Splatter ja Thor of Sweden.

Näyttely on tuotettu yhdessä Tom of Finland Foundation, Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen sarjakuvaseuran sekä Sarjakuvamuseo ry:n kanssa. Näyttely on osa Setan 40-vuotisjuhlavuotta.


Tom of Finland on esillä syksyllä myös Tampereen Vapriikissa avautuvan Postimuseon Kirjeiden Tom of Finland -näyttelyssä. Tampereen Postimuseon näyttely aukeaa 6.9.2014 ja on avoinna 29.3.2015 asti, ja esillä on Touko Laaksosen kirjeenvaihtoa kuudelta vuosikymmeneltä, 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Like julkaisee syyskuussa kirjan "Tom of Finland - Sarja kuvia", jossa esitellään taiteilijan tuotantoa 40-luvulta lähtien. mukana on runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia. Sarjakuvataiteilijan kunniaksi tehty postimerkki puolestaan julkaistaan 8. syyskuuta.


Galleria Nunesissa avautui jo torstaina 21.8. seitsemän suomalaistaiteilijan yhteistyöprojektina syntynyt Niskatuki -näyttely. Vuoden festivaalitaiteilijan Joonas Rinta-Kannon Fok-it! -kokoelma on puolestaan nähtävillä Art Kaarisillassa 25.8. alkaen.

Varsinaisena tapahtumaviikonloppuna keskustellaan Sateenkaarisarjakuvasta festivaalien päälavalla Setan järjestämässä keskustelupaneelissa "Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana". Samalla lavalla kunnioitetaan myös Tove Janssonin juhlavuotta, kun taidehistorioitsija Tuula Karjalainen nousee puhumaan Janssonin rakastetuista Muumi-hahmoista.

Festivaaliviikolla eri puolilla kaupungin keskustaa on kymmeniä näyttelyitä. Suomen sarjakuvaseura järjestää opastettuja näyttelykävelyitä, joiden matkassa on mahdollisuus päästä ohjatusti tutustumaan festivaalien galleria-tarjontaan.

Saksankielisen sarjakuvan uudet tuulet puhaltavat "Die Neue Garde" keskustelussa pääteltan esiintymislavalla. Sukupuolinormatiiviset roolit saavat kyytiä sekä näyttelyiden että ohjelman lomassa. Akkuna Gallerian feministisen sarjakuvakokonaisuuden ohella Mbarissa järjestetään Lisa Mandelin vetämänä, hieman ironinen Suuri miespaneeli aiheella "Mitä on olla miessarjakuvataiteilija".

Festariviikonloppuna järjestetään iltaklubeja Lavaklubilla ja Dubrovnikissa teemojen mukaisella piirtämisen ja musiikin iloittelulla.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuuritapahtuma.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Perussuomalaiskansanedustaja: Hakkarainen ja Niikko tekivät Tom of Finlandille palveluksen

Sami Mollgren • 27.04.2014 10:40 • 7 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original image: Tom of Finland Foundation / USA
Perussuomalaiset eivät ole yksissä tuumin Tom of Finland -postimerkkejä vastaan. Kansanedustaja ja Itellan hallintoneuvoston jäsen Ritva "Kike" Elomaa sanoo Iltalehdelle olevansa hyvillään puoluetovereidensa Teuvo Hakkaraisen ja Mika Niikon antamasta vetoavusta postimerkille.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on jättänyt eduskuntakyselyn syksyllä julkaistavasta postimerkistä. Siinä vaaditaan toimia merkin julkaisun estämiseksi. Kyselyn sisältö oli lähes yhdenpitävä aiemmin julkaistun huumorisivuston parodiakirjoituksen kanssa. Kyselyn allekirjoitti myös Mika Niikko.

Torstaina posti aloitti Tom of Finland -postimerkkien ennakkomyynnin verkkokaupassaan. Ennakkomyyntiin päädytiin, koska merkit ovat herättäneet suurta kiinnostusta sekä Suomessa että kansainvälisestikin. Suuri mielenkiinto on jumittanut Postin verkkokauppaa pahasti. Posti aikoo lisäpainoksin pitää huolta, että merkkejä riittää myytäväksi myös syyskuulla, jolloin merkki varsinaisesti tulee myyntiin.

Elomaa toteaa Iltalehdelle Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin olevan kansainvälisesti arvostettu taiteilija. Elomaa nostaa esiin myös sen, että Laaksonen taisteli jatkosodassa ja hänelle on myönnetty Vapaudenristi.

- Tom of Finland on tämän kunnianosoituksen ansainnut, Elomaa sanoo Iltalehdelle.

Tom of Finlandin tuotantoon tutustunut Elomaa kuitenkin sanoo lehdelle, että hänen mielestään ToF:n tuotannosta löytyy postimerkkeihin valittuja kuvia hienompiakin vaihtoehtoja.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -postimerkit ennakkomyyntiin

Sami Mollgren • 24.04.2014 12:52 • 13 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Posti on aloittanut Tom of Finland -postimerkkien ennakkomyynnin verkkokaupassaan. Ennakkomyyntiin on päädytty, koska merkit ovat herättäneet suurta kiinnostusta sekä Suomessa että kansainvälisestikin.

Merkit voi ostaa verkkokaupasta ennakkoon ja ne toimitetaan ostajille niiden ilmestyessä 8. syyskuuta. Merkkiarkkien ensipainosmäärän kolmen merkin arkille kerrotaan olevan normaali 200 000 kpl.

- Kansainvälisen huomion laajuus on ollut täysin poikkeuksellista. Tom of Finland -taide on omintakeista ja todella tunnettua maailmalla. Merkkeihin valitut teokset ovat taiteilijan tuotannon sovinnaisimmasta päästä, mutta ilmentävät kuitenkin hänelle ominaista tyyliä. Merkkien toteutusta on kiitetty maailmalla, kehitysjohtaja Markku Penttinen kertoo.

Merkkien suhteen puheenvuoroja on niin merkkien puolesta kuin vastaankin. Puolustajien mukaan Tom of Finlandin merkittävyys taiteilijana on merkkien arvoinen. Vastustajat taas vetoavat pääasiassa moraalisiin seikkoihin. Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on jättänyt eduskuntakyselyn syksyllä julkaistavasta postimerkistä. Siinä vaaditaan toimia julkaisun estämiseksi. Kyselyn sisältö oli lähes yhdenpitävä aiemmin julkaistun huumorisivuston parodiakirjoituksen kanssa.


Graafinen suunnittelija Timo Berry ja Itella Postin kehitysjohtaja
Markku Penttinen kertovat postimerkin taustoista.

Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria. Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Huonosti valmisteltu kirjallinen kysymys

vaeltaja2006 • 23.04.2014 04:27 • 4 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuva Youtubesta ja maineikkaasta Sheriffi-elokuvasta (1952). Virka-asioissa ollaan.
Kansanedustajat Hakkarainen ja Niikko jättivät kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle Tom of Finland -aiheisista postimerkeistä. He kiinnittivät huomion koppalakkiin ja kokardiin. Postimerkissä nähtiin natsien koppalakki ja daavidintähti.

Kirjallinen kysymys on huonosti valmisteltu. Kun Nykypäivä julkaisi uutisen eduskuntakyselystä, kommenteissa heti muistutettiin Kalifornian poliisien virkamerkkien yhdennäköisyydestä. Monet bloggaajat ovat kuvin esitelleet eroja ja samanlaisuuksia. Natsien koppalakki on rakenteeltaan selvästi erilainen kuin Tomin ”rennompi” koppalakki. Tomin koppalakin kokardissa on vanha metallinen poliisimerkki. Jo vanhoista lännen elokuvista näkyi, miten sheriffi joutui virka-asioissa kantamaan virkamerkkiä. Daavidintähti muodostuu kahdesta päällekkäisestä kolmiosta.Kirjallinen kysymys on kansanedustajan osoittama kirjallinen selvityspyyntö ministerille tämän toimialaan kuuluvasta asiasta. Vastaava ministeri on luultavasti Pekka Haavisto, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Itella siirrettiin seitsemän vuotta sitten pois liikenne- ja viestintäministeriön ohjauksesta. Ministerin tulee vastata kirjalliseen kysymykseen kirjallisesti viimeistään 21 päivän kuluessa kysymyksen toimittamisesta valtioneuvostoon.

SS-upseerin ja Tomin koppalakki
 
USA:n poliisin virkamerkki Wikipedian mukaan

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Perussuomalaisedustajat hermostuivat Tom of Finland -postimerkeistä

Sami Mollgren • 22.04.2014 18:19 • 33 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original image: Tom of Finland Foundation / USA
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on jättänyt eduskuntakyselyn syksyllä julkaistavasta postimerkistä. Myös Mika Niikon allekirjoittamassa kysymyksessä vaaditaan toimia julkaisun estämiseksi.

Asiasta kertoo Nykypäivän verkkouutiset.

Runsas viikko sitten Itella kertoi, että 8. syyskuuta julkaistaan taiteilija Tom of Finlandin kunniaksi postimerkkisarja. Sarjaan kuuluu kolme postimerkkiä, joissa on esillä taiteilijan töitä.

Hakkarainen esittää huolensa siitä, että postimerkit tulevat leviämään ympäri maailmaa. Hän toteaa myös, että Itellan arvoihin kuuluu mm. "huolehtiminen toisista, ympäristöstä ja yhteiskunnasta". Hakkarainen kirjoittaa, että Itella on arvojensa vastaisesti unohtanut lapset ja nuoret.

- Ei ole mitenkään perusteltua, että tällaiset homoeroottiset kuvat päätyvät heidän käsiinsä, puhumattakaan kenenkään muun käsiin, joka ei halua niitä katsella, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen toteaa, että postimerkkilehti Gibbons Stamp Dailyn toimittaja kertoi Guardianissa, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt homoeroottista postimerkkiä, eikä ylipäätään eroottista postimerkkiä.

- Ei ole mitään syytä Suomen toimia tässä pioneerina. Postimerkit vahingoittavat Suomi-kuvaa. Niistä on uutisoitu ympäri maailmaa. Voimme vain kuvitella, kuinka voimakkaan negatiivisia reaktioita se saa aikaan konservatiivisissa maissa, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen ottaa esiin myös postimerkin piirroskuvassa olevan miehen koppalakin, joka on hänen mielestään Natsi-Saksasta tuttu. Sen lisäksi hän kiinnittää huomion koppalakissa olevaan kokardiin ja paheksuu Daavidin tähden käyttämistä. Hakkaraisen tulkinnan mukaan Itella syyllistyy antisemitismiin.

- Postimerkin homoseksuaalilla hahmolla on päässään Natsi-Saksasta tuttu upseerin koppalakki. Koppalakissa on kokardina pilkkaava Daavidin tähti. Näin Suomen valtionyhtiö Itella syyllistyy antisemitismiin. Tämä on edelleen koko Suomen kannalta erittäin häpeällistä. Valtionyhtiö Itella siis hyväksyy antisemitismin ja on natsimyönteinen, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen vaatii asianomaiselta ministeriltä vastausta siihen, että mihin toimiin tämä ryhtyy, jotta Itella saataisiin perumaan homoeroottisten ja antisemitististen postimerkkien julkaiseminen.

Tom of Finland -postimerkit ovat herättäneet laajaa mielenkiintoa ja vilkasta keskustelua sekä Suomessa että ulkomailla. Puheenvuoroja on niin merkkien puolesta kuin vastaankin. Puolustajien mukaan Tom of Finlandin merkittävyys taiteilijana on merkkien arvoinen. Vastustajat taas vetoavat pääasiassa moraalisiin seikkoihin. Eräässä humoristisessa adressissa postimerkkejä on vaadittu myös nuoltaviksi ja ilmaistu pettymys niiden julkaisusta tarramerkkeinä.


Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria. Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finlandin kunniaksi postimerkkisarja

Sami Mollgren • 13.04.2014 11:08 • 52 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original image: Tom of Finland Foundation / USA
Kuvataiteilija Touko Laaksonen (1920-1991) eli Tom of Finland saa syksyllä 2014 kunniakseen kolmen postimerkin sarjan, kertoo Itella. Laaksosen kirjeenvaihtoa on puolestaan esillä postimuseossa 6.9. avautuvassa Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland -näyttelyssä.

Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. "Arkissa kuvataan aistillista elämisen voimaa ja ylpeyttä itsestä. Sitä tässä pohjoisessa maassa ei ole koskaan liikaa", Timo Berry kuvailee. 8. syyskuuta julkaistavassa pienoisarkissa on kolme 1. luokan tarrapostimerkkiä.

Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria. Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

Itella Postilta tulee syys-lokakuussa 2014 myyntiin kaikkiaan seitsemän postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 33 erillistä postimerkkiä.

Tom of Finlandin kunniaksi 8.9. julkaistava postimerkkiarkki kokonaisuudessaan. Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original images: Tom of Finland foundation / USA

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Suomenkielisen Tom-elokuvan tekijät tukevat Tahdon2013-kansalaisaloitetta

vaeltaja2006 • 17.09.2013 14:28 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Jonkinlainen mediasota on viime päivinä ollut käynnissä Tom of Finland -säätiön ja Tomia käsittelevän suomenkielisen elokuvan tekijöiden välillä. Nyt elokuvan tekijät julkaisivat Tomin (Touko Laaksosen) ja hänen elämänkumppaninsa, Velin rakkauslaulun. Samalla elokuvan tekijät ilmoittavat tukensa Tahdon3013 -kampanjalle. Allekirjoittamalla Tahdon2013-kansalaisaloitteen jokainen voi olla mukana muuttamassa yhteiskuntaamme suvaitsevampaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.

Tom ja Veli tapasivat vuonna 1953. He muuttivat asumaan yhteen, ja yhdessäelämistä jatkui Velin kuolemaan saakka eli vuoteen 1981 saakka. Veli menehtyi syöpään. Kerrotaan, että Tom ei koskaan toipunut täysin siitä, että hän loppuvuotensa joutui elämään yksin.

TOM the Movie -elokuvassa Toukoa esittää Olli Rahkonen ja Veliä Martti Manninen. Videossa he laulavat toisilleen romanssin.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -säätiö kertoo tiedotteessaan Helsinki-filmin elokuvasta

Tänään Tom of Finland -säätiö Los Angelesissa on tiedottanut Tomia käsittelevästä elokuvasta. Säätiö ylistää Helsinki-filmi -yhtiötä, tuottajaa, Aleksi Bardya ja ohjaajaa Dome Karukoskea. Säätiön johtajan ja perustajan Durk Dehnerin mukaan tuotantotiimillä on erinomainen näkemys käsiteltävään aiheeseen.

Tomista on tehty jo kaksi dokumenttia: Boots, Biceps and Bulges: The Life & Works of Tom of Finland, 1988 ja Daddy and the Muscle Academy, 1991. Edellisestä on pitkä katkelma Youtubessa, jälkimmäinen on esitetty meilläkin tv:ssä, mutta youtubessa on vain minuutin pätkä.

www.youtube.com
www.youtube.com

Säätiön tiedotteessa muistutetaan, miten Tomin töitä varastettiin laittomasti. Kuitenkin Tom teki piirroksia myös ilman korvausta yleishyöryllisille yhteisöille kuten aids-tukikeksuksille ja tietenkin Tomin nimikkoyhdistykselle MSC Finlandille. Nyt Suomeen on perustettu Tom of Finland -seura edistämään ja suojelemaan Tomin mainetta ja töitä.


Tom of Finland -säätiön näyttelykuraattori S.R. Sharp kehuu Aleksi Bardya ja Dome Karukoskea. He ovat hienosti ymmärtäneet Tomin merkityksen vapauttajana ja monen homomiehen sankarina. Tomin piirroksia arvostetaan yksityisissä makuuhuoneissa, baarien takahuoneissa ja varustekaupoissa, mutta myös museoissa ja kirjastoissa.Toisesta tekeillä olevasta elokuvasta ei tiedotteessa ole mainintaa.


» Jutun oma sivu

Celebrating Tom -näyttely avautuu Helsingissä Vaasankadulla

vaeltaja2006 • 13.09.2013 09:14 • 1 kommentti. TAPAHTUMARAPORTIT • KOTIMAA

Istumassa Jari Leinonen ja Kati Mustola, puhumassa elokuvan ohjaajakaksikko.
Celebrating Tom -näyttely avautuu Helsingissä Made in Kallio -verkoston toimitiloissa tänään klo 12. Paikka on Vaasankadulla (no 14). Ympärillä on kävelykatu ja punaisten lyhtyjen alue. Kadun molemmin puolin on erilaisia eroottisia studioita. Tomin taide sopii siihen ympäristöön.

Made in Kallio mainostaa itseään "tulevaisuuden tehtaana, tehtaanmyymälänä ja kahvilana". Se on taiteilijayhteisön workshop-paikka. Kävimme katsomassa paikkaa ja näyttelyä. Mia Lehti kertoi lehdistötilaisuudessa Made in Kallio -tilasta, miten se toimii ja sen ensimmäisestä näyttelystä. Ikkunassa tulijaa vastassa on suuri taideteos, ja siitä kertoi tekijä Jari Lehtonen.

Sen jälkeen tutkija Kati Mustola kertoo, miten Touko Laaksosesta tuli Tom of Finland. Touko oli upseeri, ammattipianisti ja mainosgraafikko, ennen kuin hän ryhtyi päätoimisesti taiteilijaksi.

Lopuksi Touko Laaksosen elämää kuvaavan elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen kertovat suhteestaan Toukoon ja hänen kuviinsa.

Näyttely on auki vain viikon. Ainakin Stradassa puhutaan perjantai-iltana Tomista ja hänen taiteestaan.

Mia Lehti kertoo Made in Kalliosta ja Jari Leinonen omasta taideteoksestaan.
Tutkija Kati Mustola selvittää, miten Touko Laaksosesta tuli Tom of Finland.
Elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen kertovat suhteestaan Toukoon ja hänen kuviinsa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -säätiö haluaa estää suomenkielisen Touko Laaksonen -elokuvan tekemisen

vaeltaja2006 • 12.09.2013 13:43 • 12 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Kuvia perjantaina 13.9.2013 avautuvasta näyttelystä. Kuvassa suomenkielinen Touko Laaksonen.
Tom of Finlandista on tekeillä kaksi elokuvaa. Los Angelesissa toimiva Tom of Finland -"perinnesäätiö" tukee Dome Karukosken englanninkielistä elokuvaa.Se olisi "virallinen" elämäkertaelokuva, ja taustalla on Helsinki-filmi ja tuottaja Aleksi Bardy. Siihen elokuvaan tulee pääosaan kansainvälinen tähtinäyttelijä.

Toista elokuvaa tekee pieni ja uusi tuotantoyhtiö Special Film, ja suomenkielinen elokuva käsittelee henkilöä Tom of Finland -nimimerkin takana eli Touko Laaksosta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Tom of Finland -säätiö vaatii sen tuotannon lopettamista ja uhkaa oikeusprosessilla tekijänoikeusrikkomusten vuoksi. Säätiön johtaja Durk Dehner kertoi HS:lle, että tässä elokuvassa luvatta käytetään tavaramerkkiä ja nimeä "Tom". Durk Dehner sanoo, että "he ratsastavat Tomilla, tekevät hänestä omaa käyntikorttiaan".

Karukosken "virallinen"Tom-elokuva esiteltiin Toronton filmijuhlilla maanantaina. Tänään Special Filmin hankkeesta kerrottiin huomenna avautuvan Tom-näyttelyn lehdistötilaisuudessa.


Säätiön tulevaisuus

Perinnesäätiön perustaja ja johtaja Durk Dehner on jo 64-vuotias. Hän on useammassakin yhteydessä esittänyt, että säätiön tulevaisuus tulisi varmistaa. Nykyisin säätiö elää rojaltien varassa. Hän on etsinyt yhteistyökumppanuutta suomalaiselta taholta. Tueksi on perustettu Tom of Finland -seura. MSC Finland on yksi taho, samoin suomalaiset museot. Yhteistyötä on aloiteltu Åbo Akademin ja Wäinö Aaltosen museon kanssa. Nyt Dehner toivoo, että Suomen valtio ottaisi kontolleen Tom of Finland -säätiön (eli Durk Dehnerin) talon Los Angelesissa. Siitä voisi tulla kulttuuritukikohta ja taiteilijaresidenssi.


Special Film Company: Toukon tarina kuuluu kaikille

Suomenkielistä elokuvaa valmisteleva Special Film kertoo lehdistötiedotteessaan syntyneestä tekijänoikeuskiistasta. Tiedotteen mukaan Tom of Finland -perinnesäätiö väittää omistavansa monopolin Laaksosen elämäntyöhön ja tarinaan. Suomen taidehistoria ei tunne vastaavaa tapausta, jossa ulkomainen taho yrittää estää suomenkielisen elokuvan tekemisen suomalaisesta taiteilijasta. Elokuvassa ei tulla käyttämään Touko Laaksosen töitä - elokuva ei siis tule rikkomaan tekijänoikeuslakia.

Tänään kerrottiin myös joukkorahoituskampanjasta, jolla tuetaan Touko Laaksosen elämästä kertovan pitkän fiktioelokuvan tuotannon kehittelyä ja esituotantoa. Elokuvan Berlinaren elokuvajuhlilla julkaistu teaser on kerännyt jo yli 200 000 katsojaa videopalvelu Youtubessa, ja elokuva on kerännyt ympärilleen laajan yhteisön.


Elokuva valottaa 50-luvun homovainojen aikaa

“Elokuvan tarina sijoittuu 1950-luvun homovainojen aikaan ja on ajankohtainen vielä nykymaailmankin poliittisessa ilmapiirissä. Siksi on tärkeää, että se kerrotaan riippumattomasti ja rohkeasti”, sanovat elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen.Tutkija Kati Mustola on selvittänyt laajasti Touko Laaksosen elämän vaiheita. Hän arvioi tänään tekijänoikeuskiistaa näin: Tomin töitä aikoinaan kopioitiin ilman lupaa surutta. Koska homoseksuaalisuus oli kiellettyä, oli vaikea nostaa tekijänoikeusjuttuja. Menneisyys ehkä vaikuttaa säätiön toimissa.

Kuuntele kokonaan:

Tom itse kertoi tekijänoikeusongelmistaan http://ranneliike.net/media-arkisto/media/182

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Celebrating Tom -näyttely Helsingin Kalliossa 13. - 18.9.

Sami Mollgren • 09.09.2013 08:48 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Celebrating Tom näyttely Made in Kallio -tapahtumassa 13. - 18.9.2013. Osoite Vaasankatu 14, Helsinki.
Celebrating Tom -näyttely tuo Tom of Finlandina tunnetun taiteilija Touko Laaksosen harvoin nähtyjä teoksia Made in Kallio -tapahtumaan 13. - 18.9.2013. Osana Helsinki Design Weekia järjestettävä tapahtuma juhlistaa Laaksosen jättämää jälkeä suomalaiseen taiteeseen ja yhteiskuntaan.

Perjantaina avautuvassa näyttelyssä nähdään Touko Laaksosen töiden ohella hänen taiteesta ja elämästään inspiraationsa saaneet teokset Rosa Liksomilta, Jani Leinoselta, Riiko Sakkiselta, Jukka Korkeilalta ja Eemil Karilalta. Liksomin, Leinosen ja Sakkisen työt on tehty erityisesti Celebrating Tom -näyttelyä varten ja esitellään yleisölle ensimmäistä kertaa.

Touko Laaksosen homoeroottiset runkkutyöt

Touko Laaksonen kutsui itse teoksiaan homoeroottisiksi runkkutöiksi; hänen taiteensa kuvaa lihaksikkaita, usein vähäpukeisia ja tiukkoihin vaatteisiin pukeutuneita miehiä. Näyttely esittelee kahdeksan alkuperäisteosta Laaksosen myöhäistuotannosta 1980-luvulta, muun muassa kaksi harvinaista väriteosta. Lisäksi näyttelyssä nähdään Laaksosen piirtämä, maineikas Physique Pictorial –lehden kansikuva sekä lehti- ja julistetuotantoa.

Rosa Liksom ja muut suomalaisen nykytaiteen huiput mukana

Rosa Liksomilta on esillä kolme teosta, jotka pohjautuvat hänen tapaamiseensa Laaksosen kanssa. Liksom hämmästyi, että rivojen kuvien takaa löytyi todellinen herrasmies, joka hurmasi yleissivistyksellään ja charmikkaalla olemuksellaan. Liksomilta näyttelyssä nähtävät teokset pohjautuvat tähän kohtaamiseen.

Tom the Movie tuo Toukon valkokankaalle

Näyttely esittelee myös Special Film Companyn kehittelyssä olevan pitkän fiktioelokuvan TOM the Movie. Elokuvan tarina sijoittuu 1950-luvulle, jolloin Laaksonen aloitti matkansa kansainvälisesti tunnustetuksi taiteilijaksi ja homoikoniksi. Touko Laaksosen elämästä on Suomessa samanaikaisesti kehitteillä kaksi pitkää fiktioelokuvaa, joista TOM the Movie edustaa kotimaista riippumatonta elokuvatuotantoa.

Celebrating Tom -näyttely on osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa. Näyttelyn järjestää Special Film Company ja Made in Kallio. Sitä tukevat Tahdon 2013, Seta ry, AV-arkki ja Suomenlinnan panimo.

Celebrating Tom -näyttely on avoinna yleisölle Helsingin Kalliossa osoitteessa Vaasankatu 14 perjantaina 13.9. klo 12-20, viikonloppuna 14.-15.9. klo 12-18, maanantaista keskiviikkoon 16.-18.9. klo 12-20. Näyttelyyn ja oheistapahtumiin on vapaa pääsy. Ulkona on Made in Kallion terassikahvila.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Uudessa Tom of Finland -elokuvassa yritetään tavoittaa Tomin rohkeimpiakin fantasioita

vaeltaja2006 • 28.07.2013 16:53 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Olli Rahkonen näyttelee tulevassa elokkuvassa Tom of Finlandia eli Touko Laaksosta.
Helsingissä on vietetty 27. kertaa MSC Finlandin kesätapahtumaa, Finlandizationia. Uuden Tom of Finland -elokuvan tekijät piipahtivat sunnuntaina Finlandizationin päätösbrunssilla. He kertoivat elokuvan valmistelusta.

Elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen kertoivat, että ensi kesänä kuvataan, ja ensi-ilta on kevättalvella 2015 Berliinin elokuvajuhlilla. Elokuvassa halutaan esiin ristiriita: Tom of Finland loi taidettaan jo silloin, kun homous oli kiellettyä ja homomiehiä teljettiin vankilaan. Näistä oloista nousi esiin taiteilija, joka on edelleen maailmalla suuri homoikoni. Elokuva haluaa myös välittää sanomaa: kenenkään ei pidä hävetä sitä, mitä on. Tomin työt ovat täynnä iloa, häpeilemättömyyttä, kauneutta ja erotiikkaa.

Elokuvassa halutaan myös murtaa myyttiä. Homoudesta on tullut salonkikelpoista. Niin kauan kuin homomies ei ole "miehinen mies", homo ei ole uhkaava tai pelottava heteromiehille. Tom eli Touko Laaksonen oli tavoiteltu poikamies, sotaveteraani, tappanut lähitaistelussa venäläisen laskuvarjosotilaan, siviilielämässä mainostoimistossa päällikkönä. Tästä kaikesta syntyy Tomin kiinnostavuus.

Syyskuun alussa avautuu Kalliossa Vaasankadulla Tom of Finland -näyttely. Näyttelyssä on sekä Tomin omia töitä että sellaisia suomalaistaiteilijoiden töitä, joissa innoittajana on ollut Tomin taide.

Elokuvasta ei tule koko perheen kiiltokuvaelokuvaa, vaan siinä rohkeasti yritetään tavoitella Tomin hurjiakin mielikuvia.


Ohjaajien puheenvuoro alempana, kesto 6 min 20 sek.Paikalla oli kaksi päänäyttelijää, Tomia esittävä Olli Rahkonen ja Tomin pitkäaikaista kumppania, Veliä esittävä Martti Manninen.

Olli Rahkonen kertoi, että hän vielä tällä hetkellä keskittyy pääasiassa opintoihinsa, mutta ensi vuoden puolella syvennytään enemmän Tom-roolin rakentamiseen. Arkistomateriaalien perusteella Tomista huokuvat lämpö, flirtti ja ihmisläheisyys. Murretta voi harjoitella, mutta muut persoonalliset ominaisuudet voivat olla tärkeämpiä.

Olli Rahkosen haastattelu kokonaisuudessaan 2 min 30 sek

Elokuvan ohjaajat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen tänään Finlandization-tapahtuman brunssilla.
Ohjaajat kertovat elokuvasta ja sen valmistelutyöstä
Tomia esittävä Olli Rahkonen kertoo, millaisia piirteitä hän on jo huomannut Tom of Finlandissa
Brunssilla oli myös uunituore Mr. Fetish Finland, Jouni.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -elokuvan tekijöitä mukana pridella

vaeltaja2006 • 30.06.2013 07:37 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Ohjaajat Henri Huttunen ja Vesa Kuosmanen
On tekeillä uusi elokuva Tom of Finlandista, eli Touko Laaksosesta. Kuvaukset alkavat ensi vuoden puolella. Tapasimme elokuvan ohjaajat Henri Huttusen ja Vesa Kuosmasen Tom of Finland -seuran infoteltalla. Elokuva on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2015 Berliinin elokuvajuhliin mennessä.

Elokuvalla on jo facebook-sivut, ja siellä on muutama kuva myös Helsinki Pridesta.

www.facebook.com

Haastattelu n. 2 minuuttia

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -seura ensi kertaa pride-paraatissa

vaeltaja2006 • 28.06.2013 08:02 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Maailmalla tom-hahmot ovat mukana pride-paraateissa
Viime vuonna perustettu Tom of Finland -seura osallistuu ensimmäistä kertaa pride-paraatiin. Seuralla on myös infotiski juhlakentällä. Seura on saanut paperisodan viranomaisten kanssa kuntoon, ja seuran jäseneksi voi jo liittyä.
Seura ilmoittaa verkkosivullaan tehtäväkseen edistää, säilyttää ja suojella taiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin (1920-1991) taidetta ja perintöä taiteilijan synnyinmaassa.

Viime vuosina on pantu merkille, että Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland -säätiön perustaja on jo ikämies, ja siellä todennäköisesti mietitään säätiön tulevaisuutta. Yhteistyötä Suomeen on jo avattu niin, että Wäinö Aaltosen museoon kerätään Tomin taidetta ja Åbo Akademiin kootaan vähitellen jonkinlaista Tom-arkistoa. Helsingistä vielä puuttuu museo tai arkisto.

Myös MSC Finland pitää yllä Tomin perintöä. Tom oli MSC:n ensimmäinen kunniajäsen, ja mm. suurin osa Prätkäpostien kansikuvista on Tomin piirtämiä. MSC:llä on oma teltta lauantaina pride-kentän etelärinteessä.

Mielenkiinnolla odotetaan, nähdäänkö pridessä myös suunnitteilla olevan Tom-elokuvan hahmoja.


» Jutun oma sivu

Tom of Finlandista elokuva

Sami Mollgren • 09.04.2013 15:10 • päivitetty: 09.04.2013 18:40 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Taiteilija Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista on tekeillä elämäkerrallinen fiktioelokuva. Kuvausten on määrä alkaa keväällä 2014 ja ensi-ilta on vuonna 2015. Elokuvahankkeen taustalla on suomalainen Special Film Company.

Elokuva toteutetaan riippumattomana kansainvälisenä yhteistuotantona: budjetista puolet tulee ulkomaisilta yhteistyökumppaneilta ja loput kerätään yksityisiltä sijoittajilta.

Työnimellä "Tom" olevan elokuvan ohjaavat Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen. Pääosaa esittää Olli Rahkonen ja Toukon nuorta rakastajaa Veliä esittää Martti Manninen.


Päivitys 18.40: Helsingin Sanomat kirjoittaa, että lehden tietojen mukaan hankkeelta puuttuvat elokuvaoikeudet Tom of Finland -tavaramerkkiin, sillä taiteilija siirsi ennen kuolemaansa töidensä oikeudet Los Angelesissa toimivalle säätiölle. Tom of Finland Foundationin kanssa elokuvaa on tekemässä Helsinki-filmi. Tuottaja Aleksi Bardy kertoo Helsingin Sanomien mukaan, että projektia on viety eteenpäin vuoden verran ohjaaja Dome Karukosken kanssa ja käsikirjoittaja on jo kiinnitettynä.


Touko Laaksonen, taiteilijanimeltään Tom of Finland syntyi toukokuun 8. päivänä 1920 Kaarinassa Turun lähellä. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista ja hänen töitään on esillä esimerkiksi New Yorkissa Modernin taideen museo MoMA:n kokoelmissa.

Tom of Finland kuvasi töissään miesvartaloita hyvin eroottisesti. Hänen kuvansa esimerkiksi tukkimiehistä, moottoripyöräilijöistä ja merimiehistä ovat täynnä liioittelua: metallinkovat vartalot, ylisuuret elimet. Kuvien hahmoja yhdistää se, että näiden ilmeet ovat myönteisiä.

Ilppo Pohjolan ohjaama Tom of Finlandista kertonut Jussi-palkittu dokumentti Daddy and the Muscle Academy valmistui vuonna 1991, vain hieman ennen taiteilija Touko Laaksosen - Tom of Finlandin kuolemaa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland -seuran aktivistit esillä

Tom of Finland -seuran aktivistit, aviopari Wiki Wickman ja Allison Schulte Wickman esitellään uudessa NHL-lehdessä ja huomenna aamulla klo 8.30 Radio Helsinki -kanavalla.

Wiki toimi Tomin elämän loppuvuosina hänen avustajanaan, ja kävi mm. Los Angelesissa Tom of Finland -säätiön asioissa. Sieltä hän löysi vapaaehtoistyöntekijän ja tulevan aviopuolisonsa Al Schulte Wickmanin. Nyt he ovat olleet keskeisessä roolissa, kun ollaan perustamassa Tom of Finland -seuraa Suomeen. Muutakin kiinnostavaa saattaa olla tapahtumassa Tom of Finland -säätiön suhteen.

NHL-lehti oli otsikoinut juttunsa: "Tom of Finlandin evankelistat". NHL-lehteä voi lukea netissä

www.lehtiluukku.fi» Jutun oma sivu

Suomeen saadaan Tom of Finland –seura

vaeltaja2006 • 08.05.2012 18:50 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Tom of Finlandin perintöä vaalitaan Los Angelesissa Tom of Finland –säätiössä. Siellä on suuri Tomin taiteen kokoelma. Turkuun perustettiin viime vuonna uusi suomalainen Tom of Finlandin arkisto, ja Väinö Aaltosen museo kokoaa Tomin taidetta. Nyt lauantaina oli Tom of Finland –seuran perustamiskokous. Seuralla tulee olemaan erityisiä tehtäviä varainkeruussa ja Tomin elämäntyön ja ihanteiden vaalimisessa.


Suomessa vierailulla olevat Gary Everett Liverpoolista ja Durk Dehner Los Angelesista kertovat seuraavissa kahdessa haastattelussa, mitä on käynnissä. Haastattelut on tehty tänään. Mielenkiintoisia näköaloja tarjoaa Durk Dehner, kun hän on ehdottanut mm. taideopiskelijoiden vaihto-ohjelmia Suomen ja Los Angelesin säätiön välillä.

Gary Everett on Liverpoolista ja hän johtaa Homotopia-nimistä kulttuuritapahtumaa, joka järjestetään vuosittain. Mukana on teatteria, tanssia, performanssitaidetta ja visuaalista taidetta. Se on aina marraskuussa. Homotopia luo kansainvälisiä kontakteja, ja niistä yksi esimerkki oli Tom of Finland –näyttely Turussa viime vuonna. Tulevan syksyn festivaali marraskuussa kestää koko kuukauden. On 35 tapahtumaa ja kolme näyttelyä. Kansainvälisiä tähtiä on mukana. Nyt täällä Suomen vierailun aikana käytiin myös Turussa, kun siellä on käynnistetty Tom of Finland –arkisto –projekti. Partnerina on Väinö Aaltosen museo Turussa, samoin Åbo akademi. Nyt on siis syntynyt yhteistyöhanke, jossa ovat mukana Los Angelesin Tom of Finland –säätiö, Åbo akademi, Väinö Aaltonen –museo ja Homotopia.
Voisiko Helsinkiin syntyä mitään Tom of Finlandiin liittyvää? Helsinki on avainasemassa, koska Tom asui ja teki töitä täällä pitkään. Nyt alkoi tapahtua, kun lauantaina Helsingissä perustettiin Tom of Finland –seura.
KUUNTELE 3 min 5 sek
Gary Everett Helsingin auringonpaisteessa
Durk Dehner kertoo, miksi hän tuli käymään Suomessa ja yllättäen juuri sattui olemaan Tomin syntymäpäivä. Tom of Finland-säätiön ja turkulaisten Åbo akademin ja Väinö Aaltosen museon välille on luotu yhteistyösuhde, jonka puitteissa toivotaan monenlaista yhteistyötä, mm. opiskelijavaihtoa Los Angelesiin säätiön tiloihin. Siellä on mahdollisuus taideprojekteihin ja samalla voi ottaa osaa säätiön arkistointiprojektiin. Yhteistyötä voisi laajentaa Los Angeles County Museum of Artiin, jossa on Tomin töitä. Tukikohtana tässä voisi olla Toms House eli säätiön tilat. Nuoret taiteilijat varmasti hyötyvät jo edesmenneen Tomin taiteesta. Nyt Turun näyttely suuntaa Tukholmaan.
Durk Dehner puhuu paljon Tomin vaikutuksesta kulttuuriin. Nyt kun Itäinen Eurooppa ja Afrikka huokuvat homofobiaa, on tärkeä, että homot ovat vahvoja ja ylpeitä itsestään. Tom kuvasi miehiään luonnossa – erämaissa, lampien rannoilla. Miehet olivat kaiken kukkuraksi iloisia ja luottivat itseensä. Se auttaa Gay Liberation –liikettä valtavasti. Vaikutus ulottuu musiikkiin, mainontaan, body buildingiin. Koko keho-kulttuuri on saanut iskua Tomilta. Kaikki miehet ovat saaneet siitä, että nyt voi näyttää vahvaa kehoaan ja nauttia siitä. Suomenkin täytyy tajuta tämä. Tomista on oltava ylpeä. Hän ei antanut vahvuutta vain gay-miehille vaan kaikille. Säätiön arkistointiprojekti on valtava ja työvoimaa tarvitaan. Koko ajan löytyy uusia puolia taiteilijasta. Durk Dehner haluaa muistaa myös MSC Finlandia eli nahka- ja fetissikerhoa Suomessa. Se on edelleen vahvasti elävä kerho. Nyt perustettiin uusi Tom of Finland –seura, jonka perustajajäsenet olivat lauantaina koolla. Suomeen on saatu virallinen ryhmä, jolla tulee olemaan erityiset tehtävät. Toivottavasti jäsenmäärä nousee tuhansiin. Kun MSC Finlandin ryhmä kävi viime syksynä Turussa, Durk Dehner puhui heille ja muistutti, että me kaikki olemme lähettiläitä kertomassa Tomin viestiä maailmalle. Kun virkamiehet ovat panneet leimansa papereihin, Tom of Finland –seura alkaa ottaa uusia jäseniä.
KUUNTELE 9 min
Durk Dehner, Tom of Finland -säätiön perustaja ja vetäjä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tomin syntymäpäivä

vaeltaja2006 • 08.05.2012 16:17 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Hietaniemen hautausmaan muistolehdossa Durk Los Angelesista, Wiki - Touko Laaksosen ystävä ja avustaja Helsingistä ja Gary Liverpoolista.Tom of Finland syntyi Kaarinassa toukokuun 8. päivänä 1920. Hietaniemen hautausmaan muistolehdossa kävi tänään pieni joukko laskemassa kukkia Tomin muistolle. Tom kuoli vuonna 1990. Mukana hautausmaalla olivat Los Angelesista Tom of Finland –säätiön perustaja Durk Dehner ja Liverpoolin Homotopia-projektin vetäjä Gary Everett. Molemmilla oli merkittävä rooli siinä, että Turkuun saatiin viime vuonna Tom of Finland –näyttely. Näyttely lähtee nyt kiertueelle, ja seuraavana on vuorossa Tukholma jo tänä kesänä. Paikkana on Kulturhuset Tukholman ydinkeskustassa, ja näyttely avautuu 27.6.2012.

Durk Dehner kertoi, miten hän tutustui Tomiin 1970-luvun loppupuolella. Ensin hän kirjoitti fanikirjeen ja pari vuotta myöhemmin Tom tuli Los Angelesiin ja asui Durk Dehnerin talossa. Jo Tomin eläessä Durk vakuutteli tälle, miten tärkeää on perustaa säätiö, joka vaalii Tomin perintöä. Aluksi Tom oli vastahakoinen. Tomin piirrokset ovat kuitenkin syvästi vaikuttaneet gay-kulttuuriin, ja eräs Judith Rothschild Foundationin henkilö, joka hankki taidetta MOMAan sanoi, että Tom kuului maailman viiden vaikuttavimman taiteilijan joukkoon 1900-luvulla. Hän vaikutti kulttuuriin ja se vaikutus muodostui osaksi kulttuuriamme. Vaikutusta on ehkä vaikea huomata, kun elämme sen keskellä. Hänen taiteensa on nyt osa meitä. Nykyään yhä uudet ryhmät ovat kiinnostuneet Tomin taiteesta. Amerikassa nuoret naiset ovat viime aikoina alkaneet kiinnostua. Durk Dehner kertoo myös lyhyesti siitä, miten Tom of Finland –säätiö toimii arjessa. Yhteistyö eri tahojen kanssa on laajaa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

´Tom of Finland -taideyliopisto´

jnsto • 07.01.2012 08:11 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Suomessa aloittaa vuoden kuluttua uusi Taideyliopisto. Sen muodostavat Teatterikorkeakoulu, Kuvataideakatemia ja Sibelius-Akatemia. Helsingin Sanomien Kuiskaaja-palsta totesi (HS 7.1.12) Taideyliopiston olevan kuivakka nimi. -Varsinkin kun on jo mahtipontinen Aalto-yliopisto.

Kuiskaaja kertoi, että törmäsi olutravintolassa erääseen sibisläiseen ja antoi kuiskata korvaansa vallan mainion nimiehdotuksen: Tom of Finland -yliopisto!

- Tomppahan on maailmalla ehdottomasti tunnetuin ja tyyliltään tunnistettavin suomalaiskuvataiteilija. Lisäksi hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja oli ilmeisen pätevä myös muusikkona.

Suomen-Tomin näyttelijänlahjoista Kuiskaajalla ei kuitenkaan palstan mukaan ollut tietoa. Mainosalalla toimineella Tomilla oli ainakin draaman tajua.


» Jutun oma sivu

Turkuun pysyvät Tom of Finland -kokoelmat

jnsto • 15.12.2011 15:19 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Wäinö Aaltosen museo ja Åbo Akademin kirjasto aikovat koota Turkuun pysyvät kokoelmat Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen töistä sekä taiteilijaan liittyvistä aineistoista. Yhdysvalloissa toimiva Tom of Finland Foundation tukee kokoelmien rakentamista. Osoituksena tuestaan säätiö lahjoitti Turun kaupungin taidemuseona toimivalle Wäinö Aaltosen museolle yhden taiteilijan teoksista.

- Turun museokeskukseen kuuluvan Wäinö Aaltosen museon kokoelmapainopisteitä ovat kuvanveiston ja Turun alueen taiteen lisäksi muun muassa muuttuvat identiteetit. Tom of Finland täyttää näistä kriteereistä kaksi, kertoi Turun museokeskuksen kuvataidejohtaja Päivi Kiiski Yleisradiolle.

- Identiteettirintamalla olemme erityisen kiinnostuneita niin kutsutusta queer-tutkimuksesta, joten tässäkin mielessä Tom istuu hienosti kokoelmaamme.

- Taidehistoriallisesti Tom of Finland on innoittanut monin tavoin populaarikulttuuria ja laajemminkin nykytaidetta. Hänen taiteelliselle tuotannolleen paras sijoituspaikka on nykytaiteen kentällä toimiva museo, Kiiski sanoo.

Teosten ja teosluonnosten lisäksi Touko Laaksosesta halutaan kartuttaa ja arkistoida tietoa myös biograafisten aineistojen muodossa. Näitä kokoaa Åbo Akademin kirjaston käsikirjoitus- ja kuvayksikkö, joka toivoo saavansa arkistokokoelmiinsa muun muassa valokuvia ja kirjeitä.


» Jutun oma sivu

Tom of Finland Helsinkiä ja Suomea puolustamassa 1940-1944

vaeltaja2006 • 06.12.2011 08:29 • 3 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Tom of Finland oli 19-vuotias talvisodan alkaessa syksyllä 1939. Hän oli päässyt ylioppilaaksi edellisenä keväänä ja työskenteli nyt Turussa kirjakaupan apulaisena. Seuraavana keväänä tuli kutsu asevelvollisuutta suorittamaan. Talvisota oli päättynyt 13.3.1940 ja asevelvollisuusaika alkoi 6.4.1940. Asevelvollisuutta kesti silloin tasan kaksi vuotta. Aluksi hän oli jalkaväen viestijoukoissa, sitten aliupseerikoulussa. Koska ilmapuolustus kärsi miehistöpulasta, hänet siirrettin rannikkotykiston ilmatorjuntaan ja sieltä takaisin aliupseerikouluun ja sitten upseerikouluun. Hän sai vänrikin arvon 15.9.1941.

Jatkosota alkoi kesällä 1941 ja aluksi Tom of Finland oli ilmatorjunnassa Suomenlinnassa, sitten Helsingissä, mm. Pitäjänmäen Pajakukkulalla. Hän toimi aluksi raskaan ilmatorjuntapatterin upseerina ja patterin päällikkönä joulusta 1943 alkaen. Hänet oli nimitetty luutnantiksi 19.10.1943. Toukokuussa 1944 hän sai 4. luokan vapaudenristin ansioistaan tulenjohtoupseerina. Hän kertoo, että konkreettisesti tunnustus tuli venäläiskoneen alasampumisesta. Helsingin suurpommitukset olivat olleet pari kuukautta aikaisemmin eli 6.2, 16.2 ja 26.2.1944.

Jatkosodan aika ei ollut pelkkää sotimista. Touko Laaksonen kokosi tykistöpatterin miehistä kuoron, joka kävi patterin sotapäiväkirjan mukaan myös viihdytyskiertueilla. Yksi esiintyminen nauhoitettiin radioon 21.9.1942. Toukon sisar kertoo, että Touko oli hyvä innostamaan sotakavereitaan patterilla ja laulaminen vaikutti mielialaan.

Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuun 9. päivänä 1944. Tilanne muodostui vaikeaksi. Helsinkiin ei enää kohdistunut pommituspaineita, ja Touko Laaksosen joukko-osasto siirrettiin kesäkuun viimeisinä päivinä Viipurinlahdelle. Hän on kertonut hyvin vähän taistelukokokemuksistaan. Sen sijaan hän vuosikymmenien jälkeen ihmetteli, miten sairaalahuoneessa 1980-luvun lopulla vanhat jermut tarkkaan muistivat kaikki taistelupaikat ja -tilanteet. Sotilaskantakortin mukaan hän oli Viipurinlahden taisteluissa 30.6.-4.9.1944. Sitten tuli rauha.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen kotiutettiin 17. marraskuuta 1944. Pian hän muutti Helsinkiin ja pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan.


Kuva Touko Laaksosen kantakortista on Berndt Arellin ja Kati Mustolan kirjassa: Tom of Finland, Ennennäkemätöntä - Unforeseen (2006).

Eilen itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Sanomat kertoi Homotanssit -facebookryhmästä. Taiteilijanimimerkki Olof Palmu on tehnyt netissä leviävän teoksen, jossa muistutetaan, että Tom of Finland oli sotiemme veteraani.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finlandia muistettiin

vaeltaja2006 • 09.11.2011 08:58 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA
Maanantaina tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Tom of Finland kuoli keuhkoahtautumatautiin. MSC Finlandin nettisivulla kerrotaan, että Hietaniemen hautausmaalla käytiin sytyttämässä kynttilöitä Tomin muistoksi. Tomin tuhka on ripoteltu muistolehtoon.

Tässä MSC:n sivulta lainattu sumuinen kuva» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finlandin muisto tupakointia vastustamaan..?

jnsto • 10.05.2011 00:35 NÄKÖKULMAT
Piirrostaiteilija Touko Laaksonen menehtyi Kaarinan seminaarin luennoissa kerrotun mukaan keuhkoahtaumatautiin. Se on yleinen vuosikymmeniä tupakoineiden piirissä. Muutamat julkisuuden henkilöt ovat antaneet kuvansa tupakoinnin vastustamiskampanjoiden käyttöön päädyttyään keuhkosyöpä- tai keuhkoahtaumapotilaiksi. Ilmeisesti Laaksonen ei jättänyt mitään varoituksen sanaa, ainakaan laajaan jakeluun. Vuonna 1991 keuhkoahtaumatauti ei ollut vielä saanut yleistä julkisuutta nykymitoin.

Olisikohan Laaksosen kohtalosta apua älä tupakoi ainakaan täällä -kampanjoinnille? Tulee tässä mieleen vaikkapa Malminrinteen-Kampin -kulmilla sijaitseva suosittu videopaikka. Ravintoloita tupakkalaki säätelee, mutta lakiin on jäänyt gay cruising-paikkojen kokoinen aukko. Mutta ehkä Tom of Finland -kuva ja joku sopiva teksti?

Tietenkin tupakoinnin rajoittaminen on mitä ilmeisemmin vastoin paikkojen omistajien kaupallista etua. Ja viikonlopun pikkutunteina vaikkapa mainitussa Malminrinteen paikassa on kyllä tupakansavun leijuva kerros kuin muinoin Caverellien matkustamoissa. Voisko Tom of Finlandin perinteen hengessä tehdä sille jotain. Toisaalta Laaksonenhan mahdollisesti oli libertariaani, jolle joku baareja runnellut tupakkalaki olisi ollut kauhistus. Mutta ehkä hän toisaalta ajatteli, että erilaisten altistumisten tulisi perustua vapaaehtoisuuteen..


» Jutun oma sivu

´Kehitys ei ole aina kehitystä eteenpäin´

jnsto • 08.05.2011 11:42 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
- Suomalaisen julkisuuden kanssa on kyllä vielä paljon tekemistä, todettiin seminaarin keskusteluissa. Suomalainen toimittaja oli soittanut yhdelle luennoitsijoista ja tiukannut, onko Tom of Finland taidetta, vai ei. – Tuo toimittajahan kävi omaa sisäistä kamppailuaan itsensä kanssa, luonnehti keskustelun käynyt. -Julkisuudessa tällainen piirrostaiteilija voi olla syntipukkina, kun internetin ongelmiin ei päästä kiinni. - Ja kehitys ei aina ole kehitystä eteenpäin, kommentoi Harri Kalha (edessä) tämän kuvan ottamishetkellä. Vasemmalla Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela ja Svenska Kulturfondenin johtaja Berndt Arell, aiemmin mm Kiasman johtaja.

Ja miksi esimerkiksi Turun Logomon näyttelyä ei pitäisi esitellä nuorille?
- Kohtaaminen taidemuseossa voisi olla lapsen tai nuoren kannalta edullisempikin. – Katsohan, pikku Liisi, tuo on aikuisten mielikuvistusta, kuvasi Harri Kalha.

Seminaarin loppukeskustelussa kysyttiin myös, eikö naisille ole samantyyppistä tuotantoa. Yhtenä vastauksena todettiin, että valtakulttuurin sisällä on ollut naisille tarjolla aika paljon. Kuvia voi katsoa omasta näkökulmastaan. Kevennyksenä Kati Mustola myös lainasi jonkin haastateltavansa kommenttia siitä, että "miehiä on helpompaa kuvata, kun aihe on niin vartalon ulkopuolinen". Todettiin myös, että naisten maailmassa kirjallisuus on ollut keskeisemmässä roolissa. Kati Mustola kertoi toistaiseksi vain yksityiskokoelmissa olevista suomalaisista naisten maailman hengentuotteista, joiden ilmaisu noussee Tom of Finlandin intensiteettiin.

Kati Mustola kertoi mm kuinka vaikeaa oli ollut saada salailuun tottuneet antamaan tutkimuksen käyttöön haastatteluja. Mustola epäiltiin mm Hymy-lehden toimittajaksi.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland ei elämänmuodon koko kuva

jnsto • 08.05.2011 11:16 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Tom of Finland ei ole koskaan ollut kaikkien ”makuun” ja homokenttä ei ole ainakaan yhteiskunnan vainon (ainakin toistaiseksi) tauottua ollut aina suinkaan sisäisesti solidaarista. Dosentti Harri Kalha heijasti Kaarinan seminaarissa seinälle rinnakkain Touko Laaksosen piirroskuvan ja ruotsalaisen homolehden, jonka kannessa oli Tom of Finlandin maailmasta paljon poikkeava homonuori. Kalha totesi, että Tom of Finlandin kuvien kuluttajat alkoivat karsastaa toisenlaisia homoja. Tähän eriseuraisuuteen meni myös Laaksonen itse mukaan.» Jutun oma sivu

Kaarina omistaa poikansa teoksen

jnsto • 08.05.2011 10:59 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Kulttuurisihteeri Mikko Nortela esittelee kuvaa kaupungin omistamasta teoksesta. - Tom of Finlandin työ on kaupungintalolla esillä, eikä suinkaan syrjässä kuten Lenin, Nortela heitti.

Aiemmin merkittävän uran museoiden johdossa tehnyt Svenska Kulturfondenin johtaja Berndt Arell loi Kaarinan seminaarissa 7.5.11 katsauksen Tom of Finlandin pääsystä taidelaitoksiin. Ensimmäisenä Suomessa Tom of Finlandin oli tuonut esiin Amos Andersonin museo. – Se oli aikanaan monessa muita edellä, luonnehti Arell. Sitten seurasi Galleria Mosabacka. Tom of Finland oli esillä myös Jyväskylässä. Keskeinen avaus julkisuuteen oli Helsingin Sanomien taidearvostelijan Leena-Maija Rossin arvostelu ja Puupää-sarjakuvapalkinto. Merkittävä oli myös Galerie Jansenin näyttely Länsi-Berliinissä. Siellä tosin kovemmat kuvat tarjottiin vielä erikseen Anderes Uferissa.
Julkista rahaa käyttävä Suomi on ostanut Tom of Finlandin tuotantoa vain kahdesti, toinen ostaja oli Kiasma, toinen Kaarinan kaupunki. – Maailmalla on museoissa kyllä Tom of Finlandin töitä, mutta ne ovat päätyneet sinne esimerkiksi lahjoituskokoelmina, kertoi Arell.
- Lähiaikoina Tom of Finlandia on tarjolla Bukowskilla Tukholmassa. Saa nähdä, milloin taidehuutokaupoissa Helsingissä, pohdiskeli Arell.

Tom of Finlandin työt levisivät aikanaan hyvin luotettujen verkostojen kautta ja ulkopuolisille ei puhuttu. Arell kertoi, että hän – sentään suuren taidemuseon johtajana - oli teosten jäljille päästäkseen sopinut nimettömiä tapaamisia maailmalla.
Omistajien suhde teoksiin on sukupolvien myötä muuttunut. Ensimmäinen omistajapolvi piti töitä ehkä enemmän lipastonlaatikoissa, uusi polvi sijoittaa ne nyt ylpeästi kotien seinille.
Tom of Finland lähti maailmalle ensin Tanskan kautta. Valitettavasti sikäläinen yhteistyökumppani ei palauttanut originaaleja. Tom of Finlandin nousu julkisuuteen USA:ssa on voitu dokumentoida hyvin ja sitä kautta Laaksosen tuotanto sai myös taloudellista vastetta. Yhteyksissä Ruotsiin ja Saksaan on vielä tutkittavaa, ilmeni seminaarissa.

Tuorlan kartanon pihamaalta näkyy myös läheinen Turun yliopiston tähtitieteen laitos. Sen osa paikallismaisemassa sopii myös Tom of Finland -aihepiiriin.

» Jutun oma sivu

Kuvat viestivät aikanaan: Et ole yksin.

jnsto • 08.05.2011 10:10 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen syntymäpäivän aatoksi Kaarinan kaupunki oli järjestänyt luentotilaisuuden Tuorlan oppilaitoksen - entisen kartanon – luentosaliin. Keväiseksi lauantaiksi kolmannelle kymmenelle noussut yleisöjoukko pääsi Tom of Finlandin elämän äärelle, luennoitsijoina Kaarinan kaupungin ei lainkaan ylisanoin maan parhaiksi voimiksi luonnehtimat tutkija Kati Mustola, dosentti Harri Kalha ja taidemuseoalan suomalaisiin suurvaikuttajiin kuuluva Berndt Arell, nykyisin Svenska Kulturfondenin johtaja. Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela olisi mielellään nähnyt paikalla enemmän kaarinalaisia. Heitä oli kyllä muutama. Mutta toisaalta seminaariin oli lähdetty jo aamuviideltä Joensuusta.

– Pornoahan se on, kuittasi dosentti Harri Kalha ja upotti yhden ikävimmistä Tom of Finlandista kiinnostuneiden toimittajien ongelmanasetteluista. Toimittajiin palattiin vielä keskustelun lopuilla. – Piirrostekniikan käyttäminen ei ”depornouta” tuotetta, ja ennen hyvien valokuvien aikaa pornotuotteet, usein pieninä kortteina, olivat piirroksia. Porno ja taide eivät sulje toisiaan pois, kunhan taidetta ei nähdä vain jonain pyyteettömänä ilmiönä.

Kalha sanoi, ettei mitenkään halua ”patologisoida” Laaksosta. Pitkään hän piirsi itselleen. Kansainvälinen kuuluisuus oli sattuman tuotetta. Laaksonen on itse muistellut, että flaksi 50-luvun Helsingissä ei välttämättä aina ollut hyvä. – Kun oli nuokkunut Espan puistossa aamuviiteen eikä omat vaatimukset täyttänyttä seuraa ollut löytynyt, seuraavana iltana päättikin jäädä kotiin piirtämään.

Salaa luotettujen kesken levinneiden Laaksosen kuvien viesti vastaanottajille oli myös se, etteivät he ole yksin ja ”olemme iloisia ja terveitä”. – Kuvat olivat häpeän vastakohta.
Ei ole niinkään pitkää aikaa siitä, kun porno oli laitonta Suomessa. – Kalha sanoi muistavansa, kuinka "Anttilan katalogit kävivät pornosta".

-Laaksosen tekniikassa korostui tarkkuus suhteessa kuvattavaan tilanteeseen. – Mitä kovempi meno, sitä yksityiskohtaisempi ja herkempi piirrosjälki. – Mutta leijonaa hän ei oikein osannut piirtää, heitti Kalha viitaten kuvaan miehestä ja leijonasta. Kilpailutilanne värikuvien kanssa korosti myös kuvien teknisen laadun tarvetta.

Kalha totesi Tom of Finlandin tehneen suomalaisuudesta menestystarinan. Homoturismin lisäännyttyä tosin Suomen matkasta on jäänyt ehkä joillekin pettynyt olo, kun niitä pellavapäisiä tukkijätkiä ei noin vain ollut löytynytkään.

Tilaisuus oli saanut myös poleemista ennakkojulkisuutta. Kulttuurisihteeri Nortela kertoi YLE Turun keskustelupalstoilla hyökätyn hanketta vastaan. Turun viestimiä ei seminaarissa näkynyt, poikkeuksena Kaarina-lehti. Tapahtuma ei ollut mitenkään Turun kulttuurivuoden rahoituksen piirissä, vaan Kaarinan kaupungin hanke.

SUOJATTUA ELÄMÄÄ OPETTAJAPERHEESSÄ

Touko Laaksonen kasvoi Ristimäen koululla, opettajaperheen keskimmäisenä lapsena. Hänen äitinsä oli ollut koulun ainoa opettaja, mutta koulun laajetessa tarvittiin myös miesopettaja, joka sitten menikin johtajaopettajan kanssa avioon. Isä oli jäänyt laskeksi vaimonsa kuoltua lapsivuoteessa. Perhe käsitti kaksi lasta entisestä ja kolme uudesta avioliitosta. Opettajaperhe piti parempana pitää lapset mahdollisimman paljon kotona. Touko meni kuitenkin usein katsomaan etäältä läheisen kartanon Urho-renkiä. Oppikouluun Touko meni Turkuun.

OIKEA NIMI PYSYI JULKISUUDELTA SALASSA PITKÄÄN

Touko Laaksonen piti Tom of Finlandin henkilöllisyyden salassa. Kun hänelle vuonna 1990 myönnettiin Puupää-palkinto sarjakuvan tekijänä hän lähetti palkintoa hankemaan ystävänsä Vikin. Vasta tuolloin hänen sukulaisilleen valkeni, mitä Touko oli harrastanut. Helsingin homokentällä Tom of Finlandin henkilöllisyys oli yhtä lailla hämärän peitossa. – Kati Mustola kertoi, että niinkin myöhään kuin 1988 silloisen Seta-lehden toimittajat hyväksyivät kaupungin seniorihomoista tehdyissä haastatteluissa käsityksen, että kuvien takana on ”Tanskan poika”. Touko Laaksosta tavoitteleville paras mahdollisuus oli hankkiutua moottoripyöräkerho MSC:n tiloihin ja yrittää päästä juttusille.

SUKU EI TIENNYT TAI TORJUI AAVISTUKSET

Tuorlan auditoriossa oli vähän yllättäen läsnä myös yhteys Laaksosten sukuun. Yleisön joukosta esittäytyi Toukon Hely-sisaren poika. Hän luonnehti osuvasti, että Touko oli heille tuttu, ei Tom of Finland. Kati Mustola oli ehtinyt haastatella Toukon nuorinta sisarta Kaijaa. Tämä oli harmitellut, ettei ollut koskaan ottanut aihepiiriä Toukon kanssa puheeksi. – He asuivat pitemmän aikaa jaetussa osakkeessa, Kaija sekä Touko ja hänen elämäntoverinsa. – Kaija oli joskus postissa nähnyt amerikkalaisen ruumiinkulttuurilehden, mutta oli sitten vain laittanut sen Toukon postin joukkoon. Kaijalla oli ikään kuin ”hiljaista tietoa” veljestään, mutta toimintamalli oli Kati Mustolan luonnehtimana se, että ”asiat vain olivat, mutta niistä ei puhuttu”. Kati Mustola luonnehti Kaijan asennetta toisaalta hieman vähätteleväksi (”Ei se nyt niin hyvä ollut”), mutta toisaalta osasi arvostaa Toukon tekniikkaa. Kaija itse oli Ateneumin käynyt ja häneltä on mm kuva Toukosta vuodelta 1946.

HUOLI TÖIDEN SÄILYMISESTÄ

Opettajaperheen ”siveät sisarukset” aiheuttivat Touko Laaksoselle huolta. Hän pelkäsi sisarusten tuhoavan hänen elämäntyönsä ja tätäkin varten alkoi siirtää tuotantoaan USA:han. Siellähän hän oli myös jo homoscenen merkkihenkilö 70-luvulta lähtien. - Kati Mustola huomautti, että toisaalta Kaija eli avoliitossa, mikä sentään 50-luvun Suomessa oli aika tavatonta. Eli käsite siveistä sisaruksista ei ole aivan kattava.

Touko Laaksonen teki elämäntyönsä mainosalalla, mutta jäi jo 70-luvulla vapaaksi taiteilijaksi. – Yksi suuria väärinkäsityksiä on, että hän olisi ollut ammattipiirtäjä, totesi Kati Mustola. Edetessään mainosalalla Touko Laaksonen nousi myös pian hallinnolliseen vastuuseen. Hän oli aloittanut mainosalan kirjekurssilla, joka oli kuitenkin ollut hänelle pettymys. Sotavuosien jälkeen hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja esiintyi sittemmin leipätyönsä ohella tanssiyhtyeen pianistina. Akatemiassa opiskellessaan hän oli säveltänyt pianokonserton, joka oli omistettu tuntemattomaksi jääneelle perheelliselle miehelle.
Touko Laaksonen kuului Kati Mustolan luonnehditaan mukaan ikäpolveen, joka oli omaksunut ympäristön kielteiset asenteet ”jo ennen kuin itse tajusivat mitä olivat”. Asenne ei muuttunut sitten myöhemminkään.


Kaarinan seminaarin kärki. Vasemmalta Kati Mustola, kulttuurisihteeri Mikko Nortela, Harri Kalha ja Bernt Arell.

» Jutun oma sivu

Logomossa sateenkaariliputus Tomin syntymäpäivänä

vaeltaja2006 • 07.05.2011 06:00 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Logomossa muistellaan Suomen ja maailman värikästä ja traagista homohistoriaa sateenkaariliputuksella. Nykyään homoseksuaalisuus ei enää ole mikään vaiettu ja häpeäleimalla merkitty asia vaan osa tavallista suomalaista arkea ja kulttuurikuvastoa.

Logomossa sateenkaariliputetaan huomenna, 8.5.2011 eli Touko Laaksosen syntymäpäivänä. Näyttelyssä kävijöille on syntymäpäiväkakkua ja ilmaiset opastukset - pääsylipun hinnalla. Toisen kerran liputetaan sateenkaarilipuin kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä 17.5.

Myöhemmin tänä vuonna on vielä muutama muukin ”virallinen” liputuspäivä.

Tänään lauantaina Kaarinan kaupungissa on seminaari Tom of Finlandista ihmisenä ja taiteilijana.


» Jutun oma sivu

Tomin vuosi 2011: Teemapäivä Turussa

vaeltaja2006 • 17.02.2011 12:05 LOUNAIS-SUOMI • KOTIMAA
Turun Tom of Finland -näyttelyn oheisohjelma alkaa teemapäivällä: "Han är så snygg, han måste vara gay", Temadag 5.3. kl 14-17. Ohjelma on avoin kaikille pääsylipun maksaneille. Turun Tom palaa kotiin -näyttelyä on ollut mukana valmistelemassa Setan ruotsinkielinen jäsenjärjestö Regnbågsankan.

Programmet går på svenska och är öppet för alla (biljetter 8/12e)
kl. 14.00-16.00
"Han är så snygg, han måste vara gay" – Diskussion om manlighet med fokus på utseendeideal.
Plats: Logomos seminarierum

Vi frågar oss hur den ideala mannen ser ut idag, hur idealen skapas och hur de upprätthålls. Vi behandlar ämnet även genom frågor kring homosexualitet. Är det t.ex. så att en heteroman inte får vara "för" snygg och att en homosexuell man däremot bör vara snygg för att bli bättre bemött? I panelen sitter Tom of Finland -experten Berndt Arell, sociolog Jan Wickman och årets Mr Gay Finland Kenneth Liukkonen. Diskussionen leds av Anders Ahlbäck.


Paneelissa kysytään: miltä ihannemies näyttää tänään, miten ihanne luodaan ja miten sitä pidetään yllä. Asiaa tarkastellaan myös homoseksuaalisuuden näkökulmasta. Voiko heteromies on "snygg", hyvännäköinen ("siisti") ja onko homon pakko olla, jotta hänet hyväksyttäisiin paremmin. Tämän paneelin jälkeen on opasstettu kiertokäynti näyttelyyn. Oppaina ovat Rita Paqvalen ja Berndt Arell ja silloin kuullaan Touko Laaksosesta lisää.

Kl. 16.00-17.00
Guidad rundtur i Tom of Finland -utställningen

Med Rita Paqvalén och Berndt Arell. Vi får höra mer om mannen Touko Laaksonen bakom de kända teckningarna.


» Jutun oma sivu

Tomin vuosi 2011: Tomin näyttely ei ole nostanut erityistä mediakohua

vaeltaja2006 • 23.01.2011 07:25 • 4 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Tom of Finland -retrospektiivin ensimmäinen viikko on mennyt. Lehtiartikkeleita on ollut jonkin verran, ja ensimmäisinä päivinä tv-kamerat ahkerasti vierailivat Turun Logomolla. Eilen näyttelystä oli HBL:ssä ja tänään Helsingin Sanomissa.

www.hs.fi

Ulkomaisista artikkeleista kiinnitti huomiota erityisesti englantilaisen Guardianin pitkä juttu: "Tom of Finlandin myöhästynyt kotiinpaluu". Artikkelissa Suomi kuvataan aika kielteiseen sävyyn. Siinä muistutetaan, miten lainsäädäntö meillä muuttui hyvin hitaasti liberaalimmaksi, ja vielä vuonna 2010 Helsingissä hyökättiin pride-paraatia vastaan. Tom of Finlandin kerrotaan karistaneen vuonna 1973 suomalaiset tomut jaloistaan ja muuttaneen pois Kalifornian auringon alle. Lehtijuttuihin haastatellut ovat kuitenkin huonosti lukeneet kotiläksynsä: Tom pysyi helsinkiläisenä elämänsä loppuun saakka.


Tomin kotimaisemat olivat eteläisessä Helsingissä

Paras asiantuntija Tom of Finlandin elämänkertaan liittyvissä asioissa on tutkija Kati Mustola. Hän teki laajan selvitystyön viisi vuotta sitten, kun Kluuvin Galleriaan valmisteltiin Tom of Finland -näyttelyä ja näyttelykirjaa "Ennennäkemätöntä - Unforeseen". Kirjaa varten haastateltiin monia Tomin tunteneita, mm. sisaruksia ja ystäviä, ja näin saatiin aikaan luotettava kuvaus Tomista suomalaisena taiteilijana. Ranneliikkeen haastattelussa viikko sitten Kati Mustola kertoi, että kirja ei ole levinnyt ulkomaille, vaikka siinä tekstit ovat myös englanniksi. Suomalainen ei tunnu kelpaavan anglo-amerikkalaiselle maailmalle. Muissa maissa tehdyissä kirjoissa korostetaan Tomin Amerikan-talvia.

Ensimmäisen kerran Tom matkusti Amerikkaan vuonna 1978. Kaliforniassa Tom of Finland vietti 11 talvea. Hän vietti siellä ainoastaan talvikuukaudet ja palasi huhtikuussa takaisin Suomeen. Amerikan viisumitarkastuksessa hän oli aina pukeutuneena pukuun, jottei herättäisi epäluuloja. Ystävät neuvoivat: Raamattu matkalaukussa päällimmäisenä nopeuttaa rajamuodollisuuksia. Kotiin palatessa nahka- ja moottoripyöräkerho MSC:n jäseniä oli toisinaan lentokentällä tervehtimässä kerhonsa kunniajäsentä. Tom oli valittu MSC:n kunniajäseneksi vuonna 1977. Hän sai jäsenkortin n:o 1 ja lisäksi konjakkipullon ainaisjäsenyyden kunniaksi.

1950-70-luvuilla Tom liikkui huomaamattomana öisessä kaupungissa. Muistelmissaan (ranneliikkeen audioarkistossa) hän kertoo, miten hän usein kierteli keskustassa, Tähtirorninmäellä ja Kaivopuistossa. Sieltä löytyi joskus piirroksiin suomalaisia malleja. Iltayön retkien päätepiste oli usein Kirsikkapuisto ja Merenkulkijoiden muistomerkki nykyisen kahvila Carusellin vieressä. 1960-70-luvuilla puisto oli syrjäinen cruisailukohde. Viimeisen kymmenen vuoden aikana puiston luonne on täysin muuttunut, ja alue on nyt suosittu piknik- ja vapaa-ajanviettopaikka. Vierestä lähtee laiva Pihlajasaareen.

Vuonna 1969 Hymy-lehti valokuvin kertoi Helsingin kohtauspaikat. Vasemmalla on Kirsikkapuisto.Viime vuonna eteläisellä ranta-alueella on tehty valtavia puistoalueen parannustöitä. Merikadun eteläpuolinen alue muuttuu huolitelluksi puistoksi ja kaikki luonnonmukaisuus poistetaan. Vanhat omenapuut on jo kaadettu. Tomin yöllisten kävelyjen aikaan siellä oli vapaasti rehottavaa pusikkoa ja rantakivikkoa myrskyjä vastaan. Merikatu on ollut tärkeiden ihmisten asuinpaikka. Merikatu 7:ssä 1920-30-luvuilla Hella Wuolijoki piti salonkiaan, jossa kävi paljon ulkomaisia diplomaatteja. Huvilakadun kulmassa oli kaupunginjohtaja Frenckellin talo. Frenckellin kuoleman jälkeen 1970-luvulta lähtien taloa isännöi tytär, teatterijohtaja Vivica Bandler, joka muistelmissaan paljasti lesboutensa. Vielä nykyäänkin lähikortteleissa asuu arkkitehteja ja kulttuuriväkeä. 1980-luvun puoliväliin saakka Tom of Finland asui Tehtaankatu 7:ssä. Vastoin Guardianin lehtijuttua hänestä ei tekemälläkään saa amerikkalaista taiteilijaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tomin vuosi 2011: Taidemuseot ja Tom of Finlandin taide

vaeltaja2006 • 15.01.2011 04:21 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kiperä kysymys: miten taidemuseot suhtautuvat Tomin taiteeseen ja hankitaanko sitä kokoelmiin. Berndt Arellilla on kokemusta. Hän on johtanut mm. Kiasmaa. Viisi vuotta sitten näyttelyn yhteydessä julkaistiin kirja Ennennäkemätöntä - Unforeseen. Haastattelun kesto 6:25


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tomin vuosi 2011: Dehnerin veljeskunta

vaeltaja2006 • 15.01.2011 04:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kari ja Juha etsivät suosikkikuvia näyttelystä. He myös muistelevat matkojaan länsirannikolle 1970-80-luvuilla (siellä baarissa nähtiin myös pornoikoni Jeff Stryker). Kesto 8:20


» Jutun oma sivu

Tomin vuosi 2011: Näyttelyn ´viralliset´ puheet

vaeltaja2006 • 15.01.2011 03:21 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Avajaisissa puhuivat Gary Everett Liverpoolista ja Durk Dehner Tom of Finland -säätiöstä Los Angelesista. Kesto 9:45


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tomin vuosi 2011: Matkalla näyttelyn avajaisiin

vaeltaja2006 • 15.01.2011 03:00 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perjantai-iltana Turun junassa. Turkuun on matkalla myös tutkija Kati Mustola. Hän teki laajan tutkimustyön edellisen Tom of Finland -näyttelyn yhteydessä viisi vuotta sitten. Nyt hän kertoo Tom of Finlandin lapsuudesta ja yhteydestä muihin perheenjäseniin.

Tom sai koulutuksen muusikoksi. Visuaalisen taiteen tekemisessä hän oli itseoppimut. Kesto 9:40
Perheelle Tomin salaisuudet paljastuivat vasta vuosina 1990-91. Kesto 6:15
Lyhyt gallup junamatkalla. Mitä kulttuuripääkaupunki tulee merkitsemään turkulaisille? Kesto 1:45

» Jutun oma sivu

Tomin vuosi 2011: Tom of Finland -retrospektiivi on avautumassa

vaeltaja2006 • 14.01.2011 21:00 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tom of Finland on palaamassa kotikulmilleen. Tänä iltana on ollut näyttelyjen avajaistilaisuus vanhassa konepajarakennuksessa, Logomossa, ja homokuoro on laulanut kutsuvierasjoukolle pariinkin otteeseen.

Tämä retrospektiivinäyttely oli yksi Homotopia-festivaalin päävetonauloista Liverpoolin kulttuuripääkaupunkivuonna 2008. Nyt Homotopia-festivaali ja Turku 2011-säätiö tuottavat Turkuun laajan näyttelyn Tom of Finlandin teoksista. Teokset ovat erityislainassa Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland Foundationin pysyvästä kokoelmasta. Avajaisissa ovat olleet läsnä Gary Everett Liverpoolista ja Durk Dehner Tom of Finland -säätiöstä Los Angelesista.

Näyttelykoordinaattori Asta Boman kertoi lisää näyttelyn synnystä keskellä rakennustöitä. Hän antaa myös ohjeet näyttelyyn tulijoille. Suurelle yleisölle näyttely avautuu sunnuntaina. Kesto 6:10


» Jutun oma sivu

Tomin vuosi 2011: Miten Tom of Finlandista tuli turkulainen?

vaeltaja2006 • 11.01.2011 13:07 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Tom of Finland –näyttelyä Turussa on markkinoitu otsikolla "Tom palaa kotiin". Tomin elämänkertoja lukeneet tietävät, että Tom of Finland ei ollut turkulainen vaan kaarinalainen, mutta hän kävi oppikoulua Turussa. Soittelimme Kaarinaan kulttuurisihteerille ja hän kertoi, että todellakin Tom of Finland on lapsuudessaan ollut kaarinalainen. Mutta mitä sitten tapahtui? Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela kertoo, että jotain luentoja Tomin taiteesta varmaan saadaan kesällä myös Kaarinaan. Kesto 1:26


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Vuoden 2011 historiallisesti merkittäviä henkilöitä: Tom of Finland ja Ludwig Wittgenstein

vaeltaja2006 • 31.12.2010 19:13 • 5 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA
Tom of Finlandin näyttely Turussa aukeaa 16. tammikuuta 2011. Edellisenä päivänä pidetään avajaiset, mutta siitä ei ole paljonkaan tietoa, millaiset avajaiset on luvassa. Tiettävästi homokuoro lähtee sinne bussilla. Tom of Finlandin manttelinperijät eli MSC Finland on saanut avajaisiin kutsun kolmelle. Avajaisten vierasluettelossa ilmeisesti on pääasiassa muunlaista väkeä. Avajaisten yksityiskohdista ainoa tieto on, että ne alkavat klo 20.30 lauantai-iltana. Lapset ovat silloin jo nukkumassa. Loppuvuodesta 2011 tulee kuluneeksi 20 vuotta Tom of Finlandin kuolemasta.

*****

Berliinin homomuseossa avautuu 18. maaliskuuta näyttely itävaltalais-englantilaisesta filosofista Ludwig Wittgensteinistä. Wittgenstein kuoli 60 vuotta sitten eli 1951. Wittgenstein kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin ajattelijoihin. Wittgensteinin homoseksuaalisuus tuli julki vuonna 1973 hänen elämänkertansa kirjoittajan William Warren Bartleyn kautta. Wittgensteinin nimettömiksi jääneet ystävät olivat kertoneet asiasta, ja lisätietoa löytyi hänen salakirjoitetuista päiväkirjoistaan. Näyttelyn materiaaleja on saatu Innsbruckin Brenner-arkiston ja Cambridgen Wittgenstein-arkiston kautta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tomin vuosi 2011: Tom of Finland palaa kotiin!

vaeltaja2006 • 01.07.2010 13:13 • päivitetty: 22.08.2010 10:34 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
22.8.2010 Homotopian video

Homotopia -organisaatio (Liverpool, UK) tuo Turkuun kattavan kokoelman Tom of Finlandin töitä aina varhaisista nuoruusvuosien luonnoksista myöhempiin töihin. Näyttelyn työt kootaan Los Angelesissa toimivan Tom of Finland -säätiön kokoelmista.

www.youtube.com


1.7.2010 Turussa ensi vuonna Tom of Finland -näyttely

Tom of Finland syntyi Kaarinassa Turun kupeessa 1920. Turku oli hänen koulukaupunkinsa. Ensi vuoden alussa, 15. tammikuuta 2011 avataan Turussa retrospektiivinen näyttely Tom's coming home!. Näyttelyssä tulee olemaan yli 60 piirustusta, joita kootaan Los Angelesissa toimivan Tom of Finland -säätiön kokoelmista.

Tom of Finland kuoli marraskuussa 1991, joten ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Tomin kuolemasta.

Näyttely liittyy Turun kulttuuripääkaupunkiohjelmistoon.

turku2011.smartpage.fi


Kaikissa kulttuuripääkaupungeissa ei ole gay-henkistä ohjelmaa


Pari vuotta sitten, kun Liettuan Vilna oli kulttuuripääkaupunkina, Dagens Nyheter uutisoi, ettei ohjelmistosta löydy mitään gay-henkistä ohjelmaa. Se aiheutti Vilnassa pienen skandaalin. Edeltävänä vuonna Liverpoolissa oli 70 gay-tapahtuma. Tänä vuonna Unkarin Pecsissä ei mainita gay-sanaa. Nyt odotellaan, miten Tallinna suhtautuu tähän asiaan. Tallinna on myös kulttuuripääkaupunkina vuonna 2011.

ranneliike.net


» Jutun oma sivu

Tom of Finlandin syntymäpäiväkakku

vaeltaja2006 • 08.05.2010 23:14 HLBTI-HISTORIAA
Tom of Finlandin syntymäpäiviä vietettiin Albertin Roomissa. Hanna oli suunnitellut tämän syntymäpäiväkakun, josta kettinkiä lukuunottamatta kaikki oli syötävää.Tom of Finland eli Touko Laaksonen syntyi 90 vuotta sitten, toukokuun 8. päivänä 1920 Kaarinassa Turun lähellä. Hän oli opettajapariskunnan poika, ja äiti oli pienen koulun johtajaopettajana. Jo pienestä pitäen Tomia kiinnostivat miehekkäät maanviljelijät ja metsurit. Erityisen tarkasti hän katseli nahkahousuisia työläisiä ja uivormupukuisia linja-autokuskeja. Tom of Finland on kertonut, miten häneen teki syvän vaikutuksen nuori renkipoika läheisellä maatilalla. Tämä oli melko pienikokoinen, mutta lihaksikas. Nimi oli Urho. Tom istuskeli pusikossa ja katseli tätä nuorta miestä, kun hän teki töitä pellolla yläruumis paljaana.

Vuonna 1939 Tom aloitti taideopinnot ja samalla hän piirteli miesten kuvia. Se oli tehtävä salaa, koska pornografia oli Suomessa laitonta. Opinnot keskeytyivät sodan takia. Sota meni ilmapuolustuksessa ja loppuosa rintamalla. Tom sai Mannerheimilta kunniamerkin alasammutusta "ryssän" koneesta. Myöhemmässä elämässään hän ilmeisesti heitti merkin menemään. Hän ei ollut sotahenkinen.


Oliko Tom of Finland natsimielinen?


Tom kertoo muistelmissaan hyvin positiivisesti saksalaisista sotilaista. Mutta häntä kiinnostivat erityisesti univormut. Hän itse kertoo: "Piirroksissani ei ole mitään poliittista sisltäöä eikä ideologiaa. Ajattelen vain kuvia. Koko natsi-ideologia ja rasismi, sitä vihaan. Siitä huolimatta piirrän. Heillä on kaikkein seksikkäimmät univormut". Sota-aikana Tom tapasi Helsingissä joitakin saksalaisia upseereita, joiden kanssa syntyi hetken kontakti. Sodan jälkeen hän sai kosketuksia myös valvontakomission tänne tuomiin venäläisiin sotilaisiin, jotka päivystivät Tähtitorninmäen pimennoissa. Kyse ei siis ilmeisesti ollut politiikasta.

Homosexuelle Aktion Hamburg (HAH) yritti politisoida Tomin piirrokset vuonna 1976. Hänen Kake-piirroksiaan verrattiin Hitlerin suosiman kuvanveistäjän Arno Brekerin töihin. Aikakauslehti Rosa näki Tomin kuvissa tuhatvuotisen valtakunnan pöyhkeileviä rotuvalioita. Artikkelissa pantiin rinnakkain Tomin töitä ja kuva Brekerin Bereitschaft-patsaasta (1939), jonka piti tulla korkean pylvään päähän Hitlerin uudessa Germania-pääkaupungissa.

Tomin piirroksia syytettiin myös kaavamaisuudesta ja kaupallisuudesta.

Vielä vuonna 1998 Eike Stedefeld kirjassaan Schwule Macht näki yhtäläisyyksiä Leni Riefenstahlin kuvaamien natsimarssien miesten ja Tomin miesten välillä.


Maailmanvalloitus

Tom sai julkisuuteen ensimmäiset kuvat vuonna 1957 amerikkalaisessa Physique Pictorial -lehdessä. Ruotsin ja Tanskan kautta hänen matruusinsa, metsurinsa ja nahkamiehensä levisivät ympäri maailmaa. Hampuri oli ensimmäinen paikka Euroopassa, jossa Tomin kuvat pääsivät näkyville. Euroopan ensimmäisessä nahkabaarissa Loreleyssä (vuodelta 1966) oli Tomin julisteita. Uhlenhorstin saunassa oli suuri Tomin piirtämä seinäkuva ja Tom's Saloonissa on ilmeisesti yhä hänen piirtämiään kuvia: nahkamiehiä koivun runkojen keskellä. Ne syntyivät vuonna 1971. Ensimmäinen Tomin piirrosten näyttely pidettiin 1976. Se oli Revolt-shopin takahuoneessa. Siitä lähtien Tomin kuvia on käytetty laajasti eurooppalaisten ja amerikkalaisten nahkakerhojen julisteissa ja mainoksissa. Suomalaisen MSC:n hihamerkki ja logo on Tom of Finlandin suunnittelema. Logo näkyy täytekakussa.

Monissa julisteissa miesjoukosta löytyy suomalaisa kasvoja. Moni sen ajan nuori mies pääsi näihin julisteisiin.

Amerikkaan Tom of Finland matkusti ensi kerran vasta 58-vuotiaana 1978.


Nauravat miehet

Sanotaan, että yksikään homotaiteilija ei ennen eikä jälkeen ole yhtä vahvasti vaikuttanut homomiesten itsetuntoon. Tomin piirroksissa esiteltiin "luonnoton" anaaliyhdyntä kaikissa variaatioissaan. Kuvat ovat täynnä liioittelua: metallinkovat vartalot, ylisuuret elimet.

Jotkut eivät pitäneet siitä, että Tomin miehet sekstaillessa nauroivat ja hymyilivät. Eihän se ole totta. Tositouhussa hikoillaan ja ollaan vakavia. Tom itse kertoi, että hän halusi niihin kuviin huumoria mukaan.Tom of Finland on lähes ainoa pornotaiteilija, joka on päässyt myös museoihin. Tom of Finland Foundationilla Los Angelesissa on 3 500 piirrosta ja 2000 hahmotelmaa.Tom of Finland kertoo itse omasta elämästään

Ranneliikkeen arkistossa on otteita Tom of Finlandin haastattelusta vuodelta 1990. Niissä hän itse kertoo elämästään ja taiteestaan. Haastatteluja ei aikaisemmin ole julkaistu alkuperäisinä. Tom of Finland kuoli 7. marraskuuta 1991 kotonaan Helsingissä.

Ensimmäinen näyttely Euroopassa vuonna 1976, Hampurissa Revolt-shopin takahuoneessa
Ensimmäinen Tom of Finlandin piirros Physique Pictorial -lehdessä 1957. Oikeanpuoleinen kuva ja kokonainen kuvasarja ilmestyi lehdessä puoli vuotta myöhemmin. Tie maailmanvalloitukseen aukeni.
Brekerin Bereitschaft-patsas (1939)
Tom of Finland asui viimeiset vuotensa tässä talossa Fredrikinkadun varrella, ylimmässä kerroksessa.
Miten Tom of Finland itse arvioi omaa elämäntyötään? KUUNTELE

» Jutun oma sivu

Tom of Finlandin töitä varastettiin - ´pornotaiteen´ tekijänoikeudet hankalia

vaeltaja2006 • 20.01.2010 23:12 • päivitetty: 21.01.2010 11:35 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
20.1.2010 Tom of Finlandin teoksia varastettiin

Tom of Finland –säätiön puuhamies Durk Dehner matkustaa Lontooseen, jossa on oikeudenkäynti kahta miestä vastaan. He varastivat Tom of Finland –säätiön kokoelmiin kuuluvia alkuperäistöitä. Tomin töitä oli Euroopassa näyttelykierroksella joulukuusta 2006 lähtien. Syytetyt pääsivät käsiksi töihin brittigallerian kautta. Asian tutkiminen ja syytteen nostaminen on tullut säätiölle hyvin kalliiksi. Kadoksissa olleet teokset on jo palautettu säätiölle. Asia on lontoolaisessa oikeudessa maanantaina 25. tammikuuta 2010.


21.1.2010 Tomilla oli jo eläessä ongelmia tekijänoikeuksien kanssa


Tom of Finlandin töitä on vuosikymmenien ajan luvatta kopioitu. Vuonna 1990 Tom of Finland kertoili tekijänoikeuksistaan:


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Harvinaislaatuinen kirpputori

vaeltaja2006 • 24.11.2009 10:02 • päivitetty: 24.11.2009 23:51 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Tasan 25 vuotta sitten, 25.11.1984, järjestettiin Helsingin Tehtaankadulla harvinaislaatuinen kirpputori. Tom of Finland järjesti koti-kirppiksen, jossa oli tarjolla monenlaista tavaraa, joka oli ollut tärkeää Tomin taiteilijantyössä. Tom oli muuttamassa Tehtaankadulta Lauttasaaren Isokaaren lähelle. Irtaimistoa piti panna kiertoon.Ensi vuosi on Tom of Finland -juhlavuosi. Tom of Finland syntyi toukokuun 8. päivänä 90 vuotta sitten (1920). Miten juhlavuotta vietetään? Lyhyt soittokierros paljastaa, että ei mitenkään.

Tom of Finland asui pitkään Tehtaankadun huoneistossaan. Talon seinässä ei ole muistotaulua, vaikka kyseessä on maailman tunnetuin suomalainen taiteilija. Vähäisemmätkin suurmiehet ja -naiset saavat muistotauluja.

Muistolaatalle on jo valmiiksi ajateltuna hyvä paikka.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland Berliinissä

vaeltaja2006 • 22.09.2009 15:03 • päivitetty: 22.09.2009 15:02 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Machoja, lihaksia, megakaluja.Galleria Schlechtriem Brothers omistaa lauantaina 26.9.2009 alkavan näyttelynsä Tom of Finlandille. Touko Laaksosen taiteellista uraa seurataan 1940-luvulta hänen kuolemaansa saakka. Berliinissä ei Tomin töitä ole nähty viimeisen 15 vuoden aikana. Mukana on 50 piirrosta.

Tom aloitti sarjakuvien tekemisen jo viisivuotiaana. Ensimmäiset mallit löytyivät koti-suomesta. Hän opiskeli Helsingissä taidetta ja työskenteli mainosalalla. Mutta samaan aikaan alkoi syntyä salaisia teoksia hypermaskuliinisista miehistä. Ensimmäiset kuvat hän sai julkisuuteen Physique Pictorial -lehdessä 1957. Syntyi Tom of Finland -legenda. 1960-luvulla Tomin miehet olivat matruuseja, poliiseja ja muita macho-tyyppejä. Ne vaikuttivat homojen kuvaan omasta itsestään. Ainakin USAn länsirannikolla vaikutus nahkakulttuuriin oli vahva 1970-luvulla.

Tätä nykyä Tomin töitä on jo arvovaltaisissa gallerioissa, mm.Venetsian Biennalen pohjoismaiden paviljongissa ja "Compass in Hand"-näyttelyssä New Yorkin Modernin taiteen museossa. Hänen töitään löytyy myös julkisista kokoelmista mm. Chicagon Art Institutessa ja San Fransiscon Modernin taiteen museossa.

26.09.-21.11.09 Galerie Schlechtriem Brothers, Kleine Kurstr. 1, 10117 Berlin-Mitte, ke-la 12-18.


» Jutun oma sivu

Tom of Finland Timesissä

vaeltaja2006 • 03.11.2008 08:21 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Times-lehdessä on juttu suomalais-taiteilijasta.
entertainment.timesonline.co.uk


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit

Tom of Finland - Ennennäkemätöntä – Unforeseen (Arell, Berndt & Mustola, Kati)

Toimitus • 10.10.2006 07:47 KIRJAT • KOTIMAA
Tom of Finland on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Tom of Finlandin piirrokset ovat luoneet käsitystä homoseksuaalisesta miehestä, joka on ylpeä itsestään ja lihaksistaan. Kirjassa on noin 87 piirrosta, joista kolmisenkymmentä on aiemmin julkaisemattomia. Mukana on myös klassikkoteoksia.

Tom of Finlandin töissä rakennetaan myönteistä homoidentiteettiä alakulttuurille tyypillisen itseironian ja paikoin jopa camphuumorin sävyttämänä. Tomin piirroksissa esiintyvät sadomasokismi- ja fetissiteemat on laajalti omaksuttu myös muihin yhteyksiin, ja hänen nimeään ja tyyliään on lainattu mm. baareihin, hotelleihin ja muotiin.

Kirjoittajat ovat Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Berndt Arell, joka keskittyy erityisesti taiteilijan teoksiin, ja Helsingin yliopiston tutkija Kati Mustola, jonka painopisteenä on Tom of Finlandin persoona ja elämä. Elämäkerrallinen osuus perustuu aiemmin julkaisemattomaan haastattelumateriaalin, kirjeenvaihtoon ja Mustolan suomalaisen homokulttuurin historiasta tekemään tutkimukseen.

Vuonna 1920 Kaarinassa syntyneen Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. Suurin Suomessa nähty Tom of Finlandin näyttely oli esillä Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa 21.6.-27.8.2006.

Kirjassa on tekstit suomeksi ja englanniksi.

- www.like.fi


» Jutun oma sivu
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy