Ainakin olen lukenut Hesarista jutun liittyen fasismia ihannoivista italialais jalkapalloilijoista .
"Fasismin kanssa flirttailu yleistyy Italian jalkapalloilijoiden keskuudessa"
Yöpöydällä Mussolinin rintakuva ja fasimiajan lauluja soittoääninä
pekko salmela
Amsterdam. Milanin maalivahti Christian Abbiati kertoi hiljattain Gazzetta Dello Sportin haastattelussa olevansa fasisti. Nyt ovat monen muunkin italialaisen jalkapalloilijan fasismiin kohdistuvat sympatiat selvillä.
AS Roman Alberto Aquilani ja Daniele de Rossi ovat kertoneet ihailevansa Benito Mussolinia. De Rossi kannatta myös julkisesti uusnatsipuolue Nuova Forzaa.
Torinon maalivahdin Matteo Serenin viehtymys Mussolinia kohtaan on astetta intiimimpää. Hänellä on edesmenneen diktaattorin rintakuva yöpöydällään.
Useilla pelaajilla on myös Mussolinin valtakauden aikaisia lauluja kännykköjensä soittoääninä.
Fasismin avoin ihailu miellettiin pitkään Lazio Roman pahamaineiseen fanijoukkoon, jolla on tapana ripustaa Stadio Olimpicolle keltti- tai hakaristilippuja.
Uusnatsit onnistuivat vuosituhannen vaihteessa soluttautumaan myös AS Roman kannattajien sekaan, jotka tunnettiin Italiassa juuri vasemmistolaisista sympatioistaan.
Kannattajien poliittinen radikalisoituminen näyttää rohkaisevan pelaajia tulemaan ulos kaapista. Joulukuussa 2005 Lazion Paolo di Canio sai julkisesta natsitervehdyksestään Juventusta vastaan pelatussa ottelussa 10 000 euron sakot.
Fasismilla flirttaillaan eri seuroissa, mutta sanat ja teot valitaan huolellisesti. Kukaan ei halua sakkoja tai oikeudenkäyntejä.
Christian Abbiati painotti haastattelussa, että häntä miellyttää fasismissa sen usko isänmaahan ja katoliseen kirkkoon. Hitleriin hän tajusi ottaa heti etäisyyttä.
Juventuksen maalivahti Gianluigi Buffon on myös liehitellyt fasismin kanssa ilman vakavampia seurauksia. Kun Buffon pelasi Parmassa, hän valitsi pelinumerokseen 88. Luku tarkoittaa uusnatsien salakielessä HH:ta [h on aakkosissa kahdeksas kirjain]. Eli Heil Hitleriä.
Italian juutalaisyhteisö nosti pelinumerosta mellakan, mutta Buffon vakuutti, ettei tiennyt numeron symbolista merkitystä.
"Valitsin sen siksi, että kahdessa kahdeksikossa on neljä palloa. Kaikki italialaiset tietävät, mitä tarkoittaa, jos miehellä on pallit [balls]; hän on silloin vahva ja päämäärätietoinen", Buffon totesi englantilaisen Guardian -lehden haastattelussa vuonna 2000.
"Aluksi yritin saada numerokseni tuplanollan, mutta liigapomot ilmoittivat, että se on mahdotonta. Ehdotin myös 01:tä, mutta sekään ei käynyt."
Buffon oli aiemmin esiintynyt t-paidassa, jossa oli Mussolinin suosima iskulause. Hän kiisti tienneensä tuostakaan yhteydestä.
Buffon pyysi selkkausta anteeksi Italian juutalaisilta ja esiintyi muutenkin hyvin anteeksipyytävään sävyyn. Sittemmin häntä ei ole yhdistetty fasismiin. Jupakan aikoihin Italian nykyinen maajoukkuemaalivahti oli vasta 22-vuotias.
Jalkapallon politisoitumisella on vaikutuksensa pelaajien välisiin suhteisiin. Monet mustat pelaajat valittavat rasistisien huomautusten noususta.
Internazionalen Mario Balotelli on saanut usein kuulla pelikentällä, etteivät mustat ole oikeita italialaisia. Balotelli on syntyperältään ghanalainen, mutta Italian kansalainen
Italian jalkapalloliitto ja maan seurat eivät toistaiseksi tiedä, miten pelaajien poliittisiin kannanottoihin pitäisi suhtautua. Pelkona, että seurojen kannattajat ottavat mallia fasismia ihannoivilta tähtipelaajilta.
http://www.hs.fi/urheilu/jalkapalloilu/euroliigat/artikkeli/Fasismin+kanssa+flirttailu+yleistyy+Italian+jalkapalloilijoiden+keskuudessa/1135240045187