Itse nostan muutaman ehdokkaan muutamassa sarjassa. Kaikkia kategorioita ajatellen minulla ei ole mielipidettä, vaan nopanheitoksi menee.
Antti Holma: Monialainen osaaja ja näkynyt vahvasti myönteisenä hahmona. Toimii vuoden tv-tähtenä, ja tarinoiden mukaan toimii myös homona.
Annika Saarikko: Vaikuttaa siellä, missä vaikuttamista nyt tarvitaan. Ranneliike.netin taustaorganisaatio Sateenkaariyhteisöt ry nimitti Saarikon homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi keväällä 2015.
Sanni: Kotimaisten artistien hyvää nuorta polvea, 2080-luvulla on myös mukavaa poppista. Chisu kärkyllä, kun vain yhden voi nostaa ensimmäiseksi - ja Ihana alkoi pursuta jo korvista ulos.
Sinuiksi: Tukea ei voi olla koskaan liikaa. Muutkin Keep up the Good Work -sarjan ehdokkaat (Finlayson, kansalaisaloite äitiyslaista ja Transforce) ansaitsevat kyllä tunnustuksen.
Jari Sillanpää/50-vuotisjuhlakonsertti: Olen aiemminkin sanonut, että Sillanpää on olemassaolollaan vaikuttanut asenteisiin hurjasti ja Olympiastadionin täyttäminen on aikamoinen temppu.
Vuoden homoklubi on hiukka harhaanjohtava, koska Dtm, G Lounge Skybar & Club, Hercules ovat ravintoloita, eivät klubeja. Kuuluvat pikemminkin baarit, ravintolat ja kahvilat osion alle. Homopaikka lienee puhekielen ilmaisu edellisille. Homokulttuurin edistämisestä lienee ainut homoille - tai pikemminkin karhumiehille - suunnattu klubi tällä hetkellä.
Nimimerkille "Osaan itsekkin äänestää": Uutisessa ei otettu kantaa ehdokkaisiin. Toki siinäkin olisi voitu perustellen huomioida joitain ehdokkaita, enkä ainakaan minä osaa nähdä sellaisessa mitään kyseenalaista. Ilmeisesti kommentilla vaikuttamisyrityksestä siis viitataan minun kommenttiini, jossa nostan muutamaa mielestäni erityisen merkittävää ehdokasta. Myönnän kyllä, että kyse on pienimuotoisesta yrityksestä vaikuttaa - mutta sinulla ja muillakin on sama mahdollisuus esittää omat pätevämmät arviot :)
Kategorioiden otsikoinnissa panin vähän huvittuneena merkille sen, että ensin on yleisesti "vuoden homoklubi" ja "vuoden baari, ravintola, kahvila" ja sen jälkeen "vuoden homopaikka (muu maa)". Mikä ihmeen muu maa? Tietääkseni kaikki nuo siihen ehdolle asetetut paikat toimivat Suomessa samoin kuin muutkin.
(Tiedostan toki taustalla olevan listojen laatijoiden helsinkikeskeisyyden, jota pidetään näköjään niin itsestään selvänä, että asiaa ei tarvitse mitenkään edes mainita.)
Ehkä ketään transhenkilöä ei ole ehdotettu ehdolle? Toki tuon kategorian luonne tuon nimisenä tai osiin pilkottunakin on vähän hähmyinen. Ilmeisesti tavoitteena on löytää "sateenkaarivähemmistöön" tai hlbti-vähemmistöön kuuluva henkilö.
Ehkä kategorioita olisi ollut syytä miettiä toden teolla. Vuoden "Keep up the good work" ja "Palkonto homokulttuurin edistämisestä" kuulosta aika samoilta. Samoin noita henkilökategorioita, siinä missä äänestetään vuoden heteroa olisi voinut tehdä samoin muidenkin viime vuonna ansioituneiden (ansioituneesti suuntautuneet?) kohdilla. Yrittäjistä en tiedä, ehkä yritykset olisi voinut mainita.
Ehkäpä mainostoimisto tai sisällöntuottaja hommiin ensi vuonna katekorioita mietittäessä, vaikuttaahan tämä aika kaupalliselta äänestykseltä.
Vuoden heteropalkinto pitäisi jakaa, tai vähintään kunniamaininta myöntää, keskustan kansanedustaja Tuomo Puumalalle. Näitä muita ehdolla olevia kansanedustajia väheksymättä, heidän ansionsa eivät ole Puumalan yksittäiseen äänestämiskäyttäytymiseen verrattavissa laisinkaan. Iso hattu siitä, että uskalsi äänestää tasa-arvoisen avioliittolain puolesta alueella jossa herätysliikkeet jne muut ovat hyvissä voimissa ja erittäin äänekkäitä ja painostavia. Puumala otti suuren riskin äänestyksessä jolla pisti likoon koko poliittisen uransa. Nyt olisi paikka osoittaa arvostusta rohkealle teolle.
Onhan noissa kategorianimissä ja ehdokkaissa ristiriitaisuutta, sillä eihän esim. Drag Me To HEL:llä ole yhtään mitään tekemistä homokulttuurin kanssa, vaan tuo on drag&trans-kulttuuria.
Krisu, ovat sieltä Kepusta muutkin, umpi-uskovais-alueillakin elävät, äänestäneet yhdenvertaisen avioliiton puolesta, mm. maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Ruokolahdelta.
Ainakin Hercules sopii perustellusti homoklubi-kategoriaan, sillä klubiksihan se on alusta alkaen itsekin itsensä määritellyt ja siellä on klubina ollut runsaasti vuoden mittaan myös erilaista liveohjelmatarjontaa, klubille tyypillisesti. Sekä onhan se pääasiassa myös miehekkään homo-asiakaskunnan klubi.
Human: on yleisesti tiedossa että pohjanmaat ovat herätysliikkeiden osalta vahvin alue suomessa. Ruoholahdessakin toki jonkin verran, mutta ei pysty vertaamaan pohjanmaihin. Siksi pidän tätä erittäin arvostettavana.
Äänestettävien ulkopuolelta löytyy tosiaan ansioituneita. Ei voi tietää, oliko kukaan ehdottanut näitä äänestettäväksi. En myöskään tiedä, onko nuo esivalitut vain mekaaninen tulos eniten ehdotuksia saaneista, vai onko näiden ehdokkaiden valinnassa mukana myös jonkinlaista asiantuntemusta ja näkemystä äänestyksen järjestäjän puolelta. Sellaisen käyttäminen olisi kyllä ihan suotavaa shorttia laadittaessa.
"Onhan noissa kategorianimissä ja ehdokkaissa ristiriitaisuutta, sillä eihän esim. Drag Me To HEL:llä ole yhtään mitään tekemistä homokulttuurin kanssa, vaan tuo on drag&trans-kulttuuria."
Tällä logiikalla myöskään karhukulttuuri ei ole homokulttuuria: koskeehan karhukulttuuri pelkästään karhumiehiä ja niitä kiinnostavia. Ja kun karhumiehet muutenkin korostavat oman kulttuurinsa merkitystä, euivät esimerkiksi tunne oloaan kotoisaksi normihomobaareissa, vaan järjestävät omia tapahtumia kuten Otso ja Bear With Us, niin voiko sitä laskea kuuluvaksi homokulttuurin piiriin? Myöskään Tom Of Finland nahkamiehineen ei kuuluu homokulttuuriin, koska tämä kuvasto on BDSM-henkisten omaa pääomaa. MSC-Finland on irtaantunut Setasta, ei siis mitenkään homoa vaan nahkamiesten omaa kulttuuria. Euroviisut ovat tietenkin viisusti suuntautuneiden oma kulttuuria, skinifettareilla on omat juttunsa, mitkä eivät taatusti kuuluu homokulttuuriin. Eikös asia olekin näin juu, vai koskeeko tämä erottelu vain tiettyjä ilmiöitä?