Helsingissä vaadittiin uutta translakia (juttukommentit)

  • 3 / 6
  • human
  • 25.3.2018 23:09
On siinä toki ristiriitaisuutta että transihmisetkin haluavat lokeroida itseään vain joko naiseksi tai mieheksi - Eli sukupuolten moninaisuus on kyllä valitettavan ristiriitaisesti unohdettu. Pyyhitään tiskirätillä moninaisuuden hyväksymisen tavoitteita.

Ja vielä tuo että ei-transimiset lokeroidaan cis-leimakirveellä, kuten pahoissa dualismi-uskonnoissa konsanaan.

Miksihän tuo transihmisten ihmisoikeus-juttu ajautui ojasta allikkoon, sorsimaan trans-sukupuolta/sukupuolia ja sukupuolten moninaisuutta?

Kommenttia muokattu: 25.03.2018 klo 23:12
Cis-käsitteen käyttö on minusta aika turhaa, varsinkin silloin, jos sitä nimenomaan käytetään barrikaadien rakenteluun.

Transsukupuoliset nimenomaan kokevat olevansa naisia tai miehiä, eivät jotain muuta. Minusta siinä ei ole mitään "ristiriitaisuutta". Muunsukupuolisuutta ja intersukupuolisuutta ajatellen olisi sitten juridinen kolmas vaihtoehto tarpeen sukupuolimerkinnäksi.
  • 5 / 6
  • Anonyymi
  • 27.3.2018 12:22
smo, ei asia ole noin yksinkertainen. Koettu sukupuoli ja haluttu sukupuolimerkintä eivät ole sama asia.

Vaikka transsukupuolinen tuntisikin olevansa selkeästi joko mies tai nainen, ei hän silti välttämättä haluaisi esim. passiin merkintää mies tai nainen, vaan 'muu', sillä jos ulkonäkö ei vastaa passin tms. merkintää, ikäviltä kyselyiltä ja selvityksiltä ei voi välttyä. Tarkoitan tapauksia, joissa esim. 'biologinen' mies kokee olevansa nainen, mutta ei ole (vielä) aloittanut hormonihoitoja ja/tai käynyt plastiikkakirurgisia leikkauksia läpi, vaan näyttää edelleen vahvasti mieheltä vaikka naismaisesti pukeutuisikin*. Hän ehkä haluaisi mielummin 'muu' merkinnän kuin 'nainen', vaikka siltä hänestä tuntuisikin.

*) ja toisaalta miksi transnaisen edes pitäisi pukeutua naismaisesti: jokaisen pitäisi saada pukeutua haluamallaan tavalla ja näyttää muutenkin miltä haluaa, vaikka tuntisi olevansa mitä sukupuolta tahansa. Jos siis 'biologinen' mies näyttää ja pukeutuu miesmäisesti/neutraalisti, mutta silti kokee olevansa nainen, 'nainen' merkintä passissa aiheuttaisi jatkuvia kysymyksiä.
Tuo voi olla niinkin. Se "pihvihän" tässä nimenomaan on oikeus määritellä itse oma juridinen sukupuolensa. Toki kolmas vaihtoehto sukupuoleksi/sukupuolettomuudeksi olisi tarpeen, kahden "perinteisen" lisäksi. Ja perusteltu kysymys on, että onko kyseinen merkintä sukupuolesta tarpeen ylipäänsäkään.