Loistava tulos!
Kaksi erinomaista ehdokasta, joiden välille pitäisi saada selkeä ero seuraavien kahden viikon aikana. Tähän saakka vaalikeskusteluissa on voinut luistella juttelemalla suuressa joukossa vähän ympäripyöreitä. Tästedes kaksintaisteussa toivottavasti saadaan nostetuksi kissa pöydälle ja selviää, mitä asioita kumpikin aikoo valituksi tultuaan painottaa ja mitä arvoja he oikeasti kannattavat.
Toivon myös siistiä ja asiallista loppukiriä. Ehdokkaat ovat kumpikin sivistyneitä ihmisiä, mutta taustajoukoista ei voi aina sanoa samaa. Roskakuskit, Riqumanit ja Blueriverit hengenheimolaisineen eivät varmasti jätä kiveäkään kääntämättä mustamaalatakseen vastustajakseen kokemaansa ehdokasta tähänastistakin enemmän. Tällainen toiminta tosin useimmiten sattuu omaan nilkaan ja vain lisää tölvityn ehdokkaan kannatusta.
Tämä tulos vastaa minun pientä salaista päiväuntani. Olen tyytyväinen, kävi toisella kierroksella miten kävi. Kaksi sivistynyttä eteenpäin ja maailmalle katsovaa ehdokasta. Mitä muuta voisi toiselle kierrokselle toivoa?
Nyt on se viimeinenkin ääni laskettu.
Voi pojat! Niin ja tytöt sekä ne vanhatrouvat ja -herrat, jotka tässäkin kaupungissa antoivat tämän vaalipäivän äänistä 29,7 % Haavistolle.
Soinin jytky jäi lötköksi, Väyrynen menestyi yllättävän hyvin, Niinistön miljoonakampanja ei onnistunut häivyttämään ehdokkaansa suosiosta niin paljon kuin arvelin.
Taitaa Vihreiden "antijytky" jäädä haaveeks ja voitonhuuma vaihtuu itkuun ja hammasten kiristykseen.
Ja Soinihan sai "jytkynsä" näissäkin vaaleissa:
Soini 2006: 3,4 %
Soini 2012: 9,4 %
Ei kai kukaan tosissaan uskonukaan, et Soini voittaa vaalit tai pääsee toiselle kierrokselle? Tässähän kävi niinku oli ennustettukin: Soinin kannattajat siirty äänestään Väyrystä ja halus pitää Soinin kansanedustajana ja puolueen puheenjohtajana.
Olen tuloksesta aivan innoissani. Paremmin meni kuin uskalsin ikinä toivoa.
Saapi nähdä millaisen kampanjan Niinistö ja Haavisto saavat aikaiseksi. Fiksuja ja tyylikkäitä ovat kumpikin. En usko enkä toivo kannattajienkaan menevän niin alatyylisiin lyönteihin kuin juuri nyt menneillään olevassa Yhdysvaltain republikaanien esivaalissa.
Yksi asia minua huolettaa. Miten tämä kaikki rassaa Haaviston kumppania ja heidän parisuhdettaan yleensä. Kumppani on arveluni mukaan varsin kokematon tällaisesta julkisuusmyllytyksestä. En tunne heitä kumpaakaan, joten tämä on vain omaa yksityistä pohdintaani.
Nimimerkki Riquman1990 kirjoitti 18.12.2011:
"Haaviston mahdollisuudet toiselle kierrokselle on häviävän pienet. Toiselle kierroksella on kannatuslukujen perusteella joko Soini tai Väyrynen. Ja kun Soini pääsee toiselle kierrokselle, niin Väyrysen kannattajat siirtyy äänestään Soinii."
Nyt nimimerkki Riquman1990 kirjoitti:
"Ei kai kukaan tosissaan uskonukaan, et Soini voittaa vaalit tai pääsee toiselle kierrokselle?"
Sillon näyttikin siltä, et Haaviston mahdollisuudet on häviävän pienet. Tilanne muuttu yllättäen parin viime viikon aikana. Ja Haaviston ja Väyrysen ero oli näissä vaaleissa hyvin mitätön eli toiselle kierroksella ois ihan hyvin voinu olla myös eurokriittinen Väyrynen. Ja Soinin vaalivoittoon mä en oo koskaan uskonu, vaan oon ollu ihan varma (ja oon edelleen), et Niinistöstä tulee seuraava presidentti.
Kaikilla netin keskustelufoorumeilla ei olla otettu Haaviston menestystä kovin lämpimästi vastaan. Huudellaan häpeää ja kauhistusta, ollaan pettyneitä suomalaisiin ja nähdään lopun aikojen tulleen.
Toisaalta Haaviston menestys on kirvoittanut myös myönteisiä kommentteja ja onnentoivotuksia.
Niinistö ei ole herättänyt suuria tunteita. Se on vähän sama juttu kuin auringon nousu aamulla ja sen painuminen mailleen iltasella.
Kun tämä Generation BB on tullut nyt äänestysikään, ovat vaalit muuttuneet BB-talohenkiseksi "valitaan-friikein-mihin-tahansa-hommaan"-äänestykseksi. Siksi PÄTEVYYDELLÄ ei ole enää mitään merkitystä. Parisuhteessa elävä HOMO, SIVARI, pelkkä YLIOPPILAS, kansainvälisillä kentillä huuhaileva FLOWERPOWER-extakatukka-tyyppi EI ole pätevä Suomen presidentiksi, minkä jokainen järjellä varustettu suomalainen tajuaa. Paljon, paljon homoja on näiden järkevien joukossa. Se että hymyilet ja sinulla on korkeat poskipäät ja häthätää legal torremolinoksen tuliaispano kainalossa, pätevöittää sinut tässä saastaisessa nyky-Suomessa vaikka tasavallan resitentiksi koska naapurin rouva/tyttö on sitä mieltä että on se NIIN MUKAVA poitsu että pakko sitä on äänestää. Ei meidän Marko paista pullaa lauantaisin vaan katsoo lätkää. You know the system. Oikeastaan Pekan menestys ei ole homojen vika, vaan niiden ääliöiden suomalaisten (naisten), jotka uskovat kaiken tämän homot-on-lepposia-schaissen ja muokkaavat poliittiset mielipiteensä sen mukaiseksi. Heillä ei ole MITÄÄN käsitystä homouden todellisista kasvoista. Eikä kyllä millään Juhaniveilläkään. Niin kaukana todellisuudesta te elätte. Sorry.
Kansanedustaja Oras Tynkkynen kommentoi äsken Aamulehdelle, että tämä on hieno voitto demokratialle. Hän uskoo, että Haaviston eduksi toisella kierroksella tulee hänen persoonansa lisäksi ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen.
Tynkkynen kertoi myös olleensa usein vieraana Haaviston ja Floresin kotona joukossa, johon kuuluu hyvin erilaisia ihmisiä monista puolueista, ja hän on sitä mieltä, että Haaviston suosio kumpuaa Haaviston persoonasta.
Kun vihreät pärjää on kyse demokratiasta, kun persut voittaa, on kyse väärin äänestämisestä?
Haistakoon Heinä Rynkkynen ja hänen kanssaan samaa mieltä olevat pitkän p:n. Tai V:n. Saatte valita demokraattisesti itse. Ties kuinka mones todiste teidän äärettömästä tekopyhyydestänne.
On se kumma, kun Vihreet on sitä mieltä, et niiden vaalivoitto on demokratian riemuvoitto, mut Persujen "jytky" eduskuntavaaleissa 2011 oli "osotus siitä, miten kansa äänesti väärin".
Tätähän minä vähän uumoilinkin. Heikosti tuntuivat nämä meidän kotipersut aikanaan osaavan sen voittamisen, mutta häviäminen on odotetusti vieläkin vaikeampaa.
Niin, Vihreethän ne vasta aikanaan osaskin hävitä...
Me Blueriverin kanssa ei sentään olla väitetty, et kansa äänesti väärin, vaan hyväksytään se, et kansa on puhunu ja pulinat pois. Kansa ei voi äänestää väärin.
hommafoorumilaiset pysykää omassa navetassanne ja jättäkää ranneliike rauhaan! haavisto on fiksu mies arvojohtajana ja niinistö fiksu talouspolitiikassa. väyrysen voisi lähettää aikakoneella takaisin 50-luvulle!
Toisaalta joidenkin kommentoijien ahdistuksen voi jotenkin ymmärtää.
Hommaforumilla ei voi olla oma itsensä, sillä jos siellä ilmoittaisi olevansa homo, siitä saisi kuulla loppuikänsä. Siellä tuskin riittää, vaikka kuinka vastustaisi muunmaalaisia, ruotsin kieltä jne.
Hesarin, Aamulehden ja Turun Sanomien kommenttipalstoilla he eivät myöskään uskalla kertoa, että ovat homoja, jotka halveksivat homoja ja vastustavat omia oikeuksiaan. Sitähän heterotkin alkaisivat ihmetellä.
Ranneliike onkin sitten oikeastaan se ainoa foorumi, jolla voi purkautua, kun oikeesti ahistaa.
---
Neljän ehdokkaan prosentuaalinen äänisaalis kolmessa kaupungissa:
Turku
Niinistö 39,6
Haavisto 25,4 (sai vaalipäivän äänistä 28,9 %)
Soini 8,0
Väyrynen 7,6
Tampere
Niinistö 40,3
Haavisto 25,7 (sai vaalipäivän äänistä 29,7 %)
Väyrynen 8,8
Soini 8,6
Helsinki
Niinistö 37,2
Haavisto 34,5 (sai vaalipäivän äänistä 39 %, Niinistö 33,9 %)
Väyrynen 6,2
Soini 5,9
Niinistön takana oleva kokoomus on pelannut nyt taitamattomasti ja kerännyt juuri vaalienkin alla negatiivista huomiota, kun on paljastanut todellisia kynsiään.
Keskustaa on mollattu ja uhataan kuntamuutoksella, missä ääniä voikin mennä Haavistolle, joka presidenttinä voisi moiseen asiaan vaikuttaa kuntalain vahvistamisen kautta.
Samoin monelle perussuomalaisellekin voi olla enempi mieleen kokoomustaustaisen pressan karttaminen ja valita pienempi paha järki-vihreästä ja oikeudenmukaisemmasta Haavistosta.
Demareita kokoomus on uhannut hallituksessa, joten sielä ääniä mennee enempi Haavistolle, muiden liberaalimpien kera.
Niinistö myös viime viikolla sanoi vihdoin suoraan, ettei kannata tasa-arvoista avioliittoa eli toi esille arvonsa siitä, että vaikka hän itse solmi avioliiton lapsiaan jopa nuoremman vaimon kanssa, ei hän katso siihen verrattuna lesbo- tai homo-pareilla olevan avioliittoon oikeutta - melkoinen itsehyväisyys häneltä.
Ja arveluttavaksi jää Niinistön osalta, nähtäisiinkö ensi joulukuun 6. päivä Linnan juhlissa enään äitiemme ja isiemme maata puolustaneiden lesbojen ja homojenkin kunnioitukseksi tämän sukupolven lesbo- ja homopareja.
Niinistö on myös lähempänä Natoon menemistä ehdokkaista, mitä valtaosa suomalaisista taas ei kannata. Ja muutenkin varsin omahyväiseksi muuttuneen 1/5kansasta kootun puolueen ja saman leirin pressan yhdistelmä voi hyvinkin vaikuttaa monista liiankin vaaralliselta. Edellinen presidenttihän ei käyttänyt mahdollista valtaansa eduskunnan hajoittamiseen, "niskuroivien" hallituskumppaneiden takia, millä ajatuksella kokoomus on nyt leikitellyt hallituskumppaneitaan vastaan "oman" pressansa mahdollisuutena.
Haaviston kannattajana toivon, että R:n ja B:n kaltaiset innokkaat huutelevat näitä hyvin perusteltuja mielipiteitään mahdollisimman kuuluvasti. Muutenhan Niinistön voitto olisi aika selvä (eikä todellakaan itkun paikka minullekaan), mutta takatukka-paatos tuo kivasti lisää ääniä Haavistolle. Eli pitäkää rohkeasti meteliä, niin saadaan vähintään jännitystä kakkoskierrokselle, ehkä jopa homo pressaksi!
Perussuomalaiset onnistuivat (?) selittämään tappion voitoksi.
Vaalityömies Matti Putkonen selittää asian näin:
-Kyllä viesti oli aika selkeä koko vaalien ajan, että emme halua Soinia presidentiksi, vaan seuraavaksi pääministeriksi. Itähelsinkiläisetkin haluavat nähdä Soinin mieluummin pääministerinä.
Mikä vaalitappio? Persujen kannatus oli edellisissä presidentinvaaleissa 3,4 % ja näissä vaaleissa 9,4 %. Mitenköhän tostakin saa väännettyy "vaalitappion"?
Mä en oo ainakaan yhtään pettyny vaalitulokseen. Se vastas täysin mun odotuksii ja mun tavotteena oli pelkästään se, et Soini lyö kumoon gallupit, jotka povas sille 6-8 % kannatusta - ja senhän Soini teki. Miks tästä vaalituloksesta pitäs inistä samalla tavalla niinku Vihreet teki eduskuntavaalien alla ja tulee tekeen myös kuntavaaleissa?
Ja samalla voinee todeta, että Haaviston pääseminen toiselle kierrokselle oli myös Vihreiden voitto, vaikka Haavisto monesti kamanjan aikana on muistuttanut, että puoluekortista luovutaan, kun astutaan presidentin virkaan.
Hieno tulos! Vaikka Niinistö onkin melko selvä voittaja, kertoo Haaviston pääsy toiselle kierrokselle siitä, että homolla ei ole enää teoriassa esteitä korkeaankaan virkaan. Ja Haavistosta voi olla ylpeä homojen edustajana, vaikka ei vihreistä pitäisikään :)
Minkä painoarvon annatte tässä tilanteessa Niinistön kielteiselle suhtautumiselle tasa-arvoiseen avioliittolakiin?
Minua ei häiritse niinkään johtopäätös vaan sen perustelut. On huono asia, jos presidentin asemassa oleva henkilö tulkitsee perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta kuten Niinistö tekee: yhdenvertaisuus lain edessä on ehdollinen asia. Tämä tulkintatapa nimittäin vesittää koko periaatteen, jonka syvällistä merkitystä kansalaisten on osittain muutenkin vaikea hahmottaa. Jos Niinistön lähestymistapa hyväksytään, on yhdenvertaisuuden puolustaminen mielivaltaisia "arvoja" vastaan mahdotonta.
Minulle Niinistön neutraalia kielteisempi asenne tasa-arvoista parisuhdelainsäädäntöä kohtaan on ongelma. Asialla on merkitystä. On kuitenkin erinäisiä syitä, miksi Niinistön vaakakuppi on minun silmissäni painavampi kuin Haaviston. Ei ehkä paljon, mutta kuitenkin jonkin verran.
Toivon että Niinistöä onnistutaan haastamaan parisuhdelainsäädäntöasiassa ja vaatimaan kunnollisia perusteluita kantaansa siitä, että ihmisen synnynnäinen ominaisuus olisi laitettavissa vastakkain valittavissa olevan arvomaailman kanssa.
Kuuntelin Niinistön lausunnon asiasta tarkkaan (YLEn radiohaastattelu). Johtopäätökseni: Niinistö ei tule muuttamaan kantaansa asiassa. Niinistölle tämä on selkeästi tapa varmistaa arvokonservatiivien äänet. Se tosin tapahtuu HBL-vähemmistön kustannuksella. Myös perustelu on sama, joskin aukikirjoitettuna todella outo: ihmisten yhdenvertaisuus ei saa olla vastoin joidenkin kansalaisten arvoja. Tämän Niinistö voi sanoa melko turvallisin mielin, joskin haastattelussakin vaivautuneena, sillä ihmiset eivät näytä ymmärtävän yhdenvertaisuusperiaatteen sisältöä kovin kirkkaasti; on totuttu siihen, että "tietysti kaikki kannattavat yhdenvertaisuutta" jos kohta kaikki eivät vaan ole ihan yhtä yhdenvertaisia.
Tässä on siis kaksi seikkaa, joita en alkuunkaan katso hyvällä. Toinen on arvokonservatiivien äänten varmistaminen seksuaalivähemmistöjen kustannuksella ja toinen tuo yhdenvertaisuusperiaatteen käsitteen hämärtäminen aikana, jona sen sisältöä nimenomaan pitäisi kirkastaa kansalaisille.
Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto eroavat vaalikonevastaustensa perusteella etenkin siinä, miten he painottavat ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa.
Haavisto haluaa mm. homoille kaikki oikeudet, Niinistö ei:
Olen toivonut, että Niinistölle esitettäisiin jossakin julkisessa tilanteessa seuraava kysymys: Jos te tulette valituksi tasavallan presidentiksi ja teille tuodaan eduskunnassa hyväksytty laki tasavertaisesta avioliitosta, allekirjoitatteko presidenttinä sen vaiko ette?