Outo viha

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Outo viha

Bielefeldissä Saksassa on tutkittu taas kerran asenteita. Homo- ja muslimiviha ovat vähenemään päin. Sen sijaan vastenmielisyys heikko-osaisia ja työttömiä kohtaan on lisääntynyt. 40% saksalaisista on sitä mieltä, että työttömiä paijataan liikaa. Onko kateus noin vahva ominaisuus ihmisessä vai onko kyseessä vain republikanistinen maailmanjärjestys?

Yllättävää oli se, että viha ja kateus pitkäaikaistyöttömiä kohtaan ei tule pääosin keskiluokasta (joka maksaa viulut?), vaan sieltä, missä ollaan nipin napin leivän syrjässä kiinni. Ne vihaavat työttömiä eniten, jotka ovat juuri ja juuri selvinneet työelämän murroksissa ja saavat heikkoa palkkaa, mutta eivät sosiaalitukea. Ne, jotka ovat alhaalla, polkevat niitä, jotka ovat vielä alempana.

Seksuaaliasioissa maailma on käynyt suvaitsevaisemmaksi, sosiaalisissa asioissa kovemmaksi. Jos kiikun kaakun olet säilyttämässä työpaikkasi, alat vihata maahanmuuttajia ja muuta väkeä, joka on uhkana toimeentulollesi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sama mekanismi toimii ehkä myös homovihassa. Ne ryhmät, joilla yhteiskunnassa menee huonosti (muslimit, romanit, uusnatsit, yms.), vihaavat homoja. Ehkä he ajattelevat: Onneksi on ryhmä, joka on vielä halveksuttavampi kuin he itse.

(taz)

7 kommenttia

Tutkimus osoitti, että ulkomaalais- ja naisviha on vähentynyt ja homoihin suhtaudutaan positiivisemmin. Häviäjiä ovat köyhät, asunnottomat ja kaikki muut, jotka eivät ole "hyödyllisiä".

Tutkimuksen tekijä Bielefeldin yliopistosta on sitä mieltä, että yhteiskunnalle on suuri vaara se, että aletaan arvioida ihmisten hyödyllisyyttä ja tehokkuutta.

Tutkimuksen kohteena oli rasismi, muukalaisvihamielisyys ja kaikki muu torjunta toisenlaisia ihmisryhmiä kohtaan. Ja tulos on: yhteiskunnassa on ahdistusta ja epävarmuutta. Ne johtavat kielteisin asenteisiin heikompia ihmisryhmiä vastaan. Syntyy vihamielisyyttä, aliarviointia, syrjintää.

Islamofobia elää edelleen ja voi hyvin. Sen sijaan suhtautuminen naisiin ja homoihin on parantunut vuodesta 2002 vuoteen 2007. Antisemitismi, rasismi ja vammaisten torjunta ovat säilyneet samalla tasolla. Suhtautuminen pitkäaikaistyöttömiin on vaikea. Heitä pidetään laiskoina, hyödyttöminä ja taloudellisesti vähempiarvoisina.

Tutkijat vaativat ihmisiltä enemmän siviilirohkeutta nousta tätä asenneilmastoa vastaan. Esim. muukalaisvihamielisyys on jo varsin hyväksyttyä yhteiskunnan eri tasoilla.

http://www.zeit.de/news/artikel/2007/12/13/2438588.xml

Oma kommentti: Täälläkin käydään laajaa keskustelua esim. muslimeista. Vaarana koko ajan on, että pidämme itseämme parempina ihmisinä, ja sen vuoksi torjumme muut.

Näissä kahdessa uutisessa on pieniä ristiriitaisuuksia. En ole tutustunut alkuperäiseen tutkimukseen. Mutta tärkein aisa on yhtäläinen: "hyödyttömiä" ja "turhia" ihmisiä on alettu karsastaa.
Tosiasiassa on käymässä sillä tavalla, että kaikille ei ole työtä, vaikka haluaisi työllistyä, koska asenteet estävät työllistymisen. Isot yritykset muuttavat kehitysmaihin, missä on helppoa irtisanoa työntekijöitä ja missä palkkaa ei tarvitse maksaa kuin murto osa siitä, mitä länsimaissa. Vain Hollannissa irtisanomissuoja on hyvä. Sitten on ikärasismi. Yli 40-vuotias ei työllisty hyvin, jos ollenkaan. Sitten tulevat alueelliset erot. Seuraavaksi se, ettei välttämättä saa vakituista työtä, vaan joutuu pätkätyökierteeseen. Työttömyyden syyt ovat moninaiset, mutta siitä helposti syyllistetään työtöntä aiheettomasti. Jokainen yhteiskunta ilmeisesti tarvitsee oman paarialuokkansa, mitä halveksia. Paarialuokkia on useita.