Onko EI ´ei´ vai ´kyllä´ - makuuhuoneen mutkikkaita asetelmia

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006

Wikileaksin Assange on Lontoossa oikeudessa. Tänään päätetään siitä, joutuuko hän Ruotsiin vastaamaan seksitempauksistaan. Ruotsissa on luvattomasti julkaistu häntä vastaan kerätty syyteaineisto. Assangea raiskauksesta syyttävien naisten tarinat ovat synkkää luettavaa.

Toinen, Sofia, hankkiutui Assangen lähelle ja onnistui pääsemään kuuntelemaan hänen esitelmäänsä Tukholmassa. Onnea oli matkassa, ja Assangelta puuttui tietokoneesta välijohto. Ennen luentoa Sofia meni keskustasta ostamaan välijohdon. Siitä alkoi heidän muutaman päivän ystävyytensä. Kuljettiin käsi kädessä ja suudeltiin, ja viimein päädyttiin harjoittamaan seksiä Sofian makuuhuoneeseen. Jossain vaiheessa kondomia ei ollutkaan, vaikka Sofia oli sitä vaatinut. Mutta hän ei katkaissut aktia, koska Assange oli jo sisällä. Seuraavana päivänä Sofia teki ilmoituksen raiskauksesta.

Annan tarina on samantyyppinen. Annakin antautui sänkyyn. Assange oli poliisiraporttien mukaan jonkin verran hyökkäävämpi. Nyt kondomi oli särkynyt. Oliko se tahallista? Poliisiraporteissa on kuvia kondomista. Kondomista ei löytynyt siemennestettä.

Nyt suuri kysymys on: Kun kumppani sanoo EI, onko se oikeasti "ei" vai onko se sittenkin "kyllä". Tämän kysymyksen ääressä ovat homotkin vähän väliä. Mitä tapahtuu, jos sanon EI ja todella tarkoitan sitä. Hän jättää minut, koska se on loukkaus, vaikka hän onkin ollut ihana. Menetänkö hänet ikuisesti. Jos hän haluaa suojaamatonta seksiä, uskallanko sanoa EI. Onko se epäluottamuslause kumppania kohtaan? Onko helppo sanoa: Haluan seksin kondomilla.


Ruotsissa kysytään: miksi ei puhuta


Radion ykkösaamussa vieraili Ruotsista toimittaja Johanna Koljonen. Hän aloitti kansalaiskeskustelun twitteerissä ja netissä. Keskustelu levisi nopeasti ja sadat ihmiset ovat kertoneet kokemuksiaan. Monella taitaa olla samanlaisia kokemuksia esim. kondomin käytöstä. Ensin sovitaan kondomista, mutta aamulla, kun herätään ja toinen on tositoimissa, kondomia ei olekaan. Sillä tavoin on monta hiviä tarttunut. Miksi siinä tilanteessa se toinen henkilö ei sano: Lopeta. Usein taitaa olla niin, että hän ei halua luoda noloa tilannetta tälle tyypille. Hän ei halua näyttää, ettei olisi halukas. Useimmat eivät edes osaa pitää kondomitonta yhdyntää rikoksena (siis kondomiton yhdyntä ilman lupaa). Se on vain kärsittävä omassa sielussa, omana tyhmyytenä.

Tomittaja Johanna Koljonen kertoi, että nettikeskustelu tästä aiheesta levisi kulovalkean tavoin. Myös suuret päivälehdet lähtivät keskusteluun mukaan. Monille on ollut vapauttavaa, että hyvin arasta yksityisestä asiasta on alettu keskustellla. On syntynyt myös käsite: raiskauksen harmaa vyöhyke. Koljosen mukaan nämä tilanteet ovat muuta kuin raiskaustilanteita. Kyse on siitä, että toinen ei haluaisi tällaista seksitilanetta mutta ei selkeästi vastustakaan. Ongelma ei ole laissa vaan näiden ihmisten kommunikaatiossa. Onko sen toisen ihmisen tehtävä tietää, mitä tämä hänen kumppaninsa oikeasti haluaa. Jos ollaan huppelissa, tilanne on vielä monimutkaisempi.

Ruotsissa raiskaukseksi lasketaan toisen tahdon vastainen seksuaalinen toiminta. Suomessa vaaditaan muitakin todisteita, eli käytännössä jotain väkivallan merkkejä. Moni ihminen on ollut seksuaalisessa tilanteessa, joka ei ole ollut täysin oman tahdon mukaista. Miksi ihmiset eivät nouse ylös ja lähde pois niistä tilanteista? Vastauksia on kymmenittäin: on rakastunut, ujo, kohtelias, kiitollinen, kaipaa läheisyyttä. On vaikea sanoa EI. Siinä syntyy sellainen seksuaalinen kulttuuri, ettei koskaan voi tietää, tarkoittaako vastapuoli todella Ei vai tarkoittaako hän sittenkin KYLLÄ. Jos akti ei onnistu, voiko sen lopettaa puoleen väliin häpeämättä tilannetta? Tai jos iho menee rikki ja kirvelee tai koskee, voiko lopettaa kesken.

Tämä keskustelu on paljon muutakin kuin keskustelua raiskauksesta. Homopiireissä ei juuri kuule sanaa "raiskaus" muualta kuin hyviltä tarinankertojilta ja silloin se on ollut jotain upeaa. Siinä meni poikuus.

Ruotsissa keksutelua on käyty sivustolla prataomdet.se. Heteromiehetkin ovat olleet mukana keskustelemassa. Monet miehet kokevat ongelmia esim. erektio-ongelmien vuoksi. He kokevat siinä tilanteessa häpeää. Miehen pitää aina suorittaa loppuun saakka. Monet naiset ovat olleet seksuaalisia vaatijoita.

Samanlainen keskustelu tarvittaisiin myös homomaailmassa.

Keskustelua vetänyt hyökkäävä YLEn toimittaja kaipasi vain lisää syytteitä raiskauksista. Niitä on Suomessa hänen mukaansa liian vähän Ruotsiin verrattuna.

Netissä (keskustelu alkaa n. 25 minuutin kohdalta)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!