´Kristillinen´ hiv-strategia on torjuttava

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 1

HS esitti jälkiartikkelissaan 26.8 ilmaista kondomijakelua Suomessa. Perustelut olivat sekä eettiset että taloudelliset. Yhden hivpotilaan vuosittaiset lääkekulut ovat jopa 20 000 euroa.

HS:n kannanotto tulee oivaan aikaan ajatellen Suomen julkista keskustelua ja mielipideilmastoa. Kondomien vapaata jakelua - kuten myös esimerkiksi seksivalistusta - ovat kavahtaneet äärikristilliset piirit. Suomen hallitusneuvotteluissakin päätettiin, ilmeisesti äärikristillisille piireille jostain syystä ilman lisääntynyttä vaalikannatusta annetun vaikutusvallan takia, että Suomen hiv-strategiaa selvitettäisiin.

Hyvä, että selvitetään, mutta samalla on julkisella keskustelulla varmistettava, että amerikkalais-kristillinen kieltoihin ja eriarvoisuuteen perustuva "hiv-torjunta" ei rantaudu Suomeeen. USA:ssa köyhillä ei ole varaa kondomeihin, ja saavatkin sitten varakkaampia useammin hivin. Ja kun hoito ei ole ilmaista, köyhien kuolleisuuskin on suurempaa.

"Kristillinen" hiv-torjunta on lähes aina vastustanut mm ilmaisia kondomeja. Samaan tapaan tuo joukko on mielummin nähnyt eitoivottuja raskauksia ja abortteja kuin kannattanut ehkäisyvalistusta. Tätä tarjotaan taas nyt Suomeenkin. Hirveimmässä visiossa kuntien valtionosuuksien leikkaamiset ja muu julkisen terveydenhuollon alasajo voisivat johtaa siihen, että hiv-lääkitys joko ei olisi täysin ilmaista tai sitten osa potilaista jätettäisiin huonompien lääkkeiden varaan ja potilas itse tai hänen työterveyshuoltonsa voisi maksaa ne kalleimmat.

HS nosti hiv-valistuksen esille oikeaan aikaan. Tuo "oike aiika" ei nyt liity tartuntojen kasvuun, vaan siihen, että Suomen hiv-strategiaa on puolustettava ja kehitettävä äärikristillisiä näkemyksiä vastaan.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Hannu, Tre
  • 3.9.2011, 20.23
Ilmeisesti kristillinen strategia eli kaiken edistyksen vastustaminen on jo osittain käytössä. R-kioskin myyjä kertoi jo keväällä, että uusien määräysten mukaan kondomit eivät saa olla enää näkyvillä kuten aiemmin. Täytyy kysellä tarkemmin ja testata lisäksi lähikaupat.

Räsäsen nimitys sisäministeriksi on antanut puhtia kiihkouskovaisille, jotka nyt kuvittelevat hallitsevansa tätä maata. Tyypillistä kiihkoilijoiden huuhailua, joka toivottavasti tyrmätään.

Jari Tervoa oli haastateltu kahden sivun verran viikonlopun Ilta-Sanomissa. Hän sanoi seuraavasti Päivi Räsäsestä:

”Ihminen saa olla Räsänen, kunhan ei toteuta sitä.”