Yle: kromosomihäiriöt selittävät homoseksuaalisuutta ja biologia syynä sukupuolen poikkeavuuteen

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 3
Ylen artikkelissa seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta käsitellään häiriönä ja poikkeavuutena.

Ylen verkkosivuilla julkaistiin torstaina sukupuoli-identiteettiä käsittelevä artikkeli, jossa homoseksuaalisuuden taustalla kerrottiin olevan "kromosomihäiriöiden".

Otsikolla Entä jos poika haluaa olla keiju tai tyttö pissata seisaaltaan? – "Rakasta lasta sellaisena kuin hän on" julkaistun artikkelin asiantuntijoina olivat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sekä transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti Maarit Huuska. Artikkelin lähteenä kerrottiin olevan Seta.

Artikkelin pääaiheena oli se, että moni lapsi kokee itsensä erilaiseksi kuin muut tytöt tai pojat jo alle kouluikäisenä. Brusila kehoitti rakastamaan lasta sellaisena kuin tämä on.

Homouseksuaalisuus "häiriö" ja sukupuolisuuden moninaisuus "poikkeavuus"?

Artikkelissa pyrittiin selittämään seksuaalisen suuntautuneisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden aiheuttamia mekanismeja jokseenkin kansantajuisesti, ja osittain ilmiöiden kuvaamisessa oli onnistuttukin, mutta...

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoseksuaalisuuden taustalla kerrottiin olevan "kromosomihäiriöiden" ja syyn sukupuolen "poikkeavuuteen" kerrottiin löytyvän biologiasta.

Häiriöön ja poikkeavuuteen viittaamalla yleensä ilmaistaan, että jokin on mennyt toisin kuin on ollut tarkoitus tai muuten kuin pitäisi.

Käytännössä Ylen julkaisemasta artikkelista saa kuvan, että vaikka meni pieleen, niin rakastakaa niitä nyt kumminkin. Onko kyse toimittajan käsityksestä tai erikoisesta lähestymistavasta, haastateltujen esittämistä näkemyksistä - vai jostain ihan muusta.

Yle: Entä jos poika haluaa olla keiju tai tyttö pissata seisaaltaan? – ´Rakasta lasta sellaisena kuin hän on´

3 kommenttia

Hmm... on totta, että artikkelissa viitataan kahdessa kohdassa poikkeavuuteen'´:

"Syy sukupuolen poikkeavuuteen löytyy biologiasta"

"Myös poikkeavan sukupuoli-identiteetin tausta on biologinen. "

"Homoseksuaalisuutta puolestaan selittävät kromosomihäiriöt." on kolmas ehkä epäonnistuneeksi tulkittava lause.

Toisaalta artikkelissa on tämänkaltaisia, enemmän variaation suuntaan viittaava lauseita:

"Toisinaan sikiön kehitys ei noudata näitä biologian suuria linjoja. "

Ehkä kuitenkin tärkein lause kuuluu:

"Erikoislääkäri painottaa, että kukaan ei voi valita omaa sukupuoli-identiteettiään tai seksuaalisuuttaan. Kyseessä on ominaisuus, jota ei voida kasvatuksella tai millään pakolla muuttaa."

Lienee määrittelykysymys, mitä ymmärretään 'normaalilla' ja mitä 'poikkeavalla', mitä 'säännönmukaisella' ja mitä 'häiriöllä'. Koska kyseessä on 5-10%:n ominaisuus, tavallaan onkin oikein puhua normin tai säännönmukaisen ulkopuolisesta, mutta toisaalta eihän näin puhuta vaikkapa kätiyydestä.. "kätisyydeltään poikkeavat" tai "vasenkätisyys selittyy sikiökehityksen häiriöllä".

Hassua, tämä positiivinen artikkeli sisältääkin muutaman kitkerän sattuman. Miksiköhän?
Ehkä ajatus sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvästä "suunnitelmasta" on niin vahva, että siihen liittyvää moninaisuutta ei aina osata ilmaista ilman viittaamista jonkinlaiseen "pieleen menemiseen".