Ravintola dtm: VR:n Allegro-lehti kieltäytyi julkaisemasta mainosta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 11
Tämä mainos ei saanut julkaisulupaa Allegro-lehdessä. (kuva: dtm)

Helsinkiläinen ravintola dtm kertoo, että se ei saa julkaista mainostaan VR:n Allegro-lehdessä. Ravintola kertoi asiasta Facebook-sivuillaan.

Ravintola dtm kertoo tarjonneensa mainosta VR:n ja Venäjän rautatieyhtiö RŽD:n kustantamaan Allegro-lehteen, joka on jaossa Helsingin ja Pietarin välisissä Allegro-junissa. Alma Median tuottama lehti on dtm:n mukaan ilmoittanut, ettei mainosta saa julkaista lehdessä Venäjän homopropagandan kieltävän lain takia.

Kuva-aiheena on kaksi nuorta mieshenkilöä, joista toinen kietoo kätensä toisen kaulan ympärille. Lisäksi kuvassa näkyy dtm:n markkinointi-ilmeen mukaisia värikkäitä ornamenttikuvioita. Dtm:n Facebook-sivulla korostetaan, että mainoksessa ei mainita sanaa gay.

- Tästä VR:n syrjivästä linjasta huolimatta dtm toivottaa edelleen venäläiset asiakkaat lämpimästi tervetulleeksi juhlimaan Pohjois-Euroopan suurimpaan homobaariin ja -yökerhoon, kerrotaan yökerhon Facebook-sivulla olevassa viestissä.

Ravintola dtm kertoo myös aloittavansa tukikampanjan, jolla kerätään rahaa venäläisille homoihmisoikeusjärjestöille.

- Olimme pyytäneet ohjeet, miten mainos pitää tehdä. Meille sanottiin, ettei siinä saa olla paljasta pintaa eikä gay-sanaa. Jätimme molemmat pois ja yritimme tehdä toimivan mainoksen. Silti mainosta ei julkaistu, sanoo dtm:n ravintolajohtaja Markku Valtanen Yle:lle.

Päivitys klo 17.04: Helsingin Sanomien Nyt-liite kertoo VR:n vetoavan siihen, että mainoksen on hylännyt heidän venäläinen kumppaninsa. VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu kertoo lehdelle, että julkaistavien mainoksien on oltava sekä VR:n että venäläisen osapuolen hyväksymä. Lehtipuun mukaan VR ottaisi mielellään dtm:n mainoksen lehteen. Yle kertoo, että Lehtipuun mukaan dtm on tervetullut ilmoittamaan VR:n Suomen-junissa julkaistavassa Matkaan-lehdessä. Dtm:n ravontolajohtajan mukaan venäläiset matkailijat ovat dtm:lle merkittävä asiakasryhmä, ja etenkin venäläisten juhlapyhien aikaan venäläisturisteja käy ravintolassa runsaasti.

dtm:n mainos Facebookissa
Nyt: VR:n lehti kieltäytyi julkaisemasta homobaarin mainosta - VR syyttää venäläisiä
Yle: Venäjän homopropagandalaki puri Suomessakin - tätä helsinkiläisen yökerhon mainosta ei julkaistu VR:n lehdessä

11 kommenttia

VR pesee kätensä tästä jupakasta ja vierittää vastuuta venäläiselle sopimuskumppanilleen sekä Alma Medialle.

http://yle.fi/uutiset/vr_homobaarin_hyllytetysta_ilmoituksesta_venalaiset_kielsivat_julkaisemisen/7109943

Lisäys: Tässä myös VR:n suora kommentti.

"Suomessa lainsäädäntö kieltää esimerkiksi väkevän alkoholin ja tupakan mainostamisen, joten näitä mainoksia ei Allegrossa nähdä.
Samalla tavalla venäläinen RZD on kieltänyt DTM-ravintolan mainoksen julkaisun venäläiseen lainsäädäntöön vedoten."
http://junablogi.fi/fi/VR%20ei%20p%C3%A4%C3%A4t%C3%A4%20Allegro-lehden%20sis%C3%A4ll%C3%B6st%C3%A4%20yksin

Tuli vaan mieleen, että Allegro katsotaan siis lastenlehdeksi, koska dtm:n mainos olisi siinä lapsille suunnattua kiellettyä propagandaa. Toisaalta lapsia ei tietääkseni päästettäisi dtm:ään edes sisälle...

Kommenttia muokattu: 26.02.2014 klo 16:52
  • 2 / 11
  • Salty Dog
  • 26.2.2014, 18.13
Vr on muistaakseni suomalainen valtion yhtiö ja Suomen laki kieltää syrjinnän mm. seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan syrjinnän.
Venäjän laki ulottuu siis rajan yli? Tuo Venäjän laki muuten kieltää lapsille suunnatun propagandan. Onko Allegro lasten lehti? Onko DTM- mainos suunnattu lapsille ja jos on, missä kohtaa mainosta löytyy propagandaa?