Onko maaliskuussa avioituneiden samaa sukupuolta olevien parien määrä vähäinen?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Maaliskuun 2017 aikana 87 uutta samaa sukupuolta olevaa paria solmi avioliiton ja 770 paria päivitti rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistanut lakimuutos oli tullut voimaan.

Joissain yhteyksissä sekä uusien avioliittojen että rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi muuttamisten määrää on pidetty vähäisenä, etenkin suhteessa lakimuutoksen aiheuttamaan kohinaan.

Onko se kuitenkaan vähäinen?

Vuonna 2016 rekisteröidyssä parisuhteessa eli Suomessa noin 2 400 paria. Vuosittain parisuhteita solmittiin muutama sata, vuoden kuukausille jaettuna muutama kymmenen. Esimerkiksi 2015 parisuhteita rekisteröitiin kuukausittain keskimäärin runsas 26. Parisuhteiden rekisteröimisen huippuvuosi oli 2002, jolloin parisuhteiden rekisteröinti tuli mahdolliseksi. Tuolloin kuukausittain rekisteröitiin keskimäärin lähes 45 parisuhdetta.

Noin kolmannes rekisteröidyistä parisuhteista muutettiin maaliskuun 2017 aikana avioliitoiksi. Monet parit oletettavasti haluavat päivittää liittonsa avioliitoksi jonain tiettynä päivänä, esimerkiksi parisuhteen rekisteröimisen vuosipäivänä. Vuoden päästä voidaan arvioida sitä, kuinka merkittävänä parisuhteensa aiemmin rekisteröineet ovat kokeneet avioliittolain uudistuksen ja mahdollisuuden avioliittoon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samoin uusia avioliittoja solmitaan pareille sopivana ja tärkeänä ajankohtana, ei välttämättä heti mahdollisuuden auettua. Monien tiedetään haluavan avioitua kesällä.

Vielä ei ole johtopäätösten teon aika. Toisaalta, voidaanko määristä ja prosenteista edes tehdä perusteltuja johtopäätöksiä?

Olennaista on, että samaa sukupuolta olevat parit ovat samalla viivalla kuin eri sukupuolta olevat parit. Samoin sukupuoltaan korjaava ei enää joudu miettimään siviilisäätyynsä liittyviä kysymyksiä, vaikka moni muu asia ei ole kunnossa nykyisen translainsäädännön puutteiden vuoksi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäsi yhdenvertaisuutta ja paransi samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä elävien lasten asemaa.

Kaikkiaan 857 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon maaliskuussa 2017

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!