En ymmärrä alkuunkaan ajatusta siitä, että HLBTI-piirien "pienuus" vähentäisi onnellisuutta. Eikös yksi riitä? Noh, vaikkapa Amerikassa yksikin voi olla suurempi... ;)
EDIT: Ehkä laajennan hieman ajatustani.
"Homopiirithän" ovat hyvä turvaverkosto silloin, jos eletään ympäristössä, jossa homoseksuaalisuus (tai muihin seksuaali/sukupuolivähemmistöihin) on yleisesti ottaen vähemmän hyväksyttyä. Jos taas elää avoimesti ympäristössä, jossa seksuaalisella suuntautumisella ei ole väliä, niin henkilökohtainen tarve erityiselle "piirille" lienee vähäisempi. Silloin oma seksuaalinen suuntautuminen on ennen kaikkea parinvalintakysymys.
No juu... kyllähän jotkut tykkäävät siitä, että voi löytää aina uuden ja ennenkokemattoman seikkailun.
Tutkimuksessa ei puhuta onnellisuudesta mitään. Viidellä eri mittarilla arvioitiin maita asuinpaikkoina. Jos "onnellisuus" olisi ollut mukana Suomi ei olisi ollut kärjessä: itsemurhatilastoissahan Suomi taitaa ollaykkönen, samoin mieliala- ja psyykelääkkeiden käytössä. Muutama vuosi sitten Helsingissä vieraillut newyorkilainen psykiatri-ystäväni oli järkyttynyt kuinka monessa näkemässään ihmisessä oli ulkoisesti havaittavissa psyykelääkkeiden käytön piirteitä. "Onnellisuustutkimus" tehtiin vuonna 2008 ja Suomi sijoittui viidenneksi. Tässä linkki: http://www.financialjesus.com/how-to-get-rich/top-10-happiest-countries/
Kyllä siellä Newsweekin jutuissa se onnellisuus-sanakin putkahtaa välillä esiin muualtakin kuin rivien välistä, joskin hieman varovasti. Kansalaisten onnellisuuden tunteesta tosin ei puhuta, mutta (hieman varovasti) onnellisista yhteiskunnista kyllä.
Tutkimuksessa pyrittiin löytämään maailman "parhaat" maat neljän kriteerin perusteella. (The Best Countries in the World - Ranking of Nations by economy, politics, health and quality of life)
EDIT: Tekstistä poiketen tutkimuksen selityksessä näkyy viidentenä kriteerinä vielä "Education".
Tässä asiayhteydessä mainitun onnellisuuden voi ymmärtää tarkoittavan sitä, onko onni käynyt myötä, ovatko asiat hyvällä tolalla, onko menestytty tai onnistuttu. Onnellisuus sanana tietysti viittaa etenkin onnentunteeseen. Ehkä olisi parempi puhua onnekkuudesta tai menestymisestä? Mutta asiayhteys selittää. Menestys ja onni myös käyvät käsi kädessä; kuten myös "Roskakuski" totesi, Suomi on myös pärjännyt "onnellisuustutkimuksissa" jokseenkin kohtuullisesti.
Minulle hieman valkeni tämän myötä, miksi "Roskakuski" löytää niin monista kirjoituksista niin paljon sanottavaa: Kun ensisijaisesti kohdistaa huomionsa tulkinnanvaraisiin yksityiskohtiin, niin ei aina kiinnitä huomiotaan kirjoituksen viestiin kokonaisuutena.
Laskin huvin vuoksi nuo pisteet sekä Suomen että Sveitsin osalta. Jostain syystä Ilta-Sanomat väittää, että Suomi olisi itse asiassa saanut vähemmän pisteitä kuin Sveitsi, ja on todennut laskukaavan "monimutkaiseksi".
No, minä käytin yksinkertaista yhteenlaskukaavaa, ja sain Suomen kokonaispisteiksi kaikista viidestä kategoriasta 446,98. Sveitsin pistemäärä oli 446,58. Ero on aivan mitätöntä luokkaa, mutta silti Suomi on hiuksenhienosti Sveitsiä edellä.
Jos päätelmä tehdään keskimääräisen sijoituksen mukaan kaikissa viidessä kategoriassa, Suomen sijoitus heikkenee roimasti terveyden (Health) osalta rapsahtaneen 17. sijan vuoksi. Suomen keskimääräinen sijoitus on näin laskien seitsemäs. Sveitsin keskimääräinen paikka on samalla perusteella 5,6, mitä parempaani yksikään muu maa ei pikaisen tarkastelun perusteella pysty.
Onnellisuus on subjektiivinen käsite ja sitä mittaava tutkimus julkaistiin viimeksi v. 2008. Tutkimuksessa haastateltavilta kysyttiin "kuinka onnellinen olet asteikolla 1-10?". Myös "onnellisuuspillereitä" syövät voivat tuntea olonsa onnelliseksi mikä selittänee Suomen hyvän menestyksen kyseisessä tutkimuksessa.
Newsweekin tutkimuksessa ei kysytty haastateltavilta subjektiivisia mielipiteitä vaan ainoastaan vertailtiin raakoja tosiasioita tilastoista.
Olisi mielenkiintoista nähdä miten Suomi sijoittuisi jos vertailtaisiin pelkästään esim. mieliala- ja psyykelääkkeiden käyttöä, itsemurha- ja henkirikostilastoja (Suomi Euroopan kärkimaita väkilukuun suhteutettuna).