Ympärileikkaus kyllä vai ei

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 1

Berliinissä osoitettiin tänään sunnuntaina mieltä ympärileikkauskieltoa vastaan. Mielenosoittajat olivat pääasiassa juutalaisia ja muslimeja.Uskonnolliset yhteisöt raivostuivat Kölnissä tehdystä oikeudenpäätöksestä, jolla Kölnin seudulla lapselle ei saa tehdä ympärileikkausta. Ympärileikkaus on aiheuttanut keskustelua myös Suomessa. Monet ovat pitäneet sitä naisten sukuelinten silpomiseen verrattavissa olevana asiana.


Muslimien ja juutalaisten ympärileikkausperinne liittyy uskontoon ja sen rituaaleihin. Helsingin Sanomissa on kuva, jossa mielenosoittajan julisteessa penis onkin juutalainen temppeli. Näin on tehty mielenosoituksessa käytetty juliste ("esinahka ei"):

Kuva Helsingin Sanomissa sunnuntaina
http://www.hs.fi/ulkomaat/Juutalaiset+ja+muslimit+vastustivat+ymp%C3%A4rileikkauskieltoa+Berliiniss%C3%A4/a1305598098398


Ympärileikkausta on suositeltu puhtaussyihin vedoten. Joitakin vuosia sitten julkistettiin tutkimustuloksia, joiden mukaan ympärileikkaus vähentäisi aids-tartuntoja. Asiaa seliteltiin niin, että ympärileikatun peniksen iho paksuuntuu ja kestää paremmin hankausta. Tutkimustuloksesta edelleen väitellään. USAssa valtaosa 50-80-luvuilla syntyneistä miehistä on ympärileikattu, mutta siellä on ollut siitä huolimatta läntisen maailman pahin aids-epidemia 1980-luvulla. Viime vuosina on kuulunut huhuja, joiden mukaan ympärileikkaus ei olisi USAssa enää yhtä suosittua kuin menneinä vuosikymmeninä. Monet lapsena ympärileikatut ovat paheksuneet elimistönsä silpomista. Amerikkalaisissa nahkakerhoissa monet ei-ympärileikatut panivat vielä 90-luvulla rintaansa pinssin: UNCUT. Kysyntää oli!

Aikoinaan 80-luvulla professori Laura Lilja esitteli suosituissa yleisöluennoissaan kreikkalaisia vaasimaalauksia, jotka oli piilotettu museoiden varastoihin, mutta nyttemmin ne on vapautettu pannasta. Niissä oli piirroksia miesten välisistä suhteista ja paljon pieniä pippeleitä. Mutta niiden pippeleiden muoto oli kiinnostava: kuin avautumassa oleva ruusunnuppu. Laura Liljan mukaan siihen aikaan antiikissa ihailtiiin esinahan kokonaan peittämiä pippeleitä. Senkö takia kreikkalaisortodoksissa ja erityisesti venäläisissä temppeleissä tornit ja niiden sipulit ovat kuin vaasimaalausten pippeleitä.


1 kommenttia

Itse olen sinällään sitä mieltä että ympärileikkaus pitäisi olla vain oma valinta tai siihen lääketieteelliset perusteet - uskonto ei saisi olla siihen syy.
Toisaalta väitteet siitä, että miesten ympärileikkaus vähentäisi seksuaalista nautintoa ja kykyjä, ovat nekin palturia. Miehillä ympärileikkaus voi yhtä hyvin antaa parempaa seksuaalista nautintoa, sillä se voi antaa kykyä rakastella pidempään ja antaa mahdollisuuden hallita leukeamistaan paremmin.

Naisten sukuelinten silpominen on ehdottomasti väärin ja tuomittavaa. Tosin naisia kohtaan on harrastettu vartalon seksuaalista väkivaltaa muutenkin, myös Euroopassa. Joillain alueilla esim. naisten puberteetti-iässä heidän rintojensa alkaessa kasvamaan, niitä on poltettu kuumalla raudalla, jotta niiden kasvaminen tyrehtyisi, mikä on ollut äärimmäisen julma toimenpide.

Kreikassa nuppupippelipalvontaa on ollut ymmärrettävästi siellä harrastetun pederastiankin, eli vanhempien aviomiesten nuorukaiskiinnostuksen myötä.

Ortodoksimaailman kirkkojen sipulitornit eivät varmastikaan liity mitenkään penis-asiaan, vaan ne ovat ehkä arkkitehtuurista perua persialaisesta ja intialaisesta arkkitehtuurista, joissa sipulikupoleita on ollut pidempään, kuin ortodoksikirkoissa.
Mutta sipulikattojen historiasta ollaan montaa mieltä ja asiaan liittyy toki uskomuksiakin.

http://knoji.com/images/user/Slide1(8).jpg
http://www.fretnotgospel.com/iran-mosque.jpg
http://farm2.staticflickr.com/1024/527378302_47e786bf45_z.jpg
http://www.newdelhi.net/wp-content/uploads/2012/07/jama-masjid.jpg

Sipulikupoleilla on uskonnollinen merkitys sen mukaan, montako niitä ortodoksikirkossa on. Eli ne symboloivat esim. kolminaisuutta tai jesseä ja evankelistoja yms. ja henkisiä liekkejä noihin mainittuihin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Onion_dome

Uutisen kuvassa, Leningrad (eli nykyinen Pietari) -kirjan kuvassa näkyvä kirkko on Pietarin Iisakin kirkko, joka ei ole Venäjän ortodoksisten sipulikirkkojen perinteistä rakennetyyppiä, vaikka ortodoksikirkko onkin, vaan muistuttaa enempi katedraalikiirkkoja, vatikaanin pietarin kirkon tapaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Iisakin_kirkko

Pietarissa perinteisen mallinen ortodoksikirkko on Verikirkko (nimi viittaa tsaarimurhaan sen sijaintipaikalla).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kristuksen_yl%C3%B6snousemuksen_katedraali

Kommenttia muokattu: 10.09.2012 klo 00:06