Suomi neljäs ILGA-Europen vuosivertailussa - Malta jatkaa kärjessä (juttukommentit)

Melko niukasti tästä asiasta on (toistaiseksi) Suomessa uutisoitu. Siitä vähästä on joissain netin paikoissa jälleen kerran vähän pulistu; tällä kertaa Suomen kohtuullinen sijoitus on kirvoittanut sellaisia kommentteja, ettei tarvitsisi mitään tehdä, kun noin hyvin on asiat.

Seksuaalivähemmistöjen kohdalla alkaakin näyttää hyvältä, mutta sukupuolivähemmistöjen kohdalla ei, toistaiseksi.

Seuraavat asiat kun saadaan kuntoon, niin ollaan jo aika pitkällä:
- translain kokonaisuudistus
- intersukupuolisten oikeudet
- kansallisen sateenkaaripoliittinen ohjelma
- eheyttämiskielto (jonka voi sisällyttää uskomushoidot kieltävään puoskarilakiin)
- viharikosten vähentämiseen tähtäävät toimet.

Tässähän olisi oiva paikka näyttää, että Suomi voi olla Euroopan paras ja miksei maailmankin paras hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden toteuttajana. Ei olla enää mahdottoman kaukana edes.
  • 2 / 3
  • human
  • 16.5.2019 1:02
Pitää vain toivoa hyvää, eli etteivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja muitakin kunnon ihmisryhmiä vihaavat ja sortavat kd ja persut pääse hallitukseen, eivät nyt, eivätkä jatkossakaan.

smo:n listasta oli unohtunut tärkeä asia, eli virallisten sukupuolten lisääminen, nykyisestä luonnottomasta 2-jakomallista, eli ainakin muusukupuolinen ja transsukupuolinen pitäisi saada lisäksi.
Viittasin ennen kaikkea ILGA-Europen käyttämään vertailukriteeritöön, en niinkään toteutuksen yksityiskohtiin. Käytännössä sekä translain kokonaisuudistukseen että intersukupuolisten oikeuksiin luonnollisesti sisältyisivät oikeus sukupuolen itsemäärittelyyn ja oikeus olla olematta juridisesti nainen tai mies. Mitään erityistä transsukupuolta tai intersukupuolta tuskin tarvittaisiin juridisen sukupuolen määritelmäksi. Myös juridisesta sukupuolesta luopuminen ratkaisisi yhtäläisesti kaksijakoisuuteen liittyvän ongelman, mutta se tuskin on ainakaan toistaiseksi realismia.