Mennään bussilla!

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 6

Työväenliikkeen vappumarsseilla 1970-80-luvuilla iäkkäille veteraaneille järjestettiin bussikuljetus marssiririvistön peräpäähän. Kaikki tiesivät, keitä bussissa oli, ja se aiheutti jonkinlaisen kunnioituksen tunteen.

Pian bussia tarvittaisiin myös pride-kulkueessa. Homo- ja lesboliikkeen 70- ja 80-luvun edelläkävijät alkavat olla jo eläkeiässä, ja liikkuminen alkaa vaikeutua. Jos kulkueen alussa tai hännillä olisi bussi veteraaneille ja huonosti liikkkuville, heitä varmaan saataisiin enemmänkin mukaan. Pieni kuljetusmaksukaan ei varmaan estäisi mukaan lähtemistä. Ja tietenkin maisemankatselubussi olisi erityisplussa. pikkkubussikin kävisi. Vai voisiko raitiovaunu olla osana paraatia? Sieltä ylhäältä voisi tarkastella, miten maailma nyt makaa. Ja ehkä liikennelaitos voisi sponsoroida tällaisen lyhyen kuljetuksen! Tämän vuoden pride-kulkueen vanhin osanottaja lienee ollut kirjailija Pentti Holappa, ikävuosia 85. Tervehdyksemme ja hyvän voinnin toivotukset!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Vaeltajan huomio pitää paikkansa. Näin Holapan pyörätuolissa lähtöpaikalla, Suurkirkon edessä Senaatintorilla kahden saattajan kanssa. Tiedossani ei ole, josko hän olisi osallistunut varsinaiseen Pride-paraatiin.

Kommenttia muokattu: 30.06.2013 klo 10:51
Todentotta. Aiempaa parempien ihmisoikeuksiemme eteen kovasti töitä tehneet vapaus- ja aktivisti-veteraanit ansaitsevat kyllä koko hlbt-kansalta erityishuomiota ja kiitosta.
Mehän emme enään voi joutua jopa 2 vuodeksi vankilaan tai hoitoon, syytettyinä rakastamisesta tai diagnosoituina rakkaudesta "sairaiksi".

Tuollainen Pride-menopeli palvelisi samalla myös ehkä osaa liikuntarajoitteisistakin, eli se voisi hyvin olla isompikin menopeli. Esillähän on ollut myös puhetta ja vaatimusta yhteiskuntamme vanhuspalveluita kohtaan huomioida hlbt-ikäihmisiä - sitenhän on hieman surkuhupaista se, jossemme itse huomioi heidän erityistarpeitaan Pridessäkin. Eli ollaan vaatimassa muita huomioimaan, mutta itse unohdamme huomioida. Yhdenvertainen vanhuus on hyvä huomioida itsekin!


Muutoinkin Hki Pridessä on aika niukasti lavarekkoja yms. mukana, verrattuna useimpiin muihin Prideihin. Pride-kulkueen valmistelu pitäisi ehkä organisoida entistä paremmin, organisoimalla yhteistyötä esim. Helsingin KTK:n kanssa - hehän lupaavat nettisivuillaankin "Me kuljetamme kaiken" ; )

Yksi mahdollisuus olisi myös jakaa Pride-kulkuetta esim. niin, että merellisessä Helsingissä otettaisiin mukaan Pride-lautta-laiva, joka voisi vaikkapa kulkea Kauppatorilta jonnekin päin, kiertää vaikkapa Katajanokan Hakaniemen, Kallion rantoja myöten Kaisaniemen puiston laituriin (etenkin jos Pride-puistojuhla olisi Kaisaniemessä).
Amsterdamissahan Pride järjestetään kanaali-Pridenä kanaaleja pitkin aluksilla http://www.youtube.com/watch?v=FDb2DCnO8-E

Toisena asiana sekin, että jos Priden osallistujamäärä kasvaa vuosi vuodelta nykytahtia, niin tarvitaan Hakasalmen puistoa isompi paikka tai puistojuhlan aluetta Hakasalmen puistossa on laajennettava. Tänä vuonna oli jo aika tiivistä, kun puisto oli HLBT-väkeä mukavasti pullollaan. Toisaalta Hakasalmen puiston sijainti on mainio siinä mielessä, että sinne Pride-paraatin reitti kulkee Mannerheimintietä Eduskuntatalonkin editse - muissa puistojuhlapaikoissa tuosta joutuisi tinkimään.

2013 Hki Priden talkoo-järjestäjät ovat jälleen tehneet ison urakan Priden järjestämiseksi. Mukaan pitäisi kuitenkin saada vielä lisää ja muunkinlaisia järjestäjiä, jotta esim. puistojuhlaan saataisiin jatkossa monipuolisempaakin ohjelmaa. Osa puistojuhlijoista toivoi kovasti tänäkin vuonna esim. clubimusa-tanssialuetta puistoon, pelkän yhden esiintymislavan lisäksi, jotta siellä olisi voinut myös bailata.

HLBT-väen mies-kaartia harmitti hieman se, että lauantain useissa clubiohjelmissa kaikissa oli vain joko nais- tai drag-artisteja esiintymässä - eli mistähän saataisiin Pride-talkooväkeen miehiäkin järjestämään pippalo-ohjelmaan myös mies-artistejakin - eli ennenkaikkea miehet haalimaan rahoitusta siihen? Muistakaahan pippaloitten järjestäjätkin se, ettei ihan jokaista hlbt-pippaloa tarvitsisi olla juontamassa vain drag-porukat - vaihtelu virkistäisi ihan homona.

Hesan hlbt-ravintoloista jokin voisi jo ensi vuonna järjestää ihan erityisen trans-bi-drag-genderblender-illan, jottei erityisesti trans- ja drag-persoonien "tarvitsisi tunkea" perinteiseen miesten partyyn, tekemään miesten partystä vähemmän miehekästä. Hki Pridehän on tunnetusti myös vuoden henkireikä kaupungin ja maan runsaslukuiselle bi-väelle, joten heille voisi olla hyvin ihan oma teemapippalokin ja trans&drag-väki sopii varmasti samaan, kuin nenä päähän. Nythän Hki Priden ohjelmassa taisi olla trans-väelle vain oma picnic-tilaisuus.

Lesbothan ovat kantaneet kait suurimman osan talkootyövastuusta Hki Priden järjestämisessä, mistä suurkiitos heille, mutta ohjelmasta taitaa tulla heidän myötään vähän lesbomieluisampi.
Toisaalta osa miesväestä nurisee aina, ettei heille sopivaa ohjelmaa olisi riittävästi, mutta he eivät myöskään ole sitten talkooväessä sitä järjestämässä. Pridehän on kuitenkin talkootapahtuma, eli tekijöidensä näköinen.

Jos Pride järjestetään ensikin vuonna Hakasalmen puistossa, voisi Helsingin HLBT-teatteriyhdistys & homokuoro Out'n Loud harkita sitä, että esittäisivät puiston Ooppera-talon päässä olevassa amfiteatterissa jonkinlaisen laulumusiikkikooste-ohjelman, eräänlaisen HLBT-oopperan, puistojuhlan osaohjelmana.

Kommenttia muokattu: 30.06.2013 klo 10:36