Journalisti-lehden debattia: Toimittajat eivät voi ymmärtää homokohua

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006

Journalisti-lehden Debatti-osastossa toimittaja Sami Koivisto kyselee, miksi monet toimittajat ovat julkisesti ilmoittaneet, etteivät ymmärrä, mistä tässä homokohussa on kysymys. (Ranneliikkeen toimituksen huomautus: näitä lausahduksia on kuultu monissa viihteellisissä keskusteluohjelmissa, mm. Pressiklubissa). Se on journalismin kannalta huolestuttavaa.

Pitäisikö journalistien yrittää ymmärtää, mistä on kysymys? Ettei vain synny mielikuva, että journalisteille tasa-arvopykälät ovat yhdentekeviä. Tai kun tulee "laumakohuja", niin eikö journalistin tarvitse niitä ymmärtää. Riittääkö journalistille se selitys, että kirkosta erotaan sitä enemmän, mitä enemmän kirkko saa julkisuutta.

Tätä kohua olisi ehkä ollut helpompi ymmärtää, jos olisi jonkinlainen peruskäsitys Suomen ja Pohjoismaiden kirkkohistoriasta ja seksuaalivähemmistöjen nykyoikeuksista Länsi-Euroopassa. Olisiko homokeskustelua vain pitänyt hyssytellä, niin kuin ennen tehtiin? Osa journalisteista epäili, että kirkosta eronneilla meni sekaisin kristillisdemokraatit ja kirkko. Ja joidenkin journalistien mukaan tässä meni sekaisin vaikuttamisen "todelliset" ja kuvitteelliset" muodot. Joidenkin mielestä tämä koko kohu on ollut Ylen tilaustyö.

Jotkut ovat vaatineet, että homo- ja kirkkokeskustelussa ääripäiden pitäisi hiljentyä. Edustaako tasavertaisuutta vaativa homo ääripäätä, kysyy Sami Koivisto.

On kuultu myös, että maailmaa ei pelasteta kotisohvilla istuen painelemalla nappia facebookissa ja eroa-kirkosta-sivulla. Näinhän kirkosta erottiin. Pitääkö kansaa ryhtyä suojelemaan facebookilta ja muilta hömpötyksiltä?

Toimittaja Sami Koivisto toivoo, että tämä kohu paljastaisi myös journalisteille, kuinka perusteellisesti nykytekniikka voi edesauttaa maamme muuttumista. Jos journalistit alkavat hyssytellä, he jättävät työnsä tekemättä. Jos journalistit eivät itse ymmärrä tämän hetken ilmiöitä, niin sitten on tarjottava kansalaisille tilaa luoda tulevaisuuden maailmaa.


Alkuperäinen debattiartikkeli on tässä:

http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2010/19/debatti/jaita-homokohuhattuun/

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!