• Mulan

"Varkain vien tai vaikka lainaan..."

Tapasin tyypin aiemmalta työpaikaltani. Suunnittelimme yhteistyötä, yhteistä työpajaa. Juttelimme muuten hauskasti ja kollegiaalisesti, mutta sitten "etäkollegani" tipautti omituisen kommentin: "Niin, sun nykyiset duuniporukathan varasti tän työpajaformaatin meiltä." Täysin "as-a-matter-of-fact". Se ei ollut varsinainen syytös, ehkä enemmänkin jonkinlainen "jottei totuus unohtuisi, niin muistutan, että me oltiin täällä ensin".

En nyt oikein tiedä, onko tuo formaatti niin ainutlaatuinen, enkä ole ihan vakuutettu siitäkään, kumpi oli ensin. [Kymmenen vuoden takaisista vuosikertomuksistahan sen näkisi, jos haluaisi verrata ja tarkistaa.] Ehkä on paras jos jätän tämän asian tuomiotta. Muistui silti mieleen, että entisellä työpaikallani märehdittiin aika paljon tällaisia asioita: "Meillä oli semmonen idea ja sit noi vei sen." tai "Meillä oli yhtä hyvä idea, mutta noi pääsi omansa kanssa lehteen, kun niiden kaverit on siellä töissä."

Ajattelin jo silloin aikoinaan, että nämä kahvipöytäkeskustelut eivät ole minua varten ja mietin, että jos hyviä idiksiä oli niin paljon, niin miksei niistä useampi toteutunut. Eivät kaikki tietenkään tämmöisiä tuskitelleet, ja entisaikoina oli ehkä enemmän syytäkin tällaisiin valituksiin. Mutta muistanpa varsinkin yhden eläkkeelle jääneen kollegan, jolle aihe tuntui olevan keskeinen elämänsisältö. Taannoin soitin hänelle, ja ehkä noin viisi minuuttia puhuimme yleisiä kuulumisia. Loput puoli tuntia vellottiin aiheessa "kilpailevien yksikköjen ilkeät kampitukset".

Nykyisessä työpaikassa kahvipöytäkeskusteluissa ja suunnittelupalavereissa kuulee kaikenlaista, mutta enimmäkseen tuntuu siltä, että siellä ideoidaan itse. En muista että olisi sen paremmin sanottu että "nyt varastetaan noiden idea" kuin vellottu siinä, että täältä olisi jotain varastettu. Melkein väittäisin, että täkäläisillä on sittenkin idiksiä sen verran, ettei ole aikaa ryvetä yhden ainokaisen idean kohtaloissa. (lisäys: niin ja sen idean voi vaikka antaa lähteä maailmalle muidenkin iloksi :-) )

Kunhan nyt sit eivät entisessä työpaikassa väitä, että minut "varastettiin". Itse päätin paikan vaihdosta.

2 kommenttia

martin

18.9.2008 13:33

Idean kannattaa jakaa hyvästä sydämestä.

Mulan

18.9.2008 13:58

Niin, voisi kai ajatella että yhdessä olemme enemmän eikä että salatkaamme tietomme jos vain suinkin mahdollista. Ei ole vielä tullut vastaan, että ideoiden jakaminen olisi ollut haitaksi (ei kun kerran tuli, mutta se olikin täysin seko tyyppi). No, nyt tää työpaja ainakin on yhteinen, jos vaikka onnistuu jakaminen paremmin... :-)