Kahvila-baari-toiminta on toki haastavaa ja eliniät noilla eivät monestikaan ole pitkiä.
Ja syynä tietenkin se, jos liiketoimintakonsepti ei ole toimiva, eli jos
tulot - menot = tappiota, eikä voittoa, kuten toimivalla liiketoimintakonseptilla pitää aina olla. Ja liiketoimintaa pitää sekä suunnitella etukäteen, että seurata koko ajan (oli yritysmuoto sitten mikä tahansa) ja reagoida ajoissa tilanteeseen.
Kapeammalla asiakaskohderyhmällä tietysti pienetkin ongelmat voivat herkemmin keikauttaa "kupin nurin" liiketoiminnassa.
Joskus toimijat unohtavat tai eivät jaksa panostaa mainontaan, somessakin, riittävästi, myös sen alkustartin jälkeen, vaikka uusiakin asiakkaita pitää tavoittaa ja haalia koko ajan.
Toki tietysti myös liiketilojen osalta, vapailla liiketilavuokrausmarkkinoilla voi tulla ylläreitä vastaan myös.
Saa nähdä, valottavatko Kvääristön Queer Group Oy:läiset myöhemmin, mikä tuossa meni pieleen.
- - -
Äskettäinhän Kalliossa meni konkkaan myös Satu Silvon maineikas kasvisruokaravintola Silvoplee, Toinenlinja 3:ssa, eli olisiko tuolla alueella suosio hiipumassa tai kilpailu liian kovaa tms.
Ainakin ravintoloiden hankinta- ja muutkin kustannukset nousivat viime vuodesta, rankan pandemia-ajan päälle vielä.
Kallion alueen kupeeseenhan on viime vuosina kasvanut Konepajan aluekin, ravintolatarjontoineen, sekä toki myös Pasilan Tripla 65 ravintolansa voimin, joihin molempiin on julkisillakin vain hujaus kulkumatkaa. Nuo saattavat nakertaa Kallionkin alueen paikoilta asiakaskysyntää, myös hlbtiq-väen osaltakin - eli ei vain hiivuttaa Helsingin ydinkeskustan tiettyjen alueiden edesmennyttä vetovoimaa.
Tänään töistä tullessani kuljin Kvääristön ohi. Ovessa oli lappu, jossa kerrottiin, että paikka suljetaan lauantaina 4.2. jo klo 22. Mahtaakohan olla niin, ettei se ollut auki sunnuntaina lainkaan? Maanantaisin se ymmärtääkseni on ollut kiinni joka tapauksessa, ja illalla sitten tuli tieto sulkemisesta.
Aukiolot löytyvät vielä paikan kotisivuilta brunssimenuun ohessa...
Ottaen huomioon miten paljon Kvääristön avaaminen aiheutti nimeä ja konseptia myöden täällä harmaita hiuksia, ei ihme että konsepti ei ottanut siipiä alleen - sääli sinänsä.
Useilla sosiaalisen median alustoilla keskustelu Kvääristön lopettamisesta jatkuu. Erityisesti se herättää keskustelua, että tapahtunutta ei ole avattu tai kommentoitu sulkemisilmoituksen jälkeen millään tavalla. Erityisesti se, että alkupääoma koottiin joukkorahoituksella, on herättänyt vaatimuksia suuremmasta avoimuudesta. Aihetta on käsitelty myös Helsingin Sanomissa ( https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009379499.html ), joka kertoo, että eräälle tapahtumajärjestäjälle - jonka oli määrä järjestää tapahtuma vielä samalla viikolla - oli perusteltu sulkemista taloudellisilla syillä. Helsingin Sanomat ei onnistunut tavoittamaan yrityksen/baarin vastuuhenkilöitä.
On myös ollut esillä, että sulkemispäivänä yrityksen postiosoite oli siirretty toisaalle. Samoin hallituksen kokoonpanossa oli tammikuussa tapahtunut muutosta. Jo syksyltä 2022 on tietoja häiriöistä laskujen maksussa.
***
Mitä tulee niihin "harmaisiin hiuksiin", niin täällähän lähinnä puitiin elämän lainalaisuuksia. Tarjonta edellyttää kysyntää, ja kysyntä syntyy kun on tarvetta tarjonnalle.
Kahvilan perustajien vaikeneneminen jatkuu. Helsingin Sanomien jutussa ( https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009405508.html ) kerrotaan kokonaisuudessaan 28 000 euron suuruisista maksuhäiriömerkinnöistä. Perintään edenneitä maksuja oli yhteensä kymmenen. Lisäksi suuri osa laskuista oli maksettu
reippaasti myöhässä. Vuoden 2022 tilinpäätöstietoja ei vielä ole toimitettu kaupparekisteriin. Johtopäätöksenä todetaan, että lopettamisen taustalla vaikuttaa olevan kuralle ajautunut talous.
Helsinki ei ole Berliini. Liiketilojen vuokrat ovat kalliita. Ravintolan sijainti on yksi tärkein tekijä. Pitää olla siellä, missä ihmiset liikkuvat. Nimi oli ruma. Miksi paikan nimi ei ollut Queer? Inflaatio vaikuttaa, ettei ole rahaa tuhlattavaksi. Oli Korona ja sitten tuli Ukraina. Ehkä ravintolan nimi olisi pitänyt olla ” pieni Ukraina ” . Olisiko sitten riittänyt asiakkaita? Mutta oletan, että sijainti yhdessä inflaation kansa vei lopettamiseen. Mutta en tiedä.
En edelleenkään tiedä, oliko nimi kohderyhmälle ongelma. Tai olisiko jokin muu ollut sen parempi (eikä kyse ollut mistään piilottelusta, olivathan pride-liput näkyvästi esillä). Sijaintikaan ei mielestäni ollut mitenkään ongelmallinen: keskellä mitä tiiviimmin asuttua kaupunkia, alueella, jossa sateenkaari-ihmisiä elää varmasti keskivertoa enemmän.
Konsepti kokonaisuudessaan kyllä ilmiselvästi oli jotenkin epäonnistunut.
Olen kuullut sellaisia huomioita, että paikka oli usein oleskelutilan kaltainen ja väkeä (runsaastikin) paikalla juuri mitään ostamatta; saatettiin tuntikausia vain seurustella porukan kesken tai tehdä töitä tms. Samalla vuokrat ja palkat pitäisi maksaa, samoin mm. sähkölaskut. Ja tietysti pitäisi pitää yllä jonkinlaista tuotevalikoimaa - siis hankkia tuotteita. Joitain kommentteja jonkinlaisesta sisäpiiriytymisestäkin asiakaspalvelun suhteen olen kuullut, mutta ne nyt ovat subjektiivisia kokemuksia.
Mahtaisiko kuitenkin olla myös niin, että riittävän turvallista tilaa kahvin, teen ja prosenttijuomienkin nauttimiseen on kaupungissa muuallakin? Oikeampi tarve olisi ehkä jollekin kerho- ja oleskelutilalle, jossa mahdolliset tarjoilut olisi omakustanteista ja kenties satunnaisempaa extraa? Lähtökohta ei olisi liiketoiminnallinen. Vaan joo, vaikea tietää.
Iltalehti kertoo Kvääristön tilanteesta ( https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/81e6e7b8-4712-4c68-8f19-0c1923ff5878 ) perjantaisessa jutussaan. Sen mukaan taustayhtiö Queer Group oy yritti hakeutua konkurssiin, mutta se ei onnistunut. Asia oli esillä Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Sen sijaan yhtiö saattaa ajautua selvitystilaan, koska sillä ei ole hallitusta. Vain hallitus voi luovuttaa yhtiön omaisuuden konkurssiin.
Maanantaina jätetyn konkurssihakemuksen mukaan Queer Group oy:llä oli varoja 68 000 euroa. Velkoja puolestaan oli 166 800 euroa. Iltalehden mukaan puolen vuoden toimintaan on uponnut yli 200 000 euroa rahaa, kun mukaan lasketaan perustamiseen joukkorahoituksella hankitut 47 000 euroa.
Sen paremmin yhtiön pääomistaja kuin vähemmistöosakaskaan ei suostunut iltalehden Haastateltavaksi.
Kvääristön lopettamista ei ole huomioitu esimerkiksi sen verkkosivuilla. Ravintolatilan ovessa puolestaan on edelleen käsin kirjoitettu lappu, jossa pahoitellaan kahvilan sulkeutumista 4.2. jo klo 22 - siis pari päivää ennen tietoa Kvääristön sulkemisesta kokonaan. Myöskään Kvääristön sosiaalisen median kanavilla tapahtuneen taustoja ei ole kommentoitu.
Kvääristön liikehuoneisto on ollut nähtävästi koskemattomana helmikuisesta sulkemisestaan lähtien. Kunnes tänään sieltä näyttiin kantavan ulos laitteistoa ja kalustusta.