Suoraa vai edustuksellista demokratiaa – lähes kaikki kansalaisaloitteet kaatumassa (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • Jorma Hentilä
  • 14.10.2014 10:18
Arvelen, ettei eduskunnalla ole varaa jättää avioliittolain muuttamista koskevaa kansalaisaloitetta käsittelemättä, niin vahvan symboliarvon se on julkisuudessa saanut. Jos eduskunta antaa sen raueta, sen mukana kaatuu koko kansalaisaloiteinstituutio.

Uskon siis, että puhemiesneuvosto raivaa tilan lakivaliokunnan mietinnön käsittelylle suuressa salissa, ja jos eduskunnan enemmistö asettuu valiokunnan vähemmistön vastalauseen taakse, myös sen käsittelylle suuressa valiokunnassa ja mahdollisesti vielä suuressa salissa.

Mutta voin tietysti olla väärässä.
  • 2 / 8
  • puppeliassi
  • 14.10.2014 12:06
Minusta on aika paljon kokoomuksen demokratian halveksimista että sekä tasa arvoisen avioliittolain että järkeä tekijänoikeuslakiin valiokunnan puheenjohtajat ovat kokoomuslaisia ja molemmat heti olleet ettei mene läpi ja järkeä tekijänoikeuslakiin kansalaisaloitetta ei kokoomuslainen edes viitsinyt lukea vaan tyrmäsi heti, lisäksi molempien aloitteiden kanssa on kuultu ihan ihme ryhmiä ja joille asia ei kuulu(uskonnolliset järjestöt) sekä jätetty tekijänoikeusaloitteessa monia kuulematta ja yritettiin jopa jättää kuluttajavirastokin kuulematta jonka mukaan asiaa pitäisi korjata.

Tahdon 2013 aloitteessa ei sentään käynyt niin kuin järkeä tekijänoikeuslakiin jossa se tyrmättiin koska ei oltu tehty kattavia selvityksia sekä puhdasta lakitekstiä valmiiksi, mikä on naurettavaa ja sitäpaitsi ei niiden aloitteiden lain mukaan pitäisi olla valmiita vaan ehdotuksia asioiden hoitamisesta jolloin eduskunnassa oltaisiin tehty valmis laki ja äänestetty asiasta.

Mutta tekijänoikeusjärjestöt on lobanneet kivasti ja tasa arvoisen avioliittolain esteenä on takapajuiset uskonnolliset uskomukset niin aika vaikealta näyttää.
  • 3 / 8
  • jnsto
  • 14.10.2014 13:08
Käytännön propagandaa jne suunnittelevien piirissä kuulemma hartaasti toivotaan, että menisi pois alta, eli läpi, jotta ei olisi haittaamaassa vaalitiedotusta ja -keskusteluja. Asian unohtaminen tai siivoaminen keskustelusta ei enää onnistuisi. TÄSSÄ OLI KAMALA LYÖNTIVIRHE. SITÄ SAA KUN KÄYTTÄÄ VIRTAVAIVAISTA MOBIILIA. Tuli mieleen entinen tapa toistaa "not" uutisteksteissä toimituksille not (rpt not)..

Kommenttia muokattu: 14.10.2014 klo 13:09

Kommenttia muokattu: 15.10.2014 klo 14:31
  • 4 / 8
  • JETT
  • 14.10.2014 15:16
Täytyy katsoa, mitä vakavaa tapahtui murtaen kansanvaltaa silloin, kun kansalaisaloite esiteltiin. Kansalaisaloite on tarkoutettu silmänlumeeksi ennen kaikkea suomalaisen lottovoitto-käsitteen ylläpitämiseksi mutta toimii myös kansainvälisellä näyttämöllä.
Muistakaa, että Pministeri Sorsa launchasi 'Kansanvallan Päivän' heti junailtuaan seniilin Kekkosen maan johtoon ilman vaaleja (edes edusmies).
  • 5 / 8
  • Punainen sateenkaari Vaasassa
  • 15.10.2014 7:11
Suomessa, Yhdysvalloissa ja yleensä lännessä syrjintä on taitavaa, Venäjän johtajat eivät sitä osaa. Vaasalaisena kommunistina ja homona minä tiedän kuinka konkreettista syjintä Suomessa on. Se on minun elämääni. Kannatan tasa-arvoista avioliittolakia sen takia, että se on osa kamppailua demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Samat eliitti naamat puhuvat asioista joista pitäisi puhua niiden todelliset edustajat. Koska Suomessa loppuu syrjintä.
Jos yrityksen päätöksentekoprosessit olisivat yhtä hitaita kuin valtiohallinnossa, niin kyllä kenkä taitaisi heilua.
  • 7 / 8
  • human
  • 16.10.2014 22:18
Yrityksissähän harrastetaan kolikon kääntöpuolta, eli organisaatiouudistuksia yms. ihan pakkopulla-harrastuksena.

Tasa-arvoisen (tai kuten itse ainakin asian näen: yhdenvertaisen) avioliittolakiesityksen käsittelyssä näki eduskunnassa jälleen sen, miten uskonto-hömppä -tartuntainen Eduskunta-laitoksemme valitettavasti vieläkin on.

Suorastaan surkuhupaista edelleenkin se, jos luonnottomuuksiin uskova uskonto torppaa avioliittolain vastuullisen luonnonmukaisemmaksi petrauksen.

Toki Anne Holmlund noudattaa uskomuksensa ohjeistusta, eli tekee toisille niin, kuin ei haluaisi itselleen tehtävän ... hän kun yli 5kymppisenä haluaa edelleen adoptiolapsen, mutta haluaa evätä siihen oikeuden nuoremmilta muilta.

Kommenttia muokattu: 16.10.2014 klo 22:21
  • 8 / 8
  • Havainnoija
  • 17.10.2014 1:44
Toisaalta on hieman valoa näkyvissä, sillä lakivaliokunnan valiokuntaneuvos Marja Tuokila kertoi, että lakialoite on tulossa valiokunnan käsittelyyn (mietinnön laatiminen) marraskuussa, ja hänen arvionsa mukaan eduskunnan täysistuntoon vielä tämän vuoden puolella.
http://vihrealanka.fi/uutiset/tahdon-2013-aloite-ei-ole-kaatunut

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma puolestaan sanoi haastattelussa aloitteesta, että ”se on tulossa suuren salin käsittelyyn marras-joulukuussa ja mitä kansanedustajien näkemyksiä olen kuunnellut, aloitteella näyttäisi olevan mahdollisuus mennä läpi”.
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/heinaluoma_kansalaisaloitteet-26783

Toisaalta taas, jos eduskuntaäänestyksen tuloksena aloite lähetetään suureen valiokuntaan, se todennäköisesti jumiutuu sinne. Sielläkin on kiivaita vastustajia kuten Östman (kd), Saarakkala (ps), Sasi (kok), Eerola (ps) ja muita, jotka tekevät kaikkensa aloitteen käsittelyn hidastamiseksi niin, ettei se ehdi enää tämän valtiopäiväkauden aikana takaisin eduskuntaan, joten aloite käsittääkseni siinä tapauksessa raukeaa.
Suuren valiokunnan jäsenet:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-suv01/index.htx?subpage=jasenet&te=suv01