Hannu Taanila: "Kyllä pappeja sitten vituttaa..."

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • JuhaniV
  • 8

Istuskelin eilen Hannu Taanilan kanssa saunan lauteilla. Hänen kanssaan on aina kiinnostavaa parannella maailmaa. Joskus keskustelu kipunoi yhtä kuumasti kuin juuri lämmitetty saunan kiuas.

Ihmettelin Taanilalle kuinka eri kirkkokunnat kipuilevat jopa vuosikymmeniä yhden ja saman asian vuoksi, nimittäin homokysymyksen kanssa. Eikö niillä olisi mitään parempaa tekemistä, minä ihmettelin taas kerran ääneen.

Kerroin Suomen ortodoksisessa kirkossa nikotellun äänekkäästi, kun seurakunnan kanttoriksi ilmoittautuikin pätevä nainen, joka elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa. Lopulta nainen tuli valituksi yksimielisesti kirkon kanttoriksi.

Kerroin Iltasanomien Juhani Seppäsen kolumnista (21.9.2012). Hän kertoo saaneensa hääkutsun, jossa luki "Koska emme pääse kirkkoon, vietämme häämme kirkon edustalla". Oli kysymyksessä naisparin häät.

Seppänen:

- Ystäväni saivat toisensa, mutteivät päässeet kirkkoon sisälle samoissa merkeissä kuin minä [naimisiin mennessäni]. Nyt pappi laskeutui Tuomiokirkon portaat alas Senaatintorille ja siunasi hääparin "Kirkon perustusten äärellä", hänen kauniita sanojaan lainatakseni. Minä kuulin niissä viittauksen Jeesuksen sanomaan.

- Mitä Jeesus vastaisi, jos hänen mielipidettään homo- ja lesboparien vihkimisestä kirkossa kysyttäisiin tänään katugallupissa? Luulenpa tietäväni Jeesuksen vastauksen.
Suomen valtiokirkko ei halua sitä kuulla.

Seppänen viittasi Raamatun kertomuksiin siitä, kuinka Jeesus asettui rohkeasti vähäosaisten puolelle.

Hannu Taanila totesi keskustelussamme, että kirkon pitäisi muuttaa nykyistä agendaansa. Hän kertoi antaneensa urkukonsertin tämän kesän aikana useassa maakunnan luterilaisessa kirkossa. Kirkkosalit olivat silloin säännöllisesti täynnä. Papit seuraavat tietenkin noita konsertteja. "Kyllä pappeja sitten vituttaa, kun heidän tilaisuuksiinsa tulee vain muutama mummo kuulijoiksi".

Tiesin ennakkoon, että Taanilalla on porttikielto muutamaan luterilaiseen kirkkoon konsertoimaan. Kysyin, että mikä on syynä noihin porttareihin. Hän totesi kirkkoherrojen päättävän itsenäisestä asiasta, eikä heidän tarvitse kertoa päätökselleen mitään perusteluja. Taanila ei tiennyt porttikieltojen oikeaa syytä.

Minä arvelen Taanilan poliittisen kannan ja suorasuisuuden kirkon asioista olevan joillekin kirkkoherroille liikaa.

********

Hannu Taanila toimi pitkään radion puolella toimittajana kulttuuri- ja viihdeohjelmissa.

Wikipediassa Taanilaa luonnehditaan laajasti, mm. hänen erinomaisista puhujan taidoistaan, urkumusiikin harrastuksestaan ja vasemmistolaisista mielipiteistään.

Wikipedia:
- Kesällä 2011 Taanila nousi otsikoihin, kun hän puhuessaan parin viikon välein urkukonsertissa Merimaskun kirkossa ja Lahden urkuviikkojen pakinakonsertissa herjasi muun muassa naispappeuden vastustajia ja Jyrki Kataisen hallitusta sekä esitti virren 542 säkeistöön laatimansa uudet, EU-kriittiset sanat.

(Taanilan eilisen suorasukaisen saunanlaudekommentin julkaisemiseen kirkon papeista on hänen lupansa.)

Wikipedia Hannu Taanilasta

8 kommenttia

Siis kuka, mitä ja kenen maksamasta rahasta?