Ryhdytäänkö pakolaisia profiloimaan – otetaanko vain sopivia?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 3
Brittihallitus kehotti vuonna 1979 käännyttämään jo lentokentillä seksuaalisesti poikkeavat, kuva 96-lehdestä no 1 1980

Aamun uutisissa pakolaiset ja siirtolaiset ovat edelleen keskeinen aihe. Helsingin Sanomissa siirtolaisinstituutin tutkija ehdottaa, että Suomessakin alettaisiin profiloimalla valita ”hyvin kotoutuvia” maahanmuuttajia. Kielteisiksi esimerkeiksi otetaan somalialaiset ja irakilaiset pakolaiset, joista yli puolet on työttöminä. Asia herättää paljon tunteita, joten mielipiteiden tueksi on saatava vankkaa tietoa. Aina on vaara, että profilointi perustuu asenteisiin eikä tutkittuun tietoon. Pakolaiskeskustelu muuttaa luonnettaan, kun ”hädässä olevien” auttamisen sijasta valitaan ”sopivia” pakolaisia.

Unkari on ollut haluton pakolaisten sijoittamiseen, ja Orbánin hallinnosta on kerrottu yksi tärkeä syy: halutaan säilyttää kansakunta ”puhtaana”.

Ennenkin on profiloitu. Vuonna 1979 Ilta-Sanomien uutisessa kerrottiin, miten Englannissa haluttiin estää seksuaalisesti poikkeavien maahanmuutto. Guardian-lehti oli paljastanut hallituksen ohjeet maahantulopisteissä toimiville lääkäreille. Jos lääkäri havaitsee tulijoiden joukossa homon, tältä tulee evätä maahanpääsy.

Vielä 2000-luvun alussa USA kielsi maahantulon HIViä sairastavilta. Kielto oli ristiriitainen sen vuoksi, että USAssa sairastumisluvut olivat moninkertaiset esim. Eurooppaan verrattuna.

Helsingin Sanomien uutinen 20.10.2015.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Joonas
  • 20.10.2015, 7.37
Pakolaisia vai onnen onkijoita?
No onnen onkijoita tietenkin! Kuten me itse kukin omassa elämässämme. Kuka tahansa voisi mennä lomamatkalle halki Syyrian ja jäädä palvomaan aurinkoa Välimeren rannalla ja illalla sitten paikalliseen Yumboon. Unohtakaa eläkeläiset Portugali.

Tällä hetkellä nuo onnen onkijat tykkää mutapainia Serbian rajalla. Ei kai niitä rehellisikzi pakollisiksi voi sanoa.