Avopuolison suoja eron hetkellä (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 14.1.2009 13:21
Lakiehdotuksessa kiinnittää huomiota avoliiton määritelmä: Työryhmän esityksen myös homoparin yhteiselämä voidaan laskea avoliitoksi. Mutta itse lakiehdotuksessa ei ole sanaa reksiteröity parisuhde Avioliitto on määritelty.

"3§
Avoliiton määritelmä
Avoliitolla tarkoitetaan tässä laissa parisuhdetta, jonka osapuolet (avopuolisot) asuvat yhdessä ja jonka osapuolilla on osittain tai kokonaan yhteinen talous. Avoliitoksi ei kuitenkaan katsota parisuhdetta, jonka osapuoli on avioliitossa."


Onkohan tämä jätetty tahallaan epäselväksi. Avioliitto-sanan rinnalla ei ole rekisteröityä parisuhdetta.

Kun käsiteltiin lakia rekisteröidystä parisuhteesta, silloin nimenomaan korostettiin, että yhdessä elävää samaa sukupuolta olevaa paria ei tule käsitellä samalla tavalla kuin avoliitossa olevaa heteroparia. Eli avoliitto varattiin vain heteroille.

*****

Sellainen lainopillinen käsite kuin "kihlapari" tai "kihlattu" häviää laista. Jo on aikakin.
  • 2 / 6
  • Xius
  • 14.1.2009 13:56
Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas tuntee suomalaisen perhe- ja perintöoikeuskäytännön läpikotaisin. Tuoreistakin arkistoista löytyy järkyttäviä avoliiton purkautumiseen liittyviä oikeustapauksia.

Eräs suhteellisen tuore kuolemantapaus on jäänyt Kankaan mieleen aivan erityisesti.

- Pari oli asunut pitkään kuolleen avopuolison asunnossa. Heti kuolemaa seuraavana päivänä tämän kuolleen puolison perilliset kävivät vaihtamassa lukot kyseissä asunnossa ja kantoivat avolesken omaisuuden kadulle.

- Kuolemantapauksessa avopuoliso ei saa perintöoikeutta eikä leskeneläkettä. Erotilanteessa taas avopuolisoa eivät koske avioliittoon liittyvät vahvat omaisuuden tasajakoperiaatteet.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/professori_urpo_kangas_naimisiin_aina_kun_mahdollista_479599.html


Helsingin kaupungin oikeusaputoimen johtaja Liisa Vehmas näkee työssään kaikenkarvaisia ihmiskohtaloita - myös avoeroja. Tragiikkaa riittää jokaiselle päivälle.

- Eräs ulkomaalainen nainen oli äskettäin järkyttävässä pulassa. Hänellä oli kaksi lasta, ja mies oli antanut pesueelle tunnin aikaa poistua yksin omistamastaan asunnosta.

- Eivät pelkästään miehet ole julmia. Olen tavannut myös korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia naisia, jotka ovat panneet maahantuomiaan ja itseään huomattavasti nuorempia ulkomaalaisia poikaystäviä pihalle tuosta vain.

- Ei näillä uusillakaan pykälillä saisi perintöoikeutta eikä avio-oikeutta avioliiton tapaan.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/oikeusaputoimen_johtaja_liisa_vehmas_juristin_neuvot_ovat_hintansa_arvoisia_479643.html
  • 3 / 6
  • vaeltaja2006
  • 14.1.2009 14:03
Tom of Finland on joissain muistelmissaan kertonut, miten hänen elämänkumppaninsa kuoltua tämän sukulaiset kävivät tyhjentämässä yhteisen vuokra-asunnon.
  • 4 / 6
  • Statisti
  • 15.1.2009 7:41
>Onkohan tämä jätetty tahallaan epäselväksi. Avioliitto-sanan rinnalla ei ole rekisteröityä parisuhdetta.

Uudessa lainsäädännössä olisi luonnollisesti hyvä, jos tällaiset kahden virallistetun parisuhdetyypin rinnastukset tuotaisiin esiin kyseisessä laissa. Onneksi parisuhdelaki selkeästi sanoo 3 luvussa 8 §:ssä, että rekisteröity parisuhde rinnastetaan oikeusvaikutuksiltaan avioliittoon lain ja asetuksen säännöksissä jollei toisin ole säädetty. Eli pitäisi olla kirjoitettu säädös poikkeuksesta, jota sovelletaan rekisteröityyn parisuhteeseen avioliittoa poikkeavalla tavalla (esim. nämä sukunimi- ja adoptioasiat ovat tällaisia). Pelkkä "rekisteröity parisuhde" -käsitteen "unohtaminen" uuden lain tekstistä ei vielä onneksi tee uudesta laista rekisteröityyn parisuhteeseen poikkeavasti sovellettavaa, kun parisuhdelaki tukee taustalla. Tai sen ei ainakaan pitäisi tehdä.

Parisuhdelaki myös tunnustaa sen, että mitä laissa on säädetty kihlapareihin, pätee myös kihlautuneisiin samaa sukupuolta oleviin henkilöihin. Avoliitosta ei käsittääkseni Suomen laki ole juuri mitään aikaisemmin säätänyt. Niinpä nämä kauhutarinat luokkojen vaihtamisista ovat olleet ilmeisesti täysin mahdollisia.
Minunkin käsitykseni mukaan on juuri niin, että rekisteröityä parisuhdetta koskevat samat säädökset kuin avioliittoa - paitsi erikseen määrätyissä tapauksissa. Ja kun "rekisteröityä parisuhdetta" ei laiteta jokaiseen uuteen lakiin, niin ei tarvitse muutella niin paljon sitten kun avioliitosta tulee meilläkin sukupuolineutraali.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 1.3.2009 15:08
Seta on antannut myönteisen lausunnon oikeusministeriön työryhmän esityksestä, jolla säädeltäisiin avoliittoja esim. eron tai kuoleman yhteydessä.

Setan lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa tästä
http://www.seta.fi/index.php?k=16518