Lastenkirja sensuroitiin Liettuassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Lassi Valve

Liettualainen satukirja "Gintarine sirdis" eli "Meripihkanvärinen sydän", joka sisältää tarinoita seksuaalivähemmistöistä on leimattu haitalliseksi ja Lehtimiesetiikan tarkastajan toimiston mielestä se on sopimaton alle 14-vuotiaille. Toimiston mielestä kirja on "haitallinen, alkeellinen ja siinä on tarkoituksellista homopropagandaa". Se on jo poistettu sen julkaisseen Liettuan kasvatustieteiden yliopiston kirjastosta.

Samaa sukupuolta olevien parien lisäksi kirja sisältää tarinoita rotujen välisistä suhteista, sukupuoli-identiteetistä ja muiden vähemmistöjen hyväksymisestä.

Vuonna 2010 hyväksytty laki, jonka nojalla kirja on kielletty, ei nimenomaisesti viittaa homosuhteisiin, vaan sen sijaan "sellaisten seksuaalisuhteiden tai avioliittokäsitteiden tai perheen muodostamisen mainostamiseen, joista ei säädetä perustuslaissa tai siviililainsäädännössä".

Euroopan parlamentin puolueiden välisen sateenkaariryhmän varapuheenjohtaja Sophie in 't Veld totesi: "Tämä on Euroopan unionin arvojen törkeää rikkomista. Euroopan unioni takaa ilmaisun vapauden ja vapauden vastaanottaa ja jakaa tietoa - sadut mukaan lukien! Kaikkien muiden unionin kansalaisten tavoin liettualaiset ovat oikeutetut tähän perustavaa laatua olevaan vapauteen.

Komissio ei voi jatkaa silmien sulkemista ja sen on toimittava nyt!"

Sateenkaariryhmän toinen puheenjohtaja Ulrike Lunacek lisäsi: Missä saduissa nämä 'asiantuntijat' elävät? Mitä tulee seuraavaksi; Lumikkiko kielletään, koska se mainostaa seitsemän kääpiön yhteisasumista?
Lapset tarvitsevat kaikkien ihmisten tavoin rehellistä ja syrjimätöntä tietoa kaikenlaisista parisuhteista ja perheestä. Tosiasioiden kätkeminen nuorilta ihmisiltä synnyttää vain ennakkoluuloja ja vihaa, mitä me Euroopassa yhdessä vastustamme.
Aiomme voimakkaasti toimia tätä vastaan jahka Euroopan unionin vaalit ovat ohi."

Pink News (Englanti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!