treffivinkit

Onko oman sähkönkulutuksen vähentäminen vaikeaa?

Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata
Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata

Juuri nyt taitaa olla mitä mainioin aika aloittaa sähkön säästäminen omassa kodissa. Sähkön hinta on jatkuvassa nousussa ja paukuttaa jatkuvasti uusia hintaennätyksiä rikki.

Lisäksi päästöjen vähentäminen on tämän hetken kuuma trendi. Ja sähköä säästämällä niin ikään saa yhdellä kivellä iskettyä kahta lintua: sähkölaskun hinta on matalampi ja omalta osaltaan tuottaa vähemmän päästöjä. Tai ainakin teknisesti ottaen sähkölaskun hinta laskee, vaikka nykyisen kaltaisessa nousujohteessa se taitanee lähinnä tarkoittaa sitä, että sähköä säästämällä sähkölaskun hinta ei entisestään nouse.

Kuinka usein sitä oikeastaan edes miettii omaa sähkönkulutustaan? Ehkäpä lähinnä silloin kun postiluukusta pamahtaa sisään odotettua suurempi sähkölasku, ja täytyy selvittää, miksi ihmeessä se on sen suuruinen.

Juuri nyt taitaa kuitenkin olla käsillä se hetki, kun jokaisen meistä kannattaisi viimeistään alkaa miettimään omaa sähkönkulutustaan kriittisesti. Laske sähkönkulutus vaikka nettilaskuria apuna käyttäen. Kun oman sähkönkulutuksen tietää paremmin, on helpompi tehdä asialle jotain, eikä vain tuudittautua ajatukseen, että millään muutoksella ei oikeasti saisi mitään aikaiseksi.

Kyllä, kyseessä on usein pieniä asioita, mutta kun ne kaikki yhdistää yhdeksi laskuksi, se voi olla loppupeleissä järkyttävän suuri. Eikö siis olisi parempi katkoa juuriltaan nämä käytös- ja ajatusmallit, mikäli mielii taistella sähkölaskun suurta hintaa vastaan?

Näin voit laskea sähkönkulutustasi – 3 keinoa
Mitä siis kannattaa tehdä saatuaan selville sähkönkulutuksen määrän? No, onneksi ainakaan vielä ei tarvitse istua kotona pimeässä, sormiaan pyöritellen ja kuivaa nuudelia syöden. Mutta ehdottomasti kannattaa harkita, voisivatko nämä seuraavat vinkit sähkön säästämiseen toimia myös omalla kohdalla:

1. Käytä lämmitystä ja ilmastointia harkiten
Oletko jo kokeillut säätää lämmitystä ja ilmastointia hieman, edes yhtä astetta, pienemmälle? Jos et ole näin tehnyt, on korkea aika kokeilla tätä, etenkin lattialämmityksen kohdalla. Se ei välttämättä vaikuta juuri lainkaan siihen, miten lämpimäksi tai viileäksi koet kotisi, mutta se on mitä parhaimpia tapoja säästää sähkönkulutuksessa.

Keskitä lämmitys lisäksi huoneisiin, joissa vietät aktiivisesti aikaa. Esimerkiksi toimistohuoneen patterin voi laittaa paljon pienemmälle tai jopa pois päältä, kun et ole siellä. Muista myös tarkistaa kaikkien tiivisteiden olevan kunnossa ja laittaa verhot ikkunoiden eteen ainakin öiksi, jotta lämpö eikä viileä ilma pääse asunnosta karkaamaan.

2. Taktikoi saunan ja uunin käyttö
Erityisesti saunan lämmittäminen kuluttaa huomattavan määrän sähköä, joten kannattaa harkita miten usein saunan lämmittää. Saunaa lämmittäessäkin tulee miettiä miten korkealle lämpötilalle sen lämmittää, sekä sujahtaa saunaan sisään heti sen lämmettyä eikä tunteja myöhemmin.

Kun sauna on käytön jälkeen sammutettu, voi sen jälkilämpöä käyttää kodin lämmittämiseen, jonka ajaksi voi patterit esimerkiksi laittaa pienemmälle. Uunia taasen kannattaa käyttää lähinnä silloin kun lämmitettävää ruokaa on enemmänkin, ja käytön jälkeen uunin jälkilämpöjä voi hyödyntää samalla tavalla kuin saunankin, joskin pienemmällä skaalalla.

3. Käytä kodinkoneita energiatehokkaasti
Esimerkiksi pyykkikone kannattaa laittaa päälle vasta kun se on oikeasti täysi, ja veden asteeksi voi hyvin laittaa 40C. Mikäli mahdollista, käytä jonkinlaista eko-ohjelmaa ja jätä kuivausrummun käyttö välistä. Myös astianpesukone kannattaa laittaa päälle vain ja ainoastaan täytenä, sekä suosia pesussa eko-ohjelmaa.

Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti ja kodinkoneita ostaessa valita A+:lla merkitty tuote. Laitteita ei sovi käyttää turhaan ja kaikki kannattaa valoista lähtien sammuttaa, kun ne ei ole käytössä. Esimerkiksi kaikenlaiset laturit on hyvä ottaa pois seinästä silloin kun niitä ei käytetä.

Viimeiset ajatukset
Sinänsä sähkönkulutuksen vähentäminen ei siis pitäisi olla vaikeata. Se vaatii jonkin verran omien asenteiden ja käytöstapojen muutosta, mutta kun rutiiniin pääsee käsiksi, näitä asioita tulee tekemään kuin huomaamattaan. Ja mitä se on omasta elämästä ja omista mukavuuksista pois noudattaa yllä mainittuja neuvoja? Monilla ei mitään.


Miten löytää ulkomaalainen kumppani?

Monikansallistuminen ja kulttuurien leviäminen on kasvattanut mahdollisuuksia deittailla ihmisiä oman kotimaan ja oman kulttuurin ulkopuolelta. Suhteet ulkomaalaisiin ovat määrällisesti kovassa kasvussa. Enää ulkomaalainen kumppani ei ole mikään ihmeellinen asia, vaan se on normaalia.

Me olemme kaikki erilaisia ja kaikki eivät pidä samoista asioista. Sama pätee myös kumppanin etsintään. Kaikkia ei sytytä esimerkiksi suomalainen mies tai nainen. Vetoa voi tuntea enemmän esimerkiksi aasialaisia tai latinoja kohtaan.

Ulkomaalaisten deittailuun liittyvät haasteet

Ulkomaalaisen deittailu saattaa olla haastavampaa pitkien välimatkojen tai kielimuurin takia. Onneksi nykyään on kuitenkin monia eri kanavia tutustua uusiin ihmisiin pitkästäkin välimatkasta huolimatta.

Rakkaus ei katso kansalaisuutta, vaan sitä rakastuu toisen persoonaan ja henkilöön itseensä. Ulkomaalaisen kumppanin ottamisessa on toki riskinsä, sillä aina löytyy onnenonkijoita, jotka ovat viisumin tai rahan perässä. Mutta toisaalta omat riskinsä on jokaisen suhteen kohdalla, oli kumppani sitten mistä tahansa kotoisin.

Mikä ulkomaalaisissa sitten viehättää? Ensimmäinen syy on biologinen. Naiset kiinnostuvat miehistä, jotka ovat geneettisesti mahdollisimman erilaisia hänestä itsestään. Tämä on luonnon luoma piirre sille, että erilaiset perimät sekoittuisivat mahdollisimman tehokkaasti.

Toinen syy on jännityksen ja uutuuden tuominen elämään. Varsinkin naiset hakevat tyypillisesti elämäänsä vauhtia ja vaihtelua miehen kautta. Tällöin toisesta kulttuurista tuleva mies tuo naiselle huomattavan uuden jännitysmomentin.

Suomalainen nainen harvemmin lähtee tietoisesti etsimään kumppania ulkomailta, toisin kuin suomalainen mies. Useimmiten suomalainen nainen tapaa ulkomaalaisen kumppaninsa Suomessa tai asuessaan/opiskellessaan itse ulkomailla. Harvemmin kumppani löytyy lomamatkalta, mutta sekin on mahdollista.

Tyypillisesti suomalaiset naiset etsivät ulkomailta miehekästä miestä, joka kohtelee naista hyvin. Vastaavasti suomalainen mies etsii itselleen naista ulkomailta, koska nainen arvostaa miestä ja kohtelee tätä miehenä, sekä ymmärtää miehen ja naiset erilaiset roolit.

Suomalaisilla miehillä olisi opittavaa ulkomaalaisilta miehiltä tunteiden näyttämisessä. Se, että mies uskaltaa näyttää tunteensa ja kiinnostuksesta suoraan naiselle ja kohtelee tätä naisena, tekee yleensä suuren vaikutuksen.

Miten deittailu eroaa ulkomaalaisen kanssa?

Deittailu ulkomaalaisen kanssa ei teoriassa eroa mitenkään deittailusta suomalaisen kanssa. Keskustellaan samoista asioista ja sovitaan treffejä ihan samalla tavalla.

Välimatkan lisäksi haastetta saattaa lisätä mahdolliset kulttuurierot. Suurimmat eroavaisuudet ovat yleensä uskonto, perhe sekä naisen ja miehen välinen tasa-arvo.

Joissain kulttuureissa perhe menee kaiken edelle ja heitä tavataan lähes päivittäin. Jossain kulttuureissa taas uskonto määrittää todella paljon esimerkiksi miehen käytöstä naista kohtaan. Voi olla, että esimerkiksi julkisella paikalla ei ole sallittua osoittaa hellyyttä tai samassa sängyssä saa nukkua vasta avioliitossa.

Jossain kulttuureissa taas mies on arvojärjestyksessä naisen yläpuolella ja saattaa suorastaan jopa alistaa ja määrätä naista. Kannattaa tutustua vastapuolen kulttuuriin, jotta välttyy suurilta yllätyksiltä.

Kannattaa myös olla avoimin mielin ja suhtautua toisen käytökseen tai ajatusmaailmaan ymmärtävästi. Avoin keskustelu kannattaa tässäkin aiheessa!

Ulkomailla deittailu ei ole halpaa

Vaikka ulkomailla deittailu on jännittävä ja antoisa kokemus, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, myös ulkomailla deittailuun liittyy kustannuksia.

Ensinnäkin, matkustaminen itse on usein kallista. Lentoliput, majoitus ja kuljetus paikan päällä voivat muodostaa merkittävän kustannuserän, erityisesti jos matkustat kaukomaihin tai useaan kohteeseen. Lisäksi matkavakuutus, viisumit ja rokotukset saattavat olla välttämättömiä ja nekin vaativat oman panostuksensa.

Toiseksi, itse deittailuun liittyvät kustannukset voivat olla korkeita. Ravintolaillalliset, kahvilatreffit, museokäynnit, elokuvat, konsertit ja muut aktiviteetit voivat nopeasti kasvattaa budjettia. Erityisesti suurkaupungeissa ja turistikohteissa hinnat saattavat olla korkeammat kuin kotimaassa.

Näissä tilanteissa avun voi onneksi saada matkalainasta, jolla tarkoitetaan matkustamiseen tarkoitettua kulutusluottoa. Kyseistä lainaa voi hakea jopa 60 000 euroon saakka, joten lainalle pystyy kattamaan suuremmatkin matkaunelmat.

Ulkomaalaista seuraa voi löytää kansainvälisistä deittipalveluista
Suomalaiset deittipalvelut on kohdennettu tänne kotisuomeen, mutta deittipalveluja löytyy myös kansainvälisinä ja niiden kautta seuraa voi hakea ympäri maailmaa.

Tutustu rohkeasti eri vaihtoehtoihin ja heittäydy mukaan! Jo pelkkä jutustelu ulkomaalaisen kanssa voi avartaa omia näkemyksiä ja tuoda hieman jännitystä elämään.

Kansainväliset deittipalvelut ovat hyvä tapa löytää uusia ystäviä tai jopa elämänkumppani ulkomailta, mutta uusiin ihmisiin kannattaa suhtautua varauksella. Netissä on liikkeellä myös paljon huijareita, joten tutustu rauhassa, äläkä anna pelkkien puheiden hurmata sinua. Älä koskaan lähetä rahaa kenellekään, vaikka sinulle luvattaisi mitä.

P.S. Julkaisin tämän kirjoituksen aiemmin deittailua käsittelevässäni blogissani, mutta halusin jakaa sen myös tänne. Teksti on kirjoitettu valtavirta yleisölle, mutta koen että näistä vinkeistä voi olla hyötyä myös LGTBTQ+ -yhteisön jäsenille.