Ensimmäinen tunnettu homopari? (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 27.12.2007 15:48
En tiedä, mistä unkarilainen sivusto Háttër.hu on uutisensa hankkinut, mutta arvelinkin, että sinä, Martin, otat kantaa asiaan. Hyvä, että asia selviää. Toisaalta harmi, ettei tässä nyt mitään sen ihmeellisempää ollut.
  • 2 / 6
  • martin
  • 27.12.2007 16:08
Lähteemme muinaisesta Egyptistä koskien homoseksuaalisuutta ovat hyvin vähäiset. Niitä ovat:
- kertomus Nefer-ka-Re:n (eli Pepi II:n) ja hänen kenraalinsa Sa-senetin rakkaussuhteesta.
- mytologinen kertomus kahdesta jumalasta: Osiriksen pojan Horuksen ja tämän kilpailijan Osiriksen veljen (ja murhaajan) Sethin valtataistelusta, jossa Seth pakottaa Horuksen seksiin kanssaan - hänelle huonoin seurauksin. Tämä Uuden valtakunnan ajalta oleva hieraattinen teksti on selkeä "selitys" Egyptin kuninkaiden vallanperimysjärjestykselle, jossa edellisen kuninkaan poika (EI veli) perii vallan.
(- edelliseen tarinaan on löydettävissä viittaus jo Vanhan valtakunnan aikaisesta Pepi I:n pyramiditeksteistä ("hänen (s.o. Sethin) siemen Horuksen peräaukossa"). Samoin yhdessä Keski-Valtakunnan aikaisessa papyruksessa (valitettavasti hyvin huonosti säilynyt) on viittaus tähän tapahtumaan ("Sethin majesteetti sanoi Horuksen majesteetille: "Kuinka kauniit ovat pakarasi!") ).
- Kuolleiden kirjassa oleva nk. "negatiivinen synnintunnustus", jossa kuollut vakuuttaa yhdessä näistä 42 vakuutuksestaan, että ei ole harrastanut seksiä rattopojan kanssa.
  • 3 / 6
  • martin
  • 27.12.2007 16:41
Vaeltaja2006!

Onhan tuo harmi. Tästä haudasta on erinomainen arkeologinen tutkimus sarjassa Archäologische Veröffentlichungen (=AV) osassa 21. Tekijöinä Ahmed Moussa ja Hartwig Altenmüller: Das Grab des Nianchchnum und Chnumhotep. Mainz 1977, Teoksessa on käyty koko hauta läpi - maalaukset ja tekstit.
Olen käynyt tämän teoksen hyvin tarkasti läpi - syy on helppo ymmärtää.
  • 4 / 6
  • vaeltaja2006
  • 28.12.2007 9:50
Hatter.hu-sivulla on kuva näistä nenää hierovista. Hauska kuva. Eilen sitä kuvaa ei vielä ollut, kun kirjoitin uutisen.
http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/4262

Olen huomannut, että unkarilaisella sivulla on mukana sellaisia "uutisia", joita ei muualla ole näkynyt, joten olen alkanut seurata heidän sivuaan aktiivisesti. Tässä jutussa uutinen ei ole homopari (siis todellisuudessa veljespari), vaan se, että heidän haudastaan on tullut homojen pyhiinvaelluspaikka.
  • 5 / 6
  • Public eye
  • 28.12.2007 14:01
Niankhkhnumin ja Khnumhotepin hautaan liittyy todennäköisesti aika paljon tulkinnanvaraisuuksia, ja miten eri symbolien ja tiedonmurusten merkityksiä tulkitaan, riippuu luonnollisesti hyvin paljon siitä totuudesta, jonka tulkitsija haluaa löytää...

Tätä aihetta pohditaan myös varsin mielenkiintoisella englanninkielisellä sivulla, jonka varsinaisena teemana on "Kolmas sukupuoli muinaisessa Egyptissä" (eunukit). Asiasta kiinnostuneet voivat perehtyä siinä esitettyihin päätelmiin ja kysymyksiin osoitteessa
http://www.well.com/user/aquarius/egypt.htm
  • 6 / 6
  • martin
  • 28.12.2007 14:41
Public eye!

On myönnettävä, että tilaa on tulkinnalle - sitähän on aina. Linkkisi teksti on ongelmallinen - kyseessä on ilmeisesti muinaista egyptiä taitamattoman teksti.
Huomioita siihen:
Egypti ei tuntenut varsinaista pappisluokkaa, joten hm-"pappien" yhteisö -ajatus on mahdoton. Hm-sanan perusmerkitys on palvelija. Se on yleistettävissä koko kansaan, joka oli kuninkaan palvelijoita. Ne henkilöt, jotka saivat sijaistehtäviä ainoalta papilta eli kuninkaalta, olivat muinaisessa Egyptissä tiukkojen puhtaussääntöjen alaisia.
Hm ei ole hautauspappi. Hautauspappi-termi on stm (setem).
Teksti kertoo hyvin Sethin ja Osiriksen/Horuksen välisestä valtataistelusta, mutta väite "shakaali on Sethin eläin" ei pidä paikkansa. Eläintä ei kukaan ole vielä pystynyt tunnistamaan. Itse asiassa eläin on mytologinen hirviö, joka sopii Sethin rooliin "sekoittajana".
Mitä tulee väitteisiin henkilöiden asemapaikasta haudan maalauksissa, niin nämä tutkijan väitteet eivät todista mitään homoudesta. Ne todistavat perhesiteestä. Tutkimalla Egyptin elämänoppi-kirjallisuutta voi saada kuvan suhtautumisesta avioliittoon. Käytös, joka ei noudattanut yleistä kaavaa, johti yhteiskunnan ulkopuolelle jättämiseen. Homous olisi ollut tällaista. Siitä todistavat kaikki muut tekstit - juuri esimerkiksi Seth-jumalan kuvattu asema Egyptin jumalmaailmassa. Kyseinen teologinen ja mytologinen teksti oli keskeinen Egyptissä. Sen mytologinen tulkinta, joka kuvataan Uuden valtakunnan aikaisessa hieraattisessa tekstissä, ei ole alkuperäistä uskontoa vastaavaa ts. Sethin ja Horuksen välisen taistelun kuvaaminen kertomuksena on toissijainen ja myöhäisempi tuote kuin tämä Niankhkhnumin ja Khnumhotepin hauta (Vanhan valtakunnan ajalta). Mytologinen tulkinta haudan osalta ei siis käy siitä syystä, että tekstit ovat 2000 vuotta eri ajalta.
Tekstit, jotka käsittelevät muinaisegyptiläistä kulttia, kuvaavat aina jumalia tietyssä asemassa toisiinsa nähden. Kyseessä ovat verisukulaisuussiteet: Niinpä sisaret ja veljet avioituvat keskenään. Verisukulaisuus on ensisijaista. Se varmisti - laajemmin ajatellen - vallanperimyksen pysymisen samassa suvussa.
Niinpä tässä haudassa oleva kuvaus kahdesta miehestä nähtävä sekä muinaisegyptiläisten ajatteleman yhteiskunnallisen että biologisen tehtävän läpi. Kumpikaan ei tässä tue homous-teoriaa. Jos nämä vikamiehet olisivat noudattaneet tavallisesta virkamiesurasta poikkeavaa elämistä, he olisivat itse vaarantaneet kuolemattomuutensa.