Valetarinoita

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 6

Unkarin valetohtoripresidentin ongelmat alkoivat pari kuukautta sitten, kun HVG-lehti (kuin Suomen Kuvalehti) julkaisi uutisen: presidentin vuonna 1992 julkaistun olympialaisia koskevan väitöskirjan 180 sivua on jokseenkin suoraa käännöstä bulgarialaisen tutkijan ranskankielisestä tutkimuksesta. Mutta jäljelle jäi yli 60 sivua, joiden alkuperästä ei ollut tietoa. Asia oli arka.Väitöskirja on yliopiston kirjastossa, muta sitä saa katsella vain 2 tuntia kerrallaan vartijan läsnäollessa, eikä siitä saa ottaa valokuvia. Presidentti Pál Schmitt on vallassa olevan pääministeri Orbánin nimittämä uskollinen ystävä. Edellinen presidentti sai mennä, kun ei ollut kyllin uskollinen. Uusi presidentti on allekirjoittanut jo yli 600 uutta lakia, eikä yhdenkään lain kohdalla ole tullut esiin mitään kysymyksiä perustuslaillisuudesta. Uskollinen ystävä ei petä.

Nyt on paljastunut, että aika monta väitöskirjan loppusivua on saksalaisesta tutkimuksesta. Mutta vielä jäi selvittämättä 13 sivua. Tällä viikolla Index.hu-uutissivusto pyysi lukijoita etsimään viimeisten sivujen alkuperän. Alkuperäinen tutkimus löytyi yhden päivän aikana. Käännös oli lähes sanasta sanaan. Summarum: Väitöskirjassa ei ole mitään omaa.

Pari kuukautta sitten asetettin poliittis-tieteellinen tutkimusryhmä selvittämään plagiointia. Tällä viikolla ryhmä antoi lausuntonsa. Syypää ei ole plagiontia tehnyt presidentti vaan yliopisto, joka ei huomannut vilppiä. Presidentti on siis syytön. Se oli skandaali. Lehdet kertoivat: tutkimusryhmä oli saanut pääministeriltä määräyksiä siitä, että presidentin maine on puhdistettava. Eilen yliopiston iso konsistori (ns. senaatti) kokoontui miettimään asiaa. Oven ulkopuolella opiskelijat osoittivat mieltään. Illalla tohtorinväitöskirja hylättiin.

Presidentti itse oli Soulissa valtionpäämiesten tapaamisessa. Illalla hän palasi kotimaahansa. Lentokentällä oli mielenosoitus odottelemassa. Lentokenttäviranomaiset järjestelivät vastaanottoseremoniaa, mutta se olikin harhautusta. Kun presidentti tuli ulos lentokoneesta kaukana kiitoradan päässä, hän siirtyi autoon, joka saattueessa ajoi ulos lentokentän kaukaisesta sivuportista. Näin mielenosoittajille näytettiin pitkää nenää. Tänään on totuuden hetki. Tänään copy-paste päättyy melko varmasti presidentin eroon.

Presidentti hyväksyi viime vuoden huhtikuussa uuden perustuslain ilman ainoatakaan huomautusta. Presidentin tulisi ennen lain allekirjoittamista tarkistaa lain perustuslaillisuus. Nyt perustuslakia on tutkittu Euroopan neuvoston Venetsia-komiteassa. Perustuslaki rajaa mm. avioliiton miehen ja naisen väliseksi ja syrjintäpykälässä nimenomaan ei mainita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Aikaisempi presidentti pani monia lakeja perustuslakituomioistuimen tarkistettavaksi (mm. lain rekisteröidystä parisuhteesta ja se todettiin: ok), mutta hän saikin lähteä ja Pál Schmitt tuli tilalle vuonna 2010.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Suomalaisia valetarinoita

Meilläkin on ollut omat valetarinamme. Oli valelääkäri ja valehoitaja, ja oli muitakin valevirkamiehiä. Tv on täynnä valetarinoita. Viihdeohjelmissa ollaan muka spontaaneja, vaikka suurin osa on lavastettua ja näyteltyä.

Onko Salkkareiden uusin homotarina vain valehomotarina? Useampikin homo on jo maininnut, että tarina ei ole kovin uskottava. Eliaksesta on haluttu tehdä mahdollisimman heteronoloinen, ja se on toisaalta ihan hyvä asia. Mutta toisaalta koko homokuvio on jotenkin päälleliimatun tuntuinen. Tarvittiin ajankohtainen lisäjuoni, ja siihen esittäjät. Onko Eliaksella oikeasti ainoatakaan homokaveria? Eihän sellaisten löytäminen nykyään vaikeaa ole. Vai eikö häntä edes kiinnosta pitää yhteyttä muihin "oikeasti samoin tunteviin"? Veikkaan, että käsikirjoittaja ei täysin ymmärrä homomaailmaa. Tai Eliaksen yksityinen maailma paljastuu vasta vähitellen. Kansanedustaja Niikkokin sanoi radiokeskustelussa, että homomaailma täysin eroaa heteromaailmasta. Niikko taitaa tietää paremmin kuin Salkkarien käsikirjoittaja!

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 30.3.2012, 14.26
Huvittaviakin piirteitä liittyy Unkarin presidentin tähän päivään. Presidentinpalatsin eteen vihreät aktivistit ovat perustaneet telttaleirin. Paikalla on kymmenittäin lehtimiehiä. Klo 13 joku tuli ovesta ulos ja piti lyhyen tiedotustilaisuuden: Presidentti puhuu illalla. Samaan aikaan luikahti takaovesta isompi joukko väkeä ja heidät kuljetettiin nopeasti pois. Ei tiedetä, oliko pressa mukana. Lehtiväkeä harhautettiin.
Jospa Salkkarissa onkin kyse biseksuaali-maailmasta, eikä homo-maailmasta, sillä siitähän on tullut tällä vuosituhannella "muodikkaampaa", olla bisse, queer, "homo", joka tykkää myös tytöistä jne.