Kirkkorekkojen monimielinen viesti

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 5
Kirkkorekat ovat myös mielikuvamarkkinointia. Kuvan anglikaaneilla todellisuus ja pr kyllä kohtaavat.

Pride-kulkueissa kautta läntisen maailman vyöryvät kirkkojen rekat voivat viestiä aidosta kannatuksesta. Mutta yhtä lailla voivat myös hämätä luulemaan kyseisen kirkon olevan varauksetta tasa-arvomyönteinen.

"Musta ei uutisoinilla muuksi muutu". Näin sanoi espoolaisen seurakuntalehden päätoimittaja Helsingin 2016 Pride-viikkoon kuuluneessa kristillisen median esittäytymisessä.

"Mustan" ymmärrettiin viittaavan Suomen evl-kirkon avoimesti kielteiseen kantaan, mm suhteessa tasa-arvoiseen avioliittoon. Erilaisessa seurakuntaviestinnässä tilanne kuitenkin yritetään pitää syrjässä. Taustalla voi olla toimittajien usko muutokseen tulevaisuudessa tai raadollisemmin kirkon julkisuuskuvalle kuitenkin hankalan asian häivyttäminen.

Pride-kulkueissa maailmalla näyttäytyvien rekkojen viesti voi tietenkin olla myös hätähuuto henkisesti vaikeissa oloissa palkkaansa saavien työntekijöiden tilanteesta. Ja siis avunpyyntö seurakuntalaisille ja suurelle yleisölle. Ensimmäiset pridetapahtumissa maailmalla esiintyneet kirkonmiehet olivatkin suunnilleen vainottuja yksilöitä.

Kirkkorekkoja prideihin varustelevat nykyisin sekä vaihtelevan kielteiset kirkot että myös jo opillisen kasvunsa kokeneet laitokset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuvassa on Kanadan anglikaanien rekka muutaman vuoden takaa. Kanadan anglikaanit ovat "tasa-arvon kalkin" kohottaneet. Samalla suhteet kehitysmaiden anglikaaneihin rasittuivat pahasti.

Suomessa erilaiset kirkolliset anteeksipyynnöt ja avaukset ylittävät jatkuvasti uutiskynnyksen. Kirkon virallista kantaa ei uutisissa yleensä toisteta. Kirkon oma viestintäkään ei kirkon virallista mielipidettä juuri markkinoi. Joko viestintä- ja pr-puoli on (vanhoillisen enemmistön kannalta) viidennen kolonnan hallussa tai sitten ollaan järkeviä. Esimerkiksi jäsenmäärän laskua ajatellen kovin avoin viestintä voisi olla haitaksi. Ja mediassa on paljon toimittajia, jotka haluaisivat nähdä valkoista eivätkä mustaa.

Jostain syystä esimerkiksi kirkolliskokouksen äskeinen painiskelu avioliittoasiassa jäi vähälle huomiolle. Selvitykseen lähti kanta, jonka mukaan tutkitaan, tulisiko enemmin luopua yhteiskunnallisesta vihkimisoikeudesta kuin tulkita taas oppia yhteiskunnan kehityksen myötä.


5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Hallehuuhaakorkki
  • 2.7.2016, 17.33
Voi pyhä jeesus! Uskonnot ovat vaarallisia lapsille ja aikuisille!
Helsinki Priden kulkueen reitillä ainoa näkyvämpi viharyhmä oli kantasuomalaisen nuorehkon miehen kristillisten tuomionjulistusten ryhmä kovaäänisineen.

Useammatkin Pride-kulkueen osanottajat toki kunnioittivat hänen läsnäoloaan menemällä suutelemaan hänen eteensä : )

- - -

Helsinki Priden tämänvuotisesta kulkueesta uupuivat ortodoksikirkon, sekä helluntalaisten ja lestadiolaisten edustukset aivan täysin. Noh, ovat ilmeisesti vielä henkisissä kaapeissaan ...

Kommenttia muokattu: 03.07.2016 klo 11:54