Tutkimus osoitti, että ulkomaalais- ja naisviha on vähentynyt ja homoihin suhtaudutaan positiivisemmin. Häviäjiä ovat köyhät, asunnottomat ja kaikki muut, jotka eivät ole "hyödyllisiä".
Tutkimuksen tekijä Bielefeldin yliopistosta on sitä mieltä, että yhteiskunnalle on suuri vaara se, että aletaan arvioida ihmisten hyödyllisyyttä ja tehokkuutta.
Tutkimuksen kohteena oli rasismi, muukalaisvihamielisyys ja kaikki muu torjunta toisenlaisia ihmisryhmiä kohtaan. Ja tulos on: yhteiskunnassa on ahdistusta ja epävarmuutta. Ne johtavat kielteisin asenteisiin heikompia ihmisryhmiä vastaan. Syntyy vihamielisyyttä, aliarviointia, syrjintää.
Islamofobia elää edelleen ja voi hyvin. Sen sijaan suhtautuminen naisiin ja homoihin on parantunut vuodesta 2002 vuoteen 2007. Antisemitismi, rasismi ja vammaisten torjunta ovat säilyneet samalla tasolla. Suhtautuminen pitkäaikaistyöttömiin on vaikea. Heitä pidetään laiskoina, hyödyttöminä ja taloudellisesti vähempiarvoisina.
Tutkijat vaativat ihmisiltä enemmän siviilirohkeutta nousta tätä asenneilmastoa vastaan. Esim. muukalaisvihamielisyys on jo varsin hyväksyttyä yhteiskunnan eri tasoilla.
Oma kommentti: Täälläkin käydään laajaa keskustelua esim. muslimeista. Vaarana koko ajan on, että pidämme itseämme parempina ihmisinä, ja sen vuoksi torjumme muut.
Näissä kahdessa uutisessa on pieniä ristiriitaisuuksia. En ole tutustunut alkuperäiseen tutkimukseen. Mutta tärkein aisa on yhtäläinen: "hyödyttömiä" ja "turhia" ihmisiä on alettu karsastaa.
Tosiasiassa on käymässä sillä tavalla, että kaikille ei ole työtä, vaikka haluaisi työllistyä, koska asenteet estävät työllistymisen. Isot yritykset muuttavat kehitysmaihin, missä on helppoa irtisanoa työntekijöitä ja missä palkkaa ei tarvitse maksaa kuin murto osa siitä, mitä länsimaissa. Vain Hollannissa irtisanomissuoja on hyvä. Sitten on ikärasismi. Yli 40-vuotias ei työllisty hyvin, jos ollenkaan. Sitten tulevat alueelliset erot. Seuraavaksi se, ettei välttämättä saa vakituista työtä, vaan joutuu pätkätyökierteeseen. Työttömyyden syyt ovat moninaiset, mutta siitä helposti syyllistetään työtöntä aiheettomasti. Jokainen yhteiskunta ilmeisesti tarvitsee oman paarialuokkansa, mitä halveksia. Paarialuokkia on useita.
"Mistä he oikein ovat saaneet sellaisen käsityksen, että enemmistö työttömistä olisi työttömiä omasta halustaan?"
Taustalla vaikuttanee sellainen ajattelutapa, että jokaiselle kyllä löytyy varmasti työtä, jos vain on halua tehdä jotain. Pitkäaikaistyöttömyys on sen ajattelutavan mukaan seurausta omasta saamattomuudesta. Olen törmännyt tällaiseen oletukseen toistuvasti lukuisilla eri foorumeilla, joilla keskustelun aiheeksi nousee työttömyys tai "opiskelunaikainen työssäkäynti vs. opintotuen korotus".
Huomasin itsekin tämän vuosituhannen alussa työttömästä opiskelijaksi siirtyessäni, että osalla ihmisistä suhtautuminen muuttui selvästi. Reilun vuoden työttömänä ollessani tietyt paremmin menestyneet tutut (lue: tulevat juristit ja lääkärit) suhtautuivat selvästi alentuvasti sekä siihen, että takanani oli duunariammatti että siihen, että sen päälle tuli myöhemmin työttömyyttä. Kun tapasin samat ihmiset uudelleen jo opiskellessani yliopistossa, suhtauduttiin huomattavasti ystävällisemmin. Harmi vain, että moinen suhtautumisen muutos sai kyseiset ihmiset vaikuttamaan silmissäni vähemmän... miten sen sanoisin kauniisti... kunnioitettavilta.
Tällä hetkellä olen jälleen työtön ja huomaan sisäistäneeni jotain työttömyyteen (ainakin joskus) liitetystä stigmasta. Tuntuu jostain syystä nololta esim. pyytää apteekissa virallisempaa leimallista kuittia, joka kelpaa toimeentulotukihakemuksen liitteeksi. Työttömyyden syyt eivät ole niin yksinkertaisia, kuin että ei huvita tehdä töitä. Se vain unohtuu joskus sekä itseltä että muilta. Tämä lienee vähän vastaava juttu kuin sisäistetty homofobia: työtön voi sisäistää sen oletuksen, että työttömänä hän on toisten halveksima turhake, ja odottaa sen mukaista kohtelua toisilta.
Karina77, itse en ole onneksi törmännyt noin ikävään suhtautumiseen työttömyyteen, mutta enpä omaa työttömyyttäni silti mielelläni mainosta. Esim. olen tällä hetkellä työtön osa-aikaopiskelija. Eli teen oman alani täydennysopintoja, mutta etsin samalla työtä, ja olen siis virallisesti työtön, koska opintojani ei lueta päätoimiseksi opiskeluksi. Läheiset toki tietävät tilanteeni, mutta jos joku kaukaisempi tuttava kysyy kuulumisia, vastaan vain opiskelevani täydennysopintoja eikä sanaakaan työttömyydestä ;).
marianna kirjoitti: "
Mistä he oikein ovat saaneet sellaisen käsityksen, että enemmistö työttömistä olisi työttömiä omasta halustaan?"
Suunnilleen joka uutislähetyksessä puhutaan työvoimapulasta, olisikohan se syynä.
Työvoimasta ei kuitenkaan ole pulaa, vaan palkanmaksajista.
Viimeksi kampaamoalalla itkettiin työvoimapulan perään. Kovin kauan aikaa ei ole siitä, kun julkisessa keskustelussa oli Hairstoren henkilöstön kohtaamat vääryydet.
Kuka haluaa paikata kampaamoalan "työvoimapulaa" kun olosuhteet ovat tällaiset:
"Ongelmia on niin työsopimuksissa, sairauslomien korvauksissa, ylitöiden teettämisessä kuin työilmapiirissäkin.
Uudenmaan työsuojelupiiri löysi puutteita HairStoren työehdoista tarkastuksessaan viime vuoden lopulla.
Vantaan poliisi selvittelee, onko yhtiössä mahdollisesti rikottu lakia.
Helsingin Sanomien haastattelemat entiset ja nykyiset työntekijät kertovat räikeästä oikeuksiensa polkemisesta sekä yrityksen hallinto-osastolla että yksittäisissä toimipisteissä.
Työntekijät eivät halua nimiään julki, koska he pelkäävät maineensa puolesta.
Osa sanoo pelkäävänsä työnantajaa.
Työntekijät ovat myös olleet yhteydessä ammattiliittoihin. He ovat muun muassa valittaneet, että heidät määrätään mielivaltaisesti ylitöihin, työterveyshuoltoon pääsee vain pomon suostumuksella ja sairauslomaa tai sairausloman palkkaa ei saa normaaliin tapaan.
Yhtiön työsuojeluvaltuutettu, henkilöstöpäällikkö ja työajoista vastaava ovat toimitusjohtaja Veikko Nenosen suvun jäseniä.
Luottamusmiestä ei ole.
HairStore käyttää paljon nuoria ja kokemattomia työntekijöitä. Ammattiliittojen on ollut vaikea käsitellä yhtiöön liittyviä valituksia, koska työntekijät ovat kirjoittaneet nimensä polveileviin ja monitulkintaisiin työsopimuksiin.
Esimerkiksi lupa lääkärissäkäyntiin on hellinnyt vasta, kun esimies on arvioinut työntekijän kyllin sairaaksi.
"Sitä ei tahdo nykyaikana uskoa, että yrityksessä pomo päättää, onko työntekijä riittävän sairas lääkäriin", aluepäällikkö Irmeli Mäenpää Palvelualojen ammattiliitosta Pamista sanoo.
Sopimusten liitteistä löytyy yksityiskohtaisia määräyksiä siitä, miten työaikana saa syödä, miten sairastetaan ja miten työmatkat hoidetaan.
Jotkut päällikkötasonkin toimihenkilöt ovat saaneet liikkua toimistolta työaikana vain hakemalla erikseen "matkustusluvan" toimitusjohtajalta.
Yhdessä sairastumisohjeessa sanotaan muun muassa näin: "Esimieheltä haetaan aamulla liikkeestä maksusitoomus/ lupa terveydenhoitajalle/ lääkärille joka käyntiä varten erikseen ja samalla mitataan kuume, jos kyse on ylähengitystiesairauksista."
Työntekijöiden mukaan toimitusjohtaja itsekin on mitannut sairastuneiden kuumetta. Pääosin se on kuitenkin ollut myymäläpäälliköiden tehtävä.
"Minun piti myös seurata sairastuneiden terveydentilaa päivittäin ja laatia laajoja raportteja sairauksista työnantajalle", eräs entinen päällikkö kertoo. "Kuume katsotaan HairStoressa sairaudeksi, flunssaa tai yskää ei."
HairStore on Pamin mukaan vaatinut kampaajilta ja kosmetologeilta työsopimuksia, jotka ovat määräaikaisia "työntekijän toivomuksesta".
"Mutta mitä työntekijä voi tehdä, kun työnantaja sanoo, että muuten ei tule sopimusta, jos et laita rastia ruutuun", Irmeli Mäenpää kysyy.
Toimitusjohtaja ja omistaja Veikko Nenonen kiistää osan työntekijöiden kertomuksista."
Muilla "pula"-aloilla olosuhteet ovat suunnilleen samanlaiset tai jopa pahemmat. Jos kerta on työvoimapula niin työnantajien pitäisi kilpailla työntekijöiden houkuttelemisesta.
Kun työolosuhteet on esimarksilaiselta ajalta, niin hyväksikäytetyt työntekijät pistävät vahingon kiertämään haukkumalla työttömiä vaikka työtön olisi suuren osan ikäänsä raatanut misissa kakkahommissa ja jäänyt vasta hiljattain työttömäksi. Se on taipumista voimakkaamman tahdon edessä, kuka nyt haukkuisi työnantajia ahneiksi orjapiiskureiksi tai uutistoimittajia valehtelijoiksi ja TT:n sätkynukeiksi (siis paitsi minä).