Haavisto presidentinvaalin 2. kierroksella Niinistöä vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 36

Presidentinvaalin toinen kierros käydään Vihreiden Pekka Haaviston ja Kokoomuksen Sauli Niinistön välillä. Toinen kierros järjestetään 5. helmikuuta 2012.

Tarja Halosen seuraaja astuu virkaansa 1. maaliskuuta.

Paavo Väyrynen sai enemmän ennakkoääniä kuin Pekka Haavisto, mutta vaalipäivän äänisaalis vei Haaviston Väyrysen ohi, lopulta yli prosenttiyksikön erolla.

Ääneten jakautuminen:
Sauli Niinistö . . . . 37,0 %
Pekka Haavisto . . 18,8 %

Paavo Väyrynen . . . 17,5 %
Timo Soini . . . . . . . . 9,4 %
Paavo Lipponen . . . . 6,7 %
Paavo Arhinmäki . . . . 5,5 %
Eva Biaudet . . . . . . . 2,7 %
Sari Essayah . . . . . . . 2,5 %

Äänestysprosentti on 72,8

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen presidentinvaali on ollut jonkin verran esillä ulkomaisessakin mediassa, ei kuitenkaan mitenkään massiivisesti.

Virossa kiinnostus on ollut suurinta. Delfi.ee -sivusto esittelee lyhyesti toiselle kierrokselle menijät.

Haaviston ansiot nostetaan esiin ja myös huomio, että hänen vihreytensä koetaan Suomessa suuremmaksi ongelmaksi kuin hänen homoseksuaalisuutensa. Puoliso mainitaan myös. Toisaalta esiin otetaan myös Haaviston vihreyden vaaleneminen.

Niinistöä kuvataan konservatiiviksi, jonka valtiovarainministerikautensa aikana Suomeen tuli euro ja korkein AAA-luottoluokitus. Niinistön puolison kuolema auto-onnettomuudessa vuonna 1995 mainitaan, kuten myös Niinistön selviäminen Aasian tsunamista.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/soomevalimised/soome-presidendivalimiste-teise-vooru-paasesid-niinisto-ja-haavisto.d?id=63811218

36 kommenttia

Loistava tulos!
Kaksi erinomaista ehdokasta, joiden välille pitäisi saada selkeä ero seuraavien kahden viikon aikana. Tähän saakka vaalikeskusteluissa on voinut luistella juttelemalla suuressa joukossa vähän ympäripyöreitä. Tästedes kaksintaisteussa toivottavasti saadaan nostetuksi kissa pöydälle ja selviää, mitä asioita kumpikin aikoo valituksi tultuaan painottaa ja mitä arvoja he oikeasti kannattavat.

Toivon myös siistiä ja asiallista loppukiriä. Ehdokkaat ovat kumpikin sivistyneitä ihmisiä, mutta taustajoukoista ei voi aina sanoa samaa. Roskakuskit, Riqumanit ja Blueriverit hengenheimolaisineen eivät varmasti jätä kiveäkään kääntämättä mustamaalatakseen vastustajakseen kokemaansa ehdokasta tähänastistakin enemmän. Tällainen toiminta tosin useimmiten sattuu omaan nilkaan ja vain lisää tölvityn ehdokkaan kannatusta.