• Crisu12

Onko oman sähkönkulutuksen vähentäminen vaikeaa?

Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata
Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata

Juuri nyt taitaa olla mitä mainioin aika aloittaa sähkön säästäminen omassa kodissa. Sähkön hinta on jatkuvassa nousussa ja paukuttaa jatkuvasti uusia hintaennätyksiä rikki.

Lisäksi päästöjen vähentäminen on tämän hetken kuuma trendi. Ja sähköä säästämällä niin ikään saa yhdellä kivellä iskettyä kahta lintua: sähkölaskun hinta on matalampi ja omalta osaltaan tuottaa vähemmän päästöjä. Tai ainakin teknisesti ottaen sähkölaskun hinta laskee, vaikka nykyisen kaltaisessa nousujohteessa se taitanee lähinnä tarkoittaa sitä, että sähköä säästämällä sähkölaskun hinta ei entisestään nouse.

Kuinka usein sitä oikeastaan edes miettii omaa sähkönkulutustaan? Ehkäpä lähinnä silloin kun postiluukusta pamahtaa sisään odotettua suurempi sähkölasku, ja täytyy selvittää, miksi ihmeessä se on sen suuruinen.

Juuri nyt taitaa kuitenkin olla käsillä se hetki, kun jokaisen meistä kannattaisi viimeistään alkaa miettimään omaa sähkönkulutustaan kriittisesti. Laske sähkönkulutus vaikka nettilaskuria apuna käyttäen. Kun oman sähkönkulutuksen tietää paremmin, on helpompi tehdä asialle jotain, eikä vain tuudittautua ajatukseen, että millään muutoksella ei oikeasti saisi mitään aikaiseksi.

Kyllä, kyseessä on usein pieniä asioita, mutta kun ne kaikki yhdistää yhdeksi laskuksi, se voi olla loppupeleissä järkyttävän suuri. Eikö siis olisi parempi katkoa juuriltaan nämä käytös- ja ajatusmallit, mikäli mielii taistella sähkölaskun suurta hintaa vastaan?

Näin voit laskea sähkönkulutustasi – 3 keinoa
Mitä siis kannattaa tehdä saatuaan selville sähkönkulutuksen määrän? No, onneksi ainakaan vielä ei tarvitse istua kotona pimeässä, sormiaan pyöritellen ja kuivaa nuudelia syöden. Mutta ehdottomasti kannattaa harkita, voisivatko nämä seuraavat vinkit sähkön säästämiseen toimia myös omalla kohdalla:

1. Käytä lämmitystä ja ilmastointia harkiten
Oletko jo kokeillut säätää lämmitystä ja ilmastointia hieman, edes yhtä astetta, pienemmälle? Jos et ole näin tehnyt, on korkea aika kokeilla tätä, etenkin lattialämmityksen kohdalla. Se ei välttämättä vaikuta juuri lainkaan siihen, miten lämpimäksi tai viileäksi koet kotisi, mutta se on mitä parhaimpia tapoja säästää sähkönkulutuksessa.

Keskitä lämmitys lisäksi huoneisiin, joissa vietät aktiivisesti aikaa. Esimerkiksi toimistohuoneen patterin voi laittaa paljon pienemmälle tai jopa pois päältä, kun et ole siellä. Muista myös tarkistaa kaikkien tiivisteiden olevan kunnossa ja laittaa verhot ikkunoiden eteen ainakin öiksi, jotta lämpö eikä viileä ilma pääse asunnosta karkaamaan.

2. Taktikoi saunan ja uunin käyttö
Erityisesti saunan lämmittäminen kuluttaa huomattavan määrän sähköä, joten kannattaa harkita miten usein saunan lämmittää. Saunaa lämmittäessäkin tulee miettiä miten korkealle lämpötilalle sen lämmittää, sekä sujahtaa saunaan sisään heti sen lämmettyä eikä tunteja myöhemmin.

Kun sauna on käytön jälkeen sammutettu, voi sen jälkilämpöä käyttää kodin lämmittämiseen, jonka ajaksi voi patterit esimerkiksi laittaa pienemmälle. Uunia taasen kannattaa käyttää lähinnä silloin kun lämmitettävää ruokaa on enemmänkin, ja käytön jälkeen uunin jälkilämpöjä voi hyödyntää samalla tavalla kuin saunankin, joskin pienemmällä skaalalla.

3. Käytä kodinkoneita energiatehokkaasti
Esimerkiksi pyykkikone kannattaa laittaa päälle vasta kun se on oikeasti täysi, ja veden asteeksi voi hyvin laittaa 40C. Mikäli mahdollista, käytä jonkinlaista eko-ohjelmaa ja jätä kuivausrummun käyttö välistä. Myös astianpesukone kannattaa laittaa päälle vain ja ainoastaan täytenä, sekä suosia pesussa eko-ohjelmaa.

Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti ja kodinkoneita ostaessa valita A+:lla merkitty tuote. Laitteita ei sovi käyttää turhaan ja kaikki kannattaa valoista lähtien sammuttaa, kun ne ei ole käytössä. Esimerkiksi kaikenlaiset laturit on hyvä ottaa pois seinästä silloin kun niitä ei käytetä.

Viimeiset ajatukset
Sinänsä sähkönkulutuksen vähentäminen ei siis pitäisi olla vaikeata. Se vaatii jonkin verran omien asenteiden ja käytöstapojen muutosta, mutta kun rutiiniin pääsee käsiksi, näitä asioita tulee tekemään kuin huomaamattaan. Ja mitä se on omasta elämästä ja omista mukavuuksista pois noudattaa yllä mainittuja neuvoja? Monilla ei mitään.

1 kommentti

JuhaniV

28.7.2022 10:18

Juuri tänään, maailman ylikulutuspäivänä on syytä miettiä tätäkin asiaa. Sähkökin on rajallinen luonnonvara.

Mikäli kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme yli kolme ja puoli maapalloa. Ylikulutus tarkoittaa, että kulutamme enemmän kuin mikä on maapallon rajoissa kestävää.

https://wwf.fi/uhat/ylikulutus/