Jonas Gardell: Viime aikoina olen taas alkanut pelätä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 4
Ruotsin monikulttuurista arkea

Ruotsalainen kirjailija ja julkkis Jonas Gardell pelkää aikaa, jolloin Ruotsin sisäpolitiikassa Ruotsidemokraattien ihmiskuva, kielenkäyttö ja yhteiskuntakäsitys hyväksytään. Ruotsin Kokoomus haluaa sosialidemokraatit pois vallasta Ruotsidemokraattien avulla.

Expressen-lehden kulttuurisivulla Jonas Gardell kertoo, miten 18 vuotta sitten hänen puolisonsa Mark Levengood soitti sairaalasta ja kertoi tulleensa pahoinpidellyksi. Äärioikeistolaiset olivat hyökänneet kimppun ja hakanneet ”tv:stä tutun homon”. Hyökkääjiä oli useita ja he potkivat Levengoodia.

Hyökkääjät saivat neljän vuoden tuomion, mutta Levengoodin silmä ei ole vieläkään kunnolla korjaantunut, hampaita katkesi ja kasvohermot vaurioituivat.

Nyt Ruotsin valtiopäivillä kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra tarjoaa Ruotsidemokraateille yhteistyötä, jotta sosialidemokraattien valtakausi saataisiin katkeamaan. Jonas Gardell haluaa muistuttaa, kuinka ruotsidemokraattien kansanedustaja, valtiopäivien toinen varapuheenjohtaja Björn Söder vertasi homojen avioliittoja seksiin eläinten kanssa. Hän on ollut kansanedustajana vuodesta 2010.

Kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra moitti Jonas Gardellia siitä, että tämä lietsoo julkisesti vihaa. Jonas Gardell ei mielestään lietso vihaa, vaan pelkää sitä, mitä tulee tapahtumaan. Kokoomus ehdotti yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa samalla viikolla kun Trump valittiin presidentiksi USAssa. Oikeistopopulistit viettävät riemujuhlaansa maailmalla, julistavat sodan vapaata lehdistöä vastaan ja sananvapautta vastaan.Ollaanko Ruotsissa varmoja, että sama ei tapahdu täällä Pohjolassa. USAssa monet republikaanit uskoivat, että Trump kesytetään, kun valtakausi alkaa. Onko kesytetty? Ei.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeistopopulististen arvojen vähittäinen hyväksyminen on vaarallisinta. Kokoomus on jo tehnyt muutoksia puhetapoihinsa. Ennen sanottiin, että Ruotsidemokraateilla on natsistinen lähtökohta. Nyt sanotaan, että puolueella on ”autoritäärinen” tausta.

Jonas Gardell kirjoittaa kommentissaan, että samaan aikaan, kun Trump julkaisee hallinnollisia päätöksiään toinen toisensa jälkeen ja vetää mattoa naisten, pakolaisten ja muslimien alta, Ruotsin porvaripuolueiden tulisi puolustaa ruotsalaisia arvoja ja vastustaa suvaitsemattomuutta, protektionismia ja tyhmyyttä. Ruotsidemokraatit ovat arvoiltaan hyvin lähellä Trumpia. Ruotsissa on jo nyt paljon ihmisiä, jotka eivät mahdu Ruotsidemokraattien maailmankuvaa. Onko muutettava maasta?

http://www.expressen.se/kultur/m-ledarens-oppning-mot-sd-gor-mig-radd/


Tähän tapaan kommentoi Jonas Gardell viime aikojen tapahtumia. Tämä oli keskustelun avaus, joka varmaan poikii kommentteja. Jonas Gardell on tunnettu intellektuaali ja tv-juontaja, joka on kirjottanut AIDS-kirjasarjan ”Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin”. Hän on myös kirjoittanut ja tehnyt tv-ohjelmia uskonnosta. Hän on naimissa toisen julkisuuden henkilön, suomalaissyntyisen Mark Levengoodin kanssa. Heillä on perheessä lapsia.

Ruotsidemokraatit olivat pitkään muiden puolueiden ”boikotissa”. Natsimielisen puolueen kanssa muut puolueet eivät halunneet tehdä mitään yhteistyötä. Suomessa monet kyselevät: Onko suomalaiset populistit, siis perussuomalaiset, ”kesytetty” ottamalla heidät mukaan päätöksentekoon ja hallitukseen ja sopisiko se malli myös Ruotsiin. Puolueiden syntyhistoria ja luonne ovat kuitenkin melko erilaisia. Suoraan ei ehkä voi niitä verrata, vaikka perussuomalaisissa onkin mukana myös ”äärimielipiteiden” esittäjiä - ainakin tuomioista päätellen.


4 kommenttia

Kinberg Batra on kyllä maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja. Käsittääkseni Ruotsin keskustapuolue on ollut hallituksen kaatamista vastaan, samoin liberaalit.
Kiitos kommentista. Expressenin juttu on muuttunut sen jälkeen kun päivällä kirjoitin jutun suomeksi. Vaikea uskoa silmiään, mutta silloin puhuttiin keskustasta moneen kertaan. Korjaan tekstin.
EDIT: Voi olla niinkin että päässäni oli niksahtanut päälle jokin ajatusvirhe, ja se jatkui koko tekstin ajan.

Kommenttia muokattu: 02.02.2017 klo 20:36